Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΟΤΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙΣ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ (Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ Κ.Α.Ε. Α.Ε.Κ.)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΟΤΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙΣ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ
(Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ Κ.Α.Ε. Α.Ε.Κ.)

Διαβάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα την είδηση ότι ο Κέβιν Πάντερ (και σύμφωνα με πληροφορίες και ο Ντελρόι Τζέιμς) έκανε προσφυγή στην FIBA γιατί η Κ.Α.Ε. δεν του έχει πληρώσει ακόμη τα «πριμ επίτευξης στόχων» (βλέπε εδώ). Την επόμενη διαβάσαμε μια άλλη ανάρτηση με την οποία γινόταν προσπάθεια να διασκεδαστούν οι άσχημες εντυπώσεις που ενδεχομένως δημιούργησε η πρώτη. Αυτή η δεύτερη, αλλά και ένα σημείο της πρώτης είναι το αντικείμενο του σημερινού μας κειμένου. Όχι μόνο επειδή αναφέρονται σε μια πραγματικότητα. Ούτε επειδή είναι από τις ελάχιστες φορές που επαγγελματικές ιστοσελίδες βγάζουν τέτοια είδηση για ην Α.Ε.Κ. (έχουν γίνει και άλλες προσφυγές τα τελευταία χρόνια). Είναι λόγω της ανάγκης που αισθάνονται οι «επαγγελματίες» να υπερασπίζονται τους εκάστοτε ιδιοκτήτες (τους οποίους και δεν πρέπει να κακοκαρδίζουν).

Στην πρώτη ανάρτηση από τις δύο εκτός Από την ίδια την είδηση διαβάσαμε ότι:

«Είναι σύνηθες, άλλωστε, στα συμβόλαια των ξένων να υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή των μπόνους επιτεύξεως στόχου και για το λόγο αυτό η πλευρά του παίκτη κινήθηκε με τον τρόπο αυτό, ώστε να εξασφαλίσει τα οφειλόμενα.»

Γιατί «είναι σύνηθες» (και γι’ αυτό δεν μας εκπλήσσει) να υπάρχει καθυστέρηση στην εξόφληση των πριμ των ξένων; Μήπως επειδή πρέπει να μετατραπούν τα Ευρώ σε Δολλάρια; Και πόσο καιρό χρειάζεται σήμερα αυτή η μετατροπή; Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη φράση γράφτηκε γιατί έπρεπε να γραφτεί, καθώς από κάθε άποψη (ειδικά για έναν εργαζόμενο) αποτελεί μεγάλη βλακεία. ΔΕΝ υπάρχει κανένας λόγος καθυστέρησης της πληρωμής (που να μην είναι γνωστός και στους παίκτες) εκτός από την έλλειψη χρημάτων.

Τα «πριμ επίτευξης στόχων» έχουν προφανώς συμπεριληφθεί στο συμβόλαιο, το οποίο και αποτελεί και για τις δύο πλευρές οδηγό για το δικαίωμα του παίκτη να εισπράξει το προβλεπόμενο σ’ αυτό εισόδημα και αντίστοιχα την υποχρέωση της ομάδας να πληρώσει το έξοδο αυτό. Και οι δυό πλευρές γνωρίζουν από την ημέρα της υπογραφής πότε πρέπει να γίνει αυτό και υπολογίζουν αντίστοιχα τα λεφτά αυτά. Όπως και ο παίκτης έτσι και η ομάδα γνωρίζει από την αρχή κιόλας πόσα λεφτά χρειάζονται για να βγει η χρονιά. Και δεδομένου ότι γνωρίζει και τα έσοδα της από χορηγούς μπορεί να υπολογίσει πόσα ακόμη χρήματα χρειάζεται (αν χρειάζεται). Αν τώρα η εταιρεία έχει πέσει έξω στους υπολογισμούς της αυτό είναι δικιά της ευθύνη (της Διοίκησης και του χρηματοδότη-μετόχου της). Επιπλέον όπως και για κάθε εργαζόμενο η εξόφληση όλων του των απαιτήσεων πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα με την αποχώρηση του (εκτός αν μιλάμε για εταιρεία που έχει οικονομικά προβλήματα).

Όμως, η Κ.Α.Ε. Α.Ε.Κ. του Μάκη Αγγελόπουλου υποτίθεται ότι δεν έχει οικονομικά προβλήματα. Γράφουμε υποτίθεται γιατί ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί ο Ισολογισμός της περιόδου 2016-2017. Γι’ αυτό και η παραπάνω φράση ΔΕΝ έπρεπε να έχει γραφτεί εκτός αν ο συντάκτης της ανάρτησης μας ενημέρωνε ταυτόχρονα για τον λόγο που καθιστά συνηθισμένη την καθυστέρηση καταβολής των πριμ στους ξένους παίκτες. Εκτός αν με την φράση αυτή υπονοείται ότι καθυστέρηση καταβολής υπάρχει και στους Έλληνες οι οποίοι επειδή παίζουν εδώ ΔΕΝ διαμαρτύρονται ούτε και καταθέτουν προσφυγές για να εξασφαλίσουν τα δεδουλευμένα τους.

Αν, όμως, η πρώτη ανάρτηση ήταν για τον λόγο αυτό προβληματική, η δεύτερη ήρθε και μας αποτελείωσε. Με την δεύτερη ο Χρήστος Τσάλτας προσπάθησε να δικαιολογήσει τ’ αδικαιολόγητα. Και ενώ το καταφέρνει ως ένα βαθμό η χρησιμοποίηση ενός «λάθος» επιθέτου τινάζει όλη την προσπάθεια του στον αέρα. Συγκεκριμένα μετά την απαρίθμηση των χρημάτων που έδωσε πέρυσι ο Μάκης Αγγελόπουλος διαβάζουμε το εξής:

«Η κίνηση του Αμερικανού, όμως, δείχνει και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό. Η προσφυγή, από πλευράς του άσου της Βίρτους Μπολόνια, είναι ενδεικτική και του τυχοδιωκτισμού που αντιμετωπίζουν πολλοί ξένοι τις ομάδες, θέλοντας να εξασφαλίσουν τα χρήματά τους ανεξάρτητα από τις όποιες συνθήκες. Και στην δική του περίπτωση, όπως και σε αυτή του Ντελρόι Τζέιμς, τα χρήματα αυτά αναμένεται να γίνουν δικά τους, μέσα στους επόμενους μήνες.»

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον δημοσιογράφο το να ζητά κάποιος να πληρωθεί το πριμ επίτευξης στόχων μετά τη λήξη της περιόδου που αφορά και όχι σε κάποιους (αλήθεια πόσους μήνες) είναι τυχοδιωκτισμός. Εκτός αν ο εν λόγω δημοσιογράφος δεν είναι σχετικά άσχετος με την Ελληνική γλώσσα ή αν πάλι είναι «τσακωμένος» με το λεξικό (οπότε τότε έχει μια δικαιολογία) η χρήση της συγκεκριμένης λέξης μόνο σαν «γλύψιμο» στον εκάστοτε ιδιοκτήτη μπορεί να θεωρηθεί. Ελπίζουμε να μην θεωρηθεί και αυτός «τυχοδιώκτης» από τον εργοδότη του όταν θα ζητήσει τα δεδουλευμένα του.

Βέβαια, το ζήτημα δεν θα υφίστατο αν από την αρχή οι Αμερικανοί της Α.Ε.Κ. γνώριζαν (και αποδέχονταν) μετά από πόσο χρονικό διάστημα θα εισέπρατταν το πριμ επίτευξης στόχων. Προφανώς για να κάνουν προσφυγή η Κ.Α.Ε. δεν εκπλήρωσε το σύνολο των υποχρεώσεων της προς αυτούς εγκαίρως. Τέλος, υπάρχει και μια ακόμη ανοησία στην δεύτερη ανάρτηση. Εκεί αναφέρεται πως το οφειλόμενο ποσό είναι κάτω από 50 χιλιάρικα. Λες και το ύψος του ποσού δικαιολογεί την μη καταβολή του. αν δεν είχαν όλο το ποσό ας δίναν έναντι. 50.000 είτε σε Δολλάρια είτε σε Ευρώ είναι μια καλή ετήσια αμοιβή στις Η.Π.Α. Όπως αναφέρεται το ποσό είναι σαν να σου λένε πως ο Πάντερ κάνει προσφυγή για φραγκοδίφραγκα. Αυτό και μόνο στην «Ελλάδα της Ύφεσης» (και όχι της «Κρίσης») είναι εξοργιστικό όταν τόσοι εργαζόμενοι διεκδικούν δικαστικά από τους εργοδότες τους (π.χ. οι πρώην υπάλληλοι της Ερασιτεχνικής) μικρότερα ποσά.

Κλείνοντας αντιγράφουμε τον ορισμό του τυχοδιώκτη από το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Γ. Μπαμπινιώτη (επανεκτύπωση Α’ έκδοσης 1998).

Στη σελίδα 1841 ο τυχοδιώκτης ορίζεται ως:

Αυτός που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις περιστάσεις και χρησιμοποιεί κάθε μέσο, για να επιτύχει.

Χρησιμοποιείται επίσης για να συνδηλώσει (συνεκδοχή) αυτόν που χρησιμοποιεί ανήθικα μέσα, για να επιτύχει τον σκοπό του.

Α! Να μην το ξεχάσουμε. Μιας και ο λόγος για τα οικονομικά της Κ.Α.Ε. για την οποία ο Μάκης Αγγελόπουλος έχει δώσει πολλά (κυρίως εξαιτίας των λάθος επιλογών παικτών τους οποίους τα προηγούμενα χρόνια άλλαζε σαν τα πουκάμισα) καλό θα ήταν να δημοσιεύσουν τον Ισολογισμό της περιόδου 2016-2017 που αναφέρουμε και παραπάνω όπως και να μας εξηγήσουν τι έχει συμβεί με την ιστοσελίδα που μέχρι πριν λίγους μήνες φιλοξενούσε τα οικονομικά της στοιχεία. Μη λησμονούμε ότι όταν στην αρχή της δεύτερης χρονιάς της «Βασίλισσας» είχαμε αφήσει υπονοούμενα (αντί να τα βγάλουμε όλα στη φόρα) για αντίστοιχα ζητήματα ο Μάκης σε συνέντευξη του στο «εφημεριδάκι» λεκτικά (και όχι με νούμερα) μας «κατακεραύνωσε» και τότε υποσχέθηκε ότι θα υπάρχει οικονομική διαφάνεια και πως θα δημοσιεύονται οι Προϋπολογισμοί και Απολογισμοί της Κ.Α.Ε. Είδατε μέχρι τώρα τίποτα τέτοιο; Εδώ ούτε τους Ισολογισμούς που τυπικά είναι υποχρεωμένοι να δημοσιεύουν δεν δημοσιοποιούν.

 

17 Νοέμβρη 2018
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 1524 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΟΤΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙΣ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ (Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ Κ.Α.Ε. Α.Ε.Κ.)