Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΟΤΑΝ Η «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» ΠΡΟΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΕΣΑ (ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΟΥ ΓΑΥΡΟΥ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΑ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΟΤΑΝ Η «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» ΠΡΟΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΕΣΑ
(ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΟΥ ΓΑΥΡΟΥ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΑ)

Τα δικαστήρια είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος αναζήτησης του δίκιου σου. Είναι ο χώρος που έχει την εξουσία απόδοσης της Δικαιοσύνης. Την εξουσία αυτή την έχει λάβει από τον ίδιο τον Βασιλιά, ο οποίος ήταν και ο πρώτος δικαστής (μέχρι που είτε βαρέθηκε, είτε δεν είχε χρόνο για να δικάζει). Αυτός που προσφεύγει σ’ ένα δικαστήριο θεωρεί πως από ηθικής σκοπιάς έχει ήδη το δίκιο με το μέρος του και απομένει αυτό να πιστοποιηθεί και από τον δικαστή. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που η προσφυγή στο δικαστήριο εντάσσεται κατ’ αρχήν σε ένα «παιχνίδι τακτικής» και μόνο δευτερευόντως σχετίζεται με την απονομή της Δικαιοσύνης. Τέλος, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες γίνεται απλά για να αποφευχθεί μια μοιραία εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι δεδομένος και εμφανής ο κυρίαρχος χαρακτήρας μιας προσφυγής ακόμη και αν αυτή αφορά όλα τα παραπάνω.

Η προσφυγή του μπασκετικού Γαύρου στην Αθλητική Δικαιοσύνη ήταν όπως μεθοδεύτηκαν εκατέρωθεν τα πράγματα «μονόδρομος». Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει μια σαφής οριοθέτηση που έχει σχέση με την βασική/κεντρική επιδίωξη της Κ.Α.Ε. όπως αυτή τέθηκε από τους ιδιοκτήτες της. Επί της ουσίας οι αδερφοί Αγγελόπουλοι επεδίωκαν το ξήλωμα της παρούσας Διοίκησης της Ε.Ο.Κ. μέσω του ξηλώματος της Κ.Ε.Δ. Για να το πετύχουν αυτό έφτασαν στο σημείο να «θυσιάσουν» την ομάδα τους οδηγώντας την σε αυτο-υποβιβασμό.

Ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κανείς μαζί τους, αυτό που πρέπει προκαταρκτικά να σημειωθεί είναι πως όσα επικαλούνται στις προσφυγές τους στην Αθλητική Δικαιοσύνη τα επικαλούνται είτε ετεροχρονισμένα, είτε προσχηματικά. Το χειρότερο, όμως, δεν είναι αυτό. Το χειρότερο είναι πως όσα επικαλέστηκαν την Πέμπτη 13 Ιούνη 2019 ακυρώνουν στην πράξη την βασική/κεντρική τους επιδίωξη. Δεδομένου, ότι τα Μ.Μ.Ε. του Γαύρου συνεχίζουν (όχι με την ίδια ένταση πλέον) την ρητορική του #mexri_telous, έχει την δική της σημασία να δούμε την επιχειρηματολογία των Γαύρων στο Α.Σ.Ε.Α.Δ.

Μέχρι σήμερα η Κ.Α.Ε. των αδερφών Αγγελόπουλων έχει εκδικάσει στο Α.Σ.Ε.Α.Δ. δύο από τις τρείς προσφυγές της. Με την πρώτη ζητούσε ν’ ακυρωθεί ο ορισμός των διαιτητών της τελευταίας αγωνιστικής του Πρωταθλήματος επειδή η Κ.Ε.Δ. δεν είχε την «νόμιμη σύνθεση» εκείνη τη στιγμή. Επιπλέον, ο μπασκετικός Γαύρος υποστήριζε ότι η Κ.Ε.Δ. είχε πάψει από την αρχή κιόλας της σεζόν να διαθέτει την απαιτούμενη «νόμιμη σύνθεση». Ωστόσο, αυτό οι Πειραιώτες το θυμήθηκαν μόνο την τελευταία αγωνιστική για την οποία και προσέφυγαν. Προφανώς, η απόρριψη της συγκεκριμένης προσφυγής δεν ήταν έκπληξη για κανέναν (ακόμα και για τους ίδιους, άσχετα αν μέσω των Μ.Μ.Ε. τους προσπαθούσαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις περί δικαίωσης τους από το Α.Σ.Ε.Α.Δ.).

Έφτασε έτσι η Πέμπτη 13 Ιούνη να είναι για την ομάδα των Αγγελόπουλων «Η μητέρα όλων των μαχών» (βλέπε εδώ). Την περασμένη Πέμπτη, λοιπόν, εκδικάστηκαν στο Α.Σ.Ε.Α.Δ. οι δύο τελευταίες προσφυγές του μπασκετικού Γαύρου. Η πρώτη απ’ αυτές αφορούσε την -κακώς για τους Γαύρους- επικύρωση της βαθμολογίας από τον Ε.Σ.Α.Κ.Ε. ενώ εκκρεμούσε η πρώτη προσφυγή στο Α.Σ.Ε.Α.Δ. (μια κίνηση απαραίτητη για την έναρξη των πλέι-οφ).

Στο φαινομενικά λογικό αίτημα του Γαύρου οι ομάδες που άσκησαν παρέμβαση (Π.Α.Ο., Α.Ε.Κ., Προμηθέας Πατρών & Περιστέρι) υποστήριξαν πως η πρώτη προσφυγή του μπασκετικού Γαύρου δεν αφορούσε αποτέλεσμα αγώνα, αφού είχε αγωνιστεί με τον Προμηθέα (παρά τον παράνομο ορισμό -όπως υποστήριζε στην προσφυγή- των διαιτητών) και είχε νικήσει.

Φτάνουμε, λοιπόν, στην τελευταία και σημαντικότερη από τις τρείς προσφυγές, στην οποία και από νομικής άποψης δίνουν τον ύστατο αγώνα για να παραμείνουν στην Α1. Η τρίτη προσφυγή του μπασκετικού Γαύρου αφορά την απόφαση του Αθλητικού Δικαστή να τον υποβιβάσει στην Α2. Η τελευταία αυτή προσφυγή εκτός της νομικής της αξίας έχει και μια ηθική διάσταση. Μια ηθική διάσταση η οποία επικυρώνει ή ακυρώνει το #mexri_telous.

Στο Α.Σ.Ε.Α.Δ., λοιπόν, η ομάδα των αδερφών Αγγελόπουλων υποστήριξε ότι ΔΕΝ πρέπει να ισχύσει η απόφαση του αθλητικού δικαστή που την υποβιβάζει στην Α2 γιατί:

  • Στις διατάξεις της FIBAδεν υπάρχει ποινή υποβιβασμού.
  • Η απόφαση του Αθλητικού Δικαστή είναι δυσανάλογη για την μη παρουσία της ομάδας στα πλέι-οφ.

Αν οι Αγγελόπουλοι ήθελαν να είναι συνεπείς με τις πράξεις τους ΔΕΝ έπρεπε να επικαλεστούν την FIBA. Όχι, μόνο επειδή όπως υποστήριξε ο Π.Α.Ο. η FIBA διοργανώνει αγώνες προκριματικών και τελικών φάσεων στους οποίους ΔΕΝ υπάρχει υποβιβασμός, αλλά κυρίως επειδή η ομάδα των Αγγελόπουλων με την συμμετοχή τους στην Ευρωλίγκα «γράφουν κανονικά» την FIBA που πολύ βολικά επικαλούνται. Επιπλέον, οι Κανονισμοί της FIBA δεν εφαρμόζονται εφ’ όσον υπάρχει ειδικότερη εσωτερική νομοθεσία (Ειδική Προκήρυξη Πρωταθλήματος), την οποία και έχει αποδεχθεί με την υπογραφή του ο μπασκετικός Γαύρος (και με την οποία κρίθηκε η μη συμμετοχή του στα πλέι-οφ).

Από την άλλη η επίκληση της «Αρχής της Αναλογικότητας» παρουσιάζει πολύ περισσότερο ενδιαφέρον, τόσο από ηθικής όσο και από αθλητικής πλευράς. Για να επικαλεστεί κάποιος την «Αρχή της Αναλογικότητας» θα πρέπει να είναι σε θέση να «κοστολογήσει» την ενέργεια του. Η «κοστολόγηση» αυτή έχει και μια ηθική διάσταση. Στην περίπτωση μας η ομάδα του Λιμανιού πρέπει να μας πει πόσο κοστολογεί την δυσφήμιση που προκάλεσε στις υπόλοιπες ομάδες η μη συμμετοχή της στα πλέι-οφ. Πρέπει να μας ενημερώσει πόσο αποτιμά τον Διεθνή διασυρμό που προκάλεσε αυτή της η απόφαση. Η δυσφήμιση των υπολοίπων ομάδων έχει εκτός από την ηθική και την αθλητική πλευρά της.

Επιπλέον, η απόφαση της να μην αγωνιστεί απέναντι στον Π.Α.Ο. στον πρώτο γύρο των πλέι-οφ (όπως και η απόφαση της να μην κατέβει στον αγώνα του Β’ Γύρου στο Σ.Ε.Φ.) προκάλεσε εκτός της δυσφήμισης και οικονομική ζημιά στον Ο.Τ.Ε. TV που είχε τα τηλεοπτικά δικαιώματα των εντός έδρας αγώνων του.

Τέλος η επίκληση της «Αρχής της Αναλογικότητας» αποδεικνύει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο μπασκετικός Γαύρος. Γιατί η πρόκληση μιας τέτοιας Διεθνούς δυσφήμισης μόνο με υποβιβασμό μπορεί να «τιμωρηθεί» (προκειμένου να μην επαναληφθεί). Άλλωστε το #mexri_telous είχε λάβει υπ’ όψη και αυτό το ενδεχόμενο. Έτσι, δεν μας λέγανε;

Έχει φτάσει η ώρα οι αδερφοί Αγγελόπουλοι να πληρώσουν το λογαριασμό για την συμπεριφορά τους και να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από νομικά τερτίπια, μιας και το #mexri_telous υποτίθεται ότι έχει κυρίως ηθική και όχι νομική διάσταση. Στο κάτω-κάτω ο Γκα΄ντι δεν μας προτρέπει να «γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε»; Και πως θ’ αλλάξει η κατάσταση στο Ελληνικό Μπάσκετ αν κανείς δεν είναι πρόθυμος να θυσιαστεί γι’ αυτή την αλλαγή;

 

Υ.Γ. Τα χειρότερα για την ομάδα των Αγγελόπουλων είναι ακόμα μπροστά και θ' αφορούν τις αρνήσεις που θα εισπράξει από εμβληματικούς για την ομάδα παίκτες που θα προσπαθήσει να φέρει στο Λιμάνι «κάνοντας τους χρυσούς». Ακόμα, όμως, και να φέρουν «παικταράδες» από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού τίποτα δεν θα καταφέρουν στο «επικοινωνιακό επίπεδο» όπως αν έφερναν τον Σλούκα. Γιατί, ΔΕΝ υπάρχει άλλος Έλληνας παίκτης που να είχε παίξει στον Γαύρο και που τόσο από άποψη αξίας αλλά κυρίως ηλικίας να μπορεί να γίνει ο «ηγέτης της ομάδας» που θα κάνει μ’ αυτό τον «Ελληνικό κορμό» την ύστατη προσπάθεια για μια «Ευρωπαϊκή κούπα». Αυτός είναι ο μόνος λόγος της χολής που βγάζουν οι Γαύροι μετά την απόρριψη από τον Σλούκα της πρότασης που του έκαναν οι Αγγελόπουλοι.

Είναι, δε, τόσο απογοητευμένοι με όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στην ομάδα τους που θεωρούσαν ότι ο Σλούκας όφειλε να συμφωνήσει. Η μακράν πιο κομπλεξική ήταν αυτή του «δημοσιογράφου» Μπάμπη Χριστόγλου. Περαστικά τους.

25 Ιούνη 2019
«πανταχού παρόντες».

Διαβάστηκε 984 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΟΤΑΝ Η «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» ΠΡΟΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΕΣΑ (ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΟΥ ΓΑΥΡΟΥ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΑ)