Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΜΠΟ (ΚΑΙ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΝΟΣ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΜΠΟ
(ΚΑΙ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΝΟΣ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ)

Μαζί με τον σχηματισμό των Εθνών-Κρατών υπήρξε ανάγκη να βρεθεί τουλάχιστον ένα πρόσωπο το οποίο να παίξει τον ρόλο του «ενοποιητικού παράγοντα» και να συμβολίζει τα «ιδανικά» του. Όσο παλαιότερο το Έθνος τόσο περισσότερες οι προσωπικότητες. Για τα νεότερα η ανάγκη ήταν μεγαλύτερη και πιεστικότερη, τόσο ώστε πολλές φορές ο «Εθνικός Ήρωας» να μην έχει ούτε καν την καταγωγή. Αυτό, όμως, μικρή σημασία είχε▪ ειδικά αν εν τω μεταξύ είχε αγαπήσει και «πονέσει» την καινούρια του πατρίδα. Προφανώς και για τον ίδιο μετά από λίγο η νέα του πατρίδα είχε αντικαταστήσει την εθνική του καταγωγή. Αυτός ο ψυχολογικός μηχανισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός και συν τοις άλλοις κοινός σε όλους μας, αφού μας είναι απαραίτητο να νοιώθουμε σαν «πατρίδα» μας και ν’ αγαπάμε ως τέτοια τον τόπο που ζούμε και εργαζόμαστε. Αναλόγως των συνθηκών κάποιοι έχουν «δύο πατρίδες» και κάποιοι άλλοι μόνο μια.

Η οικογένεια Αντετοκούμπο έχει καταγωγή από τη Νιγηρία, αλλά δεν μπορούσε να ζήσει εκεί όπως και πολλοί άλλοι συμπατριώτες της. Ένας παραπάνω λόγος για τα νεότερα μέλη της να νοιώθουν ως πατρίδα τους τον τόπο στον οποίο τελικά ρίζωσαν. Το κακό με τους μετανάστες είναι ότι για πολλούς από τους νέους τους «συμπατριώτες» αυτοί είναι ανεπιθύμητοι ως ξένοι. Το ίδιο, όμως, συμβαίνει και με τους παλιούς τους «συμπατριώτες» οι οποίοι αν και όταν πετύχουν θυμούνται την αρχική καταγωγή τους και τους «διεκδικούν» ξανά. Έτσι ένας άλλος Νιγηριανός παίκτης του ΝΒΑ όταν ο Γιάννης φαινόταν πως θα είναι ο «πιο πολύτιμος παίκτης του Πρωταθλήματος» «θυμήθηκε» ότι είναι συμπατριώτης του και όχι Έλληνας.

Η καριέρα του Γιάννη είναι εν μέρει αποτέλεσμα και της προώθησης πωλήσεων (marketing) χωρίς αυτό να είναι κακό. Και δεν είναι κακό γιατί ο Γιάννης έχει ταυτόχρονα και την αθλητική υποδομή, έτσι ώστε τελικά το marketing «πουλά» όχι δια της εξαπάτησης, αλλά δια της επαναλαμβανόμενης υπενθύμισης. Η παρουσία τέτοιων παικτών (τους οποίους μονίμως αναζητά το marketing) όπως του Τζόρνταν τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 λειτουργεί σαν μαγνήτης (κράχτης) για πάρα πολύ κόσμο. Τους δίνει κίνητρο να πάνε στο γήπεδο.

Την Κυριακή που μας πέρασε ολοκληρώθηκε το «Τουρνουά Ακρόπολις» στο οποίο η Εθνική Μπάσκετ αντιμετώπισε τις Ιταλία, Τουρκία και Σερβία. Στον πρώτο αγώνα με τους Ιταλούς πήγα στο γήπεδο μαζί με τον γιό και την κόρη μου. Ο μεν γιός είχε σαν κίνητρο την ενασχόληση του με το μπάσκετ, η δε κόρη ήταν η πρώτη φορά που πήγαινε να δει αγώνα εκτός από αυτούς του αδερφού της. Και για τους δύο (αν και σε διαφορετικό βαθμό) κοινό κίνητρο ήταν ο Γιάννης. Η μικρή καθ’ ότι παρακολουθούσε για πρώτη φορά επίσημο αγώνα και μάλιστα σ’ ένα μεγάλο γήπεδο ήταν περισσότερο ενθουσιασμένη και φανατισμένη. Ωστόσο, χωρίς τον παίκτη-κράχτη αυτόν που τ’ όνομα τα Μ.Μ.Ε. συνεχώς υπενθυμίζουν η μικρή δεν θα είχε το ίδιο κίνητρο.

Ο αγώνας κύλησε ευχάριστα και κάμποσες φάσεις μας αποζημίωσαν για την επιλογή μας να πάμε. Το κέρδος, όμως, δεν ήταν αυτό. Το κέρδος ήταν ότι η μικρή ένοιωθε μετά τον αγώνα περισσότερο Εθνικά υπερήφανη. Λίγο περισσότερο απ’ ότι στην αρχή όταν όρθια άκουγε τους Εθνικούς Ύμνους των δύο χωρών. Για την κόρη μου η καταγωγή του Γιάννη δεν έχει σημασία από την στιγμή που αυτός έχει επιλέξει να αισθάνεται Έλληνας και να το διαδηλώνει με υπερηφάνεια. Η παρουσία του Γιάννη στην Εθνική Ελλάδας δημιουργεί τις συνθήκες για μια νέα «μπασκετική επανάσταση». Προφανώς, το άθλημα δεν βρίσκεται στο ίδιο σημείο με την περίοδο πριν την έλευση του Γκάλη. Ωστόσο, ο Γιάννης είναι ο παίκτης που θ’ ανανεώσει το ενδιαφέρον και το κίνητρο πολλών αγοριών και κοριτσιών για το άθλημα.

Έτσι όπως το βλέπω από την παρουσία του Γιάννη (και μελλοντικά και των αδερφών του) η Ελλάδα μόνο κέρδος μπορεί να έχει. Ένα κέρδος που θα είναι κρίμα κι άδικο να μην κάνει «ότι περνά από το χέρι της» για να μην το μεγιστοποιήσει.

20 Αυγούστου 2019
«πανταχού παρών 1».

Διαβάστηκε 344 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΜΠΟ (ΚΑΙ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΝΟΣ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ)