Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

Η «ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ» - ΜΕΡΟΣ Β’ (ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η «ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ» - ΜΕΡΟΣ Β’
(ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ)

Το πιο διασκεδαστικό με τον «αθλητικό τύπο» είναι όταν διαβάζω κείμενα στα οποία επιχειρηματολογούν σχετικά με οικονομικά ζητήματα. Στον βαθμό που δεν αναπαράγουν από κάποια πιο σχετική με το θέμα πηγή, τα κείμενα αυτά παρά το γεγονός ότι από άποψη κοινής λογικής είναι σωστά δεν είναι όμως πάντα και από άποψη οικονομικής λογικής. Προφανώς, κάθε πλευρά ασχολείται με την «απέναντι». Έτσι το www.sdna.gr σχολίαζε σκωπτικά τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας του Μαρινάκη και κάνοντας τις σχετικές διαιρέσεις κατέληγε περιγραφικά στο συμπέρασμα ότι ο Βαγγέλας πρέπει να κάνει κάποιου είδους λαθρεμπόριο. Δεν το έγραψαν, το υπονόησαν ή καλύτερα προέκυπτε «αβίαστα» από τα γραφόμενα.

Για την «υπόθεση της Ξάνθης» τα ερυθρόλευκα Μ.Μ.Ε. με αιχμή του δόρατος το αθλητικό www.to10.gr ξεσπάθωσαν. Σχετικά με την ουσία της υπόθεσης θεωρώ ότι υπάρχει ζήτημα πολυ-ιδιοκτησίας (βλέπε εδώ). Σήμερα στο Β’ Μέρος θα σχολιάσω τα γραφόμενα σ’ αυτό το κείμενο για τα οικονομικά δεδομένα της υπόθεσης χωρίς ν’ ασχοληθώ με τα υπόλοιπα που αναφέρονται εκεί.

Κατ’ αρχάς για μια ακόμη φορά ας δώσω τον ορισμό της «Καθαρής Θέσης».

«Καθαρή Θέση» είναι το σύνολο του Μ.Κ. και των κάθε λογής αποθεματικών προσαυξημένο με τα αδιάθετα Κέρδη και μειωμένο με τις Ζημιές.

Στις κερδοφόρες για σειρά ετών εταιρείες η Κ.Θ. είναι (στην πλειοψηφία των περιπτώσεων) μεγαλύτερη από το σύνολο των αποθεματικών (αν υπάρχουν) και του Μ.Κ. Αντίθετη εικόνα παρουσιάζουν οι ζημιογόνες εταιρείες. Η Κ.Θ. καλείται επίσης και «Ίδια Κεφάλαια» υπό την έννοια ότι η επιχείρηση χρωστά το συγκεκριμένο ποσό στους μετόχους της (δηλαδή, στον εαυτό της).

Το πρώτο άξιο σχολιασμού σημείο του ερυθρόλευκου κειμένου είναι η αναφορά ότι η Π.Α.Ε. Ξάνθη με Κ.Θ. 2,7 εκ. αγοράστηκε με 150.000 Ευρώ. Αγοραστής ήταν μια νεο-συσταθείσα Ι.Κ.Ε. και πωλητής μια Α.Ε. (η ΒΙΑΜΑΡ). Τα 2,7 εκ. της Κ.Θ. είναι μεγάλο ποσό, αλλά όχι και τόσο μεγάλο. Διαβάζοντας το Καταστατικό της Ξάνθης και συγκεκριμένα τις δύο τελευταίες παραγράφους του άρθρου 7 βλέπουμε ότι στο 2018 η Π.Α.Ε. έκανε 2 Α.Μ.Κ.:

  • Η πρώτη ήταν στις 31 Γενάρη 2018 όταν στο Ταμείο της μπήκαν 500.415 Ευρώ διαμορφώνοντας το Μ.Κ. σε 4.135.815 Ευρώ.
  • Η δεύτερη στις 7 Ιούνη του 2018 όταν ποσό 499.998,90 που αφορούσε οφειλές της Π.Α.Ε. στην ΒΙΑΜΑΡ κεφαλαιοποιήθηκε αυξάνοντας το Μ.Κ. σε 4.635.813,90 Ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω η Κ.Θ. της Π.Α.Ε. Ξάνθη είναι μόνο στο 59% του Μ.Κ. (2,7 / 4,6 και με τις στρογγυλοποιήσεις).

Ακόμη κι έτσι όμως, σε ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο από το 12% της δικής τους ομάδας (9,6 / 77,0).

Ωστόσο, το πιο σκανδαλώδες είναι πως οι Συγγελίδης και Πανόπουλος πουλάνε τόσο φθηνά στον εαυτό τους τις μετοχές και όχι η σχέση της τιμής αγορά προς την Κ.Θ. Δυστυχώς, για το ερυθρόλευκο ρεπορτάζ η Κ.Θ. της Ξάνθης το 2018 (30/06) ήταν στα 2,9 και όχι 2,7 εκ. (βλέπε εδώ).

Το δεύτερο άξιο σχολιασμού σημείο είναι αυτό που ο Γιώργος Ελευθερίου αναρωτιέται πως γίνεται μια Ι.Κ.Ε. που έχει ήδη «μπει μέσα» 110.000 Ευρώ (τα οποία δανείστηκε ώστε μαζί με τα 40.000 του Μ.Κ. της να πάρει τις μετοχές της Π.Α.Ε.) να κατέχει μια Π.Α.Ε. με 2,9 εκ. (και όχι 2,7) Κ.Θ.

Γιώργο, δεδομένου ότι το 2017-2018 η Κ.Θ. της Ξάνθης αυξήθηκε σχεδόν κατά 200.000 (όταν την ίδια περίοδο της ομάδας σου μειωνόταν κάτι λιγότερο από 50%) αυτό σημαίνει ότι είναι για την ώρα κερδοφόρα. Το πλεονέκτημα της κερδοφορίας είναι ότι η εταιρεία τα «βγάζει πέρα μόνη της» (χωρίς χρηματοδότηση). Άρα για την ώρα δεν χρειάζεται ν’ ανησυχείς ότι μπορεί να χρειαστεί η Ι.Κ.Ε. να βάλει λεφτά στην Π.Α.Ε. Τέλος, τα 150.000 της αγοραπωλησίας ΔΕΝ έχουν καμία σχέση με το Ταμείο της Π.Α.Ε. (αφού μπήκαν στο Ταμείο της ΒΙΑΜΑΡ ως πωλήτριας).

Από κει και πέρα για περισσότερα σχετικά με την ίδια τη συναλλαγή σας παραπέμπω σ’ αυτό το κείμενο μας. Τέλος για τη σημασία των τηλεοπτικών εσόδων ως προς τα συνολικά έσοδα των Π.Α.Ε. (όπου αναφέρονται τα σημαντικότερα οικονομικά μεγέθη της Ξάνθης) πατήστε εδώ.

12 Δεκέμβρη 2019
«πανταχού παρών 1».

Διαβάστηκε 1012 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου Η «ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ» - ΜΕΡΟΣ Β’ (ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ)