Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΔΙΑΚΟΠΕΙ Η Α1; (ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΔΙΑΚΟΠΕΙ Η Α1;
(ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ)

Στις περιόδους κρίσης όπως αυτή που διανύουμε γίνονται φανερές οι αδυναμίες, οι ελλείψεις και τα λάθη όλου του προηγούμενου διαστήματος όποιο τομέα και αν αφορούν. Είτε μιλάμε για την δημόσια υγεία είτε για το πρωτάθλημα μπάσκετ η κρίση έχει την ίδια παραλυτική επίδραση. Αφήνοντας στην άκρη το δημόσιο σύστημα υγείας για το οποίο η δοκιμασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ας δούμε λίγο τι προκύπτει για το πρωτάθλημα μπάσκετ και μάλιστα αυτό της Α1. Αν και είναι απόλυτα λογικό στη φάση αυτή να προέχουν οι ζωές παικτών και οπαδών, ωστόσο τα πρακτικά ζητήματα που τίθενται έχουν μεγάλη σημασία.

Για παράδειγμα η συνέχιση της εκπλήρωσης των όρων των συμβολαίων τόσο των παικτών με τις ομάδες όσο και των ομάδων με τους χορηγούς. Δεδομένης της έκτακτης συγκυρίας («ανωτέρα βία» στα νομικά) θα ήταν παράλογο ν’ απαιτήσει οποιαδήποτε πλευρά την πλήρη τήρηση των συμφωνηθέντων. Το παράδειγμα γι’ αυτό μας το δίνουν τα «μικρά γράμματα» των συμβολαίων ιδιωτικής ασφάλισης τα οποία μας προειδοποιούν ότι οι καλύψεις που έχουμε συμφωνήσει ΔΕΝ ισχύουν σ’ έκτακτες καταστάσεις.

Διαβάσαμε για την απόφαση των 14 ομάδων της Α1 περί «οριστικής διακοπής» του Πρωταθλήματος. Για την ώρα δεν έχει υπάρξει καμία απόφαση για τα πρακτικά ζητήματα της απόφασης (ανάδειξη πρωταθλητή, υποβιβασμός κ.α.) κάτι που ενδεχομένως και να τραβήξει καιρό. Ωστόσο, για τους σκοπούς του σημερινού μας κειμένου οι απαντήσεις στα ζητήματα αυτά δεν μας χρειάζονται.

Ας υποθέσουμε ότι το Πρωτάθλημα της Α1 ολοκληρωνόταν στην 20η αγωνιστική. Τότε έχουμε Πρωταθλητή τον Π.Α.Ο. (ο οποίος λόγω ρόστερ έχει και το λογικό προβάδισμα) και τις δύο ιστορικές (πλην όμως ξεπεσμένες) ομάδες της Θεσσαλονίκης τους Άρη και Π.Α.Ο.Κ. στις τελευταίες δύο θέσεις που οδηγούν στην Α2 (βλέπε εδώ).

Από αγωνιστικής σκοπιάς ο Π.Α.Ο.Κ. είναι τελευταίος, την ίδια στιγμή που ο Άρης ισοβαθμεί με τον Πανιώνιο με μια νίκη παραπάνω. Δύο νίκες περισσότερες απ’ αυτούς τους δύο (ή δυο ήττες λιγότερες αν προτιμάτε) βρίσκεται η Λάρισα. Από τις τέσσερις αυτές ομάδες η λιγότερο «ιστορική» είναι η Λάρισα. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι έχει λιγότερα δικαιώματα παραμονής στην Α1.

Αφήνοντας στην άκρη τη μελλοντολογία (τι αποτελέσματα θα έφερναν οι ομάδες στις τελευταίες έξι αγωνιστικές) ας δούμε τι ισχύει όσον αφορά τους τρείς τελευταίους. Όπως είπαμε τελευταίος είναι ο Π.Α.Ο.Κ. και αμέσως από πάνω του είναι ισόβαθμοι οι Άρης και Πανιώνιος. Ο τελευταίος έχει κερδίσει και τις δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης (τον Π.Α.Ο.Κ. εντός και τον Άρη εκτός), αλλά αντιμετωπίζει πολύ μεγάλα (ανυπέρβλητα) οικονομικά προβλήματα. Οικονομικά προβλήματα (μικρότερα από του Πανιωνίου) αντιμετωπίζει σύμφωνα με το ρεπορτάζ και η Λάρισα.

Οπότε, επειδή για τη συμμετοχή μιας ομάδας στο Πρωτάθλημα τίθεται τα τελευταία χρόνια και η οικονομική παράμετρος η μόνη ελπίδα παραμονής στην Α1 των κιτρινόμαυρων και των ασπρόμαυρων της Θεσσαλονίκης είναι η μη αδειοδότηση της Λάρισας και του «ιστορικού» (ο οποίος έχει μεγάλη πείρα από την Α2 ή την Β’ Εθνική παλαιότερα).

Φυσικά, με τον τρόπο αυτό τίθεται ένα ζήτημα «δικαιοσύνης». Πόσο δίκαιο είναι ν’ ανατρέπεται για οικονομικούς λόγους ότι κερδήθηκε (ακόμη και με την εκμετάλλευση των οικονομικών προβλημάτων του αντιπάλου) μέσα στο γήπεδο; Από την άλλη πόσο «δίκαιο» είναι ν’ αφήνεις στην κατηγορία ομάδες που δεν μπορούν ν’ ανταποκριθούν στα έξοδα συμμετοχής τους;

Ακόμη, όμως, και η εξέταση της οικονομικής παραμέτρου καθίσταται αν όχι άδικη τουλάχιστο προβληματική. Σε προηγούμενο κείμενο μας (βλέπε εδώ) αναφερόμαστε στα οικονομικά και του Π.Α.Ο.Κ. σχολιάζοντας την είδηση για την εύρεση χρηματοδότη του. Μιας συνεταιριστικής τράπεζας η οποία βγήκε στην γύρα για να βρει εταιρείες να δανείσει εντόκως. Προφανώς, για να δανείσει μια προβληματική εταιρεία σαν τον Π.Α.Ο.Κ. θα πρέπει να έχει λάβει από κάποιον (Σαββίδη;) εγγυήσεις.

Εφ’ όσον κριτήριο συμμετοχής στο Πρωτάθλημα της Α1 είναι η φερεγγυότητα των Κ.Α.Ε. θα πρέπει σ’ αυτό το ιδιότυπο FFP να συνυπολογίζεται και η τέτοιου τύπου χρηματοδότηση (αντί της χρηματοδότησης μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου) όπως στην περίπτωση του Π.Α.Ο.Κ. Γιατί, αλλιώς το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η παραμονή στην Α1 ιστορικών μεν ομάδων, οι οποίες όμως δεν διαθέτουν ούτε ικανό «φυτώριο» (όπως κάποτε το Περιστέρι) ούτε, όμως και κινούν το ενδιαφέρον κάποιου «επενδυτή».

Η ανυπαρξία όμως στα χρόνια της Ύφεσης πρόθυμων «επενδυτών» μας οδηγεί αναγκαστικά σε μια εκ βάθρων επαναξιολόγηση της προσέγγισης μας σχετικά με τον «Επαγγελματικό Αθλητισμό». Αυτά, όμως, προσεχώς…

24 Μάρτη 2020
«πανταχού παρόντες».

Διαβάστηκε 1444 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΔΙΑΚΟΠΕΙ Η Α1; (ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ)