Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ «ΤΣΑΤΣΩΝ» (ΟΤΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙΣ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ «ΤΣΑΤΣΩΝ»
(ΟΤΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙΣ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ)

Ο Αριστοτέλης στο εγχειρίδιο για τους μαθητές του σχετικά με τη Ρητορική σημείωνε πως (δυστυχώς) δίνουμε σημασία σ’ αυτόν που μιλά και όχι σ’ αυτό που λέει. Ως αποτέλεσμα η κρίση μας επηρεάζεται σχεδόν απόλυτα από την ιδέα που έχουμε για τον ομιλητή και όχι από τα λεγόμενα του. Οι ισχυροί για να συνεχίσουν να κάνουν τις δουλειές τους έχουν απόλυτη ανάγκη από την «νομιμοποίηση» της Κοινωνίας. Μερικές φορές η «νομιμοποίηση» είναι συνώνυμη του ξεπλύματος του ονόματος τους. Την επιχείρηση αυτή αναλαμβάνουν «δημοσιογράφοι» οι οποίοι πρακτικά (για τα συμφέροντα που παίζονται) ενός «πινακίου φακής» (οι περισσότεροι) προσπαθούν να εμφανίζουν το αφεντικό τους μονίμως υπό διωγμό (και άρα αθώο) για ότι και αν ακούγεται.

Διαβάσαμε αυτό το σχόλιο σχετικά με την επικοινωνιακή επίθεση του συγκροτήματος Μαρινάκη στον Μελισσανίδη. Αφορμή της «επίθεσης» είναι η λειτουργία πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στην Δραπετσώνα. Αιτία -σύμφωνα με τον ανώνυμο συντάκτη- είναι η αντιπαράθεση τους για τις επερχόμενες εκλογές της Ε.Π.Ο.

Σχετικά με το παραπάνω αναφερόμενο σχόλιο δύο μόνο πράγματα αξίζει να σημειωθούν:

  • Το ένα είναι αν αληθεύουν ή αν είναι ψευδή τα καταγγελλόμενα σχετικά με τις επιπτώσεις της λειτουργίας των εγκαταστάσεων της εταιρείας που ανήκει στον Μελισσανίδη. Αυτό θα μπορούσε ν’ αποδειχθεί εύκολα αρκεί κάποιος να δεχόταν να περάσει μια ολόκληρη εβδομάδα εκεί. Αν τα καταγγελλόμενα αληθεύουν (καθώς είναι δύσκολο να διαψεύσεις τόσους κατοίκους και τον Δήμαρχο), τότε δυστυχώς πρόκειται για μια ακόμη περίπτωση κακής χωροθέτησης μιας ρυπογόνας δραστηριότητας όπως στο παρελθόν η εγκατάσταση των διυλιστηρίων στον Ασπρόπυργο και άλλες παρεμφερείς (όπως του Σκαλιστήρη επί επταετίας). Το «κακό» με τέτοιες περιπτώσεις είναι ότι αυτές συνεχίζουν να υφίστανται παρά τον έλεγχο που ασκούν στην Εξουσία οι πολίτες. Κάτι που όσον αφορά το παρελθόν δεν φαίνεται περίεργο, στη σημερινή εποχή του «πολιτικού κόστους» ξενίζει.
  • Το δεύτερο είναι το πραγματικό διακύβευμα, το οποίο είναι εντελώς διαφορετικό απ’ αυτό που αντιλαμβάνεται ο συντάκτης του σχολίου. Από την πρώτη κιόλας φράση του φαίνεται να έχει χάσει το νόημα της «επίθεσης» (καλύτερα της αναθέρμανσης του ζητήματος το οποίο έχει απασχολήσει την δημοσιότητα και άλλες φορές).

Γράφει, λοιπόν: «Η επίθεση ξεφεύγει πια από το ποδοσφαιρικό κάδρο που αποτελούσε αιτία αντιπαράθεσης και μεταφέρεται στο «επιχειρείν».»

Θα πρέπει να είμαστε «καμένοι με το ποδόσφαιρο» για να μην καταλάβουμε ότι το ποδόσφαιρο σε σχέση με την ιδιοκτησία μέσω της Δημαρχίας μιας πόλης όπως ο Πειραιάς. Γιατί, μπορεί ο έλεγχος της Ε.Π.Ο. να δίνει Πρωταθλήματα αλλά αυτά είναι για να ικανοποιούνται οι «επιστήμονες» και οι χαχόλοι. Τα λεφτά είναι στα «προγράμματα ανάπλασης» και «αξιοποίησης» και τις «χρήσεις γης». Όλα αυτά που περιλαμβάνει η υπόθεση των εγκαταστάσεων της OIL ONE ιδιοκτησίας Μελισσανίδη. Επιπλέον, η έξωση του από εκεί θα είναι μια «νίκη» του Μαρινάκη, ο οποίος έτσι «καθαρίζει την πόλη του» και ταυτόχρονα την ελέγχει πλήρως.

Ενώ, όμως, οι πραγματικές επιδιώξεις του Μαρινάκη είναι πιο μακροπρόθεσμες από μεσοπρόθεσμη άποψη αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι αφ’ ενός η ουσία των καταγγελλομένων (υπάρχει όντως τέτοια περιβαλλοντική υποβάθμιση;) και αφ’ ετέρου η ευκολία με την οποία «ανώνυμοι» και «επώνυμοι» «δημοσιογράφοι» αναλαμβάνουν να υπερασπιστούν τον κάθε ισχυρό ανεξάρτητα από την κατηγορία. Σήμερα, το κάνουν για τον Μελισσανίδη, αύριο θα είναι (πάλι) για λογαριασμό του Μαρινάκη και του Σαββίδη. Αυτοί τουλάχιστον πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους, ενώ οι χαχόλοι που στοιχίζονται πίσω από τα γραπτά τους και τ’ αφεντικά τους το κάνουν δωρεάν (για το μεγαλείο της ομαδάρας).    

Υ.Γ. Το μόνο που αξίζει να πει κανείς γενικά για τέτοια δημοσιεύματα είναι το «Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα». Προσωπικά θα επιθυμούσα ο insider που υπογράφει το κείμενο να μην αναλαμβάνει αναθέσεις όπως αυτές που καταγγέλλει. Ωστόσο, όχι μόνο δεν είμαι σίγουρος αλλά ούτε και αισιόδοξος ότι κάτι τέτοιο ισχύει. Πάντως η επιλογή του Τάσου ήταν όχι μόνο αναμενόμενη αλλά και δεδομένων των επιλογών η καλύτερη δυνατή. Από γράψιμο δεν λέει και πολλά, αλλά δεν μπορείς να τα έχεις και όλα. Στο κάτω-κάτω στο ηθικό το κύριο καθήκον του είναι να καθησυχάζει όσους ΑΕΚτζήδες τον διαβάζουν ακόμα για όσο μπορεί να το κάνει.

Κάθε φορά που προκύπτει ένα τέτοιο ζήτημα γίνεται περισσότερο από ποτέ επίκαιρος ο Καπετάν Γιάννης (βλέπε εδώ). Το αφιερώνω σε όλους τους. Ξέρουν αυτοί για ποιους είναι (μη τυχόν και ξεχάσω κανέναν τους και θιγεί).

03 Ιούνη 2020
«πανταχού παρόντες».

Διαβάστηκε 217 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ «ΤΣΑΤΣΩΝ» (ΟΤΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙΣ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ)