Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΒΑΓΓΕΛΑ ΓΕΡΑ Η ΝΟΤΙΓΧΑΜ ΣΟΥ ΤΡΩΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ (ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΒΑΓΓΕΛΑ ΓΕΡΑ Η ΝΟΤΙΓΧΑΜ ΣΟΥ ΤΡΩΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ
(ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ)

Ο Ν. Καρβέλας ως στιχουργός έχει γράψει για την Βίσση μεταξύ άλλων και το «Δώδεκα» (βλέπε εδώ). Ο στιχουργός, που λέτε, βάζει την ηρωίδα του να περιμένει με τις ώρες δίπλα στο (σταθερό, τότε ΔΕΝ υπήρχαν κινητά) τηλέφωνο μπας και πάρει ο γκόμενος της (με τον οποίο προφανώς ήταν τσακωμένοι). Ενόσω εκείνος δεν τηλεφωνεί η ηρωίδα μάς διηγείται την ελπίδα της που όσο περνά η ώρα χάνεται και την αγωνία που βιώνει. Το φάσμα της μοναξιάς πλανάται όλο και απειλητικότερο πάνω από το κεφάλι της όπως και η Δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι του τυρράνου των Συρακουσών. Φέτος ολοκληρώθηκε η τρίτη σεζόν κατά την οποία ο Βαγγέλης Μαρινάκης διατελεί ιδιοκτήτης της Νότιγχαμ. Τρίτη σεζόν στην Β’ Εθνική της Αγγλίας με την άνοδο στην PREMIER LEAGUE (και τον πακτωλό εσόδων της) να μένουν ένα απατηλό όνειρο.

Ένα όνειρο το οποίο φέτος (όπως πάνω-κάτω και πέρυσι) χάθηκε στο τέλος όταν από ένα στραβοπάτημα στα τελευταία λεφτά η Νότινγχαμ απέτυχε να συμμετάσχει στα πλέι-οφ ανόδου. Όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν η Νότιγχαμ ως Π.Α.Ε. δεν έχει ιδιαίτερα έσοδα. Επιπλέον οι μανατζαραίοι πούλησαν πολλούς παίκτες (και ελπίδες για μεταπωλήσεις) επιβαρύνοντας και με το κόστος των συμβολαίων τον Βαγγέλη.

Ο Βαγγέλας (όπως τον αποκαλούν χαϊδευτικά οι Γαύροι) ως επιχειρηματίας νόμιζε ότι επένδυε αφού τα λεφτά που έδινε τα έδινε με την προοπτική της ανόδου στην PREMIER LEAGUE (οπότε και θα τα έπαιρνε πίσω). Έλα, όμως, που τα πράγματα δεν πήγαν ούτε όπως του τα έλεγαν, ούτε όπως τα περίμενε. Οπότε… Οπότε, όπως λέμε και στην Λογιστική: «Υπάρχει κίνδυνος να μην ανακτηθούν οι επενδύσεις» (βλέπε Ισολογισμούς «Καραϊσκάκης Α.Ε.»). Δηλαδή, για να το κάνουμε «ψιλά» να μην πάρει πίσω ο Βαγγέλας τα λεφτά του. Στο σημείο αυτό το ζήτημα ξεφεύγει από την αρμοδιότητα της Λογιστικής (Οικονομικής Επιστήμης) και περνά στην αρμοδιότητα της Ψυχολογίας.

Η οικονομική συγκυρία (σε συνδυασμό πάντα με τον τομέα δραστηριότητας) είναι ο βασικότερος παράγοντας που (δια)κρίνει την επιτυχία από την αποτυχία. Ωστόσο, κάποιοι τα έχουν καταφέρει ακόμη και σε πείσμα της. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορούν να περιμένουν και συνεχίζουν ν’ αγωνίζονται μέχρι να δουν τ’ όνειρο τους εκπληρωμένο. Πράγματι μπορεί η οικονομική συγκυρία ν’ ανεβάζει και να καταβαραθρώνει επιχειρήσεις όμως η επίδραση της μπορεί να τιθασευτεί από έναν ικανό και συνετό μα προπάντων υπομονετικό επιχειρηματία. Βέβαια, η υπομονή δοκιμάζεται όταν τα διαθέσιμα λεφτά μειώνονται και ο δανεισμός για μια σειρά από λόγους δεν είναι ικανοποιητική λύση.

Στην επιχειρηματική ιστορία υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που κάποιος επιχειρηματίας τα παράτησε λίγο πριν την επιτυχία. Από την άποψη αυτή στην περίπτωση της Νότιγχαμ το ερώτημα είναι πόσο ακόμα θα επιμείνει ο Βαγγέλας στην επιδίωξη του «Αγγλικού Ονείρου» του (δηλαδή, τη συμμετοχή στην PREMIER LEAGUE). Πόσο καιρό ακόμα θα ενισχύει την Αγγλική ομάδα με λεφτά από άλλες δραστηριότητες; Δυστυχώς, η συντήρηση μια ποδοσφαιρικής ομάδας και μάλιστα στο πλέον κορυφαίο (και γι’ αυτό ακριβό) ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα είναι πολύ περισσότερο ακριβή από τη συμμετοχή σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες, ή σε ράλι ή ακόμα και με την εκτροφή ενός αλόγου ιπποδρομιών. Ανάλογη, βέβαια, είναι και η προβολή που κερδίζει. Αν το δούμε (και το κρίνουμε) από την οικονομική του σκοπιά η επιτυχία (ή η αποτυχία) (δια)κρίνονται από το πηλίκο της διαίρεσης οφέλους προς κόστος. Ωστόσο, αυτή η διαίρεση δεν προσμετρά την ψυχική ικανοποίηση▪ η οποία όσο αργεί τόσο περισσότερο καταλήγει σε εθισμό (για τον οποίο κάνουμε τα πάντα).

Εν κατακλείδι, όσο αργεί η Νότιγχαμ ν’ ανέβει στην PREMIER LEAGUE, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες ο Βαγγέλας να καταγάγει μια «Πύρρειο νίκη». Ο χρόνος για τον Μαρινάκη λιγοστεύει επικίνδυνα. Όπως το βλέπω του απομένουν ένα με δύο χρόνια προσπαθειών ακόμη.

14 Αυγούστου 2020
«πανταχού παρών».

Διαβάστηκε 220 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΒΑΓΓΕΛΑ ΓΕΡΑ Η ΝΟΤΙΓΧΑΜ ΣΟΥ ΤΡΩΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ (ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ)