Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΟΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Ο ΓΑΥΡΟΣ (ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΠΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ/ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑΣ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΟΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Ο ΓΑΥΡΟΣ
(ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΠΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ/ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑΣ)

Ένα από τα πιο σημαντικά (αλλά όχι και τόσο ευχάριστο όπως άλλα δικά του) βιβλία που έγραψε ο Ουμπέρτο Έκο είναι τα «Όρια της Ερμηνείας». Μιας ερμηνείας η οποία στην πράξη (και για λόγους σκοπιμότητας) είναι λιγότερο ή περισσότερο αυθαίρετη. Ακόμη κι έτσι υπάρχει ένα έσχατο όριο το οποίο και ο πλέον αυθαίρετος ερμηνευτής ΔΕΝ μπορεί να ξεπεράσει. Το όριο αυτό είναι η σύγκριση της κατάστασης που ερμηνεύουμε με άλλες παρόμοιες και τα συμπεράσματα που προκύπτουν απ’ αυτή. Ωστόσο, η ερμηνεία ΔΕΝ έχει όρια όταν αποστολή της είναι η προπαγάνδα ακόμη και στην πιο αισχρή και παράλογη μορφή της. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως εμείς οι υπόλοιποι δεν πρέπει και δε5ν μπορούμε ν’ αποκαλύπτουμε την απάτη πριν η ίδια η ζωή την ξεσκεπάσει οριστικά.

Συχνά-πυκνά έχουμε σχολιάσει κείμενα του Γ. Κογκαλίδη. Στα κείμενα του Γιώργου βασικό επιχείρημα του είναι ότι η απουσία της ομαδάρας του στερεί έσοδα από το Πρωτάθλημα άρα και τις υπόλοιπες ομάδες. Το επιχείρημα του αυτό το έχω αντικρούσει επαρκώς, αλλά έτσι και αλλιώς η απορία θα μας λυθεί του χρόνου (στην περίπτωση που ο μπασκετικός Γαύρος ανέβει στην Α1 από την Α2 στην οποία αγωνίζεται). Αυτό, όμως, που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η βάση του επιχειρήματος του.

Η οποία (βάση του επιχειρήματος του Κογκαλίδη) αφορά τον μεγάλο αριθμό οπαδών της ομάδας και ο οποίος (μεγάλος αριθμός) προσελκύει μεγαλύτερα διαφημιστικά έσοδα. Λογικό θα πείτε. Βέβαια, υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο όπως θα δούμε είναι κρίσιμο. Το ζήτημα αυτό αφορά την απάντηση στο ερώτημα αν αυτό που υποστηρίζει ο Γιώργος αφορά ΟΛΑ τα τμήματα της ομάδας του ανεξαρτήτου αθλήματος ή μόνο κάποια συγκεκριμένα αθλήματα. Για να βγάλουμε κάποια άκρη θα δούμε και θα συγκρίνουμε την κατάσταση σε δύο ακόμη αθλήματα στα οποία συμμετέχει στην Α’ Κατηγορία τους η ομάδα του Λιμανιού. Συγκεκριμένα θα δούμε τι ισχύει από πλευράς εσόδων τόσο στο Ανδρικό Βόλεϊ όσο και στο Χάντμπολ.

Και στα δύο αυτά αθλήματα ο Γαύρος έχει επιτυχίες (στο Χάντμπολ το τμήμα δεν έχει πολύ χρόνο ζωής). Και στα δυο η παρουσία του είναι ανελλιπής (πιθανόν γιατί δεν κάνουν κουμάντο οι Αγγελόπουλοι). Έτσι δεν είμαστε μεν σε θέση να γνωρίζουμε αν και πόσο θα μειωθούν τα έσοδα αν η ομάδα του Λιμανιού αποχωρήσει, αλλά αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε την κατάσταση που επικρατεί στα δύο αυτά αθλήματα.

Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες αντεγκλήσεων μεταξύ παράγοντα του Ηρακλή και του Προέδρου των βολεϊμπολιστών σχετικά με τον συμβιβασμό για τα χρέη της ομάδας του «γηραιού» προκειμένου αυτός να συμμετάσχει στο Πρωτάθλημα. Ένα Πρωτάθλημα το οποίο δεδομένης της συγκυρίας θα συνεχίσει να είναι υποτιμημένο από εμπορική σκοπιά ακόμη και μετά την περσυνή ανατροπή των προγνωστικών και την εύκολη κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Π.Α.Ο. Είναι δε τέτοια η οικονομική κατάσταση στο άθλημα που παρά τη συμμετοχή της ομάδας με τους περισσότερους φιλάθλους μόνον η Ε.Ρ.Τ. ενδιαφέρεται να καλύψει κάποιους από τους αγώνες του. Για χορηγίες και γενικότερα διαφημίσεις καλύτερα να μην κάνουμε κουβέντα. Έτσι η ύπαρξη του τμήματος κάθε συλλόγου εξαρτάται από την οικονομική επιφάνεια του εκάστοτε χρηματοδότη του.

Γι’ αυτό, άλλωστε, και αποσύρθηκε ο Παμβοχαϊκός ο οποίος στο παρελθόν είχε κάνει κάμποσες κηδείες στους «μεγάλους» του χώρου. Οι τακτικοί αναγνώστες του Γιώργου θα θυμάστε πως υποστήριζε ότι χωρίς την ομάδα του (και την συνακόλουθη αύξηση των εσόδων) διώχνουν αυτούς που βάζουν λεφτά στο μπάσκετ. Άρα, αφού η συμμετοχή της ομάδας του αυξάνει τα έσοδα για ΟΛΟΥΣ, τότε ο Παμβοχαϊκός πρέπει να έπεσε θύμα κακοδιοίκησης από την Διοίκηση του. Αλλά τότε πως κατάφερε τόσα χρόνια να κρατηθεί στην κατηγορία; Και ακόμα αν η συμμετοχή του Γαύρου αυξάνει τα έσοδα στα πρωταθλήματα που συμμετέχει τότε γιατί ΔΕΝ υπάρχουν πρόθυμες ομάδες να συμπληρώσουν δεκάδα (11 το 2018-2019); Ποια ομάδα από την επόμενη κατηγορία ΔΕΝ θα ήθελε τ’ αυξημένα έσοδα από τη συμμετοχή της στην ίδια κατηγορία με το Βόλεϊ του Γαύρου; Εκτός και αν αυτά δεν υπάρχουν, οπότε…

Πάμε, τώρα, στο Ανδρικό Χάντμπολ. Εκεί που η εξαγορά από την Α.Ε.Κ. της Ηλιούπολης οδήγησε στην πρώτη της συμμετοχή το 2005-2006 (με 14 ομάδες στην Κατηγορία). Παρά το αυξημένο ενδιαφέρον (Δούκας, Πανελλήνιος, Ι.Ε.Κ. Ξυνή, Φίλιππος Βέροιας, Διομήδης Άργους και Π.Α.Ο.Κ. ήταν οι πιο δυνατοί αντίπαλοι) τα συνολικά έσοδα της κατηγορίας δεν αυξήθηκαν. Και πάλι η ύπαρξη κάθε ομάδας εξαρτιόταν (και εξαρτάται) από την οικονομική επιφάνεια του χορηγού-χρηματοδότη της. Ούτε η εξαγορά του Ι.Ε.Κ. Ξυνή από τον Γαύρο και η συμμετοχή του τελευταίου από το 2017-2018 ως «Γαύρος/Όμιλος Ξυνή» έφερε στην Α’ Κατηγορία περισσότερα έσοδα. Τα οικονομικά προβλήματα συνέχισαν να υπάρχουν, έτσι ώστε για την μείωση του κόστους αποφασίστηκε φέτος η διεξαγωγή του Πρωταθλήματος σε δύο ομίλους (Βορρά και Νότου).

Καταλήγουμε, λοιπόν, στο συμπέρασμα πως η συμμετοχή του Γαύρου (όπως και οποιασδήποτε «μεγάλης ομάδας») στην κορυφαία κατηγορία κάποιου αθλήματος ΔΕΝ σημαίνει και μεγαλύτερα έσοδα για το Πρωτάθλημα. Γιατί πολύ απλά (και ειδικά στην οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε) η βασική παράμετρος για τους χορηγούς και γενικά τους διαφημιζόμενους είναι η δημοτικότητα του αθλήματος και όχι των ομάδων που συμμετέχουν. Αυτό, άλλωστε, προκύπτει και από το ότι οι οπαδοί μιας ομάδας ΔΕΝ ενδιαφέρονται το ίδιο για όλα τα τμήματα της, παρά μόνον για τ’ αθλήματα και τους αγώνες απέναντι σ’ άλλες «μεγάλες ομάδες» με τις οποίες υπάρχει αντιπαλότητα.

Από τα παραπάνω για οποιονδήποτε καλόπιστο γίνεται φανερό ότι όσα υποστηρίζει ο Γιώργος σχετικά με τα μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη των υπολοίπων ομάδων της Α1 από τη συμμετοχή του Γαύρου απλά δεν ισχύουν. Εκτός και αν ο Γιώργος ΔΕΝ αναφερόταν στα έσοδα των άλλων ομάδων αλλά σ’ αυτά της δικής του. έσοδα τα οποία ΔΕΝ έχει (ούτε και ονειρεύεται) στην Α2. Λέτε να είναι έτσι;

Υ.Γ. Μεγαλύτερη ακόμα και από την ξεφτίλα του αυτο-υποβιβασμού για τα μάτια του Βασιλακόπουλου είναι η αλλαγή του ονόματος. Μια αλλαγή που ΔΕΝ σώζει το τμήμα από τον ιστορικό διασυρμό. Ότι και να γράφετε και να λέτε η Ιστορία του Μπάσκετ γράφει πως η ομάδα του Λιμανιού έχει συμπληρώσει 5 σεζόν σε κατηγορία χαμηλότερη της κορυφαίας (όποιο όνομα και αν είχαν αυτές). Διαφωνεί κανείς μ’ αυτό;

Τρίτη, 13 Οκτώβρη 2020
«πανταχού παρών 1».

Διαβάστηκε 1873 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΟΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Ο ΓΑΥΡΟΣ (ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΠΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ/ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑΣ)