Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ Κ.Α.Ε. & Π.Α.Ε. (ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ Κ.Α.Ε. & Π.Α.Ε.
(ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ)

 

Κ.Α.Ε. (ΜΕΡΟΣ Α')

Θεωρητικά καθένας μας οφείλει πριν καταπιαστεί με μια δουλειά να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει και το κυριότερο πώς να το κάνει. Από την επίλυση ενός προβλήματος είτε της Άλγεβρας είτε της Γεωμετρίας πρέπει να κάνει την λεγόμενη «κατάταξη», δηλαδή να ξεχωρίσει τα δεδομένα από τα ζητούμενα. Στον κόσμο των επιχειρήσεων αυτό μεταφράζεται σε «προγραμματισμό» ή «σχεδιασμό», ο οποίος όμως προκειμένου να λάβει συγκεκριμένη μορφή (δηλαδή να εξειδικευτεί) πρέπει να βασίζεται σε εκτιμήσεις των οικονομικών δεδομένων.

Με τη σειρά τους οι εκτιμήσεις των οικονομικών δεδομένων μιας επιχείρησης ή ακόμα και ενός κράτους είναι είτε υποεκτιμημένες είτε υπερεκτιμημένες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζονται με την πραγματικότητα. Συνήθως και μάλιστα σκόπιμα τα νούμερα που εμφανίζονται σε έναν προϋπολογισμό (υποθετικό λογαριασμό τον έλεγαν στα 1840) είναι πάντα υπερεκτιμημένα, εκτός αν υπάρχει στενή επιτήρηση εσόδων και εξόδων οπότε το πράγμα αλλάζει.

Επιχειρήσεις και κράτη μετέρχονται αυτά τα τεχνάσματα προκειμένου μέσω της ωραιοποίησης των προοπτικών τους να προσελκύσουν τους «επενδυτές». Αυτοί με τη σειρά τους αν όντως είναι επενδυτές (που σημαίνει ότι ενδιαφέρονται όχι μόνο για την άμεση επιστροφή της αρχικής τους τοποθέτησης αλλά και για κέρδη, ενδιαφέρονται να βάλουν όσο το δυνατόν λιγότερα και να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα. Προφανώς αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία ή το κράτος θα πρέπει να μην έχει μεγάλα «ανοίγματα» (χρέη, υποχρεώσεις) ενώ παράλληλα θα πρέπει να είναι ή να μπορεί να γίνει κερδοφόρα/ο.

Σήμερα αλλά και την επόμενη βδομάδα θ’ ασχοληθούμε με την Κ.Α.Ε. η οποία ακόμη ψάχνει(;) για τους υπόλοιπους (πλήν Αγγελόπουλο) μετόχους. Θα προσπαθήσουμε να διεισδύσουμε στην οικονομική πραγματικότητα των Κ.Α.Ε. που συμμετέχουν στην Α1, κάποιες από τις οποίες έχουν επιλέξει να πρωταγωνιστήσουν και για τον λόγο αυτό έχουν «ρίξει λεφτά» ενώ κάποιες άλλες είτε φυτοζωούν είτε προσπαθούν με προσεγμένη διαχείριση να μην υποθηκεύσουν το μέλλον τους.

Πρίν ξεκινήσουμε την διείσδυση μας στην οικονομική πραγματικότητα της Κ.Α.Ε. πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι τα νούμερα που αναφέρονται σ’ έναν προϋπολογισμό/προγραμματισμό ή σε μια παρουσίαση και αφορούν τα έσοδα είναι άμεσα εξαρτώμενα από τα προϋπολογιζόμενα έξοδα και πρέπει (τα έσοδα) να εμφανίζουν είτε περίσσευμα είτε ισοσκελισμένο αποτέλεσμα. Προφανώς και σε σχέση με την δεδομένη οικονομική συγκυρία μιλάμε για 6ψήφια ποσά και μόνο το άθροισμα τους θα παράγει 7ψήφιο αριθμό. Επίσης τα ποσά που ακολουθούν παρακάτω είναι καθαρά, δηλαδή χωρίς Φ.Π.Α.

Τηλεοπτικό συμβόλαιο: Αν τα 500.000 Ευρώ (πάνω-κάτω) θα ήταν το ιδεώδες και τα 250 το ελάχιστο ανεκτό, τι θα λέγατε να μοιράζαμε την διαφορά; Δηλαδή περίπου 375.000 Ευρώ.        

Χορηγίες: Ιδεατά μια ομάδα σαν την Α.Ε.Κ. θα μπορούσε να βρεί χορηγία ή χορηγίες μέχρι το ποσό των 250.000 Ευρώ. Βέβαια θα χρειαζόταν να προσφέρει και κάποια προμήθεια σ’ αυτόν που θα «κλείσει τη δουλειά», αλλά αυτό είναι κάτι μάλλον δεδομένο στην «πιάτσα» και το ποσοστό της κυμαίνεται γύρω στο 10%. Φυσικά στην εποχή μας ισχύει το «μάζευε κι ας είν’ και ρώγες» οπότε και πενταψήφια ποσά γίνονται δεκτά. Άσε που στην περίπτωση που μαζευτούν πολλές (αν και μικρές) χορηγίες θα μπορεί το εμπορικό τμήμα (marketing) μαζί με την διοίκηση φυσικά να μιλά για επιτυχημένη εμπορική πολιτική. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες χορηγίες οι οποίες λανθασμένα ονομάζονται «ανταποδοτικές» (αφού κάθε χορηγία είναι ανταποδοτική). Με τον όρο αυτό χαρακτηρίζονται οι χορηγίες από εταιρείες π.χ. εμφιάλωσης νερού ή ιατρικού υλικού (επίδεσμοι κ.λ.π.) με τις οποίες παρέχεται δωρεάν υλικό στην Κ.Α.Ε. η οποία σ’ αντίθετη περίπτωση θα ήταν υποχρεωμένη να το αγοράζει με δικά της έξοδα. Συνεπώς και αυτές οι χορηγίες αν και χαμηλότερες είναι το ίδιο σημαντικές με τις υπόλοιπες. Για τις ανάγκες δε του προϋπολογισμού μας θα τις υπολογίσουμε σε 100.000 Ευρώ συνολικά. Για να είμαστε δε ακριβείς το ίδιο ποσό θα υπολογιστεί και στα έξοδα της Κ.Α.Ε., αφού αν δεν υπήρχαν αυτού του είδους οι χορηγίες η Κ.Α.Ε. θα ξόδευε λεφτά για την αγορά των συγκεκριμένων ειδών.

Κεντρικός χορηγός: Το σημαντικότερο κομμάτι των εσόδων (για κάποιες Κ.Α.Ε. είναι πολλαπλάσιο των εισπράξεων από εισιτήρια) είναι η συμφωνία με τον χορηγό που θα βάλει την επωνυμία του στο μπρός μέρος της φανέλας και συνεπώς είναι διατεθειμένος να πληρώσει καλά (ή πολύ καλά) λεφτά και σίγουρα περισσότερο από κάθε άλλον. Μιάς και έχουμε «δικούς μας ανθρώπους» στον Ο.Π.Α.Π. για παράδειγμα θα μπορούσαμε(;) να βρούμε χορηγία από τον οργανισμό του ποσού των 250.000 Ευρώ. Έτσι δεν είναι; Βέβαια ακόμη και αν τελικά το ποσό δεν είναι αυτό δεν βλάπτει να το γράψουμε στον προϋπολογισμό μας. Στο κάτω-κάτω στον προϋπολογισμό γράφονται τα ποσά που είναι πιθανό να βρεί μια ομάδα με την ιστορία και τον κόσμο της Α.Ε.Κ. και όχι αυτά που τελικά θα καταφέρει να βρεί.

Έσοδα από εισιτήρια: Κανονικά για μια ομάδα με πολύ κόσμο τα έσοδα από εισιτήρια θα έπρεπε ν’ αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι. Αυτά με τη σειρά τους θ’ αύξαναν τα έσοδα από τις χορηγίες και τον κεντρικό χορηγό, αφού θ’ αποδείκνυαν την μεγάλη δυναμική της ομάδας. Δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας τα εισιτήρια (απλά και διαρκείας) θα πρέπει να είναι γενικώς (για όλους) μεν φθηνά, αλλά όχι τσάμπα. Για να σας δώσουμε ένα μέτρο της σπαζοκεφαλιάς που καλούνται οι διοικούντες της Κ.Α.Ε. να λύσουν θα σας δώσουμε ένα παράδειγμα με αριθμούς:

  • Έστω ότι πουλάμε διαρκείας η φθηνότερη κατηγορία των οποίων είναι τα συνδεσμιακά των 30 Ευρώ (βλέπε εδώ).
  • Έστω ότι από την κατηγορία αυτή των διαρκείας πουλήθηκαν 1.000 κομμάτια.
  • Αν η Κ.Α.Ε. υπολόγιζε να πουλήσει συνολικά περίπου 2.000 κομμάτια (το οποίο υπό κανονικές συνθήκες είναι πολύ καλό νούμερο, αλλά δύσκολα επιτυγχάνεται στη συγκυρία αυτή) με τι τιμή θα έπρεπε να τα πουλήσει για να έχει επιτύχει μέσο όρο τιμής 100 Ευρώ;

Κάνοντας τις πράξεις έχουμε:

  • Είσπραξη από συνδέσμους 30.000 Ευρώ (1.000 Χ 30 Ευρώ).
  • Αφού υπολογίζουμε να πουλήσουμε 2.000 εισιτήρια συνολικά με μέσο όρο 100 Ευρώ, υπολογίζουμε να εισπράξουμε συνολικά 200.000 Ευρώ (2.000 Χ 100).
  • Αφαιρώντας από το σύνολο των 200 χιλιάδων τα 30 χιλιάρικα των οργανωμένων μας μένει υπόλοιπο 170.000 Ευρώ, το οποίο διαιρούμενο με τα υπόλοιπα 1.000 διαρκείας που υπολογίζουμε να πουλήσουμε (2.000 συνολικά - 1.000 των οργανωμένων) μας δίνει μέσο όρο ανά εισιτήριο 170 Ευρώ.

Εσείς με βάση τις τιμές (βλέπε εδώ) το θεωρείτε πιθανό να πιάσουμε τα 100 Ευρώ μέση τιμή εισιτηρίου διαρκείας. Να σημειωθεί ότι όσο περισσότερα συνδεσμιακά διαρκείας πωλούνται τόσο περισσότερα των υπολοίπων κατηγοριών ή ακριβότερα εισιτήρια διαρκείας πρέπει να πωλούνται.

Αν υπολογίσουμε με βάση τις παραδοχές που είχαμε κάνει σε προηγούμενο άρθρο μας (βλέπε εδώ) από τα 753.710 Ευρώ που θα έπρεπε να εισπράξει η Κ.Α.Ε. για να πληρώσει τα 100 χιλιάρικα σαν ενοίκιο στο Ο.Α.Κ.Α. (αντιστοιχεί στο 15% του Ν. 2725/1999), υπολείπονται ακόμα 553.710 Ευρώ εισπράξεις από εισιτήρια (753.710 – 200.000 από τα διαρκείας).

Ωστόσο για να μην μας κατηγορήσει κανείς ότι βάζουμε ψηλά τον πήχη θα θεωρήσουμε για τις ανάγκες του προϋπολογισμού/προγραμματισμού μας το ποσό των 200.000 Ευρώ σαν συνολικά έσοδα από τα εισιτήρια ως κάτι που μπορεί να επιτευχθεί σχετικά εύκολα για μια ομάδα σαν την Α.Ε.Κ.

Εμπορικό κομμάτι (marketing, πωλήσεις ειδών κ.α.): Υπάρχει τέλος και το εμπορικό κομμάτι το οποίο και αφορά στα έσοδα από πωλήσεις ειδών τόσο σε καταστήματα όσο και μέσω διαδικτύου καθώς και από άλλες πρωτοβουλίες κυρίως του τμήματος marketing. Τελείως αυθαίρετα αλλά και χωρίς να κινδυνεύει κανείς να «πέσει έξω» στους υπολογισμούς του (μιλάμε άλλωστε για προϋπολογισμό) μπορούμε να υπολογίσουμε γύρω στις 100.000 Ευρώ.

Σημείωση: Από την παραπάνω παρουσίαση λείπουν τα διαφημιστικά έσοδα. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:

  • Ο πρώτος είναι ότι αυτά είτε θεωρούνται αμελητέα είτε δεν μπορεί κατά την σύνταξη του προϋπολογισμού/προγραμματισμού ή της παρουσίασης να εκτιμηθούν με οποιονδήποτε τρόπο ώστε να συμπεριληφθούν στο κείμενο.
  • Ο δεύτερος και πιθανόν ο κυριότερος είναι ότι όσες εταιρείες διαφημίζονται στα διαφημιστικά πλαίσια του Ο.Α.Κ.Α., διαφημίζονται ως ανταπόδοση με βάση το χορηγικό συμβόλαιο που έχουν ήδη υπογράψει με την Κ.Α.Ε.. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν παράγονται νέα έσοδα (πέραν της χορηγίας) και άρα δεν μπορούν αυτά να συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό.

Σημείωση: Αν και δεν πρόκειται για έσοδο και συνεπώς δεν θα διαμορφώσει τ’ αποτελέσματα της Κ.Α.Ε. (κέρδη ή ζημιές) θα πρέπει να προστεθεί στον παρακάτω πίνακα και το ελάχιστο Μετοχικό Κεφάλαιο. Ο λόγος της πρόσθεσης αυτής είναι ότι αυτό αποτελεί και το αρχικό Ταμείο της εταιρείας, το οποίο και μπορεί να χρηματοδοτήσει τα έξοδα της όπως φυσικά γίνεται και με τα έσοδα που εισπράττονται. Τέλος για την διευκόλυνση μας θεωρήσαμε δεδομένη την είσπραξη όλων των εσόδων που εκθέσαμε παραπάνω στο σύνολο τους.

Κάνοντας τώρα την πρόσθεση (σούμα) όλων των παραπάνω έχουμε:

 

Κατηγορία

Ποσά

Τηλεοπτικό συμβόλαιο

375.000

Χορηγίες (συνολικά ή μία μεγάλη)

250.000

Χορηγίες (ανταποδοτικές)

100.000

Κεντρικός χορηγός

250.000

Εισιτήρια (διαρκείας & απλά)

200.000

Πωλήσεις ειδών, marketing

100.000

Μετοχικό Κεφάλαιο

245.000

   

Σύνολο

1.520.000

Βλέπουμε λοιπόν ότι στη διάθεση της Κ.Α.Ε. για την φετινή περίοδο θα μπορούσαν να βρίσκονται τουλάχιστον 1,52 εκατομμύρια Ευρώ. Στο σημείο αυτό δημιουργούνται πλέον δύο ερωτήματα:

  • Πόσο κοντά σ’ αυτά τα νούμερα βρίσκονται τα πραγματικά ως τώρα έσοδα (Κεντρικός χορηγός, τηλεοπτικό συμβόλαιο, λοιπές χορηγίες);
  • Πόσα είναι τα εκτιμώμενα έξοδα για την φετινή περίοδο;

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα μένει να δοθεί στην πορεία, εκτός αν η διοίκηση αρχίσει τις «διαρροές». Η απάντηση στο δεύτερο θα δοθεί την επόμενη εβδομάδα.

 

Υ.Γ. Δεν είναι κακό ο Γ. Νικολάου (αν την έγραψε αυτός ή ακόμη και να την έστειλε μόνο) να διαβάζει δεύτερη φορά τις ανακοινώσεις που εκδίδει η Κ.Α.Ε. (βλέπε εδώ) για να μην δημοσιεύονται βλακείες (δεν ξέρουμε πως αλλιώς να το χαρακτηρίσουμε) όπως αυτή που ακολουθεί και βρίσκεται στην αρχή της ανακοίνωσης (οι υπογραμμίσεις είναι δικές μας):

 

«Το σκοτάδι διαδέχθηκε το φως και η ΑΕΚ ανοίγει μια νέα φωτεινή σελίδα στην ιστορία της.»

Λάθος ή «η γλώσσα λανθάνουσα τ’ αληθή λέγει» όπως γράφει και ο Μένανδρος (ποιητής του 4ου π.χ. αιώνα); Βέβαια ο ίδιος έχει επίσης γράψει ότι «η γλώσσα πολλούς εις όλεθρον ήγαγεν». Πιστεύουμε ότι οι προηγούμενες φράσεις είναι αρκετά απλές για να χρειάζονται μετάφραση.

 

28 Οκτώβρη 2014.
παρατηρητήριο.

 

 

 

Διαβάστηκε 3438 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ Κ.Α.Ε. & Π.Α.Ε. (ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ)