Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Α.Ε. (ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΛΙΘΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΛΕΞΙΟΥ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Α.Ε.
(ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΛΙΘΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΛΕΞΙΟΥ)

Η νομοθεσία των Α.Ε. προβλέπει την δυνατότητα να συγκληθεί Γ.Σ. χωρίς τους αναγκαίους τύπους δημοσιότητας (πρόσκληση στο Φ.Ε.Κ. και σε εφημερίδες) όταν η διασπορά των μετοχών (δηλαδή το πλήθος των μετόχων) είναι τόσο μικρό ώστε να μπορούν αυτοί να συνεννοηθούν τηλεφωνικά για την πραγματοποίηση της. Μια τέτοια Γ.Σ. αποκαλείται καθολική (γιατί συμμετέχει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου έστω και δι’ αντιπροσώπου) και αυτόκλητη (γιατί ουσιαστικά αυτό-προσκλήθηκε). Συνεπώς για να μπορεί μια τέτοια Γ.Σ. να συνεδριάσει και να λάβει αποφάσεις πρέπει να παρίσταται το σύνολο (100%) του μετοχικού κεφαλαίου της.

Μια τέτοια (καθολική και αυτόκλητη) ήταν η Γ.Σ. που έγινε στις 5 Νοέμβρη 2014 στα γραφεία της Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. και η οποία ήταν η πρώτη μετά τη σύσταση της.

Πρίν προχωρήσουμε στο κυρίως θέμα του άρθρου μας, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Ν. 2190/1920 (για όσο ακόμα ισχύει) θεωρεί πώς κάθε Γ.Σ. είναι Έκτακτη. Η μόνη Τακτική (κατά τον νόμο) είναι η Ετήσια κατά την οποία εγκρίνονται οι Οικονομικές Καταστάσεις (Ισολογισμός, Λογαριασμός Διάθεσης Αποτελεσμάτων, Προσάρτημα) και συζητείται η πορεία και οι προοπτικές της εταιρείας.

Σ’ αυτήν λοιπόν τη Γ.Σ. εκλέχτηκε/διορίστηκε από τους μετόχους το νέο Δ.Σ. το οποίο έχει 2 λιγότερα μέλη από αυτό που είχε οριστεί με την σύσταση. Την είδηση (ανακοίνωση της Π.Α.Ε.) μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Μια πρώτη παρουσίαση του «παρασκηνίου» μπορείτε να δείτε εδώ. Στο νέο Δ.Σ. βρίσκεται και ένας έξυπνος επιχειρηματίας ο οποίος ήταν και ο βασικός χρηματοδότης των SUPPORTERS και ήθελε να έχει λόγο για το πού και πώς διέθεταν αυτοί τα χρήματα που (και με την δική του -κυρίως- μεγάλη συνεισφορά) μάζευαν. Για ένα σύντομο βιογραφικό του δείτε εδώ.

Ωστόσο ιδιαίτερη αξία (και ταυτόχρονα κάνουν καλό και στην υγεία με την εύθυμα παιχνιδιάρικη νότα τους) έχουν τα σχόλια που ανέβηκαν στο blog SPORTS TRIUNFO. Το πρώτο (βλέπε εδώ) σχολιάζει σύντομα και περιεκτικά τις αλλαγές. Το δεύτερο (βλέπε εδώ) σχολιάζει σύντομα αλλά καυστικά το πώς (φαίνεται) ν’ αλλάζουν οι καιροί για τον Α. Ανατολιωτάκη.

Όμως ο αναγνώστης που είχε την καλοσύνη ν’ ασχοληθεί με το παρόν κείμενο μας περιμένει να διαβάσει σχετικά με «τις ηλίθιες δικαιολογίες για την αντικατάσταση του Αλεξίου» (όπως δηλώνεται και στον υπότιτλο). Δεν χρειάζεται βέβαια να πούμε τίποτα για την πηγή τους. Απ’ ότι φαίνεται έχουν αναλάβει εργολαβικά την υπεράσπιση του Αλεξίου και δυστυχώς για τον κύριο Αγγελόπουλο ο οποίος είναι μεγαλομέτοχος σε Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. πάει και αυτός «πακέτο» με τον Αλεξίου (τουλάχιστον στο συγκεκριμένο ζήτημα). Διαβάσαμε λοιπόν πώς η αντικατάσταση ειδικά του Αλεξίου (γιατί για τον Αγγελόπουλο θα μπορούσαν να ισχύουν και άλλα πράγματα) σχετίζεται με την απόφαση και των δύο ανδρών να ρίξουν το βάρος τους στην Κ.Α.Ε. (βλέπε εδώ).      

Και για τον μεν Αγγελόπουλο να το καταλάβω αυτό καθότι είναι επιχειρηματίας και πρέπει να τρέχει και για τις δουλειές του. Αμφιβάλλω όμως αν ασχολείται σοβαρά με τα ζητήματα της Κ.Α.Ε. (τουλάχιστον σε βαθμό μεγαλύτερο από μια σχετική ενημέρωση και την χρηματοδότηση της) για να χρειάζεται περισσότερο χρόνο απ’ όσο του αφήνει η διοίκηση(;) της Π.Α.Ε.

Ωστόσο ο λόγος για τον οποίο το σύνολο των «παρατηρητών» δεν πίστεψε την δικαιολογία αυτή και την θεώρησε «προσχηματική» είναι ότι για να ισχύει θα έπρεπε να έχουμε γίνει -σε ελάχιστο καιρό είναι η αλήθεια- Η.Π.Α. σε ζητήματα διοίκησης επιχειρήσεων και να μην το έχουμε πάρει χαμπάρι! Επειδή η πλειοψηφία των αναγνωστών μας πιθανόν να είναι άσχετοι με τέτοιου είδους ζητήματα να εξηγηθούμε αμέσως.

Στις Η.Π.Α. ο ρόλος του Δ.Σ. είναι ουσιαστικός. Το Δ.Σ. ασκεί πραγματική διοίκηση και είναι σε θέση (επειδή εκεί είναι Σύμβουλοι μ’ αρχίδια) να επιβάλλει τη θέληση του στην ηγεσία της εταιρείας (αν χρειαστεί). Συνεπώς όλα τα μέλη του αφιερώνουν πολύ και «ποιοτικό» χρόνο στην διοίκηση της εταιρείας ενημερωνόμενα σε τακτά διαστήματα προκειμένου να έχουν πλήρη εικόνα για τα ζητήματα της εταιρείας, και έτσι να είναι σε θέση να λαμβάνουν τις σχετικές αποφάσεις ή να ελέγχουν ουσιαστικά τους μάνατζερ. Έτσι λαμβάνουν και αποζημίωση για τον χρόνο που αφιερώνουν στην εταιρεία σχετικά με τη διοίκηση της.

Βέβαια αυτά (ειδικά ως προς την αποζημίωση) ισχύουν μόνο στις πολύ μεγάλες ελληνικές εταιρείες και σίγουρα όχι στην Α.Ε.Κ. (είτε την νυν, είτε την πρώην). Δεν μπορέσαμε όπως καταλαβαίνετε ν’ αποφύγουμε τον πειρασμό να σκεφτούμε ότι αίφνης γίναμε Αμερική και δεν το πήραμε χαμπάρι. Όχι τίποτ’ άλλο, αλλά θα ήταν παράξενο σε μια χώρα που το Δ.Σ. καλά-καλά δεν συνεδριάζει ούτε μια φορά το μήνα (που επιβάλλει και ο νόμος) οι Αλεξίου και Αγγελόπουλος να χρειαζόταν να δαπανούν τόσο χρόνο για την διοίκηση της Π.Α.Ε. που να μην μπορούν ν’ ανταποκριθούν όπως πρέπει και στις άλλες υποχρεώσεις τους. Αυτό δε που μας μπέρδευε περισσότερο ήταν ότι μιλάμε για την Α.Ε.Κ. της νέας εποχής, δηλαδή την Α.Ε.Κ. του «Τίγρη» (όπως σημειώνει και ο ανώνυμος σχολιαστής στο πρώτο από τα σχόλια του SPORTS TRIUNFO που αναφέρουμε παραπάνω).

Σε καλό τους, μας έκαναν να γελάσουμε πάλι…

 

Υ.Γ. Είτε ισχύει η ανάλυση του παρασκηνίου από τον Νίκο (Αγγελίδη) είτε δεν είναι ακριβώς έτσι το αποτέλεσμα είναι ότι η Π.Α.Ε. «καθάρισε» από τους κινδύνους που ενείχε η συμμετοχή του έκπτωτου Αλεξίου στο Δ.Σ. της. Βέβαια τόσο η Ερασιτεχνική όσο και η Κ.Α.Ε. συνεχίζουν να είναι όμηροι του και για τον λόγο αυτό να είναι εκτεθειμένες σε κινδύνους.

 

11 Νοέμβρη 2014.
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 8120 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Α.Ε. (ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΛΙΘΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΛΕΞΙΟΥ)