Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΝΟΧΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑ; (Η ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΝΟΧΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑ;
(Η ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ)

Έχει ο καιρός γυρίσματα. Εκεί που θεωρούσαν κάποιοι ότι η Τουρκία θα είναι μονίμως ο προνομιακός εταίρος των Η.Π.Α., τώρα όλα έχουν έρθει τούμπα. Εκεί που η Τουρκία ήταν την περίοδο του «Ψυχρού Πολέμου» το ανάχωμα στη Σ. Ένωση τώρα έχει γίνει υποχείριο της. Θα έπρεπε κάποιος να είναι ιστορικά τυφλός για να μη βλέπει ότι η Ρωσία ΔΕΝ ήθελε ποτέ την ολοκληρωτική κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας γιατί ήξερε πως αυτό που την ενδιέφερε γεω-στρατηγικά (Αιγαίο-Μακεδονία) θα έπεφτε στη «σφαίρα επιρροής» της Αγγλίας. Γι’ αυτό ήθελε να τη ζορίζει τόσο, όσο ν’ αποκτά πρόσβαση εκεί που ήθελε.

Και το κατάφερε με τις «Παραδουνάβειες Ηγεμονίες». Φυσικά αυτό δεν θα μπορούσε να πάει μακριά. Έτσι αφενός για να έχει λόγο στα τεκταινόμενα και αφετέρου για την ενίσχυση της «εσωτερικής τάξης» της μετείχε στην «Ιερή Συμμαχία» (η οποία στην πορεία με την αποχώρηση της Αυστρίας μετατράπηκε σε «Τριπλή Συνεννόηση». Ως μέλος της ασχολήθηκε και με το «Ελληνικό Ζήτημα», το οποίο λύθηκε με την Ανεξαρτησία μιας κουτσουρεμένης σε σχέση με σήμερα Ελλάδας ΜΟΝΟ και μόνο επειδή οι Άγγλοι το ήθελαν.

Χθες (με το παλιό ημερολόγιο) έλαβε χώρα η «Ναυμαχία του Ναβαρίνο» στην οποία ο στόλος των Άγγλων-Γάλλων και Ρώσων νίκησε τον μεγαλύτερο του Τούρκικο και Αιγυπτιακό. Ο «Συμμαχικός Στόλος» είχε σταλεί με αποστολή να επιτύχει την εκκένωση της Πελοππονήσου από τις δυνάμεις του Ιμπραήμ επιτυγχάνοντας έτσι στην πράξη την Ανεξαρτησία της Ελλάδας και φέρνοντας το τέλος της Επανάστασης.

Η συντονισμένη αυτή δράση ερχόταν ως αποτέλεσμα της «Συνθήκης του Λονδίνου» που είχε υπογραφεί νωρίτερα εκείνη τη χρονιά και ειδικά του «Μυστικού Πρωτοκόλλου» της που προέβλεπε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης για την επιβολή των όρων της αν ο Ιμπραήμ δεν άκουγε με το καλό.

Σήμερα τη θέση της «θαλασσοκράτειρας Αγγλίας» έχουν πάρει οι Η.Π.Α., οι οποίες εξαιτίας της πρόσφατης συμφωνίας με την Αυστραλία ήρθαν σε «μίνι» ρήξη με τη Γαλλία. Την Γαλλία η οποία έχει πάγια συμφέροντα στη «λίμνη» της Μεσογείου. Ωστόσο, και οι δύο έχουν κοινούς «εχθρούς» (τουλάχιστον αυτή τη στιγμή). Έτσι, ήρθαν σε συνεννόηση καρπός της οποίας ήταν το Ελληνο-Γαλλικό σύμφωνο.

Στην πράξη εξοπλιζόμενοι με τα συγκεκριμένα Γαλλικά αεροσκάφη και πλοία η Ελλάδα δεν αποκτά μόνο πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας (η οποία έχει μόνο Γερμανικά και Αμερικανικά όπλα), αλλά μπορεί να ελέγχει (και ν’ απαγορεύει αν απαιτηθεί) την πρόσβαση στο Αιγαίο. Τόσο στην Τουρκία όσο και στους συμμάχους της. Επιπλέον, αναλόγως του που θα πλέουν οι νέες φρεγάτες η Ελλάδα (και η Γαλλία) θα μπορούν να ελέγχουν και την κίνηση στη Μαύρη θάλασσα.

Το πλεονέκτημα που αποκτά η Χώρα μας με τη προμήθεια των συγκεκριμένων όπλων, αλλά κυρίως η εταιρική (παραπέμπει και σε πουτάνα) σχέση με τη Γαλλία εξασφαλίζει εξοικονόμηση χρημάτων τα επόμενα χρόνια καθώς ΔΕΝ θ’ απαιτείται μια «κούρσα εξοπλισμών» προκειμένου να μη μείνουμε πίσω σε σχέση με τους Τούρκους.

Από κει και πέρα αυτή η συμφωνία χάλασε τα σχέδια όσων βολεύονται σε μια σχέση υποτέλειας έναντι των γειτόνων μας και κυρίως της Ρωσίας. Στη σύγχυση στην οποία βρίσκονται αναμασάνε κούφια στατιστικά για ν’ αποδείξουν το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί -δήθεν- η συμφωνία με του Γάλλους. Τα νούμερα που ανέφερε ο Τσίπρας στη Βουλή αν τα δούμε αναλογικά ανατρέπουν τη σχετική επιχειρηματολογία.

Γιατί αν η Τουρκία εκτιμάται ότι έχει 8 φορές τον πληθυσμό μας (βλέπε εδώ), αλλά μόνο 4 φορές μεγαλύτερο ονομαστικό Α.Ε.Π. τότε κάτι δεν πάει καλά. Επιπλέον, έχοντας ως νόμισμα τη Λίρα και δανειζόμενη σε συνάλλαγμα είναι πολύ επιρρεπής οικονομικά στα καπρίτσια των χρηματαγορών▪ κάτι που δεν ισχύει για εμάς με το Ευρώ.

Η καμπή στην οποία έχουν φτάσει οι διεθνείς σχέσεις είναι κρίσιμη και περίεργη. Μυρίζει πολύ μπαρούτι στην ατμόσφαιρα. Το πρώτο «μπαμ» είναι πολύ πιθανό να γίνει σχετικά κοντά και μάλιστα στα σύνορα Ιράν-Αζερμπαϊτζάν εξαιτίας «συνοριακών διαφορών». Παρά το μέγεθος και τη δύναμη του Ιράν οι Αζέροι μπορούν να υπολογίζουν στη βοήθεια της ομόδοξης Τουρκίας αλλά και του Ισραήλ που τόσο «αγαπά» το Ιράν. Μια τέτοια σύγκρουση θα δοκίμαζε συμμαχίες και φιλίες και ίσως στο τέλος άφηνε μόνη της την Τουρκία πολιτικά και διπλωματικά.

Σε κάθε περίπτωση και με άδηλο το μέλλον η στιγμή κύρωσης της Ελληνο-Γαλλικής συμφωνίας μόνο (ιστορικά) τυχαία δεν ήταν. Και όπως έλεγαν οι Αρχαίοι μας πρόγονοι: «Πεπρωμένο φυγείν αδύνατον». Αυτό, όμως, κάθε άλλο παρά σημαίνει πως εμείς δεν πρέπει να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, αφού το πεπρωμένο μας είναι άγνωστο. Στην αντίθετη περίπτωση καταλήγουμε μοιρολάτρες.

09 Οκτώβρη 2021
«πουθενάς 1».

Διαβάστηκε 51 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΝΟΧΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑ; (Η ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ)