Font Size

SCREEN

Cpanel

Ο ΝΕΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ, Η ΟΠΑΔΙΚΗ ΒΙΑ & Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Θ’ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΠΟΤΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ;)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο ΝΕΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ, Η ΟΠΑΔΙΚΗ ΒΙΑ & Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ
(Θ’ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΠΟΤΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ;)

Ο Ν. 4908/2022 ο οποίος δημοσιεύτηκε στις 11 Μάρτη είναι ένα νομοθέτημα με την υπογραφή του Λευτέρη Αυγενάκη. Κύριο αντικείμενο του είναι η αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Η λύση στο ζήτημα αυτό επιδιώκεται να δοθεί μέσω της αλλαγής του νομικού πλαισίου▪ ενός πλαισίου που ήδη υφίσταται αλλά στην πράξη υπολειτουργεί. Επί της ουσίας αυτό που έκανε η Κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν είναι τίποτα άλλο από το ν’ ανακατέψει εκ νέου την τράπουλα. Και όπως είναι προφανές κάθε νέο ανακάτεμα της το μόνο που προσφέρει είναι μια αναδιάταξη των τραπουλόχαρτων (τα οποία συνεχίζουν να παραμένουν 52). Τελικά, το ερώτημα του 1 εκ. Ευρώ είναι αν μια τέτοια αναδιάταξη του νομικού πλαισίου μπορεί να φέρει αποτέλεσμα.

Η σημερινή Κυβέρνηση (όπως και η Κοινωνία συνολικά) θεωρεί πως οι ιδιοκτήτες των Π.Α.Ε. έχουν στενές σχέσεις με τις ηγεσίες των «οργανωμένων οπαδών» είτε ηθελημένα είτε επειδή δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Τους χρεώνουν, συνεπώς, μια αμφιθυμία όσον αφορά τον οποιοδήποτε έλεγχο τους. έτσι η σημερινή Κυβέρνηση εκτός από την επιβολή χρηματικών ποινών στις Π.Α.Ε./Κ.Α.Ε. για επεισόδια των οπαδών τους τις καθιστά πλέον και νομικά υπεύθυνες.

Ο νομοθέτης κάνει ότι δεν υπάρχουν «σύνδεσμοι οργανωμένων» τους οποίους τ προηγούμενο νομικό πλαίσιο επέβαλε στις Α.Α.Ε. να «αναγνωρίζουν» και έτσι να τους «νομιμοποιούν». Στο νέο νόμο αυτοί οι σύνδεσμοι απλά δεν υπάρχουν. Αντικαθίστανται από τις «Λέσχες Φιλάθλων» (που υπήρχαν και στο προηγούμενο νομικό πλαίσιο) οι οποίες έχουν σαν αποστολή την ενσωμάτωση όλων (οργανωμένων και μη) σε μια «επίσημη» Λέσχη και μεταθέτοντας την ευθύνη της αστυνόμευσης από το Κράτος στις Α.Α.Ε.

Προφανώς και αυτό το νομικό πλαίσιο λίγο θα βελτιώσει την κατάσταση. Γι’ αυτό άλλωστε και οι εμπνευστές του αφιέρωσαν ικανό μέρος των διατάξεων του στις χρηματικές και άλλου τύπου ποινές. Αν οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να εκριζώσουν την οπαδική βία, τουλάχιστον ας εισπράξουν κάποια λεφτά παραπάνω.

Ωστόσο, ένας καλόπιστος παρατηρητής δεν γίνεται να μη σημειώσει μια αντίφαση:

Σε τι διαφέρει ένα κόμμα από μια ομάδα; Είναι και οι δυό «συλλογικότητες» οι οποίες διαθέτουν για τις ανάγκες λειτουργίας τους μέλη. Όμως, κανείς στην Κυβέρνηση (τόσο την παρούσα όσο και τις επόμενες) ΔΕΝ θα θεωρούσε νομικά υπεύθυνο το κόμμα για τις έκνομες δραστηριότητες οποιουδήποτε κομματικού μέλους. Το πολύ-πολύ να το θεωρούσε ηθικά υπόλογο και αυτό για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους.

Πιθανότατα η λύση στη σπαζοκεφαλιά της «οπαδικής βίας» (η οποία είναι έτσι κι αλλιώς κοινωνικό φαινόμενο) να είναι διττή:

Από την μια το Κράτος να εφαρμόσει την Ποινική Νομοθεσία αδιακρίτως σε όλους τους πολίτες. Από την άλλη Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. οφείλουν να (δια)κόψουν κάθε σχέση τους με «συνδέσμους οργανωμένων» και να (δια)τηρούν μαζί τους καθαρές και τυπικές (όσο απαιτείται από τα καλώς εννοούμενα κοινά τους συμφέροντα) σχέσεις. Κάθε μέρος πρέπει να κάνει τα από μέρους του αυτονόητα αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα πλήρως την ευθύνη για όσα το αφορούν. Μόνον όταν αρχίσουν όλοι τους να λειτουργούν έτσι έχει νόημα να δούμε αν και που χρειάζεται αλλαγές η «Αθλητική Νομοθεσία».

06 Απρίλη 2022
«πουθενάδες».

Διαβάστηκε 232 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Γενικά Ο ΝΕΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ, Η ΟΠΑΔΙΚΗ ΒΙΑ & Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Θ’ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΠΟΤΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ;)