Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΑΡΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 24 (Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΙΔΡΥΘΗΚΕ Η Α.Ε.Κ.)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΑΡΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 24
(Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΙΔΡΥΘΗΚΕ Η Α.Ε.Κ.)

Συμπληρώνονται σήμερα 98 χρόνια από την ιδρυτική Γ.Σ. στο πατάρι του καταστήματος αθλητικών ειδών των Αιμίλιου Ιωνά και Κώστα Δημόπουλου επί της οδού Βερανζέρου 24. Η ημέρα εκείνη αναγνωρίζεται από τον Σύλλογο μας ως η γενέθλια του και εορτάζεται ως τέτοια. Αρχής γενομένης από σήμερα θα δημοσιεύουμε αποσπάσματα από το βιβλίο-βιογραφία (αυτό-έκδοση) για τον πρώτο Πρόεδρο του Συλλόγου μας Κ. Σπανούδη που υπογράφει ο Κυριάκος Χήνας. Σκοπός μας είναι διαβάζοντας την ιστορία της ίδρυσης μας (και όχι μόνο) ν’ αναβαπτιστούμε στο ένδοξο παρελθόν μας και με το τρόπο αυτό να επανασυνδεθούμε ουσιαστικά (και όχι στα κούφια λόγια) με τις ρίζες των ιδρυτών του Σωματείου. Είναι ο μόνος τρόπος να ξανακάνουμε το Σωματείο μας ένδοξο και πάλι.

«Στις 13 Απριλίου 1924, πολλοί πρόσφυγες της Πόλης συγκεντρώθηκαν στο κατάστημα αθλητικών ειδών του Αιμίλιου Ιωνά και του Κώστα Δημόπουλου, στη οδό Βερανζέρου 24 (στοά Λούξ), το οποίο μεταφέρθηκε, λίγο αργότερα, στην οδό Πατησίων 35α.

Eίχε ήδη διαμορφωθεί η αρχική συμφωνία, μεταξύ επιφανών προσφύγων από την Πόλη, για την ίδρυση ενός αθλητικού Σωματείου, που θα αναδείκνυε την κουλτούρα και το αξιακό υπόβαθρό τους. Στις σχετικές διεργασίες συμμετείχαν: Χ. Αλεξανδρίδης, Κ. Αναγνωσταράς, Π. Γεωργιάδης, Χ. Γεωργιάδης, Φωκίων Δημητριάδης, Κώστας Δημόπουλος, Νικηφόρος Ελεόπουλος, Ι. Εμμανουηλίδης, Κ. Ζαρίφης, Χ. Ζεμπούλης, Κ. Θεοφανίδης, Μιλτιάδης Ιερεμιάδης, Τ. Ιωάννου, Αιμίλιος Ιωνάς, Π. Καραγιάννης, Μ. Καροτσιέρης, Κ. Κωνσταντάρας, Β. Λαζαρίδης, Αλέξανδρος Μακρίδης, Κ. Μανιατάκης, Μ. Μαυρόπουλος, Ε. Παξιμαδάς, Κωνσταντίνος Σπανούδης, Α. Στρογγυλός, Ρ. Τριανταφυλλίδης, Β. Φρυδάς, Ι. Χρυσαφίδης, Κ. Χρυσόπουλος κ.α. Στην πλειοψηφία τους ήταν δραστήρια μέλη του αθλητισμού της Πόλης ή προσωπικότητες της μεσοαστικής κοινωνίας.

Μετά την έκτακτη Γενική Συνέλευση, στις 30 Μαΐου 1924, το Δ.Σ. συγκροτήθηκε σε Σώμα, ως εξής: Κωνσταντίνος Σπανούδης, πρόεδρος, Νικηφόρος Ελεόπουλος, αντιπρόεδρος, Κώστας Δημόπουλος, γενικός γραμματέας και μέλη, ο Μενέλαος Καροτσιέρης και ο Μιλτιάδης Ιερεμιάδης.

Η αναδημιουργία της αθλητικής δόξας της Πόλης, μετά από την τραγωδία του 1922, μέσω ενός δυναμικού Συλλόγου, θυμίζει, έντονα, τον φοίνικα της μυθολογίας, η απεικόνιση του οποίου, μέσα στην κυκλική σφραγίδα της Α.Ε.Κ. αποφασίστηκε και έγινε πράξη, από τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου. Για να παραμείνει άφθαρτος και μόνιμος ο συμβολισμός του τρόπου δημιουργίας της «Ένωσης», ως μιας συλλογικής οντότητας, η οποία ξαναγεννήθηκε, μέσα από τις στάχτες της.

Παράλληλα, ο εμβληματικός «Δικέφαλος Αετός» (που είχαν θεσπίσει οι Κομνηνοί και οι Παλαιολόγοι του Βυζαντίου), με τα σύμβολα της αυτοκρατορικής εξουσίας, το ξίφος και την υδρόγειο σφαίρα, παραπέμπει στη «Βυζαντινή Αυτοκρατορία», υποδηλώνοντας τη διευρυμένη ισχύ της, σε Ανατολή και Δύση. Το μαύρο χρώμα της ομάδας αποτυπώνει την οδύνη της τραγωδίας του ελληνισμού της Ανατολής και το κίτρινο την ελπίδα των ξεριζωμένων, για επιστροφή στη γενέτειρα γη.

Όμως, είναι περίεργη η αναφορά του σωματείου, ως «ένωσις κωνσταντινουπόλεως» και όχι ως α.ε.κ. για αρκετά χρόνια μετά την ίδρυση, ακόμη και στις αρχές της 10ετίας του 1930, αφού ο επίσημος τίτλος, στο επίσημο καταστατικό, είναι «Α.Ε.Κ.», αλλά σπάνια αναφέρεται έτσι. Και, ενδεικτικό αυτής της πρακτικής είναι η παρέλαση των έξι ομάδων, κατά την έναρξη του πρωταθλήματος ΕΠΣΑ, στο γήπεδο της Λεωφόρου, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 1928, όπου οι ομάδες εμφανίστηκαν κατ’ αλφαβητική σειρά. Πρώτος εμφανίστηκε ο Αθηναϊκός και ακολούθως, ο Απόλλων, το Γουδί, η Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως και ο ΠΑΟ.»

 13 Απρίλη 2022
«πουθενάδες».

Διαβάστηκε 531 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΑΡΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 24 (Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΙΔΡΥΘΗΚΕ Η Α.Ε.Κ.)