Font Size

SCREEN

Cpanel

ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΠΕΙ ΤΟ ΔΥΝΑΜΟΜΕΤΡΟ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ; (ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΝΑΛΤΙ ΣΤΟ Α.Ε.Κ. - Ο.Φ.Η.)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΠΕΙ ΤΟ ΔΥΝΑΜΟΜΕΤΡΟ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ;
(ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΝΑΛΤΙ ΣΤΟ Α.Ε.Κ. - Ο.Φ.Η.)

Κανείς δεν θέλει να χάνει. Ακόμα περισσότερο αν λέγεται Αλεξανδρής οπότε δεν θέλει να χάνει ούτε από τον γιό του. Υποτίθεται πως για τα πάντα υπάρχουν κανόνες οι οποίοι πρέπει να είναι σεβαστοί απ’ όλους και όταν αυτό δεν συμβαίνει κάποιος τρίτος οφείλει να επιβάλλει την εφαρμογή τους. Είναι τότε που ξεκινούν τα προβλήματα σχετικά με το «πνεύμα» και το «γράμμα» του Νόμου, τον τρόπο με τον οποίο δικάζει ο δικαστής και την ύπαρξη πρόθεσης από τον «εγκληματία».

Πουθενά αλλού εκτός από τα παιχνίδια η εφαρμογή των κανόνων δεν ξεσηκώνει τέτοια αντιπαράθεση. Γιατί στα παιχνίδια σε κανέναν δεν αρέσει η ήττα. Στα ομαδικά αθλήματα η εφαρμογή των κανόνων μπορεί να είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Τουλάχιστον έτσι ήταν στο πρόσφατο παρελθόν πριν αποφασιστεί η εισαγωγή της τεχνολογίας για να βοηθείται ο διαιτητής. Σε κάθε περίπτωση καθένας θα πει αυτά που από τα πριν έχει αποφασίσει με βάση το συμφέρον του. Ωστόσο, όσο και αν δεν το θέλουν κάποιοι ΠΑΝΤΑ υπάρχει μια ανάγνωση που πλησιάζει την αντικειμενικότητα. Είναι τότε που όλοι οι άλλοι αρχίζουν να «μασάνε» τα λόγια τους.

Ο φετινός Ο.Φ.Η. είναι μια ομάδα που θα προσπαθήσει να μην κινδυνέψει. Από την άποψη αυτή κάθε βαθμός εντός ή εκτός έδρας είναι σημαντικός. Για τον λόγο αυτό οι παίκτες του κάνουν ότι μπορούν. Βασικά, κάνουν τα ίδια με τους συναδέλφους τους των άλλων ομάδων. Σχετικά με την φάση του πέναλτι ανεξάρτητα του τι είδε (ή νόμισε ότι είδε) ο διαιτητής και ο VARίστας υπάρχει ολοφάνερη παράβαση. Στην παράβαση υπέπεσε το νούμερο 29 της ομάδας της Κρήτης (ο Μιγκέλ Μελλάδο) ο οποίος γέρνει πάνω στον Άμραμπατ για να τον σπρώξει με το δεξί του χέρι.

ΔΕΝ έχει καμία σημασία αν ο Άμραμπατ φαίνεται να μην ισορροπεί καλά καθώς έχει ακόμη την μπάλα στην κατοχή του. Αυτό το αντιλαμβάνεται μια χαρά ο Μελλάδο ο οποίος σκόπιμα γέρνει προς τον Άμραμπατ προκειμένου να μην τον δει ο διαιτητής και να μη τον τιμωρήσει δίνοντας πέναλτι. ΔΕΝ υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τον σπρώχνει επίτηδες για να κερδίσει τον έλεγχο της μπάλας. Υπολογίζει ότι αυτά τα σπρωξίματα (που είναι πάντα σκόπιμα) ΣΥΝΗΘΩΣ δεν δίνονται από τους διαιτητές. Γιατί, τώρα, να μη γίνει το ίδιο;

Δεν πάει πολύς καιρός που για να μην υπάρχουν συζητήσεις τέτοιου είδους αποφασίστηκε να δίνονται πέναλτι όλες αυτές οι περιπτώσεις. Γιατί, ακόμα, ΔΕΝ έχει μπει το δυναμόμετρο στην υπηρεσία του ποδοσφαίρου και έτσι δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε πόσο σπρώχνει καθένας τους. Η συγκεκριμένη φάση θέλουν δε θέλουν κάποιοι είναι πέναλτι. Όχι γιατί έγινε σε βάρος της ομάδας μου. Είναι πέναλτι γιατί ο Μελλάδο σκόπιμα (με πρόθεση) έκανε ότι έκανε και αυτό το «σκόπιμα» (η πρόθεση) είναι που τιμωρούν οι «κανόνες του παιχνιδιού». Κανόνες που εφαρμόζονται κατά το δοκούν. Για παράδειγμα πότε ήταν η τελευταία φορά που είδατε να τιμωρείται από έναν διαιτητή το «φράγμα»; Ή ακόμα πόσοι διαιτητές μετρούν 6’’ από τη στιγμή που ένας τερματοφύλακας πιάσει την μπάλα μέχρι να την παίξει (είτε με τα χέρια είτε με τα πόδια) προκειμένου να τιμωρήσουν την παράβαση;    

Το ζήτημα ΔΕΝ ήταν το συγκεκριμένο πέναλτι. Το ζήτημα ήταν να δημιουργηθεί ο απαραίτητος ντόρος για να κάνουν κάποιοι τη δουλειά τους βγάζοντας έστω και για λίγο τους συγκεκριμένους διαιτητές εκτός ορισμών. Έτσι για όσους έχουν όρεξη δίνω από την ιστοσελίδα της Ε.Π.Ο. την αντίστοιχη ερμηνεία των «κανόνων του παιχνιδιού» (βλέπε εδώ).      

 

21 Νοέμβρη 2022
«πουθενάς 1».

Διαβάστηκε 26 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΠΕΙ ΤΟ ΔΥΝΑΜΟΜΕΤΡΟ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ; (ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΝΑΛΤΙ ΣΤΟ Α.Ε.Κ. - Ο.Φ.Η.)