Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΟΤΑΝ Ο Κ.Κ. ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΗΣΕΙ ΣΟΒΑΡΑ (ΤΙΜΙΑ ΑΛΛΑ ΗΜΙΤΕΛΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΟΤΑΝ Ο Κ.Κ. ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΗΣΕΙ ΣΟΒΑΡΑ
(ΤΙΜΙΑ ΑΛΛΑ ΗΜΙΤΕΛΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ)

Έχουμε κατά καιρούς «απολαύσει» τα κείμενα του στο ΑΕΚ365, τα οποία για όσους από μας καταφέρουν να τα διαβάσουν ολόκληρα προσφέρουν ανεκτίμητες στιγμές χαλάρωσης. Το γεγονός ότι δεν γράφτηκαν με αυτή την πρόθεση είναι άσχετο, αφού όπως η πείρα μας έχει διδάξει καθένας μας «βλέπει» στα κείμενα που διαβάζει αυτά που επιθυμεί να «δεί». Κατά περιόδους αισθάνεται(;) την ανάγκη να επιχειρηματολογήσει σοβαρά για όσα συμβαίνουν στην Α.Ε.Κ. Έτσι όταν δεν ζητά τα κεφάλια των «6 επί πίνακι» (διάβαζε διαγραφή τους) επιχειρηματολογεί κυρίως για το θέμα του γηπέδου. Η τελευταία του προσπάθεια δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.sdna.gr και αναδημοσιεύτηκε στο ΑΕΚ365 (βλέπε εδώ). Πριν αναφερθούμε στο περιεχόμενο του κειμένου θα μας επιτρέψετε ένα σχόλιο σχετικά με το που (και γιατί) δημοσιεύτηκε το παρόν κείμενο. Θεωρούμε ότι ανέβηκε στο www.sdna.gr μόνο και μόνο γιατί η ιστοσελίδα είναι καινούρια και προφανώς τώρα στην αρχή χρειάζεται υλικό. Έτσι κι αλλιώς το ύφος του Κ.Κ. δεν είναι διαφορετικό από αυτό με το οποίο γράφει στο ΑΕΚ365 (εννοείται όταν δεν διακωμωδεί το θέμα που διαπραγματεύεται).

Επί της ουσίας τώρα. Άσχετα με τι πιστεύει ο κάθε συντάκτης και αρθρογράφος πρέπει όλοι μας να γνωρίζουμε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο (σχετικά με το Ελεγκτικό Συνέδριο βλέπε εδώ ή εναλλακτικά διάβασε το άρθρο 98 του Συντάγματος) μέσω των Παρέδρων του είναι ο κατ’ εξοχήν ελεγκτικός μηχανισμός για όλες τις πληρωμές του Δημοσίου. Ελέγχει κάθε δαπάνη πρίν την εκταμίευση της πληρωμής της και άνευ της έγκρισης (υπογραφής) του Παρέδρου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία πληρωμή. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα πληρωμών που καθυστερούσαν για μήνες επειδή ο Πάρεδρος επέμενε να μην υπογράφει.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο στην απόφαση του για το γήπεδο του Παναθηναϊκού (με βάση όσα αναφέρονται σχετικά στον τύπο) βάσισε το απορριπτικό σκεπτικό του σε δύο σημεία:

  • Στον χρόνο της εναπομείνασας «ζωής» του γηπέδου.
  • Στο γεγονός ότι παρά την μεταφορά αρμοδιοτήτων δεν έχει υπάρξει μεταφορά και πόρων στις Περιφέρειες.

Με τον πρώτο λόγο διαγιγνώσκεται η ματαιότητα της πραγματοποίησης της δαπάνης για ένα γήπεδο που το προσδόκιμο της χρήσης του δεν ξεπερνά καν την δεκαετία (όπως και να το μετρήσει κανείς).

Ο δεύτερος λόγος είναι πολύ πιό σοβαρός απ’ όσο θέλει να τον παρουσιάσει ο Κ.Κ. Με τον δεύτερο λόγο προβάλλεται η ένσταση πως η χρηματοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων είναι δουλειά του κράτους (μέσω της Γ.Γ.Α.). Συνεπώς η μεταφορά της σχετικής αρμοδιότητας την οποία επικαλείται και ο Κ.Κ. με την ψήφιση της τροπολογίας δεν αλλάζει και πολύ τα πράγματα. Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάταξης είναι ασαφής μέχρι παρεξηγήσεως. Δεν θα ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που διάταξη που αφορά (και) την Α.Ε.Κ. είναι κακογραμμένη, δημιουργώντας έτσι περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνει (όπως η ρύθμιση για την απαλλαγή της εκχώρησης Ψωμιάδη από το χαρτόσημο, η οποία χρειάστηκε να ψηφιστεί δυό φορές για να γίνει σωστά).

Υποτίθεται (τουλάχιστον έτσι επιχειρηματολογεί ο Κ.Κ.) ότι της ψηφισμένης τροπολογίας έχουν κάνει χρήση για τον ίδιο σκοπό άλλες Περιφέρειες στην υπόλοιπη Χώρα. Αν και δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε αυτόν τον ισχυρισμό, ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτό που ενδιαφέρει εν προκειμένω είναι αν έχουν εκταμιευθεί (διάβαζε πληρωθεί) τα λεφτά για κατασκευές, ανακαίνηση ή επισκευή αθλητικών εγκαταστάσεων. Επίσης ενδιαφέρει το ύψος των ποσών για τα οποία μιλάμε, καθώς και από ποιούς πόρους χρηματοδοτούνται. Όλα αυτά είναι σχετικά και επηρεάζουν την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Κατά τη γνώμη μας αν θα ήθελε κάποιος να επιχειρηματολογήσει σχετικά, θα ήταν προτιμότερο ν’ αναφερθεί στο γεγονός ότι η Περιφέρεια δεν θα χρηματοδοτήσει απευθείας το γήπεδο της Α.Ε.Κ. αλλά τα έργα υποδομής της γύρω από το γήπεδο περιοχής (οδικά, πεζοδρομήσεις κ.α.). Άλλωστε τα έργα αυτά θ’ αναβαθμίσουν την περιοχή, ενώ σε περίπτωση κατασκευής του γηπέδου η βύθιση του δρόμου μπροστά από αυτό θα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το γήπεδο (όπως και παλαιότερα το «Ν. Γκούμας») μπορεί άνετα να χτιστεί στο υπάρχον οικόπεδο χωρίς τα έργα ανάπλασης της περιοχής. Απλώς σ’ αυτή την περίπτωση οι περίοικοι θα επιβαρύνονται περισσότερο κυρίως τις ημέρες των αγώνων από την αυξημένη κίνηση στην περιοχή.

Βέβαια τα λεφτά μπορούν να δωθούν από το περίσσευμα (λόγω χρηστής διαχείρισης) της Περιφέρειας, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (αν υπάρχουν κεφάλαια), από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή από τραπεζικό δανεισμό με εγγύηση του Δημοσίου ή ακόμα και με συνδυασμό όλων των παραπάνω. Κοντολογίς τρόποι υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει θέληση (η οποία απ’ ότι φαίνεται λείπει). Όλα τα υπόλοιπα είναι φούμαρα για να περνά η ώρα. Άλλωστε αν τόσο ο Δήμος όσο και η Περιφέρεια ήθελαν να κάνουν αντιπλημμυρικά έργα, δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία από τα σκαψίματα που θα γίνουν με αφορμή το γηπέδο το οποίο γειτνιάζει και με τον Ποδονίφτη. Καλύτερη ευκαιρία από αυτή δεν πρόκειται να βρούν. Αν και όπως φαίνεται δεν πρόκειται να την εκμεταλλευθούν, κυρίως επειδή στις θέσεις του Δημάρχου (περισσότερο) και της Περειφερειάρχου (λιγότερο) δεν βρίσκονται δυναμικά πρόσωπα. Και αν μεν για την Ρένα Δούρου είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι έχει ένα αξιόλογο επιτελείο (το οποίο δεν θα την αφήσει να εκτεθεί όπως ο Άρης Βασιλόπουλος), για τον Δήμαρχο Ν. Φιλαδέλφειας δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο. Είναι προφανές ότι το επιτελείο του δεν είναι της ίδιας ποιότητας με της Δούρου. Είναι επίσης προφανές ότι σ’ αυτό βρίσκονται πολλοί αντι-ΑΕΚτζήδες, οι οποίοι σκοπεύουν να μπλοκάρουν την ανέγερση του γηπέδου κατά διαταγή του «χοντρού» (που λένε και κάποιοι). Δεν χρειάζονταν τα χθεσινά κωμικοτραγικά συμβάντα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να καταλάβουμε ότι εκτός από ανεπαρκής ο Δήμαρχος είναι και επικίνδυνος. Το θέμα είναι πότε θα καταλάβουν κάποιοι στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ότι δεν πρέπει να προωθούν σε θέσεις ευθύνης θρασύδειλα άτομα που πρώτα φτάνουν τα πράγματα στ' άκρα με ανεύθυνες ενέργειες (πρόσκληση σε δημότες για περιφρούρηση του Δ.Σ., δηλώσεις εκτός τόπου και χρόνου) τα οποία τελικά βγάζουν «κακό όνομα» στην «Αριστερά». Αυτό όμως που πρέπει να μας νοιάζει είναι ότι η Α.Ε.Κ. πρέπει ν’ αλλάξει τρόπο αντιμετώπισης του Δημάρχου γιατί σε κάθε άλλη περίπτωση κινδυνεύει να εμπλακεί σ’ έναν ατελείωτο κύκλο διαμαχών και διαξιφισμών ξοδεύοντας χρόνο και δυνάμεις. Τον νέο τρόπο αντιμετώπισης του ας κάτσει το επιτελείο του «Τίγρη» να τον επεξεργαστεί άμεσα.

Την επόμενη βδομάδα θα προτείνουμε την καλύτερη κατά την γνώμη μας λύση για την οριστική απεμπλοκή του γηπέδου από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει. Δυστυχώς όμως υπάρχει ένα προαπαιτούμενο το οποίο σχετίζεται με τον σχηματισμό κυβέρνησης και την ψήφιση νέου «Αθλητικού Νόμου». Για όλα αυτά όμως την επόμενη βδομάδα...

 

Υ.Γ.1. Είναι φανερή η αγάπη του Κ.Κ. για τον Μίκυ-Μάους (γι’ αυτό άλλωστε και αναφέρεται συχνά σ’ αυτόν). Αυτό που δεν έχουμε καταλαβει ακόμα είναι αν προτιμά μόνο αυτόν από τους χαρακτήρες του Ντίσνεϋ ή του αρέσουν και άλλοι. Αν κρίνουμε όμως απ’ όσα κατά καιρούς έχουν γραφτεί στο ΑΕΚ365 για το γήπεδο για τα χρονοδιαγράμματα αλλά και τις δυσκολίες με Δήμο και Περιφέρεια, μάλλον του αρέσουν και οι ήρωες των παραμυθιών. Βέβαια αυτοί δεν είναι δημιουργήματα του Ντίσνεϋ -αν και με τον τρόπο που παρουσιάσε τα παραμύθια τους είναι σαν να τους δημιούργησε αυτός- αλλά αυτό έχει μικρή σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι πως -κατά τα φαινόμενα- του αρέσουν εξίσου τα παραμύθια με «καλό τέλος» (διάβαζε κατασκευή γηπέδου) με αυτά που έχουν δράκους και μάγισσες (διάβαζε Δούρου, Βασιλόπουλος, Ελεγκτικό Συνέδριο, «εσωτερικοί εχθροί»). Περιμένουμε λοιπόν με αγωνία να δούμε τι είδους παραμύθι θα είναι αυτό που θα δημοσιεύσει την επόμενη φορά, αν και όπως φαίνεται πάλι θα είναι παραμύθι με δράκους, μάγισσες και κακούς λύκους...

Υ.Γ.2. Με την τελευταία του φράση ο Κ.Κ. προσπαθεί να μας καθησυχάσει. Δεν ξέρουμε αν εσείς είστε μετά την ανάγνωση του κειμένου του πιό ήσυχοι, εμείς πάλι όχι. Γιατί αν κρίνουμε από την επιτυχία των προβλέψεων του μάλλον θα πρέπει να ανησυχούμε όταν μας διαβεβαιώνει για το αντίθετο. Βέβαια αμα συνέχεια λές το ίδιο πράγμα, δεν μπορεί κάποια στιγμή θα πέσεις μέσα (το λέει άλλωστε και η στατιστική). Λέτε αυτή η στιγμή για τον Κ.Κ. να έχει φτάσει; Ίδωμεν...

 

31 Δεκέμβρη 2014.
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 6232 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΟΤΑΝ Ο Κ.Κ. ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΗΣΕΙ ΣΟΒΑΡΑ (ΤΙΜΙΑ ΑΛΛΑ ΗΜΙΤΕΛΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ)