Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΤΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ – ΜΕΡΟΣ Α’ (ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΤΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ – ΜΕΡΟΣ Α’
(ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ)

Η βιτρίνα είναι το σημαντικότερο σημείο ενός μαγαζιού αφού σκοπό της έχει να αιχμαλωτίζει το βλέμμα των περαστικών και τελικά να τους οδηγεί στο εσωτερικό του μαγαζιού. Συνεπώς, ο μαγαζάτορας έχει κάθε λόγο να βάζει τα καλύτερα δείγματα της πραμάτειας του σ’ αυτή. Η «βιτρίνα» του ποδοσφαίρου κάθε χώρας είναι η Εθνική Ομάδα της. Στην περίπτωση που αυτή δεν έχει ιδιαίτερες επιτυχίες (όπως της Αγγλίας) τότε η «βιτρίνα» είναι το Εθνικό Πρωτάθλημα της.

Για τις περισσότερες χώρες ούτε η Εθνική Ομάδα τους, ούτε το Εθνικό Πρωτάθλημα τους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να μπουν στην «βιτρίνα». Ωστόσο, κάποιες φορές όταν τ’ άστρα είναι σωστά ευθυγραμμισμένα Εθνικές Ομάδες από κράτη που από ποδοσφαιρική άποψη είναι παρίες κάνουν την έκπληξη και μπαίνουν στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό κάδρο. Είναι τότε που οι «ποδοσφαιράνθρωποι» αναλαμβάνουν για λογαριασμό μας να μάς εξηγήσουν την επιτυχία αυτή.

Εμείς το γνωρίζουμε από πρώτο χέρι μετά την κατάκτηση το Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2004 με προπονητή τον Όθωνα Ρεχάγκελ. Η συγκεκριμένη επιτυχία συγκρινόταν μόνο με την αντίστοιχη κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από την Δανία (όταν κλήθηκε να πάρει τη θέση της τιμωρημένης Γιουγκοσλαβίας). Σε κάθε περίπτωση η επιτυχία της Εθνικής μας σωστά αποδόθηκε στην ευτυχή συγκυρία της συνύπαρξης μιας φουρνιάς πολύ καλών παικτών με τον Όθωνα να τους διαχειρίζεται. Ένας ακόμη βοηθητικός παράγοντας ήταν το υψηλό γόητρο του Ρεχάγκελ, το οποίο όσο η Εθνική δεν ξεφτιλιζόταν του εξασφάλιζε πως η Ομοσπονδία δεν θα μπλεκόταν στα πόδια του.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ εντύπωση προκάλεσε η πορεία της Εθνικής Ομάδας του Μαρόκου▪ μιας χώρας που ούτε στο Κύπελλο Αφρικής έχει καταφέρει κάτι αξιοσημείωτο. Το γεγονός ότι έφτασε μέχρι τα ημιτελικά δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Ούτε το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των παικτών της Εθνικής Ομάδας τους έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό. Δεδομένου ότι το Μαρόκο δεν διαθέτει παίκτες διεθνούς διαμετρήματος η πορεία του ήταν πολύ περισσότερο αποτέλεσμα δουλειάς στις υποδομές της Εθνικής Ομάδας παρά μια «ευτυχής συγκυρία».

Όπως «αποκαλύπτει» αυτό το δημοσίευμα «η συνταγή της επιτυχίας» είχε ως συστατικά την θέληση-απόφαση του Μονάρχη του Μαρόκου να δεχτεί την εισήγηση των ανθρώπων που ρώτησε για το τι έπρεπε να κάνει προκειμένου η χώρα του να φτιάξει μια καλή Εθνική Ομάδα. Η εισήγηση ήταν απλή και απόλυτα αναμενόμενη: έπρεπε να δημιουργήσει ένα «προπονητικό κέντρο». Τίποτα λιγότερο σ’ επίπεδο υποδομών.

Ωστόσο, «το συστατικό της επιτυχίας» ΔΕΝ ήταν τα κτήρια αλλά οι άνθρωποι που θα λειτουργούσαν τον μηχανισμό. Έτσι, προκειμένου να πετύχει το εγχείρημα προσέλαβε δύο Γάλλους για να «στήσουν» και να λειτουργήσουν όλο το δίκτυο. Το μόνο που απέμενε ήταν να προσλάβει τον «σωστό» Γάλλο προπονητή και μια σχετικά καλή κλήρωση για να φτάσει στις τέσσερις κορυφαίες ομάδες του κόσμου για το 2022.

Είναι προφανές πως η όποια ομοιότητα μεταξύ των περιπτώσεων της Εθνικής Ομάδας μας μ’ αυτή του Μαρόκου για την οποία έκανε νύξη η FIFA μόνον επιφανειακή είναι μιας και το Μαρόκο έχει ρίξει πολύ περισσότερη και αποδοτικότερη δουλειά από το μακρινό 2009 που ξεκίνησε την δημιουργία των δικών του υποδομών▪ οι οποίες προφανώς δεν έχουν καμία σχέση μ’ αυτές του Άγιου Κοσμά.

20 Γενάρη 2023
«πουθενάδες».

Διαβάστηκε 269 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΤΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ – ΜΕΡΟΣ Α’ (ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ)