Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΠΟΣΟ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ; (ΕΙΝΑΙ ΤΟ CONFERENCE LEAGUE ΤΟ «ΤΑΒΑΝΙ» ΤΟΥ;)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΠΟΣΟ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ;
(ΕΙΝΑΙ ΤΟ
CONFERENCE LEAGUE ΤΟ «ΤΑΒΑΝΙ» ΤΟΥ;)

Ο «καθρέπτης» ενός ομαδικού σπορ είναι η Εθνική Ομάδα του. Ωστόσο, η λογική λέει πως όσο επιτυχημένη είναι μια Εθνική Ομάδα ανάλογα επιτυχημένοι πρέπει να είναι και οι σύλλογοι. Τι γίνεται, όμως, αν η Εθνική Ομάδα είναι μια μικρομεσαία μεν με κάποιες επιτυχίες αλλά εκπροσωπεί μια χώρα στην οποία υπάρχουν μόνο 4 οικονομικά σύλλογοι; Την απάντηση τη δίνει η ίδια η ζωή και είναι ένας συνδυασμός τόσο της δυναμικότητας του Εθνικού Πρωταθλήματος όσο και της αντίστοιχης οικονομικής δυνατότητας των ιδιοκτητών των ομάδων. Στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα οι Έλληνες «κροίσοι» είναι κάτι σαν «φτωχοί συγγενείς».

Στην Ελλάδα οι ιδιοκτήτες των «BIG 4» δεν αντιμετωπίζουν το ποδόσφαιρο ως επιχείρηση ούτως ώστε να «επενδύουν» σ’ αυτό. Αυτό, όμως, κάθε άλλο παρά τους εμποδίζει να χρησιμοποιούν τη λέξη «επένδυση». Προφανώς, αγοράζουν παίκτες για τους οποίους θεωρούν πως μπορεί συν τω χρόνω να έχουν κάποια υπεραξία φέρνοντας κέρδος από μια πώληση τους. Βέβαια, για να συμβεί αυτό πρέπει να συνεργάζονται και με τους σωστούς (δικτυωμένους) μάνατζερ. Σε κάθε περίπτωση οι Μαρινάκης, Μελισανίδης, Σαββίδης και Αλαφούζος θεωρείται ότι κάνουν μια εξαιρετική μεταγραφή όταν το κόστος της φτάσει τα 5-6 εκ.

Οι «BIG 4» προκειμένου να «επενδύσουν» θέλουν πρώτα να ξέρουν πόσα λεφτά θα πάρουν. Είναι πολύ συνηθισμένο να κάνουν (ή να μην κάνουν) σημαντικές προσθήκες μόνον αν δουν πως τα λεφτά που θα εισπράξουν από την Ευρωπαϊκή τους συνέχεια είναι τόσα που να καλύπτου την «επένδυση». Με τέτοια προσέγγιση απαιτείται η επέμβαση της Τύχης προκειμένου η κληρωτίδα να μη φερθεί σκληρά στις ομάδες τους. Έτσι, δεδομένης της βαθμολογίας της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις χρειάζεται μια σειρά από ευνοϊκές κληρώσεις για να περάσει μια ομάδα μας στους ομίλους του CHAMPIONS LEAGUE.

Η βαθμολογία των χωρών της UEFA που προκύπτει από τ’ αποτελέσματα των ομάδων τους αποτελεί έναν γρίφο. Όσο ψηλότερα βρίσκεται μια χώρα τόσο ευκολότερα τα πράγματα για τις ομάδες της αρκεί αυτές να είναι δυνατές. Γιατί όσο περισσότερες είναι τόσο μεγαλύτερος και ο διαιρέτης με τον οποίο διαμορφώνεται η εθνική βαθμολογία. Έτσι, για ν’ ανέβεις ψηλά το μόνο που χρειάζεται είναι να βγαίνουν στην Ευρώπη οι πιο δυνατές σου ομάδες, ενώ για να κρατηθείς πρέπει οι ομάδες που συμμετέχουν να είναι είτε εξίσου δυνατές είτε 2-3 απ’ αυτές να προχωράνε πολύ για να καλύψουν τη χασούρα των πιο αδύναμων.

Πως, όμως, μπορεί αυτό να συμβεί αν το πρωτάθλημα δεν είναι πολύ ανταγωνιστικό ώστε η προοπτική συμμετοχής στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα να προσελκύσει πολλούς λεφτάδες; Ακόμα χειρότερα πόσοι λεφτάδες υπάρχουν στην Ελλάδα;

Παναθηναϊκός και «γνήσιος Γαύρος» δεν έχουν πρακτικές ελπίδες πρόκρισης στους ομίλους τους. Η Α.Ε.Κ. έχει ελπίδες για την 2η θέση που όμως θα την φέρει απέναντι σε ομάδα από το CL. Ως τρίτες θ’ αντιμετωπίσουν δεύτερες ομάδες από το CONFERENCE στο οποίο θα συνεχίσει ο «Γαύρος του Βορρά» (αφού μόνο αν αυτοκτονήσει θα βγει 2ος). Αν αυτές οι υποθέσεις επιβεβαιωθούν, τότε η «προνομιούχος» 15η θέση στη βαθμολογία της UEFA θα προκύψει μόνο αν οι ομάδες μας προκριθούν στη συνέχεια του CONFERENCE.

Είναι, τελικά, αυτή η 3η στη δυναμικότητα διοργάνωση της UEFA (που αρχικά τη σνομπάραμε) το «ταβάνι» των «BIG 4»; Αλήθεια, έχουν οι ομάδες μας τα φόντα να προχωρήσουν σ’ αυτή;

15 Νοέμβρη 2023
«πουθενάδες».

Διαβάστηκε 67 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΠΟΣΟ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ; (ΕΙΝΑΙ ΤΟ CONFERENCE LEAGUE ΤΟ «ΤΑΒΑΝΙ» ΤΟΥ;)