Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ (ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ «ΑΙΩΝΙΩΝ»)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ
(ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ «ΑΙΩΝΙΩΝ»)

Η καθημερινότητα μας είναι δομημένη πάνω σε διαφορετικά συμφέροντα. Συμφέροντα που άλλοτε συμπορεύονται και άλλοτε αντιμάχονται τα δικά μας. Προκειμένου να τα εξυπηρετήσουμε χρησιμοποιούμε την προπαγάνδα προσπαθώντας κάποτε να φανούμε δυνατότεροι απ’ ότι πράγματι είμαστε και άλλες φορές να δημιουργήσουμε την αίσθηση του αδικημένου. Η τελευταία είναι η επιλογή όσων έχουν νομικά μπλεξίματα προκειμένου να κερδίσουν τη συμπάθεια του κόσμου και των δικαστών. Ωστόσο, τα μεγάλα και δομημένα συμφέροντα έχουν τους δικούς τους μεγάλους μηχανισμούς προπαγάνδας οι οποίοι σε καθημερινή βάση αναλαμβάνουν επαγγελματικά την αποστολή αυτή. Στρατιές «δημοσιογράφων» πρέπει να μας πείσουν τόσο ότι όσα ισχυρίζονται οι άλλοι δεν ισχύουν όσο και ότι η δική τους πλευρά έχει απόλυτο δίκιο.

Η πλευρά των «ερυθρόλευκων» είχε αποστολή όπως εύκολα μπορούμε να φανταστούμε από τη μια να υποβαθμίσει το συμβάν και από την άλλη να μεταθέσει την ευθύνη στους «πράσινους» εμφανίζοντας την ομάδα του Λιμανιού ως το θύμα της ιστορίας. Βασικό επιχείρημα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πως τ’ αποτελέσματα των παιχνιδιών πρέπει να καθορίζονται στο γήπεδο από τους παίκτες και όχι στις δικαστικές αίθουσες από τους δικαστές.

Η πλευρά των «πρασίνων» όφειλε να υπερασπιστεί τόσο την αποχώρηση της ομάδας από το γήπεδο όσο και ν’ αποδείξει τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Σε κάθε περίπτωση έπρεπε να διασκεδάσει και τις υπόνοιες ότι ο Αλαφούζος θα τα έβρισκε παρασκηνιακά με τον Μαρινάκη ώστε αφενός να μην τιμωρηθεί η ομάδα του Πειραιά και από την άλλη να συνεχιστεί ο αγώνας από το σημείο της διακοπής του. Αυτό θ’ αποδεικνυόταν στην πράξη από την παρέμβαση των «πρασίνων» στον αθλητικό δικαστή η οποία για να πούμε και του στραβού το δίκιο δεν μπορούσε να είναι διαφορετική από το να ζητά την διακοπή του αγώνα σε βάρος των γηπεδούχων. Στο κάτω-κάτω έπρεπε να μείνουν ικανοποιημένοι και οι οπαδοί.

Μετά την έκδοση της απόφασης η «ερυθρόλευκη» προπαγάνδα συνεχίζει την κασέτα του θύματος, την ίδια ώρα που αυτή των «πρασίνων» πανηγύριζε για την πανηγυρική διάψευση όσων υπαινίσσονταν μια υπόγεια συνεννόηση των δύο ομάδων. Ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι για καμία από τις δύο πλευρές. Η ομάδα του Βαγγέλα δεν ήταν θύμα μιας «σκευωρίας» και εκείνη του Γιάννη δεν έπραξε τίποτα περισσότερο από το να υπερασπιστεί την απόφαση αποχώρησης της από το γήπεδο (σε διαφορετική περίπτωση θα κινδύνευε η ίδια). Άλλωστε, την ευθύνη για να βγει η συγκεκριμένη απόφαση την πήραν ο διαιτητής με τη συμπληρωματική έκθεση του και το νοσοκομείο στο οποίο πήγε ο Χουάνκαρ. Έτσι, οι δικαστές σε α’ & β’ βαθμό δεν χρειάστηκε «να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά».

Σε κάθε περίπτωση οι Πειραιώτες έπεσαν για πρώτη φορά θύμα της ανοησίας των οπαδών τους, ενώ οι Αθηναίοι δεν μπορούν να ισχυριστούν πως ο «χοντρός» κάνει κουμάντο στην Κυβέρνηση και πως γίνεται πάντα αυτό που θέλει. Γιατί πως να πουν και να γράψουν κάτι τέτοιο μετά από μια καταδικαστική απόφαση σε βάρος των «ερυθρόλευκων»; Ωστόσο, αυτό δεν τους αποθάρρυνε (κάθε άλλο μάλιστα) από το ν’ απαιτούν «συγγνώμη» για όσα σχετικά γράφτηκαν και ειπώθηκαν. Εκείνοι δεν χρειάζεται να ζητήσουν καμία «συγγνώμη» για όσα έγραφαν το προηγούμενο διάστημα. Τι να πεις; Έτσι κάνουν όσοι νοιώθουν ικανοποιημένοι/χαρούμενοι μετά από καιρό▪ ξεχνάνε τα δικά τους και εστιάζουν στους άλλους.

Η απόφαση για το διακοπέν ντέρμπι «αιωνίων» καθώς βασίστηκε στα πραγματικά γεγονότα και τον «τιμοκατάλογο» του Κανονισμού αποδόμησε την ουσία της προπαγάνδας και των δύο πλευρών και ειδικά όσων υποστήριζαν πως η Κυβέρνηση (άρα και όλοι οι θεσμοί) είναι υποχείριο του Μαρινάκη. Αλλά για το κομμάτι αυτό δεν πρόκειται να διαβάσουμε καμία «συγγνώμη».

20 Νοέμβρη 2023
«πουθενάδες».

Διαβάστηκε 62 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ (ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ «ΑΙΩΝΙΩΝ»)