Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΛΟΓΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΡΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ (ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΠΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΛΟΓΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΡΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ
(ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΠΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ)

Έχουμε γράψει εδώ και πολύ καιρό ότι κάθε εξουσία για να μπορέσει να επιβληθεί (να εκτελούνται οι αποφάσεις της) έχει ανάγκη νομιμοποίησης. Σε πολλές περιπτώσεις όμως και ειδικά σε ταραγμένους καιρούς υπάρχει σύγχυση σχετικά με το ποιός «κάνει κουμάντο». Οι αρχαίοι μας πρόγονοι σε τέτοιες περιπτώσεις αναρωτιόνταν: «Τις άρχει;». Την δεκαετία του ’60 ο Καραμανλής το έθετε κάπως πιο τραγικά: «Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;».

Τις τελευταίες μέρες όλοι μας ζούμε έναν άτυπο διαγωνισμό σπέκουλας σχετικά με το ζήτημα του γηπέδου. Ο Μπαμπινιώτης στο ομώνυμο λεξικό (σελ. 1653) ορίζει την σπέκουλα ως καιροσκοπία, προσπάθεια για την απόκτηση κέρδους πέρα από τα επιτρεπτά όρια και με αθέμιτα ή ριψοκίνδυνα μέσα, η άντληση μεγαλύτερου κέρδους σε βάρος των άλλων.

Η λέξη προέρχεται από την Ιταλική γλώσσα και την Λατινική κληρονομιά της. Στα Λατινικά είχε την σημασία της παρατήρησης. Βέβαια θα μπορούσε κάποιος λανθασμένα να την ετυμολογήσει από το Αγγλικό speculateτο οποίο σημαίνει υποθέτω, εικάζω. Ακόμη όμως και τότε δεν θα έπεφτε πολύ έξω.

Όσοι μας διαβάζετε ανελλιπώς είσαστε οι καλύτερα και εγκυρότερα πληροφορημένοι σχετικά με το θέμα του γηπέδου. Γνωρίζετε όσα θα έπρεπε και δεν χρειάζεται να βασίζεστε σε θεωρίες και υποθέσεις άλλων για την ενημέρωση σας. Ούτε επίσης έχετε ανάγκη από την «πληροφόρηση» των κειμένων όσων καιροσκοπούν ή εξυπηρετούν (ακόμη και έμμεσα ή χωρίς τη θέληση τους) συμφέροντα τρίτων. Σίγουρα υπάρχουν πολλές απορίες που μένει ν’ απαντηθούν. Σίγουρα υπάρχουν πολλά πράγματα που έχουν μείνει για καιρό κρυφά και τα οποία πολύ σύντομα θα βγούν στο φώς.

Αυτό όμως που μετράει είναι η ουσία. Και η ουσία σχετικά με το θέμα του γηπέδου και την σημερινή «συνάντηση κορυφής» των πλευρών που εμπλέκονται μ’ αυτό είναι μία:

Το γήπεδο αφορά αποκλειστικά και μόνον 4 πλευρές οι οποίες και έχουν αποφασιστικό λόγο σχετικά μ’ αυτό. Αυτές είναι:

  • Η Ερασιτεχνική Α.Ε.Κ. ως ιδιοκτήτρια του χώρου,
  • Η Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. η οποία κυρίως θα το χρησιμοποιεί ως έδρα,
  • Ο Δήμος στα όρια του οποίου θα κατασκευαστεί,
  • Το Κράτος μέσω του Υ.ΠΕ.Κ.Α. αφού το έργο είναι μεγάλο και γενικότερου ενδιαφέροντος.

Όλοι οι άλλοι δεν έχουν αποφασιστικό λόγο στο θέμα αυτό (όπως άλλωστε γράφτηκε ήδη και αλλού). Είναι σύμβουλοι των 4 εμπλεκομένων πλευρών και ακόμη και αν κατέχουν εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με την κατασκευή γηπέδων δεν έχουν κανένα δικαίωμα ν’ αποφασίζουν. Γι’ αυτούς επιφυλάσσεται η αποστολή να κωδικοποιήσουν σε σχέδια, επιμετρήσεις και προϋπολογισμούς αυτά που θ’ αποφασίσουν οι «4». Βέβαια όλα τα παραπάνω ισχύουν με τα ως τώρα γνωστά δεδομένα, αλλά στο ζήτημα αυτό θα επανέλθουμε σύντομα ενημερώνοντας τους πάντες, κυρίως όμως τον κόσμο της Α.Ε.Κ.

Συνεπώς κλείστε αυτιά και μάτια, αδειάστε το μυαλό σας από όσα διαβάσατε για το ποιος κρύβεται πίσω από ποιόν και γιατί. Δεν έχουν καμία πρακτική σημασία, εκτός αν κάποιος ψάχνει άλλοθι για να μην γίνει το γήπεδο. Στο κάτω-κάτω κανείς δεν έχει το αλάθητο.

Η σημερινή συνάντηση είναι η πρώτη και τελευταία ευκαιρία για σοβαρή και ουσιαστική δουλειά. Για τον λόγο αυτόν πρέπει να υπάρξει πλήρης και αντικειμενική ενημέρωση και ν’ αποφευχθούν οι διαρροές απ’ όλες τις πλευρές. Θα προτείναμε λοιπόν να κρατηθούν πρακτικά από την συνάντηση, την ορθότητα των οποίων αφού βεβαιώσουν όλες οι πλευρές να τα δώσουν αμέσως μετά στην δημοσιότητα. Τέρμα πια τα παιχνίδια σκοπιμότητας με τις διαρροές! Φτάνει πια η σπέκουλα!  

Τώρα και ειδικά μετά την τελευταία εξέλιξη (την θετική για την Α.Ε.Κ. απόφαση του ΣτΕ) είναι η ώρα των έργων. Τώρα πρέπει η πλευρά της Α.Ε.Κ. να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες και να πάρει την άδεια κατασκευής. Τώρα πλέον δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο και φυσικά κανένα άλλοθι. Το μόνο που θα μπορούσαν να κάνουν όσοι αντιστρατεύονται το έργο είναι να καταθέσουν νέα προσφυγή αφού όμως έχει εκδοθεί η άδεια από το Υ.ΠΕ.Κ.Α. κάτι το οποίο προϋποθέτει την κατάθεση όλων των δικαιολογητικών. Τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο της Α.Ε.Κ. και του «Τίγρη» που οραματίστηκε την «Αγιά Σοφιά». Εμείς ειλικρινά ελπίζουμε να σταθούν όλοι τους στο ύψος των περιστάσεων για να μη μείνει το γήπεδο μόνο στο Λεύκωμα των ΕΛ.ΤΑ.  

Αυτά και ελπίζουμε να γίναμε κατανοητοί...

 

30 Μάρτη 2015
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 6599 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΛΟΓΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΡΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ (ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΠΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ)