Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΟΤΑΝ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ: ΟΠΟΥ ΕΥΗΜΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ, ΔΥΣΤΥΧΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΟΤΑΝ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ: ΟΠΟΥ ΕΥΗΜΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ, ΔΥΣΤΥΧΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

Τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Αντιπολίτευση χρησιμοποιούν κοινά όπλα στην μεταξύ τους μάχη. Εκτός της υποσχεσιολογίας (ότι όλα θα πάνε στο μέλλον καλύτερα μόνο αν αυτοί παραμείνουν στην Κυβέρνηση ή ότι όλα θα φτιάξουν μόλις εκείνοι πάρουν την Εξουσία) στην καθημερινή τους μάχη χρησιμοποιούν τους αριθμούς και τις στατιστικές παράγονται απ’ αυτούς. Το κακό με τους αριθμούς είναι ότι λένε μεν πάντα την αλήθεια, αλλά αυτή η αλήθεια δεν είναι τελικά θέμα μιας απλής ανάγνωσης των στατιστικών, αλλά της συνδυαστικής τους ερμηνείας▪ η οποία αφορά την ίδια την ουσία της Πολιτικής.

Υποτίθεται ότι οι πολιτικοί έχουν ως στόχο τους την καλύτερη δυνατή διακυβέρνηση μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης της καθημερινότητας προς όφελος των πολιτών. Συνεπώς, κάθε τους απόφαση, κάθε τους μέτρο (πρέπει να) τείνει στην καλυτέρευση της ζωής των πολιτών. Προφανώς, ο ορίζοντας αυτής της καλυτέρευσης θα έπρεπε να είναι μακροχρόνιος και όχι βραχυχρόνιος αν και στην δεύτερη περίπτωση τα πολιτικά οφέλη (διατήρηση της Εξουσίας) είναι ο πειρασμός που κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί. Στο κάτω-κάτω πάντα υπάρχει η πεποίθηση πως μόνο μ’ αυτούς τα πράγματα θα είναι καλύτερα ή πως μόνο μ’ αυτούς μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.

Η μεγαλύτερη επιτυχία των πολιτικών είναι πως οι πολίτες-ψηφοφόροι επειδή δεν θέλουν ν’ ασχοληθούν σοβαρά με την διακυβέρνηση τους είναι παθητικοί απέναντι τους. Επιλέγουν την Κυβέρνηση τους στην κάλπη και μετά επιθυμούν να τους αφήσουν ήσυχους με την καθημερινότητα τους. Στην πράξη οι ψηφοφόροι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σ’ αυτούς που συνδέονται με το κυβερνών κόμμα και έχουν τα «τυχερά» τους και τους υπόλοιπους. Για όλους, όμως, ισχύει ότι υπόκεινται στην «εξουσία των αριθμών».

Υπάρχουν αριθμοί και στατιστικές τόσο για να υποστηρίξουν το κυβερνητικό όσο και το αντιπολιτευτικό αφήγημα. Κανένας τους δεν μπορεί να σταθεί από μόνος του. Κάθε οικονομικό μέγεθος πρέπει να συνδυαστεί τουλάχιστον μ’ ένα ακόμα προκειμένου να εξαχθούν τα σωστά συμπεράσματα. Αντιμετωπίζοντας την Κυβέρνηση ως μια ακόμη επιχείρηση ας δούμε κάποια από τα οικονομικά της μεγέθη όπως αυτά εμφανίστηκαν στον Τύπο το τελευταίο διάστημα.

Κάθε χρόνο το Φθινόπωρο διαβάζουμε για την πορεία αποπληρωμής του Χρέους και συγκεκριμένα για την πρόωρη εξόφληση των δανείων που είχαν χορηγηθεί από την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. Κάθε τέτοιο δημοσίευμα αναφέρεται στο λόγο (πηλίκο) του Χρέους προς το Α.Ε.Π. ο οποίος θα μειωθεί νωρίτερα από τις προβλέψεις του Μνημονίου. Αυτό μπορεί να συμβεί με 3 τρόπους: είτε με την μείωση του Χρέους, είτε με την αύξηση του Α.Ε.Π., είτε -τέλος- με συνδυασμό τους. Κάθε χρόνο γίνεται λόγος για μια ιστορία επιτυχίας (success story) χωρίς προηγούμενο στην Ε.Ε.

Ωστόσο, αυτή είναι η μια πλευρά καθώς τα «φέσια» των φορολογούμενων στο Δημόσιο αυξάνονται κάθε χρόνο πράγμα που σημαίνει πως η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών μειώνεται. Ταυτοχρόνως τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται και αυτά κάθε χρόνο μ’ αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται μεγαλύτερα πλεονάσματα από τα προβλεπόμενα στον Προϋπολογισμό. Πως, όμως, συνδυάζονται όλες αυτές οι αντικρουόμενες διαπιστώσεις; Γιατί, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με εκτιμήσεις αλλά με αριθμούς.

Η αύξηση των φορολογικών εσόδων προκύπτει από την αύξηση του πληθωρισμού (κόστους διαβίωσης) καθώς ο Φ.Π.Α. υπολογίζεται πάνω στις αυξημένες τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών. Ώστε, το αυξημένο κόστος διαβίωσης που μειώνει την αγοραστική δύναμη των πολιτών-ψηφοφόρων γεμίζει το Δημόσιο Ταμείο. Από την άποψη αυτή είναι εύκολα εξηγήσιμη η «αδυναμία» του Κράτους να επιβλέψει την αύξηση των τιμών (σκόπιμα) περιοριζόμενο στην εκ των υστέρων επιβολή προστίμων τα οποία αν (και όταν) εισπραχθούν γεμίζουν το Δημόσιο Ταμείο.

Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών-ψηφοφόρων είναι δεδομένη και προκύπτει από κάθε έρευνα της Ε.Ε. Ακόμη χειρότερα για την Κυβέρνηση ως ποσοστό η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων βρίσκεται στην προτελευταία θέση των μελών της Ε.Ε. μόνο πάνω από την Βουλγαρία. Η μείωση της αγοραστικής δύναμης (μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος) δεν προκύπτει μόνο από τις αυξημένες τιμές προϊόντων και υπηρεσιών αλλά και από τα αυξημένα ενοίκια. Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης τα «φέσια» πολιτών και επιχειρήσεων στο Κράτος αυξάνονται κάθε χρόνο.

Από πολιτική άποψη η Κυβέρνηση κάθε άλλο παρά έχει συμφέρον να ενεργήσει υπέρ των πολιτών καθώς τα αυξημένα πλεονάσματα της δίνουν την δυνατότητα να δίνει ετήσια επιδόματα εξαγοράζοντας όσες ψήφους μπορεί. Για τον ίδιο λόγο η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και η φορολογική μεταρρύθμιση δεν γίνονται (ενώ θα μπορούσαν να γίνουν) αυτόματα αλλά εντάσσονται στην προσπάθεια της για διατήρηση της εκλογικής της πελατείας.

Βλέπουμε, λοιπόν, πως οι αριθμοί ευημερούν τόσο για την Κυβέρνηση όσο και για την Αντιπολίτευση. Το κακό είναι πως όπως είπε και ο Γεώργιος Παπανδρέου όπου ευημερούν οι αριθμοί, δυστυχούν οι άνθρωποι. Έτσι, καταλήγουμε στην επιλογή είτε να έχουμε ένα πλουσιότερο Κράτος με φτωχότερους πολίτες που να περιμένουν την γενναιοδωρία του, είτε πλουσιότερους πολίτες και φτωχότερο Κράτος. Και τα δύο δύσκολα μπορούν να συνυπάρξουν.

29 Νοέμβρη 2025
«πουθενάς 1».

Διαβάστηκε 66 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΟΤΑΝ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ: ΟΠΟΥ ΕΥΗΜΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ, ΔΥΣΤΥΧΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.