Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Η ΘΑΤΣΕΡ; (Ή ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΜΑΣΤΕ;)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Η ΘΑΤΣΕΡ;
(Ή ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΜΑΣΤΕ;)

Η είδηση προέρχεται από το πλέον καταξιωμένο πρωτάθλημα του κόσμου. Από την χώρα που διοργάνωνε πρωτάθλημα ποδοσγφαίρου όταν ο υπόλοιπος κόσμος βρισκόταν ποδοσφαιρικά στο σκοτάδι. Από την χώρα για την οποία μας έχουν πρήξει τα μέζεα του στεατοπυγικού μας υποσυστήματος ότι έχει απο-καθάρει την κόπρο του Αυγεία διαμορφώνοντας ένα πρωτάθλημα υψηλού ποδοσφαιρικού πολιτισμού στο οποίο η αποδοχή της αξίας του αντιπάλου είναι δεδομένη και εκφράζεται με το κοινό να χειροκροτά όρθιο (standingovationγια τους Νεοέλληνες). Ενίοτε δε όταν η ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα παίζει εκτός έδρας η γηπεδούχος και αντίπαλη της την υποδέχεται με χειροκροτήματα (όπως και οι οπαδοί της).

Για όλους τους παραπάνω λόγους η είδηση είναι και απρόσμενη και σοκαριστική για όλους όσους θεωρούσαν τα παραπάνω δεδομένα, για όσους θεωρούν το πιο λαϊκό σπορ σαν μια φανταστική χώρα (του Ποτέ) στην οποία υπάρχουν μόνο καλοί Πήτερ-Παν χωρις ζιζάνια (κωλόπαιδα) να χαλάνε την ευταξία της. Για όλους όσους θεωρούν το ποδόσφαιρο ξεκομένο από την κοινωνική και οικονομική ζωή ενός τόπου η είδηση στην οποία θ’ αναφερθούμε ευθύς αμέσως είναι όχι μόνο σοκαριστική αλλά τους καταβαραθρώνει ψυχολογικά την ώρα μάλιστα που προωθούνται και τα νέα μέτρα (μαζί με τις αντίστοιχες ποινές) για την «καταπολέμηση της βίας στους αθλητικούς χώρους».

Η ζωή είναι δύσκολη («αν ήταν εύκολη θα κράταγε αιώνες»), απλή στις ανάγκες της και «πουτάνα» γιατί αρνείται πεισματικά να λάβει υπ’ όψη της όλες τις λεπτές διαφοροποιήσεις και τις «κόκκινες γραμμές» που εισάγουμε περιγελώντας όλες μας τις πρόνοιες και προφυλλάξεις. Εν τέλει η ζωή είναι ζωντανή και «δεν δίνει δεκάρα» για τα σχέδια (μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα και μεσομακροπρόθεσμα) μας. Η σοκαριστική λοιπόν είδηση αφορά σ’ επεισόδια μεταξύ οπαδών των δυο ομάδων του Μάντσεστερ σ’ αγώνα Νέων των δυο συλλόγων (βλέπε εδώ).

Τα δεδομένα είναι τα εξής:

  • Παιχνίδι Νέων μεταξύ των Μάντσεστερ Σίτυ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Όλντ Τράφορντ» με ελεύθερη για το κοινό είσοδο.
  • Εύκολη επικράτηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 4-0.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν μετά το τρίτο γκόλ όταν και συγκρούστηκαν μεταξύ τους οπαδοί των δύο ομάδων προφανώς γιατί οι «πολίτες» δεν άντεξαν να χάνουν τόσο εύκολα και από τους μπέμπηδες των «μπέμπηδων». Στο κάτω-κάτω μια νίκη με εμφατικό σκόρ μια στο τόσο και ένα πρωτάθλημα στη χάση και στη φέξη δεν φτάνουν για ν’ αλλάξουν το κόμπλεξ που έχει δημιουργηθεί με την πάροδο των χρόνων.

Το κακό με την είδηση είναι ότι φαίνεται παράταιρη για χώρα με ανεπτυγμένο ποδοσφαιρικό πολιτισμό. Αν αντί για «Όλντ Τράφορντ» διαβάζαμε «Καραϊσκάκη» και αντί για Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μάντσεστερ Σίτυ διαβάζαμε Π.Α.Ο. και Γαύρος τα επεισόδια θα τα θεωρούσαμε φυσιολογικά, μιάς και εμείς δεν έχουμε ποδοσφαιρικό πολιτισμό και δεν χειροκροτάμε όρθιοι τον αντίπαλο παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις (standingovationγια τους Νεοέλληνες).  

Μήπως τα επεισόδια αυτά να αποτελούν προβοκάτσια από τους εχθρούς του Υφυπουργού Αθλητισμού οι οποίοι θέλουν ν’ ακυρώσουν τα μόλις ψηφισμένα μέτρα για την καταπολέμηση της βίας; Ή μήπως η Μαργαρίτα (στα Ελληνικά) Θάτσερ δεν είχε καταφέρει να καταπολεμήσει την βία στ’ Αγγλικά γήπεδα παρά μόνο να την κρύψει «κάτω απ’ το χαλί» όπως έχουμε γράψει (βλέπε εδώ). Δεδομένου ότι από την εποχή κατά την οποία επετεύχθη ο εξωραϊσμός του Αγγλικού πρωταθλήματος με την κατασκευή ή την ανακατασκευή των γηπέδων και την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά η κατάσταση συγκεκριμένων στρωμάτων του πληθυσμού (τα οποία από τότε είχαν ωθηθεί στο περιθώριο), δεν είναι παράξενο ότι συνεχίζονται τα επεισόδια. Αν μάλιστα ληφθεί υπ’ όψη ότι το παιχνίδι είχε ελεύθερη είσοδο και πως ο έλεγχος ήταν χαλαρότερος, λές και κάποιοι ήθελαν να γίνουν τα επεισόδια, καταλαβαίνουμε πως το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν πρώτης τάξεως ευκαιρία για όσους δεν μπορούν σε τακτική βάση να πληρώνουν τ’ ακριβά εισιτήρια για τα παιχνίδια πρωταθλήματος να «βγάλουν το άχτι τους» σε βάρος των μισητών αντιπάλων τους στο παιχνίδι των Νέων.

Αν δεν καταπολεμηθούν και οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες οι οποίες ωθούν άτομα και ομάδες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στο περιθώριο (για τις οποίες έχουμε γράψει εδώ) δεν πρόκειται ν’ αλλάξει τίποτα. Ακόμη και αν μέσα στα γήπεδα βρίσκονται μόνο όσοι έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν εισιτήριο (αυτοί οι «τυχεροί» που έχουν μια δουλίτσα και άρα κάτι να χάσουν αν δεν κάτσουν ήσυχα) η αναγνώριση της αξίας του αντιπάλου και το χειροκρότημα για την προσπάθεια του θα είναι μόνο ένα άδειο κέλυφος κάτω από το οποίο θα κρύβεται ότι κάποιο προσπαθούν να μασκαρέψουν για να το λησμονήσουν, να κάνουν ότι δεν υπάρχει. Η «πολιτισμένη συμπεριφορά» των οπαδών για την οποία θα καμαρώνουν σαν «γύφτικα σκεπάρνια» πολιτικοί και δημοσιογράφοι θα είναι μόνο μια (από τις πολλές) πράξη καθωσπρεπισμού η οποία θα δίνει μεν καλή εντύπωση αλλά δεν θα σημαίνει τίποτα περισσότερο καθώς στην πρώτη ευκαιρία όλο και κάποιο κεφάλι θ’ ανοίγει… 

 

18 Μάη 2015
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 5851 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Η ΘΑΤΣΕΡ; (Ή ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΜΑΣΤΕ;)