Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

«ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΕΡΟΙΑΣ»: ΜΙΑ ΑΘΩΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ (ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΠΟΦΑΣΗ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΕΡΟΙΑΣ»: ΜΙΑ ΑΘΩΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ
(ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΠΟΦΑΣΗ)

Σπανίως οι δικαστικές αποφάσεις δεν διαρρέουν πριν την ανακοίνωση τους. Πολλές απ’ αυτές είναι προειλημμένες και απλά πρέπει ν’ ακολουθήσει η παράθεση των διατάξεων που τις δικαιολογούν. Το κακό με τις δικαστικές αποφάσεις αρχίζει όταν ο δικαστής πρέπει να καταφύγει στα «διδάγματα της κοινής πείρας» για να υποστηρίξει τις σκέψεις του. Προφανώς και ο δικαστής (οποιουδήποτε είδους και βαθμίδας) δεν είναι δυνατόν να είναι γνώστης όλων των αντικειμένων που εκδικάζει. Στην περίπτωση αυτή μπορεί (και πρέπει) να καταφύγει σε περισσότερο ειδικούς (εμπειρογνώμονες) σχετικά με το αντικείμενο που εκδικάζει.

Την Κυριακή 21 Ιούνη 2015 υπήρξε η διαρροή ότι ο δικαστής θ’ αθωώσει την Βέροια για το επίμαχο παιχνίδι με τον γαύρο τον Γενάρη του 2013 στην βάση ότι όπως ανέφερε στοιχηματική ιστοσελίδα στο συγκεκριμένο παιχνίδι ο τζύρος του under (μέχρι 2 γκολ) και του over (πάνω από 2 γκολ) ήταν με μικρή διαφορά οι ίδιοι (βλεπε εδώ).

Κατ’ αρχάς για να βγάλουμε συμπέρασμα τι έγινε στο παιχνίδι δεν μας χρειάζεται ο τελικός τζύρος των δυο στοιχηματικών κατηγοριών. Χρειάζεται να δούμε ποιοι και πότε πόνταραν στο over. Στο κάτω-κάτω δεν υπάρχει λόγος για «στήσιμο» (χειραγώγηση) αν όλοι οι παίκτες παίζουν το ίδιο πράγμα. Το στήσιμο στον Ιππόδρομο γινόταν πάντα με άλογα που είχαν μεγάλες αποδόσεις και μόνον όσοι είχαν την «σωστή» πληροφόρηση κέρδιζαν.

Συνεπώς το γεγονός ότι οι τζύροι ήταν με διαφορά 2.000 Ευρώ ίσοι δεν μας λέει και πολλά πράγματα, ειδικά αν το ποντάρισμα συνεχιζόταν και κατά την διάρκεια του αγώνα. Μόνον η χρονική στιγμή είναι επαρκής ένδειξη.

Υπάρχει και κάτι άλλο που πρέπει να προσέξουμε. Αν οι «μπούκηδες» δουν ότι οι τζύροι σε κάποια σημεία είναι αυξημένοι για να μειώσουν την χασούρα βάζουν δικούς τους να «στοιχηματίσουν κόντρα» παίζοντας λεφτά της εταιρείας στα υπόλοιπα σημεία έτσι ώστε να εξισορροπήσουν τις αποδόσεις.

Συνεπώς με μόνο κριτήριο τον τζύρο δεν είναι δυνατόν (και δεν πρέπει) να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα τα οποία να κρίνουν τελεσίδικα μια υπόθεση τέτοιας σπουδαιότητας.

Θεωρούμε ότι όλοι τους πρέπει να σοβαρευτούν και να κάτσουν να λύσουν το ζήτημα με τον πλέον διάφανο τρόπο, αφήνοντας στην άκρη τις λογικές και νομικές ακροβασίες οι οποίες όταν είναι εξεζητημένες καταντούν ηλιθιότητες.

Μέχρι το σημείο αυτό το κείμενο αυτό είχε γραφτεί στις 22 Ιούνη 2015και με βάση τις πληροφορίες που υπήρχαν τότε. Από εκείνη τη μέρα και μετά η Επιτροπή Εφέσεων της Ε.Π.Ο. είχε ξεκινήσει την εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσης θέλοντας προφανώς να δείξει στον κόσμο που παρακολουθούσε ότι δεν θέλει να πάρει «ελαφρά τη καρδία» μια απόφαση η οποία θα καθόριζε το μέλλον παραπάνω από μιας ομάδων.

Από τότε η Εφέσεων της Ε.Π.Ο. εκδίκασε από την αρχή και επί της ουσίας την υπόθεση για να καταλήξει με ψήφους 2 πρός 1 σε αθωωτική για την Βέροια απόφαση. Προφανώς και οι πλειοψηφίσαντες δικαστές είναι καλυμένοι με την απόφαση που έλαβαν αφού (τουλάχιστον τυπικά) δεν παρέλειψαν κάποιο ατράνταχτο στοιχείο σχετικά με την υπόθεση. Ωστόσο αυτό σεν σημαίνει ότι η απόφαση που πήραν βοηθά το Ελληνικό Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο ν’ αποκαταστήσει την πληγωμένη (από καιρό) αξιοπιστία του. Το ενδιαφέρον όμως με τις δικαστικές αποφάσεις είναι το σκεπτικό τους στο οποίο αποτυπώνονται οι δικαστικές σκέψεις.

Από την άποψη αυτή είναι προφανές ότι θα προτιμούσαμε η αθώωση της Βέροιας να γίνει με βάση το σαθρό επιχείρημα στο οποίο αναφερθήκαμε παραπάνω (σχετικά με τον τζύρο του αγώνα) και όχι για τυπικούς λόγους (επειδή η Βέροια είχε κατηγορηθεί με τον προηγούμενο Πειθαρχικό Κώδικα που απαιτεί την εμπλοκή τριών και όχι δύο παικτών ή τουλάχιστον ενός αξιωματούχου της ομάδας). Προφανώς μια τέτοιας αιτιολογίας απόφαση δεν χρειαζόταν τόσο χρόνο και τόση σκηνοθεσία, οπότε δικαιολογούμαστε να έχουμε οποιουδήποτε τύπου αμφιβολία σχετικά με το «παρασκήνιο» της υπόθεσης. Δυστυχώς με τέτοιου είδους αποφάσεις δεν εξυπηρετούνται τα γενικότερα συμφέροντα του Ελληνικού Πποδοσφαίρου.

Σημείωση: Αυτή η γραφή της λέξης «τζίρος» είναι λανθασμένη. Η σωστή γραφή είναι «τζύρος» αφού η λέξη είναι μέν η Ιταλική «giro» η οποία όμως προέρχεται από την Ελληνική «γύρω» (άλλωστε και στα Ιταλικά «giro» σημαίνει «γύρω»). Με την λέξη αυτή υποδηλώνεται η ανακύκλωση των κεφαλαίων εντός της επιχείρησης μέσα σε μια χρονική περίοδο («κύκλος εργασιών» επί το ελληνικότερο).

 

13 Ιούλη 2015
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 2506 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου «ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΕΡΟΙΑΣ»: ΜΙΑ ΑΘΩΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ (ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΠΟΦΑΣΗ)