Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

Ο «ΚΙΤΡΙΝΟΜΥΤΗΣ» (ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο «ΚΙΤΡΙΝΟΜΥΤΗΣ»
(ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ)

Η ταινία την υπόθεση της οποίας θα σας διηγηθώ έχει καταταχτεί στις παιδικές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχει διδάγματα και για τους μεγάλους. Για τον προσεκτικό παρατηρητή η υπόθεση της ταινίας έχει μεγάλες ομοιότητες με όσα ζούμε τα τελευταία χρόνια. Εμείς απλώς θα σας διηγηθούμε την ιστορία σημειώνοντας μόνο ότι στον «Κιτρινομύτη» (τον πρωταγωνιστή) αντιστοιχούμε τον Α. Τσίπρα. Για καλό και για κακό υπενθυμίζουμε ότι η ταινία είναι παιδική. Συνεπώς το «αίσιο τέλος» είναι δεδομένο, σ’ αντίθεση με την «πραγματική ζωή»…

Ο «κιτρινομύτης» είναι ένα πουλί το οποίο όταν ήρθε η ώρα να βγεί από το αυγό έπεσε από την φωλιά και για τον λόγο αυτό δεν γνώρισε ποτέ την οικογένεια του. Η μόνη οικογένεια του ήταν μια πασχαλίτσα και κάποιες μαρμότες. Ο «κιτρινομύτης» διακατεχόταν από άγχος για οτιδήποτε βρισκόταν έξω από αυτό που είχε γνωρίσει ως «σπίτι». Η πασχαλίτσα προσπαθούσε να κάνει τον «κιτρινομύτη» να εγκαταλείψει το «σπίτι» και ν’ ανοίξει τα φτερά του.

Εκεί κοντά ένα σμήνος μεταναστευτικών πουλιών ετοιμαζόταν για το ετήσιο ταξίδι του στην Αφρική για να ξεχειμωνιάσει. Ο αρχηγός του σμήνους ήθελε φέτος ν’ ακολουθήσει διαφορετική πορεία για ν’ αποφύγει το «σιδερένια πουλιά». Ωστόσο δεν πρόλαβε να κάνει πράξη το σχέδιο του γιατί πέθανε λίγο πριν την έναρξη της αποδημίας. Λίγο πριν πεθάνει έδωσε οδηγίες για την νέα πορεία στον «κιτρινομύτη» που έτυχε να βρίσκεται δίπλα του τις τελευταίες στιγμές του (για το πώς έγιναν όλα αυτά καλύτερα να δείτε την ταινία).

Ο «κιτρινομύτης» όταν ήρθε σ’ επαφή με το υπόλοιπο σμήνος τους απέκρυψε το μήνυμα (το οποίο προοριζόταν για ένα μέλος του σμήνους) και αντ’ αυτού τους είπε πως ο πρώην αρχηγός τον είχε επιλέξει για να τους οδηγήσει. Το ταξίδι της αποδημίας ξεκινούσε από τον Γαλλικό Βορά και θεωρητικά θα έπρεπε να τελειώσει στην Αφρική. Το ταξίδι στην αρχή ήταν μάλλον εύκολο και έτσι από τον Γαλλικό Βορά έφτασαν μάλλον εύκολα στο Παρίσι.

Η συνέχεια όμως ήταν απρόσμενη. Ο «κιτρινομύτης» έχοντας υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες του και μη διαθέτοντας το ένστικτο του προσανατολισμού (καθότι δεν είναι μεταναστευτικό είδος) τους οδήγησε λάθος βγάζοντας τους στην Ολλανδία. Ακόμη και όταν τύχαινε να διασταυρωθούν με σμήνη αποδημητικών πουλιών που πετούσαν στην αντίθετη κατεύθυνση το σμήνος δεν έπαψε ούτε στιγμή ν’ ακολουθεί τυφλά τον «κιτρινομύτη» (τον οποίο υποτίθεται είχε επιλέξει ο πρώην αρχηγός τους για οδηγό τους). Από μια σειρά απρόβλεπτες καταστάσεις το σμήνος συνεχίζει προς Βορά όταν την στιγμή που γίνεται φανερό πως έχει λάθος προορισμό ξεσπά καταιγίδα. Το σμήνος βρίσκει προσωρινό καταφύγιο σ’ ένα μισοβυθισμένο πλοίο το οποίο και αναγκάζεται να εγκαταλείψει λίγο πριν βυθιστεί. Και ενώ φαίνεται να βελτιώνεται η κατάσταση τους και να βγαίνουν από την καταιγίδα ένα ρεύμα κρύου αέρα τους παρασύρει ως τον Βόρειο Πόλο.

Τώρα πλέον το τέλος τους φαίνεται σίγουρο και την ύστατη ώρα αποκαλύπτεται η απάτη του «κιτρινομύτη». Αυτός μη μπορώντας ν’ αντέξει τις τύψεις εγκαταλείπει το υπόλοιπο σμήνος το οποίο συγκεντρωμένο σαν οικογένεια που είναι περνά μαζί τις τελευταίες ώρες του. Κατά τύχη ο «κιτρινομύτης» ανακαλύπτει ότι βρίσκονται πολύ κοντά σε μια αεροπορική βάση από την οποία απογειώνονται αεροπλάνα για κάθε ήπειρο. Ο «κιτρινομύτης» γυρνά στο σμήνος και τους ενημερώνει για την ανακάλυψη του, η οποία αποτελεί και την μόνη λύση στην κατάσταση τους. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο.

Το σχέδιο για να φτάσουν στην Αφρική περιλαμβάνει την λαθραία είσοδο τους στο «σωστό» αεροπλάνο. Ευτυχώς που ο «κιτρινομύτης» ήξερε από κάποιους άτλαντες τα χαρακτηριστικά ζώα και φυτά της Αφρικής και ήταν σε θέση ν’ αναγνωρίσει το σωστό αεροπλάνο (με βάση τη ζωγραφιά στην ουρά του). Σε κάθε όμως περίπτωση η απόφαση να μπούν σ’ ένα από τα «σιδερένια πουλιά» που είχαν διδαχτεί ν’ αποφεύγουν δεν ήταν απλή ακόμη και στην κατάσταση που βρίσκονταν. Ωστόσο θεωρώντας ότι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να εμπιστευθούν τον «κιτρινομύτη» αποφάσισαν να γίνουν «λαθρεπιβάτες» σ’ ένα «σιδερένιο πουλί» παρακούοντας όσα τους έλεγε ο προηγούμενος αρχηγός τους.

Φυσικά το σχέδιο στέφθηκε από επιτυχία (είπαμε πρόκειται για παιδική ταινία) και έτσι το σμήνος των αποδημητικών πουλιών έφτασε στην Αφρική ακολουθώντας ένα μη αποδημητικό πουλί το οποίο ήταν παντελώς ακατάλληλο για την δουλειά αυτή.      

Από την πλευρά μας θεωρούμε ότι το σημαντικότερο μήνυμα της παιδικής αυτής ταινίας είναι ότι πολλές φορές και ειδικά όταν τα πράγματα φαίνεται να έχουν οδηγηθεί σ’ αδιέξοδο η λύση μπορεί να έρθει μόνο από την αντιμετώπιση των φόβων μας. Αν τ’ αποδημητικά πουλιά αντιμετώπισαν τον φόβο τους για τα «σιδερένια πουλιά» και μπήκαν μέσα τους για να σωθούν, γιατί να μην κάνουμε και εμείς το ίδιο με το Μνημόνιο-3. Στο κάτω-κάτω στην περίπτωση μας (όπως άλλωστε και στην ταινία) ο δικός μας «κιτρινομύτης» αναγνώρισε το λάθος του, δηλώνοντας ότι ως υπεύθυνος πολιτικός που είναι επιθυμεί να μας οδηγήσει διαμέσου του Μνημονίου-3 στην δική μας «Αφρική» για να ξεχειμωνιάσουμε. Τώρα αν πρέπει εμείς να τον πιστέψουμε και να πράξουμε όπως το αποδημητικό σμήνος στην ταινία αυτό δεν είναι δουλειά μας να το απαντήσουμε.

 

Υ.Γ. Με λίγη προσπάθεια μπορείτε να βρείτε και τις υπόλοιπες αντιστοιχίες μεταξύ της πραγματικότητας και της ταινίας. Δείτε το σαν καλοκαιρινή άσκηση. Ήδη έχετε τις τρείς πρώτες: «Κιτρινομύτης»/Τσίπρας, σμήνος αποδημητικών/Ελληνικός λαός, «σιδερένιο πουλί»/Μνημόνιο-3.

 

31 Αυγούστου 2015
παρατηρητήριο. 

Διαβάστηκε 5823 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου Ο «ΚΙΤΡΙΝΟΜΥΤΗΣ» (ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ)