Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΤΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ (ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΔΥΟ ΑΠΟΨΕΙΣ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΤΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
(ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΔΥΟ ΑΠΟΨΕΙΣ)

Η φετινή ποδοσφαιρική περίοδος είναι η πρώτη στην οποία θα ισχύσει(;) το «ηλεκτρονικό εισιτήριο». Η εφαρμογή του έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με την εκκαθάριση των εισιτηρίων κάθε αγώνα και τον αριθμό των θεατών που δίνεται στην δημοσιότητα. Υπήρξαν σχόλια στα οποία τονιζόταν η διαφορά της εικόνας των εξεδρών με τον τελικό αριθμό της εκκθάρισης. Επειδή φαίνεται να συνεχίζει να υφίσταται κάποια σύγχυση θεωρούμε σκόπιμο να γράψουμε τα παρακάτω:

  • Τα εισιτήρια διαρκείας είναι κανονικά εισιτήρια (γι’ αυτό άλλωστε η πρώην Π.Α.Ε. εξέδιδε αντίστοιχα εισιτήρια όπως αυτά) τα οποία αγοράζονται μαζικά και στα οποία παρέχεται έκπτωση ως κίνητρο για την αγορά τους.
  • Κάθε έξοδο το οποίο με βάση σύμβαση ή νόμο επιβαρύνει τα εισιτήρια των αγώνων ως ποσοστό επιβαρύνει και τα διαρκείας. Άλλωστε υπάρχει και σχετική δικαστική απόφαση όταν η Ερασιτεχνική διεκδίκησε τα ποσοστά της από την πρώην Π.Α.Ε.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το εισιτήριο διαρκείας είναι ένα «κανονικό» εισιτήριο όπως και τα υπόλοιπα εισιτήριο, το οποίο πρέπει να προσμετράται στον τελικό αριθμό εισιτηρίων κάθε αγώνα. Το πρόβλημα εμφανίζεται στην εκκαθάριση όταν και θα πρέπει να καταλογιστούν τα έξοδα που αφορούν τον συγκεκριμένο αγώνα.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν είναι δεδομένος ο αριθμός των αγώνων οι οποίοι καλύπτονται από το εισιτήριο διαρκείας. Ξεχνώντας για μια στιγμή ότι τα διαρκείας είναι (ή θα έπρεπε) εκπτωτικά εισιτήρια ας δούμε τι ισχύει σε μια συγκεκριμένη θύρα π.χ. την 11. Στην θύρα 11 η τιμή του διαρκείας είναι 300 Ευρώ. Τα «κανονικά» εισιτήρια τιμώνται πρός 15 Ευρώ εκτός από τα ντέρμπι οπότε και ανεβαίνουν στα 20.

  • Έστω ότι οι 12 από τους 15 αγώνες Πρωταθλήματος τιμώνται προς 15 Ευρώ και αυτοί με τους Π.Α.Ο., Π.Α.Ο.Κ. & Γαύρο προς 20. Το συνολικό κόστος των παιχνιδιών Πρωταθλήματος (χωρίς πλέι οφ) είναι 240 Ευρώ.
  • Τα υπόλοιπα 60 (ως τα 300) κατανέμονται είτε στα πλέι οφ (3 αγώνες με 20 Ευρώ) είτε στους αγώνες Κυπέλλου και το επίσημο φιλικό που γίνεται κάθε χρόνο στη αρχή της περιόδου.

Έτσι κάθε φορά που χρησιμοποιείται το διαρκείας ο κάτοχος του θα πρέπει να λαμβάνει ένα εισιτήριο αξίας 15 ή 20 Ευρώ. Τα παραπάνω ισχύουν με βάση τις τιμές των εισιτηρίων που ανακοινώνει η Π.Α.Ε. Αν τώρα θεωρήσουμε πως το διαρκείας στη θύρα 11 κόστισε μόνο 180 Ευρώ (τα υπόλοιπα ενίσχυσαν την Ε.Φ.ΑΕΚ) τότε πράγματι υπήρξε έκπτωση 40% επί της κανονικής τιμής πώλησης τους.

Εφαρμοζόμενα στην πράξη τα παραπάνω δημιουργούν κάποια ζητήματα των οποίων η αντιμετώπιση μπορεί σε κάποιους να φαντάζει παράλογη. Αν υποθέσουμε ότι ο αριθμός των αγώνων και οι τιμές πώλησης των εισιτηρίων είναι από την αρχή δεδομένα, τότε η Π.Α.Ε. -για να είναι εντάξει και από λογιστικής άποψης- θα πρέπει σε κάθε αγώνα να εμφανίζει στην εκκαθάριση τα διαρκείας είτε ο κάτοχος τους έχει πρακολουθήσει τον αγώνα είτε όχι. Εναλλακτικά θα μπορούσε να έχει καταλογίσει στους αντίστοιχους λογαριασμούς τόσο τα έσοδα όσο και τα έξοδα που αφορούν τα διαρκείας στην αρχή της περιόδου (όταν τα πούλησε) και να μην τα υπολογίζει καθόλου στην εκκαθάριση.

Πως επηρεάζουν, όμως, τα παραπάνω τον αριθμό των θεατών που δίνεται στην δημοσιότητα; Εδώ η απάντηση είναι σύνθετη. Από τη μιά το εισιτήριο διαρκείας είναι κανονικό εισιτήριο το οποίο έχει αγοραστεί (μαζικά μεν) για κάθε έναν αγώνα. Συνεπώς το σύνολο τους θα πρέπει να υπολογίζεται σε κάθε αγώνα προκειμένου να προσδιοριστούν οι συνολικές πωλήσεις (και οι αντίστοιχες μικτές εισπράξεις) μέχρις ότου η αξία τους να ισοσκελιστεί με το πλήθος των αγώνων (από το σημείο αυτό και μετά θα υπολογίζονται μόνο ως προς τον αριθμό). Στο κάτω-κάτω το γεγονός ότι κάποιος έχει αγοράσει το εισιτήριο και δεν μπήκε να παρακολουθήσει τον αγώνα δεν επηρεάζει ως αριθμό τις πωλήσεις εισιτηρίων εφ’ όσον τα λεφτά έχουν ήδη προεισπραχθεί.

Ωστόσο για να μην τρελαθούμε εντελώς και δεδομένου ότι υπάρχει η τεχνική δυνατότητα (κάθε εισιτήριο είτε «κανονικό» είτε διαρκείας έχει γραμμωτό κώδικα) μπορεί (και πρέπει) να γίνεται διάκριση μεταξύ πωληθέντων εισιτηρίων και θεατών κάθε αγώνα.  

Με τα παραπάνω θεωρούμε ότι δώσαμε τις απαραίτητες απαντήσεις στις απορίες που υπάρχουν σχετικά με το ζήτημα. Ενδεχομένως θα έπρεπε να υπάρξει μια απόφαση είτε του Υπουργείου Αθλητισμού είτε της SUPERLEAGUEμε σαφείς και δεσμευτικές εντολές για τον τρόπο χειρισμού του ζητήματος των εισιτηρίων συνολικά και της εκκαθάρισης τους.

Σημείωση 1η: Ειδικά στην περίπτωση της Α.Ε.Κ. τόσο πέρισυ όσο και φέτος τα παιδιά κάτω των 11 δεν είναι υποχρεωτικό ν’ αγοράζουν εισιτήριο διαρκείας και δεν έχουν συγκεκριμένη θέση. Η είσοδος των παιδιών αυτών δεν καταγράφεται από το ηλεκτρονικό σύστημα και γι’ αυτό προφανώς δεν περιλαμβάνεται στον τελικό αριθμό εισιτηρίων αν και διαμορφώνουν την εικόνα στην εξέδρα. Αν συνυπολογιστούν και αυτές οι περιπτώσεις (οι οποίες είναι πολλές) η διαφορά μεταξύ της εικόνας στην εξέδρα και των εισιτηρίων της εκκαθάρισης μειώνεται (κατά την γνώμη μας αρκετά).

Σημείωση 2η: Όπως μπορεί να δει κανείς από τον αντίστοιχο πίνακα της SUPER LEAGUE (βλέπε εδώ) ο μέσος όρος εισιτηρίων του Γαύρου είναι 19.038 εισιτήρια και είναι μικρότερος από το σύνολο των διαρκείας (20.082) που ανακοίνωσε ότι πούλησε ο Γαύρος για την φετινή σεζόν. Αυτό σημαίνει ότι στην εκκαθάριση του Γαύρου υπολογίζονται μόνο όσοι προσέρχονται στο γήπεδο (με την προϋπόθεση ότι ισχύουν τα νούμερα που ανακοινώνονται).

 

25 Σεπτέμβρη 2015
παρατηρητήριο.

 

Διαβάστηκε 6305 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΤΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ (ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΔΥΟ ΑΠΟΨΕΙΣ)