Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ (ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ
(ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ)

Τα τελευταία 2 χρόνια σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι της ποδοσφαιρικής ομάδας λειτουργεί η «μαθητική κερκίδα» (δίπλα στην θύρα των επισήμων). Στην κερκίδα αυτή αναρτάται πανό με απόφθεγμα σχετικό είτε με την αξία της εκπαίδευση, είτε με μηνύματα ηθικοπλαστικού περιεχομένου. Το τελευταίο από αυτά στον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης αφορούσε απόφθεγμα του Αδαμάντιου Κοραή σχετικά με την αξία της εκπαίδευσης των παιδιών από τους γονείς τους (βλέπε εδώ).

Με τον όρο «εκπαίδευση» εννοούμε το σύνολο της αγωγής που λαμβάνει (ή πρέπει να λαμβάνει) ένα παιδί και δεν περιορίζεται στενά σε όσα μαθαίνει το παιδί στο σχολείο, αλλά περικλείει και την διαμόρφωση του ήθους και του χαρακτήρα του. Όσο η εκπαίδευση των παιδιών είναι υπόθεση μόνο των γονιών τα πράγματα είναι σχετικά απλά (αν και όχι εύκολα). Το ζήτημα περιπλέκεται όταν παρεμβάλλονται και άλλοι παράγοντες μεταξύ των γονέων και του παιδιού. Αυτό συμβαίνει όταν το παιδί έχει και άλλες ασχολίες όπως π.χ. αθλητικού τύπου. Τότε στην εκπαίδευση του υπεισέρχεται και ο προπονητής (αν πρόκειται για αθλητική δραστηριότητα) ή ο δάσκαλος θεάτρου/χορού (αν συμμετέχει σε πολιτιστικές ομάδες).    

Η υπόθεση των Ακαδημιών των Ελληνικών ομάδων είναι μια πραγματικά «πονεμένη ιστορία». Οι Ακαδημίες της πλειοψηφίας των ομάδων μας είναι πρόχειρα στημένες, ενώ ακόμα και αυτές των «μεγάλων ομάδων» έχουν ελλείψεις, κάποιες από τις οποίες είναι αδικαιολόγητες ειδικά όταν υπάρχει το αντίστοιχο παράδειγμα αυτών του εξωτερικού.

Αν οι δικές μας ακαδημίες ήταν οργανωμένες στα πρότυπα του εξωτερικού θα έπρεπε να υπάρχει ψυχολόγος για την ψυχολογική κατ’ αρχάς εκτίμηση των λιλιπούτειων ταλέντων και την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης (όποτε κριθεί απαραίτητη). Εκτός όμως από την παροχή των υπηρεσιών του άμεσα προς τους αθλητές της Ακαδημίας, ο ψυχολόγος θα τους παρείχε και έμμεσα τις υπηρεσίες του εκπαιδεύοντας όλο το προσωπικό της Ακαδημίας στον σωστό τρόπο χειρισμού των νέων ταλέντων. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πείς σε κάποιον άσχημα νέα είτε αυτά αφορούν μια απώλεια, είτε την διάψευση των ελπίδων/ονείρων του. Από όλους αυτούς τους τρόπους κάποιοι είναι πιο αναίμακτοι από τους υπόλοιπους, ειδικά όταν έχεις να κάνεις με ανήλικους (αν και όπως βλέπουμε καθημερινά πολλοί από όσους έχουν καβατζάρει τα 18 συνεχίζουν να είναι ανώριμοι).

Επιπρόσθετα πρέπει να έχουμε υπ’ όψη μας ότι το προσωπικό της Ακαδημίας δεν έχει να κάνει μόνο με τους μικρούς που προπονούνται σ’ αυτές. Έχουν να κάνουν με όλη την οικογένεια η οποία ελπίζει το παιδί της να έχει ένα καλύτερο μέλλον και γιατί όχι μια εύκολη επαγγελματική αποκατάσταση, ειδικά με τις συνθήκες που υπάρχουν σήμερα. Αναλόγως των μυαλών που κουβαλάει ο λιλιπούτειος παίκτης και κυρίως ο πατέρας του διαμορφώνονται και οι ελπίδες/απαιτήσεις τους. Δεν είναι παράξενο να συναντήσει κανείς εριστικούς πατεράδες οι οποίοι να θεωρούν ότι το βλαστάρι τους αδικείται από τους προπονητές του οι οποίοι λειτουργώντας αναξιοκρατικά προωθούν τους δικούς του.

Όταν τα πράγματα φτάνουν σ’ αυτό το σημείο υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν αχρείαστες προστριβές (οι οποίες κάνουν κακό και στην φήμη της ομάδας) αν δεν υπάρξει η σωστή αντιμετώπιση είτε από επαγγελματία, είτε από κάποιον που έχει εκπαιδευτεί από επαγγελματία. Αυτά όμως θα ίσχυαν (θα έπρεπε να ισχύουν) αν οι Ακαδημίες των Ελληνικών ομάδων ήταν οργανωμένες όπως θα έπρεπε.

Πρόσφατα λάβαμε γνώση για την περίπτωση παιδιού Ακαδημίας μεγάλης Π.Α.Ε. το οποίο επειδή δεν αντιμετωπίστηκε με τον σωστό τρόπο από τον προπονητή του αντιμετωπίζει πλέον ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να κλειστεί στον εαυτό του και να παρατήσει τα πάντα. Από τη στιγμή που γκρεμίστηκε ο κόσμος που καλώς ή κακώς αυτό είχε πλάσει, από τη στιγμή που διαψεύστηκαν οι ελπίδες του (και μαζί με τις δικές του και της οικογένειας του) για μια καριέρα στο ποδόσφαιρο, έχασε κάθε κίνητρο (θέληση) για την ζωή και παράτησε τα πάντα (σχολείο, φροντιστήρια κ.λπ.).

Σχετικό με την ιστορία αυτή (αλλά και με οποιαδήποτε άλλη σχετική) θα μπορούσε να είναι αυτό το κείμενο. Στο τέλος και αφού το διαβάσει κανείς αναρωτιέται «ποιος φταίει;» και «θα μπορούσε να είχε γίνει κάτι διαφορετικά;». Η ευθύνη δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί που ανήκει. Πιθανόν να φταίνε και οι γονείς του παιδιού που δεν το είχαν προετοιμάσει για την πιθανότητα της διάψευσης των ονείρων του. Σίγουρα φταίει ο τρόπος με τον οποίο ο προπονητής του χειρίστηκε το ζήτημα. Ευθύνη επίσης έχει και η διοίκηση της κάθε Π.Α.Ε. η οποία δεν έχει στελεχώσει σωστά την Ακαδημία.

Οι ευθύνες της οποίας (διοίκησης) αποδεικνύονται από το οργανόγραμμα της Ακαδημίας της Π.Α.Ε. Στην περίπτωση της Α.Ε.Κ. για παράδειγμα δεν υπάρχει ούτε ένας ψυχολόγος (έστω και σαν εξωτερικός συνεργάτης) (βλέπε εδώ) . Η μόνη ειδικότητα που φαίνεται να έχει σχέση με τα παιδιά (και δεν ανήκει στο προπονητικό ή τεχνικό-ιατρικό επιτελείο) είναι ο «παιδονόμος». Υπάρχει βέβαια και ο «συνεργάτης σε θέματα εκπαίδευσης και δικτύου» αλλά αμφιβάλλουμε αν έχει ψυχολογική κατάρτιση.  

Ελπίζουμε η διοίκηση της Π.Α.Ε. να στελεχώσει καλύτερα και επαρκέστερα την Ακαδημία προσλαμβάνοντας κάποιον ψυχολόγο (έστω και σαν εξωτερικό συνεργάτη) προκειμένου να είναι σε θέση να παράσχει ψυχολογική υποστήριξη αν και όποτε παραστεί ανάγκη. Έτσι θα κάνει πράξη τα συνθήματα που αναρτά στην «μαθητική εξέδρα» και τα οποία αφορούν την αξία της εκπαίδευσης μέρος της οποίας είναι και η διαμόρφωση της ψυχής των παιδιών και των νέων (αλλά και η διαφύλαξη της ψυχικής τους υγείας).  

 

(Σημείωση: Το παραπάνω κείμενο γράφτηκε μεν με αφορμή ένα ατυχές περιστατικό σε Ακαδημία μεγάλης Π.Α.Ε., σκοπό όμως έχει να πιέσει για την πληρέστερη στελέχωση της Ακαδημίας της Π.Α.Ε. Από την άποψη αυτή είναι άσχετο τι κάνουν οι υπόλοιπες Π.Α.Ε. με τις Ακαδημίες τους, το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς. Συνεπώς οποιοδήποτε άλλο συμπέρασμα είναι εκ του πονηρού.).

 

27 Νοέμβρη 2015
παρατηρητήριο.

 

Διαβάστηκε 4856 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ (ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ)