Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο PROJECT MANAGER; (ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΠΟΥ ΝΤΡΕΠΟΣΑΣΤΕ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΤΕ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο PROJECT MANAGER;
(ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΠΟΥ ΝΤΡΕΠΟΣΑΣΤΕ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΤΕ)

Σημείωση: Στο κείμενο που ακολουθεί χρησιμοποιούμε κατά κόρον Αγγλική ορολογία και εκφράσεις με τις οποίες δεν νοιώθουμε πολύ άνετα. Ωστόσο αυτές χρησιμοποιούνται ευρέως οπότε και δημιουργείται η αίσθηση ότι όσοι τις χρησιμοποιούν είναι εξοικειωμένοι μ’ αυτές (εκτός και αν τις χρησιμοποιούν γιατί νοιώθουν μεγαλύτερη άνεση από τις αντίστοιχες Ελληνικές). Σε κάθε περίπτωση το παρόν κείμενο είναι κάτι παραπάνω από μια μεταφραστική προσέγγιση. Ταυτόχρονα είναι και μια πρόκληση σ’ όσους νομίζουν ότι ξέρουν τι δουλειά κάνει ο project manager.

Από την στιγμή που επέστρεψε στα «κοινά της Α.Ε.Κ.» ο «Διοικητικός Ηγέτης» μας ήρθαμε αντιμέτωποι με πλήθος νέους όρους, οι οποίοι για πολλούς από εσάς είναι από ακαταλαβίστικοι έως εξωτικοί. Ένας από αυτούς είναι ο όρος project manager. Προφανώς το ενδιαφέρον μας για το τι δουλειά κάνει ο project manager σχετίζεται με την εμπλοκή του Ανδριόπουλου στο project της «Αγιά Σοφιάς».

Όπως προκύπτει και από τις πηγές που παρατίθενται παρακάτω ο project manager (Διαχειριστής Έργου κατά το Ελληνικότερο) είναι ένας γενικός κουμανταδόρος, ο οποίος μάλιστα δεν απαιτείται να έχει καμία ιδιαίτερη γνώση του αντικειμένου (έργου) που αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει. Είναι κάτι σαν τον Αρχηγό του Γ.Ε.ΕΘ.Α. ο οποίος αν και ανήκει σε κάποιο από τα τρία Όπλα δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζει πολλά πράγματα για τα άλλα δύο καθώς στο Επιτελείο του διαθέτει ανώτατους αξιωματικούς όλων των Όπλων, οι οποίοι τον συμβουλεύουν και αναλαμβάνουν την εξειδίκευση των αποφάσεων που λαμβάνονται για το δικό τους Όπλο.

Συνεπώς είναι ένας συντονιστής ο οποίος επιβλέπει την εκτέλεση ενός έργου εντός του χρονοδιαγράμματος και του προϋπολογισμού του. Αντικαθιστά τον εντολέα του (αυτόν που του ανέθεσε το έργο) στην επιστασία και κρίνει ποιά από τα προβλήματα που ανακύπτουν θα φτάσουν μέχρι αυτόν (ποιά δηλαδή απαιτούν για την επίλυση τους την εμπλοκή του εντολέα του).

Άρα εκτός των γνώσεων του και της πιστοποίησης του (για περισσότερα βλέπε εδώ) πρέπει ως χαρακτήρας να είναι αξιόπιστος καθ’ όσον εκτός της τήρησης του προϋπολογισμού και των χρονοδιαγραμμάτων πρέπει να εξασφαλίζει την συνεχή συμμόρφωση με τους ισχύοντες κάθε φορά κανονισμούς (η παράβαση των οποίων επισύρει πρόστιμα και προκαλεί ενδεχομένως καθυστερήσεις).

Σίγουρα για πολλούς από εσάς η συγκεκριμένη ειδικότητα φαντάζει εξωτική και ενδεχομένως άχρηστη τουλάχιστον στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Κάποιοι ίσως να την χαρακτήριζαν σαν «αέρα του τρελού». Είναι όμως έτσι;

Προφανώς είναι δύσκολο ένα άτομο να γνωρίζει «τα πάντα όλα» όσα απαιτούνται για την σωστή εκτέλεση κάθε είδους έργου. Ακόμη όμως και αν τα γνωρίζει δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα έχει τ’ αναγκαία επικοινωνιακά προσόντα προκειμένου να μπορεί να συνεργάζεται αρμονικά και να συντονίζει ανθρώπους με διαφορετικούς χαρακτήρες διαφόρων επαγγελμάτων. Άρα ο Διευθυντής Έργου πρέπει να είναι τουλάχιστον επικοινωνιακός.

Δεν ξέρουμε τι γνώμη έχετε μετά τα παραπάνω για τον κύριο Ανδριόπουλο. Το μόνο που ξέρουμε είναι πως τις περισσότερες φορές η άποψη που έχουμε για κάποιον καθορίζεται (δυστυχώς ή ευτυχώς) από το ύψψος της αμοιβής του σε σχέση με το έργο που παρέδωσε. Εσείς τι λέτε 1.750.000 Ευρώ είναι πολλά ή λίγα για τον γενικό κουμανταδόρο (επιμελητή/επιβλέποντα/συντονιστή) ή αλλιώς project manager της «Αγιά Σοφιάς»;      

Για πηγές στα Ελληνικά (βλέπε εδώ & εδώ).

Για πηγές στα Αγγλικά (βλέπε εδώ & εδώ).

 

Υ.Γ. Ωστόσο υπάρχουν και projectmanager οι οποίοι όχι μόνο κάνουν ουσιαστική δουλειά, αλλά και αρκετές φορές την κάνουν δωρεάν (ή αν πληρώνονται αυτό γίνεται με καθυστέρηση). Πιθανόν το προσεχές διάστημα να μας δοθεί η ευκαιρία ν’ ασχοληθούμε με κάποιον από αυτούς.

 

6 Φλεβάρη 2016
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 5524 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο PROJECT MANAGER; (ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΠΟΥ ΝΤΡΕΠΟΣΑΣΤΕ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΤΕ)