Font Size

SCREEN

Cpanel

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ Π.Α.Ε. - Κ.Α.Ε. (ΠΙΟ ΧΥΔΑΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΑΡΞΕΙ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ Π.Α.Ε. - Κ.Α.Ε.
(ΠΙΟ ΧΥΔΑΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΑΡΞΕΙ)

Ένας μόνιμος «πονοκέφαλος» των κυβερνήσεων είναι η αύξηση του Τζίρου στην Αγορά έτσι ώστε να παράγονται μεγαλύτερα κέρδη τα οποία με τη σειρά τους φέρνουν περισσότερους φόρους. Η αύξηση του Τζίρου προκαλείται από την αύξηση των διαθέσιμων για ξόδεμα χρημάτων, τα οποία μπορούν να προέλθουν είτε από δανεισμό είτε από μείωση της φορολογίας. Ωστόσο, ο δεύτερος τρόπος είναι ανεπιθύμητος σε περιόδους ύφεσης όταν το Κράτος σκέφτεται μόνο πως θα γεμίσει το Ταμείο του παραβλέποντας τις επιπτώσεις της υπερφορολόγησης στην κατανάλωση. Έτσι, όταν ακούγεται ότι υπάρχουν σκέψεις για την μείωση της φορολογίας σπεύδουν όλοι οι παραγωγικοί φορείς να προωθήσουν τα αιτήματα τους.

Σε κάθε περίπτωση η μείωση της φορολογίας αποσκοπεί στην τόνωση μιας παραγωγικής δραστηριότητας από την οποία η Κοινωνία θα έχει πολλαπλά οφέλη. Δυστυχώς, υπάρχουν δραστηριότητες οι οποίες είναι ελάχιστα παραγωγικές, παρ’ όλα αυτά φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή (π.χ. κέρδη από τυχερά παιχνίδια). Μέχρι πριν από κάποια χρόνια τα εισοδήματα των αθλητών φορολογούνταν αυτοτελώς με συντελεστή 20%. Άρα αν ένας παίκτης είχε συμφωνήσει για 100.000 Ευρώ «καθαρά» το κόστος μαζί με την εφορία για την ομάδα θα ήταν 125.000 Ευρώ (αφαιρούμε το ποσοστό φόρου από το 100% και στη συνέχεια διαιρούμε την «καθαρή» αμοιβή μ’ αυτό που βρήκαμε).

Μετά την Ύφεση (η οποία ήταν αποτέλεσμα της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης) η φορολόγηση των εισοδημάτων των παικτών ακολούθησε την κλίμακα των Μισθωτών, η οποία κορυφώνεται με συντελεστή 42% για εισοδήματα πάνω από 42.000 Ευρώ. Πρακτικά το ποσοστό του φόρου που έπρεπε να επιβαρυνθούν οι ομάδες προσέγγιζε το 82% διπλασιάζοντας σχεδόν το κόστος λειτουργίας του. Έτσι το υψηλό ποσοστό φορολόγησης προτάσσονταν ως ένας βασικός λόγος για την μη έλευση στην Ελλάδα «μεγάλων» παικτών.

Ένα από τα συνθήματα της σημερινής Κυβέρνησης είναι το «Ήταν δίκαιο, έγινε πράξη». Διαπιστώσαμε με μεγάλη μας χαρά πως η Κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα των ιδιοκτητών Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. (ικανοποιώντας παράλληλα και τους οπαδούς τους) και να μειώσει τον φορολογικό συντελεστή των αθλητών. Προφανώς θα επανέλθει στην «αυτοτελή» και όχι «κλιμακωτή» όπως είναι τώρα φορολόγηση. Δεδομένου, όμως, ότι η παρούσα Κυβέρνηση είναι «Αριστερή» και ουδεμία σχέση έχει με το παρελθόν δεν θα τολμούσε να επανέλθει στο παλιό σύστημα (το 20%). Έτσι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, προσανατολίζεται σ’ έναν συντελεστή στο 30%.

Συνεπώς, για «καθαρή» αμοιβή 100.000 Ευρώ το συνολικό κόστος θα είναι (100.000 : 70) 142.857,14 Ευρώ.

Σήμερα με δεδομένο ότι για τα πρώτα 25.000 ο συντελεστής είναι 22% και για τα επόμενα 17.000 32%, ο φόρος για τα 42.000 είναι 10.940 Ευρώ. Από κει και πάνω ο συντελεστής είναι 42%.

Άρα η «καθαρή» αμοιβή στα 42.000 Ευρώ είναι 31.060. συνεπώς μέχρι τα 100.000 υπολείπονται άλλα 68.940 Ευρώ, τα οποία φορολογούνται με 42%. Με βάση τα παραπάνω διαιρούμε τα 68.940 με 58% (το οποίο απομένει μετά την φορολόγηση) το οποίο μας δίνει 118.862,07 «μικτό» (με τον φόρο) ποσό.

Τελικά η συνολική επιβάρυνση για την ομάδα είναι 160.862,07 Ευρώ (42.000 + 118.862,07).

Η διαφορά είναι παρά 4,93 Ευρώ 18 χιλιάρικα αν ισχύσουν όσα ακούγονται, ενώ με το «παλιό σύστημα» σχεδόν διπλασιάζεται πηγαίνοντας στα 35.862,07 Ευρώ.

«Όμορφος Κόσμος, αγγελικά πλασμένος» έτσι; Τώρα αν μετά από μια τέτοια μείωση της φορολόγησης των παικτών έρθουν «καλύτεροι» (δηλαδή, ακριβότεροι) παίκτες στο Ελληνικό Πρωτάθλημα ή οι ομάδες μειώσουν τις Ζημιές (μια-δυό μπορεί να έχουν και Κέρδη) αυτό είναι κάτι που ούτε η κρυστάλλινη σφαίρα δεν μπορεί να δείξει. Το μόνο σίγουρο είναι πως υπάρχει μια πολύ πρόθυμη Κυβέρνηση, η οποία μέσω της μείωσης της φορολόγησης των αποδοχών των παικτών προσπαθεί να τονώσει την επιχειρηματικότητα στον χώρο του ποδοσφαίρου. Στο οποίο Ελληνικό Ποδόσφαιρο αγνοί επιχειρηματίες δίνουν τα «ωραία» τους λεφτά κάνοντας το χόμπι τους προκειμένου να βοηθήσουν την ομάδα που αγαπούν από παιδιά. Σαν πολύ Χάξλεϋ δεν θυμίζουν όλα αυτά(ειδικά η στάση μας απέναντι στα όσα συμβαίνουν);

Είναι προφανές πως η Κυβέρνηση ψάχνει έναν τρόπο για να συναλλαχθεί με τους ιδιοκτήτες των ομάδων, τους οποίους πιέζει με άκομψο τρόπο να δεχτούν την μείωση των ομάδων. Εμφανιζόμενη ως αμετακίνητη γνωρίζει πως όσο οι μισές ομάδες δεν βρίσκουν τηλεοπτικό συμβόλαιο, τόσο ευκολότερο είναι να πετύχει το σχέδιο της (το οποίο στηρίζεται στα λεφτά που θα δώσει δήθεν η Ε.Ρ.Τ.). Γι’ αυτό πριν την νέα συνάντηση (που όπως ακούγεται θα είναι η τελευταία προσπάθεια) τους δίνει το «καρότο» της μείωσης της φορολόγησης. Ένα «καρότο» το μήκος του οποίου (δηλαδή, το ποσοστό φορολόγησης) θεωρώ ότι είναι διαπραγματεύσιμο (από 20 έως 30%. 25% να το αφήσω;).

 

 

Υ.Γ.1. Όλο και κάποιος «πονηρός» θ’ αναρωτήθηκε γιατί να μην μειωθεί ο ανώτατος συντελεστής από το 42% στο 30% να τελειώνουμε; Προφανώς δεν πρόσεξε ότι ο δεύτερος συντελεστής είναι ήδη στο 32%, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση θα μιλάγαμε για μια πλήρη φορολογική μεταρρύθμιση. Μια μεταρρύθμιση η οποία θα μείωνε πολύ τα Κρατικά Έσοδα και θα έδινε οικονομική ανάσα σε πολλούς. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν το θέλει η παρούσα Κυβέρνηση. Αφού όλα τα δάχτυλα ΔΕΝ είναι ίδια (και ίσα) γιατί να προχωρήσουν σε γενικότερη φορολογική μεταρρύθμιση;

Άλλωστε, βρε κορόιδα, αν σας μειώσει τον φόρο πολλοί θα χάσουν λόγω της αύξησης του εισοδήματος το «Κοινωνικό Μέρισμα» και τα λοιπά επιδόματα με τα οποία επιβιώνουν και μέσω των οποίων η Κυβέρνηση δείχνει την γαλαντομία της (πόσο «ανοιχτοχέρα» είναι). Μετά από μια τέτοια εξέλιξη πως θα σας εκβιάζει να την ψηφίσετε τόσο η σημερινή όσο και η αυριανή κυβέρνηση;

Βέβαια, θα πει κάποιος πως το όφελος θα είναι μικρό. Το ζήτημα, όμως, είναι να μην αλλάξουν τα πράγματα, γιατί αν αρχίσουν ν’ αλλάζουν τότε ποιος ξέρει τι θα ζητήσετε την επόμενη φορά.

Υ.Γ.2. Με 25% συντελεστή και με αυτοτελή φορολόγηση το συνολικό κόστος είναι 133.333,33 Ευρώ (100.000 : 75). 27.528,74 Ευρώ διαφορά ΔΕΝ είναι κι άσχημα για επιχειρηματίες. Όσο για τους Μισθωτούς, τους Συνταξιούχους και τους Ελεύθερους (Πολιορκημένους) Επιχειρηματίες ας μάθαιναν να κλωτσάνε το τόπι ή να σουτάρουν με την «σπυριάρα». Ας πρόσεχαν…

(Σημείωση: Η φωτογραφία του κειμένου προέρχεται από την ιστοσελίδα www.iliaoikonomia.gr).

 

03 Ιούλη 2018
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 4616 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ Π.Α.Ε. - Κ.Α.Ε. (ΠΙΟ ΧΥΔΑΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΑΡΞΕΙ)