Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΟΤΑΝ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ (ΓΥΡΙΣΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΟΠΤΙΚΗ «ΣΤΡΟΥΓΚΑ» ΤΗΣ NOVA Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΙΒΑΝ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΟΤΑΝ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
(ΓΥΡΙΣΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΟΠΤΙΚΗ «ΣΤΡΟΥΓΚΑ» ΤΗΣ
NOVA Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΙΒΑΝ)

Στο πορνό υπάρχει μια υποκατηγορία με τον γενικό τίτλο «Τα μωρά μου γύρισαν πίσω». Προφανώς και δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω για να καταλάβετε τα συμφραζόμενα. Αυτό ήταν το πρώτο που μου ήρθε στον νου όταν διάβασα για την επιστροφή της ομάδας του Ιβάν Σαββίδη στην τηλεοπτική «στρούγκα» της NOVA. Η επιστροφή στην NOVA αποδεικνύει περίτρανα την οικονομική αποτυχία του PAOK TV (το οποίο αν είχε όντως πετύχει όσο ισχυρίζονται κάποιοι θα συνέχιζε την μετάδοση των εντός έδρας αγώνων). Φυσικά, τα ασπρόμαυρα «γιουσουφάκια» έκαναν ότι μπορούσαν για να ωραιοποιήσουν αυτή την κυβίστηση κάνοντας λόγο για το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία του «Γαύρου του Βορρά». Τα 6+ εκ. Ευρώ όπως και να τα δούμε στις παρούσες συνθήκες είναι ένα υπερβολικό ποσό. Για να έχουμε μια αίσθηση της υπερβολής ας μετατρέψουμε τα Ευρώ σε Δραχμές για να βρούμε ότι το ποσό αντιστοιχεί σε κάτι παραπάνω από 2 δις Δραχμές.

2 δις Δραχμές τα οποία δικαιολογούνται μόνο συνυπολογίζοντας την (πανευρωπαϊκή) αύξηση του κόστους ζωής με την εισαγωγή του Ευρώ. Γιατί με βάση το προσφερόμενο ποδοσφαιρικό θέαμα κάτι τέτοιο ΔΕΝ ισχύει. Βέβαια, στο σημείο αυτό και ειδικά όσον αφορά την δικαιολόγηση ενός τέτοιου ποσού υπάρχει και το επιχείρημα της «εμπορικότητας» της κάθε ομάδας. Η «εμπορικότητα» βασίζεται σε κάποιες σχετικά αυθαίρετες παραδοχές σχετικά με τον «κόσμο» κάθε ομάδας (ο οποίος υποτίθεται ότι θα πλήρωνε για να δει τα παιχνίδια της).

Η τηλεοπτική μετάδοση των ποδοσφαιρικών αγώνων είναι ένας τρόπος οι οπαδοί της ομάδας που δεν μπορούν (ή δεν θέλουν) να πάνε στο γήπεδο να δουν τους αγώνες. Αντί να πληρώσουν εισιτήριο πληρώνουν την NOVA (και έμμεσα την ομάδα τους). Για τον λόγο αυτόν το τηλεοπτικό συμβόλαιο είναι τόσο σημαντικό. Επί της ουσίας η τηλεοπτική μετάδοση θ’ αφορούσε πολύ περισσότερο τους οπαδούς της ομάδας που είναι πολύ μακριά για να πάνε στα εντός έδρας της και λιγότερο όσους είναι κοντά στην έδρα της και απλώς έχουν «ξενερώσει». Από τον πίνακα που ακολουθεί προκύπτει πως καμία από τις 5 πρώτες σε εισιτήρια στο Πρωτάθλημα δεν έπαιξε σε ασφυκτικά γεμάτο γήπεδο (οπότε κάποιοι που θα ήθελαν να πάνε δεν μπορούσαν).

ΟΜΑΔΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ Μ.Ο.
ΓΑΥΡΟΣ 266.511 24.228
Π.Α.Ο.Κ. 239.523 18.425
Α.Ε.Κ. 189.694 15.808
ΑΡΗΣ 133.441 10.265
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 74.003 5.693
Ο.Φ.Η. 58.193 4.476
ΛΑΡΙΣΑ 42.234 3.249
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 28.107 2.342
ΒΟΛΟΣ 27.052 2.081
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 26.945 2.073
ΛΑΜΙΑ 24.208 1.862
ΞΑΝΘΗ 22.434 1.726
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 17.889 1.626
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 16.016 1.232
ΣΥΝΟΛΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ 1.166.250
Μ.Ο. ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ 6.626

Δεδομένου ότι κανένας από τους «4 μεγάλους» δεν θέλει να παραδεχτεί ότι είναι μικρότερο μέγεθος από τους υπόλοιπους ας υποθέσουμε ότι Α.Ε.Κ., Π.Α.Ο., «Γαύρος του Βορρά» και «γνήσιος Γαύρος» παίρνουν από την NOVA τα ίδια ακριβώς λεφτά (6 εκ.). Ας υποθέσουμε ακόμα ότι ο Άρης παίρνει τα μισά (3 εκ.). Έτσι για τις 5 μεγαλύτερες ομάδες η NOVA δίνει 27 εκ. Ευρώ. Ας υποθέσουμε επίσης ότι για τις υπόλοιπες 9 ομάδες (τις «μικρομεσαίες») η NOVA δίνει από 1-1,5 εκ. Έτσι για το Πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής έχουμε ένα ποσό που κυμαίνεται από 36-40,5 εκ. Ευρώ (από 12.267.000.000 έως 13.800.375.000 Δραχμές). Αξίζει το Πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής όπως είναι σήμερα από 12 έως 14 δις Δραχμές;

Στο σημείο αυτό προκύπτει ένα σοβαρό ζήτημα:

Αν το Πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής ΔΕΝ αξίζει 36-40,5 εκ. Ευρώ, αλλά κάθε μια από τις «4 μεγάλες» αξίζει 6 εκ., τότε καταλήγουμε στο γεγονός ότι οι «4+1 μεγάλοι» είναι μεγαλύτερα μεγέθη από το Πρωτάθλημα στο οποίο συμμετέχουν. Κάτι που θυμίζει την μαγική τσάντα του SPORT BILLYεντός της οποίας τα θεϊκής κατασκευής και προελεύσεως αντικείμενα είχαν μέγεθος μινιατούρας και λάμβαναν το κανονικό τους μέγεθος όταν έβγαιναν από αυτή (πως μίκραιναν για να μπουν μέσα δεν μας απασχολεί εδώ). Το πρόβλημα αυτό λύνεται με ένα μόνο τρόπο ο οποίος ακούει στο όνομα: «Κεντρική Διαχείριση».

Μόνο που για να είναι επιτυχημένη θα πρέπει τα λεφτά του συνολικού τηλεοπτικού συμβολαίου να μοιράζονται στις ομάδες από την διοργανώτρια και όχι από την NOVA. Για να έχουν οι «4+1 μεγάλοι» και στο μέλλον μεγάλα τηλεοπτικά έσοδα θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στο οικονομικό ευ ζην των μικρομεσαίων (οι οποίο θα πρέπει να παίρνουν περισσότερα απ’ ότι σήμερα μπας και «δυναμώσουν»). Γιατί μόνο όταν οι «μικρομεσαίοι» «δυναμώσουν» το Πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής θ’ αποκτήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και οι ομάδες θα μπορούν ν’ απαιτήσουν μεγαλύτερα έσοδα. Φυσικά, ακόμα και αν το Πρωτάθλημα γίνει ανταγωνιστικότερο (και άρα πιο ενδιαφέρον) τίποτα από τα προηγούμενα δεν θα έχει σημασία αν δεν βελτιωθούν συνολικά οι οικονομικές συνθήκες στην Χώρα.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις (οι οποίες δεν θα με απασχολήσουν) το Πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής μεταδίδεται από την NOVA, της οποίας αποτελεί το κύριο προϊόν. Παρότι δεν έχουμε ακριβή στοιχεία που ν’ αφορούν μόνο το Πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής, ωστόσο δεν είναι λάθος να θεωρήσουμε ότι η NOVA το πληρώνει ακριβότερα απ’ όσο θα έπρεπε και πως δεν βγάζει κέρδη απ’ αυτό. Αν έβγαζε κέρδη τότε δεν θα χρειαζόταν τραπεζικά δάνεια και οι πιστώτριες τράπεζες της δεν θα την πούλαγαν. Συνεπώς, η οικονομική της κατάσταση είναι αποτέλεσμα (και) του γεγονότος ότι «εκβιάζεται» να πληρώνει ακριβότερα ένα προϊόν που δεν της αποφέρει κέρδη. Την χασούρα έρχονται να εξισορροπήσουν οι χορηγίες και οι διαφημίσεις (κυρίως) των στοιχηματικών εταιρειών. Αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος που η Ε.Ρ.Τ. πλήρωνε για δύο χρόνια σε Ξάνθη και «γνήσιο Γαύρο» (ειδικά στον δεύτερο) ένα πλουσιοπάροχο τηλεοπτικό συμβόλαιο. Καθώς, όμως, το σημείο αυτό μπορεί να θεωρηθεί (και ως ένα βαθμό όντως είναι) ως ξεχωριστό του θέματος που διαπραγματεύομαι θα επανέλθω την επόμενη εβδομάδα.

Κάπου εδώ όσοι μπορούν να σκεφτούν από μόνοι τους θα έπρεπε να ενοχλούνται από τον παρακάτω συλλογισμό:

  • Αν η NOVA είναι προβληματική επειδή πληρώνει πολύ περισσότερα για το Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής απ’ όσο αυτό αξίζει (γι’ αυτό έχει ζημιές και χρειάζεται δάνεια) και οι πιστώτριες τράπεζες της ήταν αναγκασμένες να την «βγάλουν στο σφυρί» ΤΟΤΕ τα τηλεοπτικά συμβόλαια των τελευταίων ετών τα πλήρωσαν οι πιστώτριες τράπεζες της.
  • Οι οποίες πιστώτριες τράπεζες της ένα μέρος του χρέους της προς αυτές το μετέτρεψαν σε μετοχές τις οποίες πούλησαν στον νέο αγοραστή και ένα μεγάλο μέρος το διέγραψαν.
  • Τις οποίες πιστώτριες τράπεζες της NOVAτης διέσωσε οικονομικά την προηγούμενη περίοδο το Κράτος.

Μετά απ’ όλα τα παραπάνω καταλήγουμε στο αβίαστο συμπέρασμα ότι τελικά τα τηλεοπτικά συμβόλαια των τελευταίων ετών τα πλήρωσε το Κράτος, δηλαδή όλοι μας▪ και αυτό ανεξάρτητα της οπαδικής προτίμησης καθενός μας. Δεδομένου ότι δεν έχουν μεταβληθεί προς το καλύτερο οι συνθήκες του Πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής (και δεν προβλέπεται για καιρό ακόμα) είναι ευκολονόητο (και αναμενόμενο) ότι η NOVA θα ξαναδημιουργήσει χρέη (τα οποία κάποια στιγμή θα τύχουν αναλόγου «κουρέματος»). Καθώς από τα δημοσιεύματα δεν προκύπτει ο ίδιος αριθμός χρεών ας στρογγυλέψουμε το ποσό προς τα πάνω στα 330 εκ. Ευρώ (τα οποία μετατρεπόμενα σε Δραχμές μας δίνου σχεδόν 112,5 δις Δραχμές). Τι λέτε μπορεί το Κράτος (ή οι πελάτες των πιστωτριών τραπεζών) να σηκώσει ακόμη μια φορά το οικονομικό βάρος;         

Κανονικά εδώ θα έπρεπε να ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση του ζητήματος των τηλεοπτικών συμβολαίων. Υπάρχει, ωστόσο, και κάτι ακόμα που αφορά τους «υπερασπιστές του Δημοσίου Συμφέροντος». Καθώς η συμφωνία των πιστωτριών τραπεζών της NOVA ΔΕΝ ήταν ουσιωδώς διαφορετική από αυτή με τον Β. Μαρινάκη θα ανέμενα (και θα ήλπιζα) όσα ειπώθηκαν από την Αντιπολίτευση και ειδικά από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να επαναληφθούν εκ νέου. Στην περίπτωση που αυτό δεν γίνει (και όσο δεν γίνεται) είναι λογικό και επόμενο να σκεφτούμε πως το ζήτημα δεν ήταν το κούρεμα των χρεών της NOVA από τις ανακεφαλαιωμένες από το Κράτος (δηλαδή τους φορολογούμενους, δηλαδή εμάς) πιστώτριες τράπεζες της, αλλά να μην την αγοράσει ο «Βαγγέλας». Έτσι, όμως, έχουμε μια a la cart άσκηση «πολιτικής ευαισθησίας» η οποία μας δίνει το δικαίωμα να σκεφτούμε πως η αντιπαράθεση στο «ευαίσθητο» για κάθε κυβέρνηση πεδίο της Οικονομίας δεν ήταν λόγω ενδιαφέροντος, αλλά γιατί ήθελαν να χαλάσει η αγορά της NOVA από τον Μαρινάκη.

19 Σεπτέμβρη 2020
«πανταχού παρών 1».

Διαβάστηκε 2025 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΟΤΑΝ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ (ΓΥΡΙΣΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΟΠΤΙΚΗ «ΣΤΡΟΥΓΚΑ» ΤΗΣ NOVA Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΙΒΑΝ)