Θεωρητικά τα ελάχιστα όρια που προέβλεπε (και σε κάποιες περιπτώσεις συνεχίζει να προβλέπει) η νομοθεσία έχουν τεθεί για την προστασία των οικονομικών απαιτήσεων των προμηθευτών και των πιστωτών τους (στους οποίους συγκαταλέγονται οι αθλητές και το προσωπικό). Στην πράξη τα ελάχιστα αυτά όρια δεν προστατεύουν τίποτα. Κατά περιόδους οι ζημιογόνες Α.Ε. διαγράφουν μέρος του Μ.Κ. (το οποίο από λογιστική σκοπιά είναι Χρέος της εταιρείας στους μετόχους της) συμψηφίζοντας το με τις συσσωρευμένες Ζημιές (μειώνοντας τες). Στο τέλος το μεν σύνολο παραμένει το ίδιο (αφού και πριν την διαγραφή τα δύο αυτά μεγέθη συμψηφίζονταν) αλλά η μεν υποχρέωση της εταιρείας στους μετόχους της εμφανίζεται στο πραγματικό της μέγεθος και οι συσσωρευμένες Ζημιές αν δεν έχουν μηδενιστεί φαίνονται πλέον μικρότερες. Προφανώς, ακόμη και τότε το Μ.Κ. στα Λογιστικά Βιβλία της εταιρείας ΔΕΝ πρέπει να εμφανίζεται μικρότερο του ελάχιστου που προβλέπει η νομοθεσία. Στην περίπτωση των Α.Α.Ε. αυτό το ποσό ορίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού όπου ανήκει ο Αθλητισμός και Οικονομικών.
Πριν προχωρήσω στο προκείμενο είναι σκόπιμο να ξεκαθαρίσω τα εξής:
- Τη στιγμή της ίδρυσης μια Α.Ε. το κατατεθειμένο από τους μετόχους Μ.Κ. της ισούται με τα λεφτά που έχει στο Ταμείο της (παραβλέπουμε τα σχετικά έξοδα που πρέπει να πληρωθούν). Από εκείνη τη στιγμή και μετά ενώ το Μ.Κ. ως Χρέος στους μετόχους παραμένει σταθερό, τα λεφτά του Ταμείου αυξομειώνονται, ώστε κάθε στιγμή μπορεί να είναι περισσότερα ή πολύ λιγότερα του Μ.Κ. της.
- Μια Α.Μ.Κ. μπορεί να γίνει μόνο στα Λογιστικά Βιβλία της εταιρείας χωρίς να μπουν καθόλου λεφτά στο Ταμείο της μέσω της μετατροπής ενός Χρέους της εταιρείας προς έναν προμηθευτή ή πιστωτή της σε μετοχές.
Πρόσφατα επισκέφτηκα το Γ.Ε.ΜΗ. της Κ.Α.Ε. Παναθηναϊκός, στο οποίο τελευταία ανακοίνωση της εταιρείας αφορά την τροποποίηση του Καταστατικού της. Ο πιο συχνός λόγος για τον οποίο τροποποιείται ένα Καταστατικό είναι η αύξηση και η μείωση του Μ.Κ. της εταιρείας. Από αυτό (σελ. 9 & 10 του pdf) προκύπτει ότι η Γ.Σ. της 30ης Ιούνη 2021 αυξομείωσε το Μ.Κ. της Κ.Α.Ε. το οποίο πλέον είναι 25.060 Ευρώ, λίγο πάνω από το ελάχιστο όριο των 24.000 Ευρώ που θέτει ο νόμος για τις Α.Ε.
Ωστόσο, όπως είδαμε το ελάχιστο Μ.Κ. για τις Κ.Α.Ε. είναι διαφορετικό απ’ αυτό για τις Α.Ε. και είναι πολύ άνω από τις 24.000 Ευρώ. Πράγματι, αν δούμε τη συμβολαιογραφική πράξη σύστασης της ΝΕΑΣ Κ.Α.Ε. ΗΡΑΚΛΗΣ που έγινε το 2018 το ελάχιστο Μ.Κ. είναι 240.000 Ευρώ (βλέπε εδώ). Αυτό σημαίνει πως αυτή τη στιγμή η Κ.Α.Ε. Παναθηναϊκός ΔΕΝ πληροί τη συγκεκριμένη νομική απαίτηση. Προφανώς, δεν γεννάται ζήτημα αν μπορούν να βρεθούν ακόμα 214.943,20 Ευρώ ώστε να ικανοποιηθεί η απαίτηση για Μ.Κ. ύψους 240.000 Ευρώ (η Κ.Α.Ε. έχει τιμή μετοχής 3,58 Ευρώ και ο υπολογισμός έγινε με βάση αυτή).
Σε κάθε περίπτωση το συγκεκριμένο ενώ για τη συγκεκριμένη Κ.Α.Ε. δεν είναι ζήτημα ουσίας, είναι όμως ένα τυπικό ζήτημα που πρέπει να λυθεί άμεσα.
10 Μάρτη 2022
«πουθενάδες».






















































































