Ο ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ ΑΠΕΤΥΧΕ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ
(ΑΦΟΥ ΤΟΥ ΠΙΣΤΩΝΑΤΕ ΤΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΧΡΕΩΣΤΕ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ)
Μια εκτός τόπου και χρόνου Εθνική Ομάδα έκανε την εμφάνιση της στην Κοπεγχάγη. Μια Εθνική Ομάδα που υποτίθεται πως έπρεπε να τα δώσει όλα στο γήπεδο κατάφερε να ξεφτιλιστεί εξαιτίας της αισχρής αμυντικής της λειτουργίας. Αφού δεν κατάφερε να προηγηθεί πριν συμπληρωθεί το 1’ και να «πάρει ψυχολογία» βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 21’ για να καταρρεύσει μέσα σε 2’ (40’ & 41’). Πηγαίνοντας στ’ αποδυτήρια με 3-0 στην πλάτη ελάχιστα πράγματα μπορούσαν ν’ αλλάξουν στο β’ ημίχρονο.
Οι Δανοί δεν είχαν κανένα λόγο να βγουν μπροστά. Όπως και στο α’ ημίχρονο έμεναν πίσω και χτυπούσαν στην αντεπίθεση. Κάπως έτσι η Εθνική Ομάδα έκανε κάποιες ευκαιρίες και κατάφερε να μειώσει σε 3-1 στο 63’ με τον Τζόλη. Στη συνέχεια η Εθνική μας μπορεί να μην κατάφερε να κάνει κάτι παραπάνω, αλλά τουλάχιστον δεν δέχτηκε 2 ακόμη γκολ αφού σώθηκε από το δοκάρι.
Μετά και αυτή την ήττα η πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο χάθηκε οριστικά. Το χειρότερο είναι πως σε σχέση με τον στόχο που η Ομοσπονδία και ο προπονητής είχαν θέσει η αποτυχία είναι παταγώδης. Ο πήχης αποδείχτηκε (με βάση την απόδοση της Εθνικής) πως ήταν τόσο ψηλά που η ομάδα του Γιοβάνοβιτς με άνεση πέρασε από κάτω.
Το συμπέρασμα είναι πως ξεγελαστήκαμε από την επιτυχία του NATIONS LEAGUE και ειδικότερα την ειδικών (ψυχολογικών) συνθηκών εκτός έδρας νίκη στην Αγγλία. Κι αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί φυσικό (και σίγουρα όχι τόσο πολύ εγκληματικό) το έγκλημα που έγινε σε βάρος της Εθνικής ήταν ο τρόπος που έγινε η πρόληψη του Γιοβάνοβιτς.
Στις ομάδες (και ειδικά στις Εθνικές) αυτό που μετρά είναι τ’ αποτελέσματα. Απ’ αυτή την άποψη ο Πογέτ ήταν απόλυτα επιτυχημένος. Ωστόσο, το προπονητικό του παρελθόν ενοχλούσε κάποιους την ίδια ώρα που ο Γιοβάνοβιτς απολυόταν από τον Παναθηναϊκό. Έτσι, ένα ολόκληρο σύστημα βάλθηκε όχι μόνο να του δώσει δουλειά αλλά και να μας πείσει πως η απόλυση του από τον Αλαφούζο έγινε επειδή ο ιδιοκτήτης των «πρασίνων» είχε κόμπλεξ μαζί του και όχι επειδή η ομάδα έχασε το Πρωτάθλημα όντας 12β. μπροστά. Τότε είχαμε υποστηρίξει πως η απόλυση ήταν μεν σωστή αλλά έγινε σε λάθος χρόνο.
Με βάση τον μέχρι τώρα απολογισμό στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου ο Γιοβάνοβιτς πρέπει ν’ απολυθεί (αν δεν έχει την «τσίπα» να παραιτηθεί). 3 ήττες (στις οποίες δεχτήκαμε από 3 γκολ ενώ πετύχαμε από 1) και 1 νίκη σε 4 παιχνίδια θα έπρεπε να είναι αρκετές για να οδηγήσουν τον προπονητή στην έξοδο. Το σύστημα που έφερε τον Γιοβάνοβιτς στην Εθνική Ομάδα τον αποθέωσε εγκαίρως πιστώνοντας του την «επιτυχία» της ανόδου στην κατάταξη της FIFA. Αφού, λοιπόν, του πίστωσαν την «επιτυχία» δεν πρέπει να του χρεώσουν και την αποτυχία; Γιατί όπως προέκυψε από τα 2 εκτός έδρας παιχνίδια στην Γλασκώβη και την Κοπεγχάγη η Εθνική μας Ομάδα από ψυχολογική άποψη πήγε εντελώς απροετοίμαστη.
Μένει να δούμε πόσο καιρό θα πάρει στην Ομοσπονδία και τον Γιοβάνοβιτς η λύση της συνεργασίας τους.
13 Οκτώβρη 2025
«πουθενάδες».