Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

Η «ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ» ΚΑΙ Η ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Π.Ο. (ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ Ή ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΛΗΞΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΥΣ;)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η «ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ» ΚΑΙ Η ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Π.Ο.
(ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ Ή ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΛΗΞΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΥΣ;)

Πρόσφατα σε μια εκπομπή για την Ευρώπη ένας από τους καλεσμένους ανέφερε ότι οι αποφάσεις αντί να λαμβάνονται «πολιτικά» όλο και περισσότερο λαμβάνονται «τεχνοκρατικά». Αυτό που δεν είπε είναι ότι γι’ αυτό ευθύνονται τόσο κάποιοι «σπουδαγμένοι» ειδήμονες, όσο και οι ίδιοι οι πολιτικοί. Υποτίθεται ότι αν τις αποφάσεις λαμβάνουν οι «τεχνοκράτες» (που ξέρουν καλύτερα) αυτές θα είναι «αντικειμενικές» αποφεύγοντας τον κίνδυνο να γίνονται «χατήρια» εφαρμόζοντας παράλληλα την νομοθεσία και τους κανονισμούς.

Μπορεί τα παραπάνω να φαίνονται λογικά, αλλά κρύβουν κινδύνους. Κατ’ αρχάς ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να μείνουμε τόσο προσκολλημένοι στο γράμμα μιας διάταξης που να χάσουμε το νόημα της (τι επεδίωκε ο νομοθέτης). Εδώ και λίγες μέρες ανέκυψε νέο ζήτημα στις σχέσεις της SUPER LEAGUE με την Ε.Π.Ο., το οποίο αφορά την εφαρμογή του άρθρου 52β του Κανονισμού Αδειοδότησης. (βλέπε εδώ). Το συγκεκριμένο άρθρο θεωρεί «παράβαση» την ύπαρξη «Αρνητικής Καθαρής Θέσης».

Με βάση τους ήδη δημοσιευμένους Ισολογισμούς για την περίοδο 2015-2016 υποτίθεται ότι οι μισές ομάδες θα έχουν πρόβλημα αδειοδότησης. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει η SUPER LEAGUE. Ήδη στην ιστοσελίδα μας έχουμε δημοσιεύσει τους Ισολογισμούς των Α.Ε.Κ., Γαύρου, Π.Α.Ο.Κ. & Π.Α.Ο. Από αυτούς οι Ισολογισμοί των Π.Α.Ο.Κ. & Π.Α.Ο. εμφανίζουν λιγότερο ή περισσότερο «Αρνητική Καθαρή Θέση» και συνεπώς θα είχαν πρόβλημα αδειοδότησης.

Τι στην ευχή όμως είναι η «Καθαρή Θέση» και τι σημαίνει «Αρνητική Καθαρή Θέση»;

Η «Καθαρή Θέση» υποτίθεται ότι δείχνει την αξία της επιχείρησης. Για τον προσδιορισμό της προσμετρούνται το Μετοχικό Κεφάλαιο (με τις Καταθέσεις των Μετόχων που δεν έχουν ακόμη κεφαλαιοποιηθεί), τα τυχόν αποθεματικά και τα συνολικά αποτελέσματα της εταιρείας.

Σύμφωνα με το άρθρο 52β του Κανονισμού Αδειοδότησης της Ε.Π.Ο. τι τελικό σύνολο ΔΕΝ πρέπει να είναι αρνητικό. Επειδή όμως κάποιοι μπορεί να μπουν στον πειρασμό να σκεφτούν ότι η SUPER LEAGUE προσπαθεί να «κάνει πλάτες» σε όσους έχουν πρόβλημα, καλό είναι να δούμε και από «επιστημονική» σκοπιά τι πράγματι είναι η «Καθαρή Θέση», την οποία συναντούμε και ως «Σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων».

Τόσο ως «Καθαρή Θέση» όσο και ως «Σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων» βρίσκεται στο «Παθητικό» του Ισολογισμού. Οτιδήποτε βρίσκεται στο «Παθητικό» αποτελεί Χρέος (Υποχρέωση) της εταιρείας. Η συγκεκριμένη Υποχρέωση είναι απέναντι στους μετόχους της.

Άρα θετική «Καθαρή Θέση» σημαίνει ότι η εταιρεία χρωστά στους μετόχους της. Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν δύο υποπεριπτώσεις:

  • Αν η «Καθαρή Θέση» υπερβαίνει το σύνολο του Μετοχικού Κεφαλαίου (με τις Καταθέσεις Μετόχων) τότε αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία έχει κέρδη και πως οφείλει στους μετόχους της μερίδιο από αυτά.
  • Αν η «Καθαρή Θέση» δεν υπερβαίνει το σύνολο του Μετοχικού Κεφαλαίου τότε αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία έχει ιστορικό ζημιών και πως οφείλει στους μετόχους της λιγότερα απ’ όσα αυτοί της δάνεισαν όταν την ίδρυαν. Συνεπώς η εταιρεία «τους έχει φάει λεφτά».

Στην καθαρά θεωρητική περίπτωση που η «Καθαρή Θέση» είναι μηδενική, η εταιρεία «έχει φάει τα λεφτά των μετόχων της» και δεν τους οφείλει τίποτα.

Φτάνουμε τώρα στην περίπτωση που η «Καθαρή Θέση» είναι αρνητική. Σ’ αυτή την περίπτωση οι συνολικές ζημιές της εταιρείας έχουν υπερβεί το σύνολο του Μετοχικού Κεφαλαίου και ως εκ τούτου η εταιρεία δεν οφείλει τίποτα στους μετόχους της.

Στην ουσία όταν μιλάμε για «Αρνητική Καθαρή Θέση» μιλάμε χωρίς να το κατανοούμε για την εκμηδένιση μιας Υποχρέωσης (Χρέους) της εταιρείας. Αυτό όμως ο Κανονισμός Αδειοδότησης το θεωρεί κακό. Είναι, δηλαδή, σαν να νοιάζονται στην Ε.Π.Ο. αν οι Π.Α.Ο.Κ. & Π.Α.Ο. χρωστάνε σε Σαββίδη και Αλαφούζο.

Προφανώς ο αντίλογος θα είναι του τύπου: «Η θετική «Καθαρή Θέση» είναι ένδειξη υγείας της εταιρείας».

Μα αν πρόκειται γι’ αυτό τότε γιατί να μην ενδιαφέρονται για τις συνολικές Υποχρεώσεις (συνολικά Χρέη) των Π.Α.Ε. και πως αυτές εξυπηρετούνται; Για τους διακανονισμούς και αν αυτοί είναι ενήμεροι;

Υπάρχουν εταιρείες με θετική «Καθαρή Θέση», οι οποίες δεν μπορούν ν’ ανταποκριθούν στις Υποχρεώσεις (Χρέη) που έχουν δημιουργήσει. Όπως υπάρχουν και εταιρείες με «Αρνητική Καθαρή Θέση» που ανταποκρίνονται στις Υποχρεώσεις (Χρέη) τους.

Συνεπώς εκεί στην Ε.Π.Ο. αν θέλουν να κάνουν δουλειά και να προασπιστούν τον υγιή ανταγωνισμό (που μόνο θεωρητικά υπάρχει) και το Δημόσιο Συμφέρον πρέπει να δουν το ζήτημα συνολικά και όχι αποσπασματικά καλυπτόμενοι πίσω από διατάξεις το νόημα των οποίων έχει αλλάξει με το πέρασμα του χρόνου.

Εκτός αν όλη αυτή η συζήτηση αποσκοπεί σε κάτι διαφορετικό, όπως να καταστήσει όσους έχουν «Αρνητική Καθαρή Θέση» υπόχρεους αυτών που αποφάσισαν (αλλά και όσων βρίσκονται πίσω τους) την αναστολή της εφαρμογής του άρθρου 52β.

 

03 Φλεβάρη 2017
παρατηρητής 1.

Διαβάστηκε 5493 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο Η «ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ» ΚΑΙ Η ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Π.Ο. (ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ Ή ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΛΗΞΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΥΣ;)