Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

«Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ», ΕΝΑ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ (ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ», ΕΝΑ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ
(ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ)

Σήμερα 26 Γενάρη 2015 είναι όχι μόνο η «επόμενη μέρα των εκλογών» αλλά και η μέρα που ένας αστεροειδής περνά ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από την Γή. Το γεγονός ότι Τράπεζες, μαγαζιά και δημόσιες υπηρεσίες άνοιξαν κανονικά οφείλεται περισσότερο ότι δεν έχει σχηματιστεί ακόμη κυβέρνηση, παρά στο γεγονός ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν φοβίζει τραπεζίτες, μαγαζάτορες και δημόσιους υπαλλήλους.

Χθές 25 Γενάρη 2015 νίκησε στις εκλογές ένα κόμμα το οποίο δεν πληροί τις προδιαγραφές των κομμάτων εξουσίας:

  • δεν μπορεί να στελεχώσει κάθε εκλογικό τμήμα με εκλογικό αντιπρόσωπο (όπως παραδοσιακά κάνει το Κ.Κ.Ε.),
  • δεν συγκεντρώνει αξιόλογα ποσοστά στις εκλογές συνδικαλιστικών σωματείων, επαγγελματικών ενώσεων, φοιτητικών συλλόγων,
  • αμφιταλαντεύεται αν πρέπει η τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση να είναι σε κλειστό ή ανοιχτό χώρο,
  • θεωρεί ότι όλοι οι άλλοι (και της Ιστορίας συμπεριλαμβανομένης) κάτι του οφείλουν και οι εκπρόσωποι του οποίου αποχωρούν από συζητήσεις επειδή οι υπόλοιποι καλεσμένοι είναι εχθρικά διακείμενοι σ’ αυτό (που να δείτε πόσο φιλικοί θα είναι οι Τροϊκανοί και οι Μέρκελ, Ολάντ).

Όλα αυτά συμβαίνουν σ’ έναν κομματικό σχηματισμό που εξαιτίας της συγκυρίας βρέθηκε «από τη μια μέρα στην άλλη» από τα «χαμηλά στα ψηλά». Ένα κόμμα το οποίο επέλεξαν οι ψηφοφόροι (τουλάχιστον η μεγάλη πλειοψηφία τους) ως «λύση ανάγκης» στην λογική «τους άλλους τους είδαμε για να δούμε κι’ εσάς». Βέβαια βοήθησε και το σήμα του κόμματος το οποίο αποτελείται από τρείς σημαίες και ένα κόκκινο αστέρι (χωρίς τα «ενοχλητικά» και φορτωμένα με νοήματα σφυροδρέπανα των Κ.Κ.).

Χθές ο ψηφοφόρος «τιμώρησε» τους δύο πρωταγωνιστές της μεταπολίτευσης και ανέδειξε νικητή την μετεξέλιξη του Κ.Κ.Ε. εσωτερικού, το οποίο όμως για τις ανάγκες της στελέχωσης της κρατικής μηχανής θα στηριχτεί κυρίως σ’ όσους πρόλαβαν «να κατέβουν από το τραίνο». Οι απαιτήσεις των ψηφοφόρων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (τουλάχιστον της μεγάλης πλειοψηφίας τους) δεν φτάνουν στην πλήρη εφαρμογή όλων των υποσχέσεων του. Είναι πολύ χαμηλότερες. Θέλουν κυρίως «να φύγει ένα βάρος από πάνω τους», ν’ ανασάνουν λίγο. Έχουν συνειδητοποιήσει καλύτερα και από την ηγετική ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ότι η ριζική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής είναι πρακτικά αδύνατη (όπως δείχνουν και τα σχετικά ερωτήματα στις δημοσκοπήσεις). Το πολύ-πολύ να επανέλθουν οι μισθοί (τουλάχιστον ονομαστικά) σ’ επίπεδα του πρόσφατου παρελθόντος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η θέση τους ή η αγοραστική τους δύναμη θα βελτιωθούν (αφού οι ταυτόχρονες μισθολογικές αυξήσεις θα οδηγήσουν και σε αύξηση των τιμών). Συνεπώς βλέπουμε πως οι πολίτες-ψηφοφόροι είναι πιο συνειδητοποιημένοι και πραγματιστές από την ηγεσία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (η οποία βέβαια τώρα στο τέλος άρχισε να δείχνει διαφορετικό πρόσωπο).

Το σημαντικό όμως ερώτημα είναι: «Γιατί ο πολίτης-ψηφοφόρος θεωρεί ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην οικονομική πολιτική;». Προφανώς κατανοεί -έστω και διαισθητικά- αυτό που οι πολιτικοί δεν του λένε κυρίως γιατί αν του λέγανε θα τον έχαναν από «πελάτη» και τα κόμματα θα περιορίζονταν δραστικά σε αριθμό. Ωστόσο και παρά την συνθηματολογία τα πράγματα δεν ξεκινάνε καλά για την νέα κυβέρνηση όποια και αν είναι η πλειοψηφία της στην Βουλή. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι θα συνεργαστεί (η νέα κυβέρνηση) με τραπεζίτες τύπου Στουρνάρα (τον οποίο ως υπουργό είχαν για μόνιμο στόχο τους), ούτε ότι λείπουν ήδη πάνω από 11 δις. Ευρώ από τις Τράπεζες (από τια αρχές Δεκέμβρη) όσο δηλαδή κοστολογείται «το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», ούτε καν το γεγονός ότι θα ζητήσουν «τεχνική παράταση του μνημονίου» (ο Σαμαράς δεν θα το έλεγε καλύτερα). Το ανησυχητικό για όσους επέλεξαν τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προκειμένου ν’ αλλάξει κάτι είναι η άνοδος του Χρηματιστηρίου την Παρασκευή 23 Γενάρη. Όχι τόσο η ίδια η άνοδος, καθώς όταν οι μετοχές έχουν ταχύτατα υποτιμηθεί (και έχουν αλλάξει χέρια) πάντα ακολουθεί μεγάλη άνοδος. Το ανησυχητικό είναι ο λόγος για τον οποίο υπήρξε η συγκεκριμένη άνοδος μιάς και σε όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις του Χ.Α.Α. παρατηρούνταν σχετικά μεγάλη πτώση. Όσοι γνωρίζουν την χρηματαγορά και γι’ αυτό είναι σε θέση να ερμηνεύουν τις αλλαγές/μεταπτώσεις της, απέδωσαν την άνοδο αυτή στην ανακοίνωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με την οποία χαρακτήρισε την απόφαση αγοράς ομολόγων από την Ε.Κ.Τ. ως «σημαντική (απόφαση), την οποία και θ’ αξιοποιήσει η επόμενη Ελληνική κυβέρνηση προς όφελος της Χώρας». Οι χρηματιστές και οι τραπεζίτες εξέλαβαν αυτή την δήλωση για ότι ακριβώς είναι και γι’ αυτό ανατιμήθηκαν οι τιμές των μετοχών. Την εξέλαβαν ως δήλωση με την οποία ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αποδέχεται τον πυρήνα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής και παράλληλα διασκεδάζει τις όποιες ανησυχίες για τυχόν ριζικά διαφορετική οικονομική πολιτική, η οποία θα έθετε σε κίνδυνο την αξία του χρήματος με το οποί θ' αποπληρωθεί το χρέος της Χώρας.

Για να είναι σε θέση η επόμενη Ελληνική κυβέρνηση να ωφεληθεί από την κίνηση αυτή της Ε.Κ.Τ. θα πρέπει να έχει περάσει επιτυχώς την αξιολόγηση της Τρόϊκας (ή του οργάνου που θα την αντικαταστήσει) και να έχει δεσμευθεί για τις «μεταρρυθμίσεις» (αλήθεια προς ποια κατεύθυνση;) που πρέπει να γίνουν (νέας Είναι προφανές ότι τα κριτήρια αξιολόγησης των τραπεζιτών δεν έχουν αλλάξει και ούτε πρόκειται ν’ αλλάξουν επειδή νίκησε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις εκλογές. Επιπρόσθετα οι προτάσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για το χρέος (ρήτρα ανάπτυξης, επιμήκυνση περιόδου αποπληρωμής, μείωση επιτοκίου) δεν είναι διόλου διαφορετικές από όσα προσπαθούσε και σε μεγάλο βαθμό είχε καταφέρει η «συγκυβέρνηση». Όπως γίνεται κατανοητό οι προτάσεις αυτού του τύπου εξασφαλίζουν την αποπληρωμή του χρέους στους δανειστές μας και μάλιστα σε Ευρώ τα οποία στον χρόνο αποπληρωμής τους θα έχουν την μεγαλύτερη τότε δυνατή αξία (δηλαδή οι δανειστές δεν θα έχουν «χάσει» πολλά λεφτά.

Συνεπώς δεν μιλάμε για «Αριστερή πολιτική» η οποία θα προϋπέθετε τις κλασικές «Αριστερές» θεωρητικές λύσεις, αλλά για μια «Σοσιαλδημοκρατική» στην καλύτερη περίπτωση προσέγγιση. Και αν μεν αυτή η προσέγγιση είναι από τα πράγματα επιβεβλημένη για την πλειοψηφία των ψηφοφόρων, δεν ισχύει όμως το ίδιο για εκατοντάδες στελεχών και μιάς μικρής αλλά δυναμικής ομάδας ψηφοφόρων οι οποίοι πιστεύουν πράγματι σε μια «Αριστερή» πολιτική. Το ζήτημα είναι πότε θ’ αρχίσουν την ανοικτή αμφισβήτηση.

Έτσι για την «Αριστερή» πολιτική αλλά και την «Αριστερή» ρητορεία μένουν στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. οι κρατικοποιήσεις των πρόσφατα ιδιωτικοποιημένων κρατικών εταιρειών (Ο.Π.Α.Π., Ο.Λ.Π., Ελληνικό) και ζητήματα όπως το γήπεδο της Α.Ε.Κ. καθώς και τα όποια μέτρα λάβει για την διαχείριση και όχι ριζική αντιμετώπιση) της «ανθρωπιστικής κρίσης». Λέτε να τους φτάσουν;

Για κάθε νέα κυβέρνηση που θέλει ν’ αλλάξει ουσιαστικά τα πράγματα υπάρχει μόνο μια πιθανότητα να πετύχει. Είτε να σαρώσει τα πάντα στις πρώτες μέρες είτε να «πηγαίνει σιγά-σιγά» και να σαρωθεί.

 

Υ.Γ.1. Ωστόσο σήμερα Δευτέρα 26 Γενάρη 2015 κάποιοι θα έχουν «τιμωρηθεί», ενώ θα έχει αποδειχθεί για μια ακόμη φορά πως δεν μπορείς συνέχεια να παίζεις με την ψυχολογία και τα πολιτικά αντανακλαστικά του ψηφοφόρου και εκβιάζοντας τον συνεχώς ψυχολογικά να περιμένεις να ξαναβγείς κυβέρνηση όπως η Ν.Δ. (η λογική ότι όλοι οι «Δεξιοί» πρέπει να ψηφίσουν Σαμαρά για να μην βγεί «Αριστερή κυβέρνηση» είναι τόσο απλοϊκή που καταντά γελοία και ανεπαρκής, ειδικά όταν το κόμμα που την προτάσσει έχει κυβερνήσει με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. 2 ½ χρόνια).

Υ.Γ.2. Η «Πράσινη» είναι μια φανατική (όπως όλες οι οπαδικές άλλωστε) εφημερίδα. Ωστόσο πρέπει να της αναγνωρίσουμε το θάρρος με το οποίο σήμερα βγήκε και πήρε θέση για την εκλογική αναμέτρηση στο κεντρικό της άρθρο, αλλά και για τον αντίστοιχο τίτλο που έβαλε (βλέπε εδώ). Δεν γνωρίζουμε (και πιθανότατα δεν θα μάθουμε ποτέ) τι επίδραση είχε το άρθρο και ο κεντρικός τίτλος της, ούτε και για την αποδοχή που είχε από το αναγνωστικό της κοινό. Οφείλουμε πάντως να την συγχαρούμε γιατί αναλαμβάνοντας το όποιο κόστος βγήκε και πήρε θέση˙ κάτι που δεν θα μπορούσαν να κάνουν άλλοι (ακόμη και αν ήθελαν και μπορούσαν) χωρίς να στενοχωρήσουν το «αφεντικό».  

  

26 Γενάρη 2015.
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 5726 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο «Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ», ΕΝΑ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ (ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ)