Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΠΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΕΧΑΣΕ Η Α.Ε.Κ. ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ; (ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΠΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΕΧΑΣΕ Η Α.Ε.Κ. ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ;
(ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ)

Τον καιρό που ήμουνα μικρό παιδί τα σοκολατένια αβγά του Πάσχα ήταν όπως και σήμερα το απαραίτητο συμπλήρωμα της λαμπάδας. Τότε τ’ αβγά ήταν όντως σοκολατένια και οποιαδήποτε έκπληξη φυλασσόταν εντός τους. Η ομορφιά τους ήταν η διακόσμηση τους με σχέδια από πολύχρωμη ζάχαρη. Φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για την σημερινή ποικιλία από αβγά που διαφημίζουν μάρκες παιχνιδιών ή ντύνονται με τα χρώματα των ομάδων.

Ένα τέτοιο αβγό αγόρασε μόνος του ο γιός μου. Παρασκευαστής του είναι γνωστή σοκολατοποιία η οποία το έντυσε στα κιτρινόμαυρα και το πούλησε στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ απ’ όπου και το αγοράσαμε. Μέσα στο αβγό υπήρχε λαστιχένιο βραχιολάκι στα χρώματα της ομάδας το οποίο στολιζόταν το έμβλημα της. Όπως φαίνεται και από την καταχώρηση στην ιστοσελίδα της σοκολατοποιίας το Πασχαλινό αυγό Α.Ε.Κ. ανήκει στα προϊόντα για τα οποία η εταιρεία πληρώνει δικαιώματα για να χρησιμοποιεί το σήμα της ομάδας (βλέπε εδώ). Αν κρίνουμε από τον λογότυπο teamwork αυτή που εισπράττει είναι η EMPIRE και όχι η AEK FC DEVELOPMENT NETWORK A.E. (βλέπε επίσης και την εικόνα των αυτοκόλλητων παρακάτω).

Είναι περίεργο πως αναλόγως της ηλικίας και των βιωμάτων μας δίνουμε προσοχή σε διαφορετικά πράγματα. Ο γιός μου δεν σκέφτηκε ν’ ασχοληθεί διόλου με το περιτύλιγμα, ενώ εγώ το πρώτο που έκανα ήταν να κοιτάξω για πληροφορίες σχετικά με την χρήση του σήματος της ομάδας (τις οποίες δυστυχώς δεν βρήκα). Έτσι μου γεννήθηκε το ερώτημα το οποίο μοιράζομαι σήμερα μαζί σας:

Ποιος εισπράττει δικαιώματα (ποσοστά) από την πώληση των πασχαλινών αβγών;

Από το ίδιο κατάστημα της Βοιωτίας αγοράσαμε αυτοκόλλητα της ομάδας, ενώ υπάρχουν εκεί απούλητοι 3 κουμπαράδες με το σήμα της ομάδας. Τόσο τ’ αυτοκόλλητα όσο και οι κουμπαράδες καλύπτονται από την εκχώρηση του σήματος της πρώην Π.Α.Ε. στην EMPIRE η οποία στη συνέχεια το εκχώρησε για χρήση και εκμετάλλευση (έναντι ποσοστών) στις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Δεδομένου ότι αυτά τ’ αντικείμενα έχουν κατασκευαστεί πριν από καιρό και δεν αλλοιώνονται όπως τα σοκολατένια αβγά είναι αναμενόμενο να βρίσκουμε τον λογότυπο της EMPIRE σ’ αυτά. Τα σοκολατένια αβγά όμως είναι κάτι τελείως διαφορετικό.

Τα δεδομένα της υπόθεσης έχουν ως εξής:

  • Η νέα Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. ιδρύθηκε τον Ιούλη του 2014 οπότε και άλλαξε σήμα το οποίο και κατοχύρωσε στην Επιτροπή Σημάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι από τον Ιούλη του 2014 η νέα Π.Α.Ε. θα μπορούσε (έπρεπε κατά την γνώμη μας) να έχει ήδη διαπραγματευτεί με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες την παραχώρηση του σήματος (δίνοντας στην κύριο του σήματος Ερασιτεχνική τα ποσοστά της). Γνωρίζουμε όμως ότι το γραφειοκρατικό κομμάτι της κατοχύρωσης του σήματος δεν είχε ολοκληρωθεί πριν τον Φλεβάρη του 2015 (πριν το Πάσχα του 2015) οπότε και θα μπορούσε πλέον η νέα Π.Α.Ε. να διαπραγματευτεί με τους ενδιαφερόμενους.
  • Η εμπορική εκμετάλλευση του σήματος γίνεται μέσω της A.E.K. FC DEVELOPMENT A.E. για την σχετική δραστηριότητα της οποίας δεν έχουμε καμία πληροφόρηση. Συνεπώς ενδέχεται αυτή να έχει εκχωρήσει στην σοκολατοποιία την χρήση και εκμετάλλευση του σήματος (αν και δεν το νομίζουμε).
  • Η νέα Π.Α.Ε. εισπράττει δικαιώματα από τα είδη ένδυσης που φέρουν το νέο σήμα της καθώς και από τα υπόλοιπα είδη που πωλούνται στο διαδικτυακό της κατάστημα. Στα είδη αυτά δεν περιλαμβάνονται τα Πασχαλινά σοκολατένια αβγά.
  • Η πρώην Π.Α.Ε. λίγο πριν λυθεί και εκκαθαρισθεί δεν είχε ανανεώσει την σύμβαση της με την EMPIRE, την οποία όμως και δεν είχε καταγγείλει. Από την πρώην Π.Α.Ε. υποστηριζόταν ότι μετά την μη ανανέωση της σύμβασης η EMPIRE δεν είχε πλέον δικαίωμα ν’ αντιπροσωπεύει την Π.Α.Ε.

Μετά από τα παραπάνω νομίζουμε ότι είναι εύλογη η διατύπωση των παρακάτω ερωτημάτων:

  • Έχει έρθει σε συμφωνία με την σοκολατοποιία η νέα Π.Α.Ε. (μέσω της A.E.K. FC DEVELOPMENT A.E.);
  • Περιλαμβάνει η συμφωνία την απόδοση από την σοκολατοποιία ποσοστών στην Ερασιτεχνική ή την απόδοση αυτή την αναλαμβάνει η Π.Α.Ε. όπως και όταν αυτή νομίζει;
  • Αν δεν υπάρχει σύμβαση προτίθεται η νέα Π.Α.Ε. να διεκδικήσει δικαστικά τα δικαιώματα της;
  • Δεδομένου ότι η EMPIRE δεν έχει ακόμα λυθεί και εκκαθαριστεί, αν αποδειχθεί ότι η σοκολατοποιία έχει άδεια χρήσης του σήματος από την EMPIRE, προτίθεται η νέα Π.Α.Ε. να στραφεί δικαστικά εναντίον της ή/και εναντίον των στελεχών της πρώην Π.Α.Ε. τα οποία δεν προχώρησαν σε καταγγελία της μεταξύ τους σύμβασης;

Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα τα οποία χρήζουν απάντησης και μάλιστα άμεσης.

Σημείωση: Η λιανική τιμή πώλησης του σοκολατένιου αβγού ήταν 6,69 Ευρώ (η προτεινόμενη στην ιστοσελίδα της σοκολατοποιίας ήταν 7,50). Δεδομένου ότι αγοράστηκε Μ. Παρασκευή είχε έκπτωση 15%. Άρα η τελική τιμή διαμορφώθηκε στα 5,69 Ευρώ. Για να πάρετε μια ιδέα η λιανική τιμή (6,69 χωρίς την έκπτωση της Μ. Παρασκευής) είναι η τιμή με Φ.Π.Α. που χρεώνει η σοκολατοποιία αυξημένη κατά 20-40% (ποσοστό κέρδους σούπερ μάρκετ). Αν υποθέσουμε ότι αρχικά το σούπερ μάρκετ πήγαινε για 30% αυτό σημαίνει ότι η σοκολατοποιία χρέωνε το σούπερ μάρκετ 4,19 Ευρώ χωρίς το Φ.Π.Α. ανά τεμάχιο, τιμή στην οποία πρέπει να υπολογιστούν τα δικαιώματα της Π.Α.Ε.

Αν υποθέσουμε ότι το ποσοστό ήταν 10% επί της καθαρής τιμής πώλησης του τεμαχίου αυτό μας δίνει 0,42 λεπτά το τεμάχιο. Με 15% έχουμε 0,63 λεπτά ανά τεμάχιο. Επιστρέφοντας στον τίτλο μας, εσείς πόσα λεφτά υπολογίζετε ότι έχασε η Α.Ε.Κ. φέτος το Πάσχα;      

 

11 Μάη 2016
παρατηρητήριο.

 

Διαβάστηκε 5044 φορές

 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΠΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΕΧΑΣΕ Η Α.Ε.Κ. ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ; (ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ)