Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΤΟΣΗΜΟ ΤΗΣ ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ (ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΩΡΑΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΤΟΣΗΜΟ ΤΗΣ ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ
(ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΩΡΑΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ)

Το κείμενο που ακολουθεί δεν γράφτηκε για «να ευλογήσουμε τα γένια μας», αλλά για να ανακεφαλαιώσουμε όσα έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες, για να μη χαθούμε μέσα στους πανηγυρισμούς και τις φανφάρες του ΚΑΤ.

ΜΕΡΟΣ Α΄.

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ.

Στίς 28 Απρίλη υπογράφτηκε μεταξύ της Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. η οποία εκπροσωπήθηκε από τούς Α. Δημητρέλλο (εκκαθαριστή) και τους Π. Βαλασσόπουλο και Α. Αλεξίου και της Δ.Ο.Υ. Φ.Α.Ε. Αθηνών η σύμβαση εκχώρησης της απαίτησης εναντίον του Μ. Ψωμιάδη. Στο ποσό της εκχώρησης οφειλόταν χαρτόσημο 3% συν 20% Ο.Γ.Α., συνολικά 3,6%, όπως ορίζεται και στην εγκύκλιο του Θεοχάρη ΠΟΛ.1083/21-3-2014. Την στιγμή δηλαδή της υπογραφής (η οποία έγινε μετά τήν παρέλευση των 30 ημερολογιακών ημερών που όριζε η αρχική τροπολογία βλέπε εδώ) η Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. όφειλε να πληρώσει το χαρτόσημο. Όσα επιχειρήματα και αν προβλήθηκαν από την πλευρά της Π.Α.Ε. ήταν αίολα και άσχετα με την υπόθεση (βλέπε εδώ).

Αφού «είδαν και απόειδαν» (το Ν.Σ.Κ. ήταν αρνητικό σε όποιο σόφισμα και αν προέβαλλαν και πάντα κατέλληγε στο συμπέρασμα ότι οφείλεται χαρτόσημο) καταλήξανε ότι -για να είναι καλυμένοι όλοι τους και να μην υπάρχει ο κίνδυνος κάποιος να κατηγορηθεί για «παράβαση καθήκοντος» ή «για απιστία κατά την υπηρεσία»- η μόνη λύση θα ήταν η ψήφιση μιάς τροπολογίας η οποία θα εξαιρούσε την Π.Α.Ε. από την υποχρέωση χαρτοσήμανσης της σύμβασης εκχώρησης.

Διατύπωσαν λοιπόν αρχικά μια τροπολογία με τήν οποία εισάγονταν νέα παράγραφος στην ρύθμιση που είχε ψηφιστεί τον Δεκέμβριο του 2013 (Ν.4224) σχετικά με τήν δυνατότητα εκχώρησης στο Δημόσιο και την αντίστοιχη διαδικασία. Μετά την κατάθεση και πρίν τήν κατ’ άρθρο συζήτηση τροποποιήθηκε το κείμενο στην τελική του μορφή με την οποία και ψηφίστηκε τελικά (βλέπε εδώ). Γνωρίζοντας (από τα αναρτημένα πρακτικά στη σελίδα της Βουλής) ήδη από την μέρα της κατ’ άρθρο ψήφισης (29 Απρίλη) την τελική μορφή της τροπολογίας είμαστε σίγουροι (και αποδείχτηκε περίτρανα πως είχαμε δίκιο) ότι η διατύπωση ήταν λάθος και δεν κάλυπτε νομικά την ήδη υπογεγραμμένη σύμβαση εκχώρησης. Αυτό το διατυπώσαμε με άρθρο μας το οποίο βγήκε στίς 2 Μάη (βλέπε εδώ) αμέσως μόλις δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. ο νόμος στον οποίο η ρύθμιση είχε ενταχθεί σαν τροπολογία.

Ακολούθως το απόγευμα της Κυριακής 4 Μάη 2014 σε ανάρτηση του το πάντα καλά ενημερωμένο ΑΕΚ365 (εδώ γελάνε) αφενός δίνει διευκρινιστικές δηλώσεις του κου Οικονομόπουλου σχετικά με την ακαταλαβίστικη ανακοίνωση που ο ίδιος είχε βγάλει νωρίτερα (βλέπε εδώ), αφετέρου μας ενημερώνει (υποτίθεται υπευθύνως) ότι: «...ωστόσο τις αμέσως επόμενες μέρες θα πρέπει να γίνουν επαφές με την Εφορία (αρχής γενομένης από αύριο το πρωί), προκειμένου να αποφασιστούν τα διαδικαστικά που θα πρέπει να ακολουθήσουν για να επισημοποιηθεί η ισχύς της σύμβασης χωρίς την καταβολή του χαρτοσήμου, έπειτα από την ψήφιση της τροπολογίας από τη Βουλή».

Οι μέρες πέρασαν και καμιά περαιτέρω αναφορά δεν έγινε από κανένα ΑΕΚτζήδικο μέσο για «τα διαδικαστικά που θα πρέπει να ακολουθήσουν» γιατί πολύ απλά η υπόθεση είχε κολλήσει στο θέμα της ημερομηνίας από την οποία και ίσχυε η τροπολογία, όπως είχαμε ήδη από την επόμενη της ψήφισης στιγμή γράψει (βλέπε εδώ). Τελικά αφού «είδαν και απόειδαν», εισήγαγαν την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή (αφού η Βουλή έκλεινε για 15 μέρες λόγω των εκλογών) τροπολογία (βλέπω εδώ) η οποία διόρθωνε την προηγούμενη τροπολογία που τροποποιούσε τήν αρχική τροπολογία! Τα κατάφεραν τελικά και άρχισαν τα πανηγύρια !! Όμως όλη αυτή η χαρά και η αισιοδοξία είναι αδικαιολόγητες, και θα σας εξηγήσουμε παρακάτω γιατί.

ΜΕΡΟΣ Β’.

1.Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ – ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ.

Έχει δημιουργηθεί σε πολλούς η σφαλερή εντύπωση πως η οριστική εκκαθάριση και η συνακόλουθη διαγραφή της Π.Α.Ε. είναι δεδομένη (πλέον) και τίποτα παραπάνω από μιά τυπική διαδικσία. Τίποτα πιό ψευδές από αυτό.

Μπορεί να νομίζει πολύ μεγάλο κομμάτι τού κόσμου, που δυστυχώς ενημερώνεται από το ΑΕΚ365, ότι το μόνο που μπλόκαρε την όλη διαδικασία ήταν η προσωρινή απόφαση που είχε βγάλει ο Οικονομόπουλος και η οποία απαγόρευε τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας Γ.Σ. στο Φ.Ε.Κ. υπενθυμίζουμε ότι η προσωρινή αυτή απόφαση έπαψε να ισχύει αφού ο κος Οικονομόπουλος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο της 5ης Μάη. Παρά το γεγονός ότι αυτό είναι έτσι, ωστόσο τελικά είναι τελείως άσχετο με την διαγραφή της Π.Α.Ε. από το τέως Μητρώο Ανωνύμων εταιρεοιών (νυν Γ.Ε.ΜΗ.) του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Προκειμένου να διαγραφεί η εταιρεία πρέπει το Υπουργείο Ανάπτυξης να ρωτήσει αρμοδίως (δηλαδή εγγράφως και υπηρεσιακώς, όχι τηλεφωνικώς που θα ήταν και πιό γρήγορο) το Υπουργείο Οικονομικών αν τα χρέη της Π.Α.Ε. πρός το Δημόσιο έχουν τακτοποιηθεί (διάβαζε ρυθμιστεί) και αν το Υπουργείο συναινεί στή διαγραφή της από το Μητρώο. Στο σημείο αυτό υπενθυμίζουμε ότι η Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. χρώσταγε χωρίς τη διάρρηξη του άρθρου 44 (σύμφωνα με τον Ισολογισμό Λήξης Εκκαθάρισης) 22.620.878,99 στην Εφορία και 2.110.715,39 στα Ασφαλιστικά Ταμεία, συνολικά δε 24.731.594,38. Έχουν συνεννοηθεί σχετικά με την συμπερίληψη και αυτών των χρεών (των Ασφαλιστικών Ταμείων) σε αυτά που καταλογίστηκαν σε βάρος όσων διοικούσαν ή θα φάνε κι άλλο χρόνο με διατυπώσεις; Δεδομένου ότι χρειάστηκαν 2 μήνες από τις αρχές Μάρτη όταν ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για την ρύθμιση της Αγιά Σοφιάς ως την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, πόσος χρόνος θ’ απαιτηθεί για να επικοινωνήσουν αρμοδίως όλες οι κρατικές υπηρεσίες προκειμένου να συναινέσουν στη διαγραφή της Π.Α.Ε. απο το Μητρώο του Υπουργείου Ανάπτυξης;

Μετά την λήψη της οριστικά θετικής απάντησης το Υπουργείο Ανάπτυξης θα προχωρήσει στην διαγραφή της Π.Α.Ε. από το Μητρώο του. Τότε και μόνον τότε θα δικαιούνται να λένε ότι «καθάρισαν», πάντα όμως υπό την αίρεση το Υπουργείο Ανάπτυξης να αναβιώσει (επανεγγράψει) την εταιρεία στο Μητρώο του αν προκύψει τέτοια ανάγκη για περιπτώσεις που προβλέπει η νομοθεσία.

Σημαντική σημείωση: Τα υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν βιάζονται καθόλου να ξεκινήσουν την επικοινωνία τους με το Υπουργείο Οικονομικών. Έχουν σαν πρώτη τους έγνοια την εκκαθάριση της Κ.Α.Ε. –για την οποία γράφουμε αμέσως μετά– και κάποια στιγμή θ’ ασχοληθούν και μ’ αυτό. Άσε που από την στιγμή που κανείς δεν τους έχει κοινοποιήσει τίποτα αρμοδίως το Υπουργείο δεν γνωρίζει τις εξελίξεις από τίς 5 Μάη και ύστερα (τα ρεπορτάζ των εφημερίδων και των site δεν είναι έγκυρη και επίσημη ενημέρωση για τις Δημόσιες Αρχές).   

2.ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ Κ.Α.Ε. Α.Ε.Κ.

Από την επικοινωνία μας -στα πλαίσια του ρεπορτάζ- με τα στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης προέκυψαν τα παρακάτω σχετικά με την εκκαθάριση της Κ.Α.Ε.:

  • Μπορεί η Κ.Α.Ε. να έχει λυθεί και τεθεί σε εκκαθάριση, αλλά τούτο δεν σημαίνει πρακτικά τίποτα αν δεν γίνει Γ.Σ. η οποία να ορίσει εκκαθαριστή για να ολοκληρωθεί η διαδικασία όπως έχουμε ήδη γράψει σε άρθρο μας (βλέπε εδώ) και όπως ξεκαθαρίζει με επιστολή του ο κος Κ. Κοτσώνης (βλέπε εδώ).
  • Δεδομένου ότι ο εκκαθαριστής θα είναι υπόλογος για όλα τα χρέη της Κ.Α.Ε. (κυρίως πρός το Δημόσιο) γίνεται κατανοητό ότι ο ορισμός του δεν είναι μία ακόμα τυπική διαδιακασία, ίσα-ίσα είναι κεντρικό ζήτημα στην διαδικασία εκκαθάρισης και πολύ σημαντική. Έχει λοιπόν μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πόσα είναι τώρα τα χρέη της εταιρείας (δεδομένου ότι δεν έχουν δημοσιευτεί ισολογισμοί από την χρήση 01/07/2007 ως σήμερα) στο Δημόσιο στίς 30/06/2007 ήταν συνολικά 20.007,20 ευρώ (βλέπε εδώ).
  • Αν και από την νομοθεσία δεν απαγορεύεται ταυτόχρονα με μία Αθλητική Ανώνυμη Εταιρεία υπό εκκαθάριση (αλλά όχι διαγεγραμμένη από το Μητρώο) να συνυπάρχει μία νέα Α.Α.Ε. της ίδιας ομάδας, ωστόσο δεν είναι δεδομένες οι τυχόν επιπλοκές που μπορεί να υπάρξουν από όσους έχοντας απαιτήσεις από την υπό εκκαθάριση Α.Α.Ε. ή οποιοδήποτε έννομο συμφέρον ασκήσουν προσφυγές (κάτι που ισχύει φυσικά και για την περίπτωση της Π.Α.Ε. για όποιον δεν το κατάλαβε).  
  • Φυσικά ισχύει η ίδια διαδικασία, που περιγράφηκε παραπάνω για την Π.Α.Ε., σχετικά με την επικοινωνία του Υπουργείου Ανάπτυξης με το αντίστοιχο των Οικονομικών για την οριστική διαγραφή της Κ.Α.Ε.
  • Μετά και τη συνέντευξη του κου Αλεξίου στον Κ. Κετσετζόγλου στό ΑΕΚ365, επιβεβαιώνεται αυτό που κυκλοφορούσε σαν φήμη τις τελευταίες δύο βδομάδες σχετικά με την Γ.Σ. για τον ορισμό του εκκαθαριστή της Κ.Α.Ε. Ενώ μέχρι τώρα η Κ.Α.Ε. δημοσίευε τις προσκλήσεις των Γ.Σ. στο Φ.Ε.Κ. (βλέπε εδώ), σκέφτηκαν τώρα (για να αιφνιδιάσουν τους πιστωτές;) να κάνουν χρήση του άρθρου 26 παρ.3 του Κ.Ν.2190/1920. Τό άρθρο αυτό όπως τροποποιήθηκε το 1995 προβλέπει πως δεν απαιτείται δημοσίευση πρόσκλησης όταν παρευρίσκονται μέτοχοι που εκπροσωπούν το 100% του μετοχικού κεφαλαίου και κανείς τους δεν αντιλέγει (διαφωνεί) στην πραγματοποίηση της και τη λήψη αποφάσεων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι έχουν σκαρώσει ενα πρακτικό το οποίο και θα υπογραφεί δια περιφοράς και στη συνέχεια θα κατατεθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης όπως παραδέχεται πλέον ο Αλεξίου: "Η παλιά ΚΑΕ έχει λυθεί. Η εκκαθάριση, ανεξαρτήτως με το τυπικό θέμα της υπογραφής του Πρακτικού της ΓΣ που διέταξε το Υπουργείο, προχωράει μέσω ελέγχων που ήδη διενεργούνται. Απομένει η υπογραφή του Πρακτικού από τον κ. Φιλίππου, κάτι που θα γίνει εντός των ημερών, όπως έχω ήδη συνεννοηθεί με τον κ. Λαμπρόπουλο." Προφανώς με τον ίδιο τρόπο θα ολοκληρώσουν όλη τη διαδικασία της εκκαθάρισης. Ίδωμεν...

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ.

Μετά από κάθε επίσκεψη μας στο Υπουργείο Ανάπτυξης φεύγουμε πάντα με την ίδια αίσθηση: Κάποιοι φαίνεται πώς σπανίως πατούν το πόδι τους σε αυτό είτε από ντροπή (από την εποχή Αδαμίδη είχαμε γίνει «ανέκδοτο» (διάβαζε περίγελος) για τίς συνεχόμενες Γ.Σ. και Α.Μ.Κ.) είτε από φόβο (γι’ αυτά που θα τους πούν), γι’ αυτό και οι υποθέσεις μας προχωρούν σαν τον κάβουρα. Δεν μπορούμε να μην σκεφτούμε πόσα παραπάνω θα είχαν κατορθωθεί αν αυτοί που χειρίζονται αυτές τις υποθέσεις πέρναγαν περισσότερες φορές απο εκεί. Εσείς φαντάζεστε;

 

19 Μάη 2014.
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 9951 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΤΟΣΗΜΟ ΤΗΣ ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ (ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΩΡΑΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ)