Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ Κ.Α.Ε. (ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ Κ.Α.Ε.
(ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ)

Όσα συμβαίνουν τα τελευταία 2-3 χρόνια στην Α.Ε.Κ. (Π.Α.Ε., Κ.Α.Ε., Σωματείο) είναι το καλύτερο σεμινάριο σχετικά με την λειτουργία όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και των Δημοσίων Αρχών. Μετά από πολλά χρόνια η Δημόσια Διοίκηση αποφάσισε αναμετρόμενη με τις ευθύνες της ν’ αποφασίσει σχετικά με το «κενό» που υπήρχε από τη στιγμή της ψήφισης του Ν. 2725/1999 μέχρι σήμερα και αφορούσε το τι γίνεται όταν ένα Σωματείο ιδρύει νέα Α.Α.Ε. πρίν η παληά (στο ίδιο άθλημα εννοείται) διαγραφεί από το Μητρώο του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Γνωρίζουμε ότι πλέον το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει υπογράψει σχετικό μνημόνιο με την Ε.Ε.Α. η ουσία του οποίου είναι ότι το ιδρυτικό Σωματείο αποφασίζει σχετικά με την παληά Α.Α.Ε. «τη μη προβολή αξιώσεων στο διηνεκές για την αρχικώς παρασχεθείσα προσφορά στα πλαίσια του Ν. 2725/1999».

Δηλαδή το ιδρυτικό Σωματείο «χάνει» τα όποια δικαιώματα είχε στην Α.Α.Ε., τα οποία προέρχονται από την αναγκαστική εισφορά του σήματος και του ονόματος όπως ορίζει το άρθρο 66 και εξιδεικεύει το άρθρο 71 του Ν. 2725/1999.

Προφανώς αυτό να πρέπει να συμβεί γιατί κανείς δεν πρέπει «να πατά σε δύο βάρκες» ή να είναι «υπηρέτης δύο αφεντάδων». Δεν γνωρίζαμε όμως σίγουρα αν αυτό είχε εφαρμογή και στην δική μας περίπτωση.

Ήταν γνωστό επίσης (τουλάχιστον στους σχετικούς με αυτά) ότι από τη στιγμή που ακόμη δεν είχε διαγραφεί η παληά Κ.Α.Ε. (γιατί άραγε δεν έχει τελειώσει και τυπικά η εκκαθάριση, η οποία σαν «το γιοφύρι της Άρτας» κρατά τόσο πολύ; Ο Αλεξίου δεν διαβεβαίωνε εδώ και τόσους μήνες ότι όλο και τελειώνουν άμεσα, καθώς μόνο κάτι υπογραφές έχουν μείνει;) η επωνυμία της νέας Κ.Α.Ε. θα περιείχε και το επίθετο «ΝΕΑ».

Υποψιαζόμασταν επίσης όσοι γνωρίζαμε ή είχαμε ακούσει κάτι, ότι ενδεχομένως και να χρειαζόταν και τρίτη Γ.Σ. της Ερασιτεχνικής γιατί η απόφαση της δεύτερης δεν ήταν αυτή που απαιτούσε το Υπουργείο Ανάπτυξης. Τώρα πλέον είμαστε σε θέση να είμαστε σίγουροι για το τι έχει γίνει και σας το αποκαλύπτουμε μέσω της δημοσίευσης ενός δημοσίου εγγράφου (δηλαδή επίσημου).

Η δημοσίευση του συγκεκριμένου εγγράφου γίνεται αφενός για να τεκμηριώσει τα όσα γράφουμε, αφετέρου για να καταλάβουμε όλοι πως στην πράξη αντιμετωπίζονται τα ζητήματα που προκύπτουν με τις Δημόσιες Αρχές. Το δημοσιεύουμε εκτάκτως (εκτός της κανονικής ροής των αναρτήσεων μας) προκειμένου να μην «βγεί» από άτομα τα οποία είτε λόγω άγνοιας παραμέτρων του ζητήματος, είτε για λόγους εντυπωσιασμού δεν θα το μεταχειρίζονταν «όπως έπρεπε».

Σημειώνουμε πώς θ’ αποφύγουμε τον πειρασμό να σχολιάσουμε τα όσα προφανώς αναγκάστηκε να κάνει η διοίκηση της Ερασιτεχνικής προκειμένου να ιδρυθεί η νέα Κ.Α.Ε. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει και ν’ αποκαλυφθεί το παρασκήνιο της ίδρυσης της νέας εταιρείας.

Ιδού λοιπόν το δημόσιο έγγραφο που αποκαλύπτουμε σήμερα (βλέπε εδώ).

Τι μας «λέει» λοιπόν αυτό το έγγραφο;

Τα στοιχεία που αβίαστα προκύπτουν είναι τα εξής:

  • Το έγγραφο συντάχθηκε και πρωτοκολλήθηκε στις 13 Αυγούστου 2014.
  • Αναφέρεται σε τρείς πρωτοκολλημένες αιτήσεις της Ερασιτεχνικής για την ίδρυση της νέας Κ.Α.Ε. με ημερομηνίες 5, 12 & 13 Αυγούστου.
  • Αναφέρεται στην υπό ίδρυση Κ.Α.Ε. με τον τίτλο που τελικά ιδρύθηκε (στόν οποίο περιέχεται τόσο το επίθετο ΝΕΑ όσο και το έτος 2014).
  • Αναφέρεται στόν τύπο (πως θα έπρεπε να είναι γραμμένη) της απόφασης της Γ.Σ., προκειμένου να συντελεστεί (επιτέλους) η ίδρυση της νέας Κ.Α.Ε.

 

Από τα παραπάνω προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

 

  • Το έγγραφο-απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης συντάχθηκε και πρωτοκολλήθηκε την ίδια μέρα που η Ερασιτεχνική Α.Ε.Κ. καταθέτει και πρωτοκολλεί την τρίτη κατά σειρά αίτηση της για την ίδρυση της νέας Κ.Α.Ε. εκ των οποίων μάλιστα οι δύο ήταν στις 12 & 13 του μήνα.
  • Εφόσον στην απάντηση του Υπουργείου γίνεται σαφής αναφορά στο κείμενο της απόφασης της Γ.Σ. που θα έπρεπε να περιέχεται στο Πρακτικό, είναι προφανές ότι το Υπουργείο απαιτεί την ύπαρξη ακριβώς αυτής της διατύπωσης. Μιά τέτοια εξέλιξη θα έπρεπε να οδηγήσει σε νέα Γ.Σ. (θα ήταν η τρίτη για το ίδιο θέμα), αφού η απόφαση της Γ.Σ. της 31ης Ιούλη δεν αποφάσισε σχετικά με «τη μη προβολή αξιώσεων στο διηνεκές για την αρχικώς παρασχεθείσα προσφορά στα πλαίσια του Ν. 2725/1999». Προφανώς όμως επειδή μια ακόμη Γ.Σ. για το ίδιο θέμα θα ήταν πλήγμα για το Σωματείο και επειδή το αντικείμενο της θ’ αφορούσε τις τυπικές(;) απαιτήσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Ε.Ε.Α., επιλέχθηκε η «λύση» της τροποποίησης του Πρακτικού της Γ.Σ. κατά τα πρότυπα του Υπουργείου, χωρίς τη σύγκληση νέας Γ.Σ.

 

Μπορεί όλα αυτά να σας φαίνονται «τυπικά» και συνεπώς να θεωρείτε ότι «κακώς γίνεται τόσος ντόρος», αλλά δεν είναι και «παντελώς αθώα». Σε καμιά περίπτωση δεν είναι αυτονόητη η «μη προβολή αξιώσεων στο διηνεκές για την αρχικώς παρασχεθείσα προσφορά στα πλαίσια του Ν. 2725/1999» την ίδια στιγμή που ιδρύεται η νέα Κ.Α.Ε. Η προβολή δε αυτών των αξιώσεων έχει προφανέστατα κυρίως οικονομική χροιά και είναι παντελώς αστήρικτη η απαίτηση της παραίτησης της Ερασιτεχνικής ως μετόχου και μάλιστα στο διηνεκές από τα δικαιώματα της σε μία μη οριστικώς εκκαθαρισθείσα Α.Α.Ε. Τι γίνεται αν υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες από τις οποίες μπορεί να εισπραχθούν λεφτά; Και μη πεί κανείς καμιά εξυπνάδα ότι στην περίπτωση της Α.Ε.Κ. δεν ισχύει αυτό, γιατί προφανώς μιλάμε για μιά απόφαση στα όρια της νομιμότητας, η οποία θα ισχύει για όλες και για κάθε περίπτωση απο δώ και πέρα. Για να σας δώσουμε επίσης ένα μέτρο της προχειρότητας της συγκεκριμένης απόφασης σας γνωρίζουμε ότι δεν απαιτείται οι μέτοχοι μιάς υπό εκκαθάριση εταιρείας προκειμένου να ιδρύσουν νέα με ελαφρώς διαφορετική επωνυμία να παραιτηθούν από τα δικαιώματα τους στην υπό εκκαθάριση εταιρεία. Επίσης δεν είμαστε καθόλου σίγουροι (και ήδη κάποιοι με τους οποίους μιλήσαμε συμφωνούν μαζί μας) αν ο χειρισμός που αποφασίστηκε από την Ε.Ε.Α. και το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει το τυπικό κύρος για να καλύψει το «κενό» του Ν. 2725/1999 και δεν χρειάζεται να κυρωθεί με νόμο, οπότε και θα αρχίσει να ισχύει. Το άρθρο 23 του Ν. 3057/2002 πουθενά δεν αναφέρει ως αρμοδιότητα της Ε.Ε.Α. την νομοθέτηση διατάξεων. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό η Ε.Ε.Α.: ελέγχει, χορηγεί άδειες, απευθύνει συστάσεις και γνωμοδοτεί. Όλα τα προηγούμενα όμως πάντα στα πλαίσια του υφιστάμενου νομικού πλαισίου το οποίο καλείται να υπηρετεί και όχι να διαμορφώνει.

Κάθε «απάντηση» ή διευκρίνηση από τον Πρόεδρο του Σωματείου μας σχετικά με το ζήτημα αυτό είναι επιθυμητή (καλοδεχούμενη) αλλά όχι απαραίτητη, αφού όπως πιστεύουμε τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Αυτό για το οποίο θα επιθυμούσαμε μία απάντηση είναι αν μετά από τη λήψη του εγγράφου που αποκαλύψαμε σήμερα, η Ερασιτεχνική ερώτησε (γραπτώς εννοείται) το Υπουργείο Ανάπτυξης για τη διάταξη νόμου στην οποία βασίστηκε για να εκδόσει το παραπάνω έγγραφο. Και αν δεν το έκανε γιατί δεν το έκανε. Επίσης καλό θα ήταν να μας διευκρίνησει γιατί έπρεπε να κατατεθούν τρείς αιτήσεις για το ίδιο ζήτημα (την ίδρυση της νέας Κ.Α.Ε.).

Υπενθυμίζουμε σε όλους μας ότι ο μόνος και απόλυτος κριτής των πράξεων αλλά και των παραλείψεων του Δ.Σ. του Σωματείου είναι το Σώμα των μελών του, όπως αυτά εκφράζονται στην Γ.Σ. τους.

 

Αυτά για την ώρα και εν αναμονή των απαντήσεων διευκρινήσεων του Προέδρου μας.

 

 

4 Σεπτέμβρη 2014.
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 8189 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ Κ.Α.Ε. (ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ)