Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. ΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ Π.Α.Ε. ΚΑΙ Η ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑ ΤΗΣ NOVA (ΟΤΑΝ Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΙ ΤΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ).

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. ΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ Π.Α.Ε. ΚΑΙ Η ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑ ΤΗΣ NOVA (ΟΤΑΝ Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΙ ΤΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ).

Το θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των Π.Α.Ε. είναι ένα από τα πλέον «πιασάρικα» αφού αφορά πλήθος ψηφοφόρων. Γι’ αυτό και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έβαλε την Ε.Ρ.Τ. ν’ αγοράσει ακριβά τα τηλεοπτικά δικαιώματα μιας σειράς ομάδων. Με τον τρόπο αυτό η Κυβέρνηση ενίσχυε οικονομικά τις παραπαίουσες Π.Α.Ε., η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων βασίζεται για την επιβίωση της στα τηλεοπτικά έσοδα. Εκτός της Ε.Ρ.Τ. ο βασικότερος «παίκτης» της τηλεοπτικής αγοράς είναι η NOVA. Η NOVA, η οποία περνά στα χέρια του Μαρινάκη. Για το ζήτημα αυτό έχω επιχειρηματολογήσει σε προηγούμενα κείμενα (βλέπε εδώ, εδώ & εδώ). Σήμερα, ωστόσο, θα σχολιάσω μόνο την πρόταση Παππά την οποία διατύπωσε στην Βουλή και αφορά την αγορά της NOVA από την Ε.Ρ.Τ.

Η λογική αντίδραση στη συγκεκριμένη πρόταση είναι η ερώτηση: «Και γιατί να αγοράσει την ΝΟVΑ η Ε.Ρ.Τ.;». Η απάντηση είναι απλή και γι’ αυτό αφοπλιστική: «Για να μην την αγοράσει ο Μαρινάκης». Γιατί για τούς δικούς τους λόγους κάποιοι δεν θέλουν να περάσει στα χέρια του Μαρινάκη. Για οποιονδήποτε άλλο δεν θα είχαν αντίρρηση. Γι’ αυτούς δεν έχει καμία σημασία ότι έδινε τα περισσότερα για να την αγοράσει.

Σε μια «ελεύθερη οικονομία» κάθε μεταβίβαση επιχείρησης έχει μεγάλη οικονομική και κοινωνική σημασία. Ακόμη περισσότερο όταν η επιχείρηση είναι φορτωμένη με χρέη σε τράπεζες, ιδιώτες και το Δημόσιο. Αυτή είναι η περίπτωση της NOVA. Η εταιρεία χρωστά κοντά στα 300 εκ. Ευρώ σε τράπεζες. Προφανώς και με βάση την οικονομική συγκυρία στον τηλεοπτικό χώρο οι τράπεζες δεν μπορούν βάσιμα να ελπίζουν ότι θα τα εισπράξουν στην ονομαστική τους τιμή. Συνεπώς, πρέπει να ικανοποιηθούν με πολύ λιγότερα. Από το σημείο αυτό ξεκινά η (πολιτική και οικονομική) παράνοια. Το κακό είναι πως ο συλλογισμός που από πολιτική και οικονομική άποψη είναι παρανοϊκός εμφανίζεται σε πρώτη ματιά σαν απολύτως λογικός. Πριν όμως το αναλύσω είναι απαραίτητη μια μίνι ιστορική αναδρομή.

Η διαδικασία πώλησης της NOVA ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια. Δηλαδή ξεκίνησε επί των ημερών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Οι πιστώτριες τράπεζες προσέλαβαν συνεργάτη για να τους βρει τον καλύτερο αγοραστή. Από την αρχή ήταν δεδομένο ότι θα υπήρχε «κούρεμα» των ονομαστικών οφειλών. Όμως, η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε παρά μόνον τον περασμένο Σεπτέμβρη όταν και ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατέθεσε στις τράπεζες την καλύτερη πρόταση.

Υποτίθεται ότι οι αντιρρήσεις εδράζονται τόσο πάνω στην επιρροή που θα έχει ο Μαρινάκης μετά την απόκτηση και της NOVA (η οποία έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα των περισσότερων ομάδων) όσο και στο γεγονός ότι προβλέπεται ένα γενναίο «κούρεμα» των δανείων της επιχείρησης. Ένα «κούρεμα» που όμως ήταν δεδομένο σε κάθε περίπτωση και δεν γίνεται μόνο για τα μάτια του Μαρινάκη. Στο σημείο αυτό οι «αντιρρησίες» επιχειρηματολογούν ότι «η διαγραφή των δανείων από τις τράπεζες που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με λεφτά του Δημοσίου (άρα των φορολογουμένων) είναι δώρο στον επιχειρηματία (που δεν θα τα πληρώσει) και τελικά βαρύνουν (διπλά) τους φορολογουμένους».

Ο συλλογισμός αυτός δεν είναι μόνο τελείως λάθος, αλλά το «κούρεμα» αποτελεί τον μόνο σωστό τρόπο για να κλείσει το ζήτημα για τις τράπεζες. Να γιατί:

  • Όταν οι τράπεζες χορήγησαν τα δάνεια τα στελέχη τους έλαβαν τ’ αντίστοιχα μπόνους. Με το «κούρεμα» το ποσό που θα διαγραφεί θα επιβαρύνει τ’ αποτελέσματα της τράπεζας και ταυτόχρονα θα μειώσει αντίστοιχα το ποσό με βάση το οποίο υπολογίζονται τα πριμ των στελεχών.
  • Το ποσό που θα διαγραφεί μειώνει τον Φόρο Εισοδήματος που οι τράπεζες θ’ αποδώσουν στο Δημόσιο. Το οποίο Δημόσιο είχε εισπράξει Φόρο Εισοδήματος όταν δίνονταν τα δάνεια και οι τράπεζες για τον λόγο αυτό πραγματοποιούσαν Κέρδη.
  • Οι τράπεζες διαγράφοντας τα δάνεια επιβαρύνουν μεν τ’ αποτελέσματα τους, ωστόσο ταυτόχρονα μειώνουν τις ανείσπρακτες Απαιτήσεις τους. Έτσι συνολικά η θέση τους βελτιώνεται.
  • Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η διαγραφή μέρους των Απαιτήσεων των τραπεζών είναι ο πιο «σωστός» και ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος ν’ αποκατασταθεί η «οικονομική τάξη» τόσο για τους πιστωτές όσο και για την επιχείρηση. Άλλωστε, μέσω της διαγραφής μέρους των Απαιτήσεων τους οι Διοικήσεις των τραπεζών αναλαμβάνουν το μερίδιο της ευθύνης τους για την λανθασμένη(;) επιλογή να συνεχίσουν να δανείζουν την επιχείρηση.
  • Η αγορά της NOVAαπό την Ε.Ρ.Τ. μόνο και μόνο για να μην διαγράψουν οι τράπεζες μέρος των δανείων -εκτός από τα ζητήματα ανταγωνισμού που ενδεχομένως θέτει- είναι από οικονομικής άποψης «καθαρή ηλιθιότητα». Γιατί, αν οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με λεφτά του Δημοσίου (τα οποία τελικά πληρώνουν οι φορολογούμενοι) και με την διαγραφή αυτά θα χάνονταν (οπότε θα ζημιώνονταν οι φορολογούμενοι), με την αγορά της NOVAαπό την Ε.Ρ.Τ. η ζημιά των φορολογουμένων θα ήταν διπλή. Γιατί, όχι μόνο θα είχαν πληρώσει μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και θα πλήρωναν ξανά το ίδιο ποσό μέσω της αγοράς της NOVAαπό την Ε.Ρ.Τ.

Ακόμα χειρότερα η πρόταση του Παππά γίνεται όχι μόνο αφού έχει βρεθεί αγοραστής για την NOVA (για την ακρίβεια επειδή ο αγοραστής είναι ο Μαρινάκης), αλλά και επειδή αυτή γίνεται όταν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι πλέον στην Αντιπολίτευση. Άρα, εύλογα γεννάται το ερώτημα γιατί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν έκανε πράξη την συγκεκριμένη ιδέα. Δεδομένου, όμως, ότι αυτή η πρόταση υποβλήθηκε μόνο αφού ο Μαρινάκης (εξ)αγοράζει την NOVA (και εξ’ αιτίας της συγκεκριμένης (εξ)αγοράς) είναι προφανές ότι η πρόταση είναι «προσχηματική» και υποβλήθηκε μόνο και μόνο για να παρουσιάσει την Ν.Δ. υποχείριο του Μαρινάκη (ο οποίος οικογενειακώς είναι Νέο Δημοκράτης). Άλλωστε, όπως προκύπτει και από τα παραπάνω η «πρόταση Παππά» είναι από οικονομικής άποψης τελείως παράλογη.

Η πραγματική αξία αυτής της πρότασης (αλλά και της κριτικής ως Αντιπολίτευση των κυβερνητικών μέτρων της Ν.Δ.) έγκειται στο γεγονός ότι είναι απολύτως ενδεικτική της κυβερνητικής λογικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. όπως και του λόγου αποτυχίας του σε συγκεκριμένους τομείς. Μιας αποτυχίας η οποία θα φαίνεται μεγαλύτερη όσο επιτυχέστερη θα αποδεικνύεται η πολιτική της νέας Κυβέρνησης στους ίδιους τομείς. Περισσότερα γι’ αυτό προσεχώς μετά την κατάθεση και ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

02 Νοέμβρη 2019
«πανταχού παρών 1».

Διαβάστηκε 2731 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. ΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ Π.Α.Ε. ΚΑΙ Η ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑ ΤΗΣ NOVA (ΟΤΑΝ Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΙ ΤΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ).