Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΑΝΤΙΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Ε.Σ.Α.Κ.Ε. (ΟΤΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΒΑΛΘΗΚΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΝ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΑΝΤΙΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Ε.Σ.Α.Κ.Ε.
(ΟΤΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΒΑΛΘΗΚΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΝ)

Από πολύ καιρό τώρα έχει γίνει κατανοητό πως δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια «μεικτή οικονομία» όπου το Κράτος μέσω των Αρχών του επεμβαίνει ρυθμιστικά προσπαθώντας να μειώσει τις κρίσεις. Ακόμη και οι πλέον «ελεύθερες οικονομίες» έχουν κάποιους ζωτικούς τομείς «ρυθμισμένους» από το Κράτος όπως ο τραπεζικός και ο ασφαλιστικός τομέας. Στην Ελλάδα εκτός των δύο αυτών τομέων οικονομικής δραστηριότητας έχουμε και τις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες. Αυτή, θεωρητικά, είναι η αποστολή της Ε.Ε.Α. Ωστόσο, για κάποιον απροσδιόριστο λόγο (που χρήζει ψυχολογικής έρευνας) η Ε.Ε.Α. όσον αφορά το μπάσκετ θα έχει από δω και πέρα την «βοήθεια» του Ε.Σ.Α.Κ.Ε.

Ο Ε.Σ.Α.Κ.Ε., λοιπόν, αποφάσισε πως enough is enough και πως από δω και πέρα όλες οι ομάδες που θα συμμετέχουν στην Α1 πρέπει να είναι «τύπος και υπογραμμός». Ωστόσο, η σχετική απόφαση του συνεταιρισμού προκαλεί αφ’ ενός προβληματισμό και αφ’ ετέρου γέλιο.

Ας δούμε ένα-ένα τα σημαντικότερα σημεία της:

  • Κατ’ αρχάς μαθαίνουμε ότι ο Ε.Σ.Α.Κ.Ε. θεωρεί την Ε.Ε.Α. πολύ ελαστική στο ζήτημα της αδειοδότησης!!! (βλέπε εδώ). Να υποθέσω ότι αυτό το υποστηρίζουν και ομάδες που ωφελήθηκαν από την «ελαστικότητα» αυτή όπως π.χ. ο Πανιώνιος και μια σειρά ακόμα (ονόματα δεν γράφουμε, υπολήψεις δεν διασύρουμε).
  • Οι Κ.Α.Ε. συμφώνησαν (βλέπε εδώ) να συστήσουν Επιτροπή που επί της ουσίας θ’ αδειοδοτεί τις ομάδες υποκαθιστώντας την Ε.Ε.Α. Η ηλιθιότητα του συγκεκριμένου σημείου έγκειται αφ’ ενός στο ότι η Επιτροπή του Ε.Σ.Α.Κ.Ε. ακόμη και αν η Κυβέρνηση της εκχωρήσει νομικά την αρμοδιότητα ΔΕΝ μπορεί ποτέ να έχει το απαιτούμενο κύρος για να κάνει σεβαστές τις αποφάσεις της. Ακόμη περισσότερο που ΔΕΝ θα είναι αυτόνομη αφού στην απόφαση προβλέπεται εισήγηση της στο Δ.Σ.!!! Από που και ως που (με ποια κριτήρια) οι ιδιοκτήτες θ’ αποφασίζουν για την αδειοδότηση των ομάδων τους; Το ακόμα καλύτερο είναι πως το Δ.Σ. θα λαμβάνει δεσμευτικές για την Ε.Ε.Α. αποφάσεις για το ποιες Κ.Α.Ε. θα συμμετέχουν στην Α1. Δηλαδή, η Ε.Ε.Α. θα βάζει μόνο τη «σφραγίδα» της. Τόσο ηλίθιοι είναι… Ή μήπως τόσο απελπισμένοι;
  • Από τις 3 προϋποθέσεις που αποφασίστηκαν αυτή του ύψους της εγγυητικής επιστολής είναι που δεν χρειάζεται ιδιαίτερο σχολιασμό. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πόσες και ποιες ομάδες θα εκπληρώσουν αυτό τον όρο.
  • Η ύπαρξη ελάχιστου ορίου 800.000 στον προϋπολογισμό μοιάζει ηλίθια. Αποφάσισαν, δηλαδή, οι Κ.Α.Ε. να αυτό-υποχρεωθούν να έχουν τουλάχιστον 800.000 συμβόλαια παικτών, προπονητών και εργαζομένων. Αν, υπάρξει μια ομάδα όπως το Περιστέρι παλαιότερα που θα ήθελε να χρησιμοποιήσει παίκτες από τις ακαδημίες του δεν θα έχει δικαίωμα να παίξει στην κατηγορία αν δεν έχει προϋπολογισμό (βασικά τα συμβόλαια των παικτών) πάνω από 800.000 Ευρώ. Να υποθέσω ότι ο προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι αυτό που λέμε «ισοσκελισμένος» (δηλαδή, να είναι τουλάχιστον τόσο και τα Έσοδα);
  • Η διασφάλιση της εξόφλησης των παικτών της προηγούμενης και προηγούμενων) περιόδων. Σκοπεύουν μάλιστα να απαιτήσουν και γρηγορότερη εκδίκαση των οικονομικών διαφορών!!! Ειδικά αυτό το τελευταίο ΔΕΝ το καταλαβαίνω, μιας και με βάση την διατύπωση φαίνεται να προκύπτουν δύο συμπεράσματα. Το ένα είναι ότι οι Κ.Α.Ε. ΔΕΝ έχουν θέμα να πληρώσουν και στενοχωριούνται που οι εκδικάσεις αργούν και οι υποχρεώσεις σωρεύονται. Το άλλο είναι πως υπάρχουν και υποθέσεις τις οποίες κερδίζουν οι ομάδες και με την γρηγορότερη εκδίκαση θα εισπράττουν νωρίτερα!!! Υποθέτω, ότι ο Ε.Σ.Α.Κ.Ε. δεν εννοεί την ολοσχερή εξόφληση, αλλά ικανοποιείται και με την ρύθμιση των χρεών (ειδικά αυτών που αφορούν προηγούμενες σεζόν). Σε κάθε περίπτωση θα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη αν η «Βασίλισσα» μέχρι την έναρξη του επόμενου Πρωταθλήματος είχε πληρώσει όλα τα Χρέη της για τα οποία έχει καταδικαστεί από την FIBA (βλέπε εδώ).

Εγώ πάντως θα τους πρότεινα κάτι πιο εύκολο. Να δημοσιεύσουν οι Α.Ε.Κ., Άρης και Γαύρος τους τελευταίους 3 Ισολογισμούς τους και τα εγκεκριμένα από το Γ.Ε.ΜΗ. (Ε.Ε.Α.) Διοικητικά Συμβούλια τους. Έτσι για αρχή, να δούμε που βρισκόμαστε βρε αδερφέ. Σε κάθε περίπτωση αναμένω με ενδιαφέρον (και αγωνία) την κυβερνητική απάντηση στο αίτημα του Ε.Σ.Α.Κ.Ε., ο οποίος όπως και να το δούμε με την απόφαση του αυτή αντιποιείται την Κρατική Αρχή και αυτό είναι έγκλημα που τιμωρείται από τον Νόμο (άρθρο 175 Π.Κ.)

02 Ιούνη 2020
«πανταχού παρών 1».

Διαβάστηκε 214 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΑΝΤΙΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Ε.Σ.Α.Κ.Ε. (ΟΤΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΒΑΛΘΗΚΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΝ)