Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2020 ΤΗΣ «ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924»: ΕΞΩ ΟΙ ΤΣΑΤΣΟΙ ΤΟΥ ΒΑΡΔΗ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ (ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΔΡΑ ΣΑΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2020 ΤΗΣ «ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924»: ΕΞΩ ΟΙ ΤΣΑΤΣΟΙ ΤΟΥ ΒΑΡΔΗ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ
(ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΔΡΑ ΣΑΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ)

Χθες δημοσιεύσαμε τον Ισολογισμό της Χρήση 2020 της «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» (βλέπε εδώ). Σήμερα επανερχόμαστε με κάποια σχόλια που αφορούν πολύ ενδιαφέροντα σημεία, τα οποία έχουμε υπογραμμίσει για να τα βρίσκετε εύκολα (βλέπε εδώ). Το σημερινό κείμενο μας είναι από μια άποψη συνέχεια τόσο της περσυνής παρουσίασης του Ισολογισμού του 2019 (βλέπε εδώ) όσο και ενός κειμένου που αφορούσε την ικανότητα της εταιρείας να εξοφλήσει τα Χρέη της (βλέπε εδώ). Όσα ακολουθούν είναι από κάθε άποψη ενδιαφέροντα για όλους μας και επεξηγούν τον τίτλο που επέλεξα.  

Από τα σημεία που έχουμε επιλέξει να υπογραμμίσουμε προκαλούνται τουλάχιστον πολύ εύλογες απορίες σχετικά με τα όσα υποτίθεται ότι ισχύουν τον τελευταίο χρόνο. Επιπλέον ψάχνοντας κανείς τα πάνω-πάνω της σύναψης του δανείου των 6 εκ. Ευρώ πέφτει πάνω στα ίχνη μιας επαγγελματικής σχέσης την οποία υποδεικνύουμε και στον τίτλο μας.

Ξεκινάμε λοιπόν.

Στην 6η σελ. του pdf και στην ενότητα «Γενικές Πληροφορίες» η «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» μας πληροφορεί ότι σκοπός της «είναι η κατασκευή και εκμετάλλευση Σταδίου και των εγκαταστάσεων του» παρότι για να υπογραφεί η Σύμβαση της Ερασιτεχνικής με την Περιφέρεια Αττικής για την Β’ Φάση (τα 20 εκ.) ανακλήθηκε το παραχωρητήριο με βάση το οποίο η εταιρεία αναλάμβανε την εκμετάλλευση του γηπέδου (και όχι σταδίου).

Επειδή ακριβώς η «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως ιδιοκτήτρια του γηπέδου είναι εκείνη και όχι η Ερασιτεχνική που υπέγραψε τη σύμβαση ονοματοδοσίας με τον Ο.Π.Α.Π. και καταχώρισε στα Βιβλία της το Έσοδο. Αν δρούσε για λογαριασμό της «Μάνας Α.Ε.Κ.» θα κρατούσε και θα καταχωρούσε ως Έσοδο κάποιο ποσοστό προμήθειας (για τη μεσιτεία) αποδίδοντας τα υπόλοιπα στο Σωματείο.

Από τα 3.517.280,77 Ευρώ που στις 31/12/2019 χρώσταγε στις Τράπεζες στο τέλος του 2020 το ποσό είχε φτάσει στα 8.571.589,82 Ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5.054.309,05 Ευρώ. Από τη σύγκριση των ποσών προκύπτει ότι σχεδόν αποπλήρωσε το δάνειο ύψους 1,5 εκ. της Χρήσης του 2019.

Τέλος το πιο ενδιαφέρον σημείο που επιλέξαμε αναφέρεται στην προτελευταία σελ. του pdf και αφορά τη τράπεζα με την οποία συνήφθη το δάνειο. Η ΟΡΤΙΜΑ ΒΑΝΚ είναι η πρώην «Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος» η οποία ασχολούνταν με χρηματιστηριακές συναλλαγές και στις 31/07/2019 εξαγοράστηκε από θυγατρική της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (βλέπε εδώ). Άρα η «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» δανείζεται από τον Βαρδή Βαρδινογιάννη συνεχίζοντας έτσι την επαγγελματική εξάρτηση(;) του Μελισσανίδη από την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Μη ξεχνάμε ότι την τροφοδοσία του 6ου Στόλου ο Μελισσανίδης την ανέλαβε διαδεχόμενος τους Βαρδινογιάννηδες.

Ωστόσο, οι τράπεζες δεν δανείζουν χωρίς κάποιας μορφής εγγύηση. Το οποίο μας κάνει ν’ αναρωτηθούμε τι είδους εγγύηση ήταν σε θέση να προσφέρει η εταιρεία. Για το ζήτημα αυτό η μόνη αναφορά στον Ισολογισμό είναι ότι η ΟΡΤΙΜΑ ΒΑΝΚ έχει δεσμεύσει 305.000 Ευρώ για το ομολογιακό δάνειο που εξέδωσε. Προφανώς, το ποσό αυτό είναι αναλογία των χρημάτων από την εμπορική εκμετάλλευση του σήματος του γηπέδου (που δεν της ανήκει) και τα οποία ως Έσοδο θα έπρεπε ν’ αποδίδονται στην Ερασιτεχνική. Φυσικά, ΔΕΝ μπορούσε να δοθεί ως εξασφάλιση το ίδιο το γήπεδο γιατί τυπικά τουλάχιστον αυτό ΔΕΝ ανήκει στην «Δικέφαλός 1924 Α.Ε.». Γράφω «τυπικά» γιατί μέχρι τώρα όλα όσα σημειώνονται στον Ισολογισμό δείχνουν μια εταιρεία η οποία συμπεριφέρεται σαν ιδιοκτήτης του γηπέδου, οπότε μας κάνει να σκεφτούμε αν όσα έγραφαν οι Γαύροι σχετικά με την άρση του παραχωρητηρίου (για να χρηματοδοτηθεί η Β’ Φάση από την Περιφέρεια) ήταν όντως αλήθεια και αν από τότε εκείνοι γνώριζαν κάτι παραπάνω.

Από κει και πέρα υπάρχουν ένα-δύο σημεία τα οποία αν και έχουμε υπογραμμίσει δεν είναι ωστόσο για όλους σας το ίδιο «πιασάρικα».

Το πρώτο έχει να κάνει με τον Λογαριασμός «Λοιπές Βραχυπρόθεσμες Υποχρεώσεις» με υπόλοιπο την 31η/12/2020 9.087.893,12 Ευρώ για το οποίο δεν έχουμε καμία περαιτέρω ανάλυση. Υπενθυμίζω ότι πέρυσι στον Λογαριασμό αυτό φιλοξενούνταν τα 19.040.000 τα οποία μαζί με άλλα 600.000 αποτέλεσαν την Α.Μ.Κ.

Το δεύτερο είναι ο πίνακας στην αρχή της 26ης σελ. του pdf και αφορά το υπόλοιπο της μέχρι τώρα κατασκευής του γηπέδου (το οποίο όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του θ’ αρχίσει ν’ αποσβένεται με 4% κατ’ έτος). Μόνο που αυτού του τύπου τη λογιστική διαχείριση έχει δικαίωμα να την κάνει μόνο ο ιδιοκτήτης (ή αυτός που το χρησιμοποιεί) και κανένας άλλος.

Τέλος για να μη μείνετε με την απορία σχετικά με το υλικό GRC που αναφέρεται στην αρχή των σημειώσεων του Ισολογισμού σας παραπέμπουμε εδώ.

Απ’ όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι η απορία μας πέρυσι τέτοιο καιρό για το αν έχουν τελειώσει τα λεφτά στη «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» και οι υπολογισμοί μας ήταν απολύτως σωστοί (βλέπε εδώ). Τώρα αν ενδεχομένως δεν σας αρέσει ο ιδιοκτήτης της τράπεζας που δάνεισε την εταιρεία αυτό είναι δικό σας θέμα. Πάντως, αν δεν στραφείς στον «φίλο» σου σε τέτοιες στιγμές σε ποιον θα στραφείς;

Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα μας για να είστε αντικειμενικά ενήμεροι για όσα αφορούν το γήπεδο.

Υ.Γ. Προς κύριο Γαβαθιώτη και λοιπούς Γαύρους: Προφανώς και μπορείτε ν’ αναδημοσιεύσετε (όπως κάνετε τόσες φορές) μέρος ή το σύνολο του παρόντος. Δεν έχουμε ούτε τρόπο ούτε δικαίωμα να σας εμποδίσουμε. Θα ήθελα, όμως, να ζητήσω απ’ όσους το αναδημοσιεύσετε μια χάρη: να κάνετε το ίδιο και με το κείμενο της επόμενης εβδομάδας που θ’ αφορά το «Καραϊσκάκης». Τι λέτε θα το τολμήσετε έστω για μια φορά;

12 Νοέμβρη 2021
«πουθενάς 1».

Διαβάστηκε 705 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2020 ΤΗΣ «ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924»: ΕΞΩ ΟΙ ΤΣΑΤΣΟΙ ΤΟΥ ΒΑΡΔΗ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ (ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΔΡΑ ΣΑΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ)