Font Size

SCREEN

Cpanel

ΟΤΑΝ Ο «ΦΑΤΑΟΥΛ» ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ (ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ Α.Μ.Κ. ΤΟΥ «ΓΝΗΣΙΟΥ ΓΑΥΡΟΥ»)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΟΤΑΝ Ο «ΦΑΤΑΟΥΛ» ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ
(ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ Α.Μ.Κ. ΤΟΥ «ΓΝΗΣΙΟΥ ΓΑΥΡΟΥ»)

Είναι μεγάλη ευθύνη να είσαι ιδιοκτήτης επιχείρησης και ειδικά μιας Α.Ε. Αρκετές φορές πρέπει να «ματώσεις» οικονομικά για να βγει η χρονιά και η επιχείρηση σου να μη «βγάλει κακό όνομα». Εκείνες τις στιγμές οφείλεις ν’ αναλάβεις τις ευθύνες σου και αναλόγως της προσωπικής οικονομικής σου δυνατότητας να «βγεις μπροστά» κάνοντας αυτό που πρέπει. Μια τέτοια περίπτωση αυτοθυσίας(;) είναι και η σημερινή που θα σας διηγηθώ. Είναι μια ιστορία απ’ αυτές που θα διηγείστε τα κρύα βράδια στα παιδιά σας για να ζεσταίνουν τις καρδιές τους. Δεν είναι τυχαίο που αφορά την ποδοσφαιρική ομάδα του Πειραιά.

Στις Δημοκρατίες και τις Α.Ε. κουμάντο κάνει η πλειοψηφία όσων ενδιαφέρονται αρκετά για να συμμετάσχουν στις διαδικασίες τους. Στις επιχειρήσεις όπως ο «γνήσιος Γαύρος» κουμάντο κάνει ο μεγαλομέτοχος, δηλαδή ο Βαγγέλης Μαρινάκης μέσω μιας «υπεράκτιας» επιχείρησης τους με έδρα την Κύπρο. Ωστόσο, ο μεγαλομέτοχος δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει καθώς η νομοθεσία του επιβάλλει κάποιους περιορισμούς. Ένας απ’ αυτούς είναι το «δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων» σε κάθε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Οι μέτοχοι που δεν θα παραιτηθούν του δικαιώματος αυτού θα πρέπει να καλύψουν το ποσό της Α.Μ.Κ. που αντιστοιχεί στο μέχρι την αύξηση ποσοστό μετοχών τους. Προφανώς, όταν το ποσό της αύξησης είναι μεγάλο και τα λεφτά που καλούνται να καταβάλλουν είναι πολλά.

Από άποψη διαδικασίας η παραίτηση από την άσκηση του δικαιώματος αυτού προϋποθέτει απόφαση της Γ.Σ. η οποία και θ’ αποφασίσει την Α.Μ.Κ. ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του Δ.Σ. Προφανώς, αυτός που έχει τη μεγαλύτερη δυνατότητα να καλύψει μια μεγάλη Α.Μ.Κ. είναι ο εκάστοτε μεγαλομέτοχος (εκτός αν δεν έχει τόσα λεφτά όσα απαιτούν οι ανάγκες χρηματοδότησης της). Συνεπώς, η απόφαση του Βαγγέλα να καλύψει το σύνολο της Α.Μ.Κ. των 10 εκ. Ευρώ (βλέπε εδώ) δεν είναι ούτε πρωτότυπη ούτε εξωπραγματική.

Αυτό, όμως, κάθε άλλο παρά σημαίνει πως τα «ερυθρόλευκα γιουσουφάκια» δεν θα προσπαθούσαν να το εμφανίσουν σαν κάτι το εξαιρετικό. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχουμε υπόψη ότι ο «Φαταούλ» επιθυμεί εδώ και καιρό να «μηδενίσει» τα ποσοστά των υπολοίπων μετόχων (εκτός του ερασιτέχνη που πάντα θα έχει 10%) και ειδικότερα του Σωκράτη Κόκκαλη (όχι ότι ο τελευταίος επιθυμούσε να βάλει κι άλλα λεφτά στην Π.Α.Ε.).

Από άποψη ουσίας το ποσό της αύξησης τόσο για το βαλάντιο του Μαρινάκη όσο και για τις ανάγκες της Π.Α.Ε. ΔΕΝ είναι τέτοιο που να δικαιολογεί τέτοια επικοινωνιακή μεταχείριση. Δεδομένου, όμως, ότι η ψυχή των «γνήσιων Γαύρων» είναι «άβυσσος» (άραγε είναι τυχαίο τ’ όνομα της ιδιοκτήτριας της Π.Α.Ε.;) μόνον έτσι θα επικοινωνούσαν μια καθαρά επιχειρηματικού τύπου απόφαση του Μαρινάκη τον οποίο αισθάνονται υποχρεωμένοι να εξυμνούν συνεχώς.

Στο τέλος της ημέρας η συγκεκριμένη κίνηση του Βαγγέλα εκτός της χρηματοδοτικής ένεσης τίποτα επί της ουσίας δεν αλλάζει παρά μόνο τα ποσοστά των μετόχων της. Απομένει να δούμε αν θα χρειαστεί κι άλλη ή αν αυτή θα είναι αρκετή για να βγει η χρονιά.

09 Μάρτη 2022
«πουθενάδες».

Διαβάστηκε 718 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΟΤΑΝ Ο «ΦΑΤΑΟΥΛ» ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ (ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ Α.Μ.Κ. ΤΟΥ «ΓΝΗΣΙΟΥ ΓΑΥΡΟΥ»)