Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ (ΚΑΙ Η «ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ»)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ
(ΚΑΙ Η «ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ»)

Είναι δύσκολο για έναν οργανισμό με πολλά χρόνια στην πλάτη του να πρωτοπορεί. Από την άλλη δεν είναι και αδύνατο να βλέπεις από καιρό σε καιρό ένα γέρικο σκυλί να μαθαίνει νέα κόλπα. Κάπως έτσι, η FIFA πρωτοπόρησε αναθέτοντας στο Κατάρ τη διενέργεια ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου το οποίο λόγω των κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής θα είναι το πρώτο (και το μοναδικό;) που θα γίνει Χειμώνα. Ωστόσο, αυτό το Π.Κ. γεννά μια σειρά από πολύ σημαντικά ερωτήματα.

Το πρώτο ερώτημα αφορά την επιτυχία της διοργάνωσης.

Μέχρι τώρα οι αθλητικές διοργανώσεις ανατίθεντο σε χώρες οι οποίες όχι μόνο είχαν τις εγκαταστάσεις, αλλά και διέθεταν οπαδούς του αθλήματος που θα φιλοξενούσαν. Προφανώς, δεν περιμένει στα σοβαρά κανείς από το Κατάρ των λιγότερο από 3 εκ. κατοίκους να κατακλύσουν τα γήπεδα αποδεικνύοντας πόσο πολύ ποδοσφαιρόφιλοι είναι. Σε κάθε περίπτωση η γειτνίαση του με τη Σαουδική Αραβία μπορεί να σώσει λίγο την κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση είναι και οι εκδρομείς (σχετικά πλούσιοι) από τις χώρες που συμμετέχουν που θα σώσουν την κατάσταση.

Οπότε αν στο Κατάρ (αλλά και τη γείτονα Σαουδική Αραβία) δεν υπάρχουν τόσοι ποδοσφαιρόφιλοι, τότε γιατί ανατέθηκε αυτή η διοργάνωση στη συγκεκριμένη περιοχή; Αυτό είναι το δεύτερο ερώτημα.

Η απάντηση και σ’ αυτό το ερώτημα δεν είναι δύσκολη. Μπορεί το Κατάρ να έχει λεφτά, αλλά για τους περισσότερους στον πλανήτη δεν είναι στον χάρτη. Θέλει να μπει αγοράζοντας μια διοργάνωση. Στο κάτω-κάτω οι Καταριανοί λεφτά έχουν πολλά. Αυτό που δεν είχαν μέχρι σήμερα είναι η αναγνώριση ότι μπορούν να τα καταφέρουν με κάτι σημαντικό και αυτό ακριβώς τους προσφέρει το Π.Κ. Τους βάζει (αρχικά) στον ποδοσφαιρικό χάρτη και τελικά και στον παγκόσμιο. Τα όποια οφέλη από την αύξηση του τουρισμού (για τους λεφτάδες πάντα) είναι σημαντικά, αλλά πολύ σημαντικότερη είναι η απόκτηση «Εθνικής υπερηφάνειας» επειδή κατάφεραν να διοργανώσουν ένα επιτυχημένο Π.Κ.

Τι είναι αυτό που κάνει ένα Π.Κ. επιτυχημένο; Αυτό είναι το τρίτο ερώτημα.

Προφανώς το ενδιαφέρον (τόσο των θεατών όσο και το εμπορικό) που προκαλεί. Μα αν σε κάθε Π.Κ. συμμετέχουν οι κατά τεκμήριο καλύτερες ομάδες τότε κάθε Π.Κ. δεν είναι «καταδικασμένο» να πετύχει; Προφανώς το Π.Κ. του Κατάρ δεν θα είναι πολύ περισσότερο εμπορικά επιτυχημένο από τα προηγούμενα για τον λόγο αυτό. Πόση παραπάνω διαφήμιση να φέρει; Άλλωστε η «αγορά» του ίδιου του Κατάρ είναι υπερβολικά μικρή για να μετρήσει η πρόσθεση της στην «παγκόσμια αγορά» του ποδοσφαίρου. Συνεπώς, η επιτυχία του συγκεκριμένου Π.Κ. έχει να κάνει αποκλειστικά με τα προβλήματα που θ’ αντιμετωπίσει η διοργάνωση και όχι με την ποιότητα του θεάματος που είναι σε μεγάλο βαθμό δεδομένη (με βάση τις ομάδες που συμμετέχουν).

Εκτός από το εμπορικό κομμάτι της είναι μια οποιαδήποτε αθλητική διοργάνωση απλά μια αθλητική διοργάνωση; Το συγκεκριμένο είναι το τέταρτο και πιο σημαντικό απ’ όλα ερώτημα.

Προφανώς και δεν είναι ΜΟΝΟ μια «αθλητική διοργάνωση». Τα πάντα και πάνω απ’ όλα ο «αθλητισμός» είναι συνδεδεμένα με την πολιτική. Γι’ αυτό και η Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία αποβλήθηκε απ’ όλες τις «αθλητικές διοργανώσεις». Αν το Π.Κ. ήταν απλά μια «ποδοσφαιρική διοργάνωση» ο τρόπος με τον οποίο χτίστηκαν τα γήπεδα δεν θα μας απασχολούσε. Αντιθέτως, κύμα αντιδράσεων ξεσήκωσε η αποκάλυψη του τρόπου που οι Καταριανοί (ή μήπως για την περίπτωση «Καταραμένοι»;) (κακο)μεταχειρίστηκαν τους αλλοδαπούς που χρησιμοποίησαν στο χτίσιμο των γηπέδων. Το κόστος σε ανθρώπινο αίμα των «φτωχοδιαβόλων» που πήγαν να βρουν μεροκάματο στην Αραβία απασχόλησε όλους όσοι ασχολούνται έστω και πίσω από ένα πληκτρολόγιο με τον «κοινωνικό έλεγχο».

Ωστόσο, για την FIFA που το διοργανώνει «το Π.Κ. του Κατάρ» είναι αποκλειστικά μια ακόμη «ποδοσφαιρική διοργάνωση» σαν κι αυτές που διοργανώνονται στις ανεπτυγμένες ποδοσφαιρικά (κοινωνικά και οικονομικά) «Δυτικές» χώρες. Αυτό θα ήθελαν να ισχύει, αλλά η πραγματικότητα είναι δυστυχώς γι’ αυτήν απολύτως αδυσώπητη. Τόσο που δε γίνεται να μασκαρευτεί με γενικόλογες ανακοινώσεις σαν εκθέσεις ιδεών μαθητών του Γυμνασίου. Αν, όμως, για τους δικούς της λόγους (κάθε είδους «λαδώματα» και η πεποίθηση ότι ποτέ δεν κάνει λάθος) η FIFA κάνει πως δεν καταλαβαίνει τι να πούμε για όλους τους υπόλοιπους που καταγγέλλουν τόσο την Διεθνή Ομοσπονδία όσο και το Κατάρ;

Είναι δυνατόν αν είναι όλοι τους τόσο αφελείς; Ή για να το πω λιγότερο κομψά τόσο (άχρηστοι) ηλίθιοι; Για ποιο λόγο οι Καταριανοί θα έπρεπε να συμπεριφέρονται στους αλλοδαπούς που απασχολήθηκαν στα έργα με σεβασμό και σαν να είναι ισότιμοι τους; Με τόση πληροφόρηση που πλέον υπάρχει πως και δεν γνωρίζουν ότι οι Άραβες μόνο τους Άραβες θεωρούν ισότιμους τους; Μήπως όλοι αυτοί που πίσω από ένα πληκτρολόγιο καταγγέλλουν τους Άραβες του Κατάρ θεωρούν (λανθασμένα εννοείται) πως επειδή έχουν λεφτά έχουν και ανθρωπιστικά αισθήματα;

Δυστυχώς η χαζομάρα τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Δυστυχώς, λίγοι (πολύ λίγοι για την ακρίβεια) έδωσαν τη σημασία που του άξιζε (και του αξίζει) στο βιβλίο του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των Η.Π.Α. Σάμιουελ Χάντινγκτον με τίτλο «Η Σύγκρουση των Πολιτισμών». Οι «Αριστεροί» το θεώρησαν στην καλύτερη περίπτωση σαν ένα πρελούδιο των Αμερικανικών Υπηρεσιών Ασφαλείας με το οποίο προετοίμαζαν τον κόσμο για τις επόμενες Αμερικανικές επεμβάσεις. Στο κάτω-κάτω οι περιοχές στις οποίες εστίαζε ο συγγραφέας ταυτίζονταν με εκείνες που οι Η.Π.Α. έχουν σημαντικά συμφέροντα.

Το γεγονός ότι η Ιστορία δεν τελείωσε επειδή το έγραψε ο Φουκουγιάμα δεν σημαίνει ότι και ο Χάντινγκτον έχει άδικο▪ ίσα-ίσα. Οι Άραβες εξαιτίας του πετρελαίου πλούτισαν τόσο και γρήγορα που δεν χρειάστηκε να έρθουν σε τόση επαφή (ώσμωση) με τον υπόλοιπο κόσμο ώστε ν’ αλλάξουν τρόπο ζωής και άποψη. Η μόνη αλλαγή ήταν η εγκατάλειψη του νομαδικού τρόπου ζωής για μια μόνιμη πολυτελή εγκατάσταση. Όπως και πριν πλουτίσουν έτσι και τώρα μόνο τους άλλους Άραβες θεωρούν ισότιμους τους και όλους τους υπόλοιπους (ακόμη και αυτούς που εμπορεύονται μαζί τους) κατώτερους τους.

Τώρα, αν την πληρώνουν μόνο οι «φτωχοδιάβολοι» που χτίζουν τα πανάκριβα κτήρια τους αυτό είναι κάτι που, δυστυχώς, ΔΕΝ πρόκειται ν’ αλλάξει. Συνέβαινε και θα συμβαίνει. Αν αυτή η συμπεριφορά βγήκε τώρα στην επιφάνεια είναι μόνο και μόνο επειδή το ρεπορτάζ που αφορά τις διάφορες πλευρές του ποδοσφαίρου την έφερε στο φως. Πόσοι απ’ όσους καταγγέλλουν τους Καταριανούς αναρωτήθηκαν πόσοι αλλοδαποί έδωσαν τη ζωή τους για τα χλιδάτα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στις χώρες της Αραβικής Χερσονήσου;

Όπως για όλα τα κοινωνικά ζητήματα, έτσι και για το Π.Κ. του Κατάρ η υποκρισία απ’ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές (και τους καταγγέλλοντες) περισσεύει. Το μόνο που σας απομένει είναι να επιλέξετε ποια πλευρά θα υποστηρίξετε. Αυτά και καλή κατανάλωση του «ποδοσφαιρικού προϊόντος».

18 Νοέμβρη 2022
«πουθενάς 1».

Διαβάστηκε 241 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ (ΚΑΙ Η «ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ»)