Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΤΩΝ Α.Α.Ε. ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΓΗΠΕΔΟ (ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ Κ.Α.Ε. Α.Ε.Κ.)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΤΩΝ Α.Α.Ε. ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΓΗΠΕΔΟ
(ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ Κ.Α.Ε. Α.Ε.Κ.)

Η απόφαση του μεγαλομετόχου της Κ.Α.Ε. Α.Ε.Κ. (ο οποίος είναι και μέλος του Δ.Σ. της Ερασιτεχνικής Α.Ε.Κ.) να δώσει τις εισπράξεις του αγώνα της Α.Ε.Κ. με τον Κ.Α.Ο. Δράμας στο τμήμα του Χάντμπολ είναι αξιέπαινη μεν, αλλά φανερώνει και άγοια δε σχετικά με τα οικονομικά.

Είναι γνωστά τα οικονομικά προβλήματα του Χάντμπολ. Προφανώς όταν ένα τμήμα συντηρείται (όπως-όπως) με εράνους και ρεφενέ όλες οι συνεισφορές είναι καλοδεχούμενες. Όπως λέει και η παροιμία: «Στην αναβροχιά καλό είναι και το χαλάζι». Τελικά όταν ήρθε η ώρα να δούνε στην Κ.Α.Ε. τι έμενε για το Χάντμπολ βρήκαν πως αυτό που έμενε (βλέπε εδώ) ήταν 88 Ευρώ (30.000 Δραχμές).

Το ποσό αυτό προέκυπτε μετά την αφαίρεση του Φ.Π.Α. των εισιτηρίων, και την αφαίρεση του προστίμου των 1.200 που επιβλήθηκε στην Κ.Α.Ε. (τα δημοσιεύματα δεν ανέφεραν αν είχαν παρακρατηθεί και κάποια από τα έξοδα τα σχετικά με τον αγώνα). Τελικά ο κ. Αγγελόπουλος επεδή γνώριζε την κατάσταση του Χάντμπολ και επιθυμούσε να βοηθήσει «έδωσε από την τσέπη του 10.000 Ευρώ».

Από τα παραπάνω προκύπτει η αδυναμία της οικονομικής συντήρησης των Α.Α.Ε. (Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε.) καθώς ακόμη και αν δεν είχε επιβληθεί το πρόστιμο των 1.200 Ευρώ οι καθαρές εισπράξεις (ακόμα και αν υποθέσουμε ότι είχαν αφαιρεθεί όλα τα σχετιζόμενα με τον αγώνα έξοδα) θα ήταν 1.288 Ευρώ. Από το ποσό αυτό θα έπρεπε να καλυφθούν τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας (μισθοδοσία, ενοίκιο γραφείων, φώς, νερό, τηλέφωνο) καθώς και το κόστος των συμβολαίων. Βέβαια κάποιος θ’ αντιτείνει ότι υπάρχουν και οι εισπράξεις από τους χορηγούς και το τηλεοπτικό συμβόλαιο. Ακόμα όμως κι’ έτσι το κόστος είναι τέτοιο που όπως βλέπουμε και από τους Ισολογισμούς των Π.Α.Ο. και Γαύρων οι Α.Α.Ε. απλά δεν βγαίνουν οικονομικά. Το πρόβλημα καθίσταται σημαντικότερο όταν οι μεγαλομέτοχοι πάψουν να μπορούν να συντηρούν οικονομικά (με παθητικό) τις Α.Α.Ε. και αποχωρούν δίνοντας τες ακόμα και με 1 Ευρώ αντίτιμο στον επόμενο (αλλά βέβαια και μ’ όλα τους τα χρέη). Αν δε λάβουμε υπόψη ότι ο μέτοχος δεν ευθύνεται για τα χρέη της Α.Ε., τότε καταλαβαίνουμε γιατί οι Α.Α.Ε. είναι στην οικονομική (και αγωνιστική) κατάσταση που είναι σήμερα. 

Επίσης υπάρχει και ένα ζήτημα άλλου τύπου. Έστω ότι τα λεφτά που έμεναν μετά την αφαίρεση των εξόδων του αγώνα ήταν 10.000 και πως θα δίνονταν όλο το ποσό για το Χάντμπολ. Αυτά τα λεφτά θα δίνονταν ως δωρεά ή θα συμψηφίζονταν με το 10% της Ερασιτεχνικής (από τα εισιτήρια); Όταν έγινε η εκκαθάριση του αγώνα στο ποσό που αφαιρέθηκε μετά την αποφορολόγηση και αφορούσε τα έξοδα είχε υπολογιστεί το 10% της Ερασιτεχνικής; Έχουν αποδοθεί καθόλου λεφτά στην Ερασιτεχνική από το 10% των εισιτηρίων της Κ.Α.Ε. και πόσα είναι αυτά;

Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δεν θα μας προσφέρουν μόνο πληροφόρηση, αλλά θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε αν η Κ.Α.Ε. είναι βιώσιμη μακροχρόνια. Σε κάθε περίπτωση εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας φορέας κατά τα πρότυπα της «Ένωσης Φίλων Α.Ε.Κ.» ο οποίος να μαζεύει εισφορές και δωρεές και να τις διαθέτει όπου απαιτούνται είτε μιλάμε για την Π.Α.Ε., την Κ.Α.Ε. ή την Ερασιτεχνική και ο οποίος θα εποπτεύει την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών τους. Αλλιώς κινδυνεύουμε κάθε τόσο να ζούμε ξανά και ξανά όσα ζήσαμε με την πρώην Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ.  

  

02 Φλεβάρη 2015.
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 5390 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΤΩΝ Α.Α.Ε. ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΓΗΠΕΔΟ (ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ Κ.Α.Ε. Α.Ε.Κ.)