Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ OPAP ARENA ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ (ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ OPAP ARENA ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
(ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ)

Η ιστορία της ανέγερσης του νέου γηπέδου της Α.Ε.Κ. στη Ν. Φιλαδέλφεια ήταν -αντικειμενικά μιλώντας- πολυτάραχη και αμφιλεγόμενη. Διήρκεσε παραπάνω απ’ όσο θα έπρεπε εξαιτίας του λανθασμένου τρόπου προσέγγισης του ζητήματος από τον Μελισανίδη. Δεν είναι τυχαίο πως σχεδόν για 4 χρόνια ο φάκελος της Άδειας ήταν κενός (μόνο ένας αριθμός πρωτοκόλλου), ενώ η Οικοδομική Άδεια τελικά εκδόθηκε με την δεύτερη αίτηση η οποία κατατέθηκε στ’ όνομα του Σωματείου. Ακόμη κι έτσι το επιτελείο του Μελισανίδη αποδείχθηκε ανίκανο να κάνει από την αρχή ως το τέλος σωστά την δουλειά▪ κάτι που αποδεικνύεται από την εξέταση και μόνο όλων των εγγράφων (αλλά ποιος έχει την όρεξη και τον χρόνο για κάτι τέτοιο).

Ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα ζητήματα του νέου γηπέδου ήταν η χρηματοδότηση του. Την «Αγιά Σοφιά» ανέλαβε (και αυτήν) η DIMAND. Είναι η εταιρεία πίσω από δύο ακόμη γήπεδα (αμαρτωλά από άποψη χρηματοδότησης): το νέο «Καραϊσκάκη» και την AEK FC ARENA. Και τα δύο κατασκευάστηκαν για να λειτουργήσουν ως «ιδιωτικά γήπεδα» και η χρηματοδότηση τους έγινε (τελικά) με Κρατικά λεφτά.

Στην περίπτωση του νέου «Καραϊσκάκη» το δικαίωμα χρήσης της εγκατάστασης μεταβιβάστηκε κατά σειρά από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στην Γ.Γ.Α. η οποία το μεταβίβασε στον ερασιτέχνη Γαύρο για να το μεταβιβάσει στην Π.Α.Ε. και εκείνη στην «ΣΤΑΔΙΟ Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ Α.Ε.» η οποία και κατέστη η πραγματική ιδιοκτήτρια του. Η τελευταία μεταβίβαση απαγορεύεται από τον Αστικό Κώδικα (αλλά ποιος τα ψάχνει αυτά;). Η χρηματοδότηση του γηπέδου μπορεί τυπικά να έγινε με Ομολογιακό Δάνειο το οποίο όμως δεν εξοφλήθηκε και δεδομένης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (δηλαδή της ανάληψης από το Κράτος των «κόκκινων δανείων» τους) το κόστος το πληρώσαμε εμείς.

Στην περίπτωση της AEL FC ARENA δεν είχαμε μόνο την παραχώρηση έκτασης αρχικά στην Λάρισα και στη συνέχεια σε εταιρεία του Πηλαδάκη (ιδιοκτήτη τότε της Π.Α.Ε.) ενώ και αυτό χρηματοδοτήθηκε από τραπεζικό δάνειο το οποίο δεν αποπληρώθηκε.

Στην περίπτωση του νέου «Καραϊσκάκη» οι τράπεζες εκπλειστηρίασαν τις εμπορικές χρήσεις (τα έσοδα των οποίων είχαν ήδη κατασχέσει) αφού το ίδιο το γήπεδο ανήκει στην Ε.Ο.Ε. (βλέπε εδώ). Στην περίπτωση της AEL FC ARENA ο διαφαινόμενος στα τέλη του 2017 πλειστηριασμός (βλέπε εδώ) δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ για να φτάσουμε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων για εκμίσθωση του γηπέδου (και όχι μόνο) και χρήση του από την Λάρισα για τη σεζόν 2023-2024 (βλέπε εδώ).

Τώρα, σχετικά με τη χρηματοδότηση της OPAP ARENA και τις 2 Φάσεις της μπορείτε ν’ ανατρέξετε εδώ. Υπενθυμίζουμε επί τροχάδην ότι από τα αρχικά 20 εκ. που είχε υποσχεθεί ο Σγουρός για την Β’ Φάση της κατασκευής μετά τον διαγωνισμό και την έκπτωση του αναδόχου τα λεφτά που έδωσε η Περιφέρεια Αττικής ήταν 10.522.765,44 Ευρώ. Έτσι, σκέφτηκαν να χρηματοδοτήσουν και τον εξοπλισμό του γηπέδου (βλέπε εδώ) ο οποίος τελικά κόστισε άλλα 14.139.879,74 Ευρώ. Συνολικά για το ίδιο το γήπεδο το ποσό έφτασε τα 24.662.645,18 Ευρώ. Αν σ’ αυτά υπολογίσουμε και το κόστος της μιας (από τις δυο αναγκαίες) υπογειοποίησης ύψους 11.410.510,90 Ευρώ τότε η συνολική δαπάνη της Περιφέρειας Αττικής έφτασε τα 36.073.156,08 Ευρώ.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά έπρεπε να υπογραφτεί αυτή η σύμβαση μεταξύ της Ερασιτεχνικής και της Περιφέρειας Αττικής. Προϋπόθεση της υπογραφής της ήταν η ανάκληση του Παραχωρητηρίου της Ερασιτεχνικής στην «ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924 Α.Ε.» (βλέπε εδώ).

Το τελευταίο διάστημα και με αφορμή την μεταβίβαση της ΝΕΑΣ Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. στον Μάριο Ηλιόπουλο κάποιοι πιάστηκαν από μια φράση του Μελισανίδη για την παραχώρηση (μέσω της πώλησης της Π.Α.Ε.) και της εκμετάλλευσης του γηπέδου για 49 χρόνια. Έτσι διαβάσαμε αυτά τα δύο δημοσιεύματα (βλέπε εδώ & εδώ). Δεν πρόκειται ν’ ασχοληθούμε με την επιλεκτική ευαισθησία των δημοσιογράφων. Στο κάτω-κάτω είναι δικαίωμα τους να παλεύουν για την επιστροφή μόνο της κρατικής χρηματοδότησης του νέου γηπέδου της Α.Ε.Κ. και όχι της ομάδας τους (αυτής του Πειραιά). Ωστόσο, έχει λίγο ενδιαφέρον χωρίς να μπούμε σε νομικά μονοπάτια να δούμε τι προκύπτει(;) από τα έγγραφα που έχουμε στα χέρια μας.

Α). Στην σελίδα 15 της Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και της Ερασιτεχνικής στην παράγραφο 7.1 αναφέρεται πως ότι συνομολογούν οι δύο πλευρές υπόκειται στο πλαίσιο της παρούσας προγραμματικής σύμβασης, των καταστατικών του σκοπών και των προβλέψεων του άρθρου 42 του Ν. 4277.2014 και των λοιπών οικείων διατάξεων.

Δηλαδή, εκτός της σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του Σωματείου πρέπει ν’ ανατρέξουμε και στο άρθρο 42 του Ν. 4277/2014 με το οποίο ορίστηκαν οι προϋποθέσεις της Οικοδομικής Άδειας όσο και στον Ν. 2725/1999 όπως αυτός ισχύει.

Β). Στην 1η παράγραφο του άρθρου 42 του Ν. 4277/2014 όπου γίνεται εκ νέου η παραχώρηση της έκτασης του γηπέδου διαβάζουμε πως αυτή:

«…παραχωρείται κατά χρήση, διοίκηση και διαχείριση στο ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο…»

Στην επόμενη παράγραφο (2η) διαβάζουμε:

«Για την εκπλήρωση των σκοπών της παραχώρησης της παραγράφου 1, και των ειδικότερων υποχρεώσεων που αναλαμβάνει το ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο με τη σύμβαση της παραγράφου 3 (σημ. εννοεί την ανέγερση του γηπέδου), το τελευταίο δύναται να αποδέχεται δωρεές ή χορηγίες από τρίτους, να εκχωρεί δικαιώματα και υποχρεώσεις σε τρίτους, να συμβάλλεται με αυτούς και εν γένει να προβαίνει σε κάθε νόμιμη ενέργεια που συντείνει στην εκπλήρωση των σκοπών της παραγράφου 1…»

Γ). Ας δούμε τώρα τι προβλέπει ο Ν. 2725/1999 όπως ισχύει (βλέπε εδώ).

Στο άρθρο 7 (Υποχρεώσεις – Δικαιώματα) παρ. 5 διαβάζουμε:

Απαγορεύεται η συστέγαση αθλητικού σωματείου και εμπορικής επιχείρησης, πλην των επιχειρήσεων εστίασης και αναψυχής, όπως κυλικεία, αναψυκτήρια, που λειτουργούν εντός αθλητικών εγκαταστάσεων. Αθλητικό σωματείο, το οποίο έχει συσταθεί με πρωτοβουλία ιδιωτικού εκπαιδευτικού οργανισμού ή εργασιακού χώρου και φέρει την επωνυμία τους, δύναται να στεγάζεται στην έδρα αυτών.

Ώστε η Ερασιτεχνική μπορεί να εκμεταλλεύεται είτε άμεσα είτε μέσω εκχώρησης τους χώρους του γηπέδου χωρίς να παραβιάζει τους όρους της Σύμβασης με την Περιφέρεια Αττικής.

Στο άρθρο 67 (Απαγόρευση εισφοράς αθλητικών εγκαταστάσεων) διαβάζουμε τα εξής:

«1. Απαγορεύεται η εισφορά από το αθλητικό σωματείο της χρήσης των αθλητικών του εγκαταστάσεων στην εταιρεία, ως εισφορά σε είδος στο μετοχικό της κεφάλαιο. Το ιδρυτικό της εταιρείας αθλητικό σωματείο υποχρεούται να παραχωρεί σε αυτή, στην περίπτωση που το ζητήσει, τις αθλητικές του εγκαταστάσεις για την κάλυψη των αναγκών συμμετοχής της ομάδας της σε επίσημες ή φιλικές διοργανώσεις, καθώς και όλων των αναγκών προπόνησης και προετοιμασίας των αθλητών της έναντι ανταλλάγματος, με ποσό που ισούται με το εκάστοτε ισχύον ποσοστό μισθώματος για τη χρήση των εθνικών γυμναστηρίων. Κατά τα λοιπά, η χρήση και η εκμετάλλευση των αθλητικών εγκαταστάσεων ανήκει στο ιδρυτικό αθλητικό σωματείο, με την επιφύλαξη του άρθρου 56 του παρόντος νόμου.

2. Η διάρκεια της μίσθωσης που αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο  πρέπει να καλύπτει πλήρως τη διάρκεια μιας ή περισσότερων αγωνιστικών  περιόδων. Η μίσθωση πρέπει να γνωστοποιείται στη διοργανώτρια αρχή του  οικείου Πρωταθλήματος τουλάχιστον δέκα, (10) ημέρες πριν από την έναρξη  της αγωνιστικής περιόδου.»

Από την 1η παράγραφο προκύπτει πως τίποτα δεν εμποδίζει την «Μάνα Α.Ε.Κ.» να εκμεταλλεύεται μέσω εκχώρησης των δικαιωμάτων της σε τρίτο το γήπεδο κάνοντας χρήση και του άρθρου 42 του Ν. 4277/2014. Η επιφύλαξη του άρθρου 56 δεν ισχύει στην περίπτωση μας καθώς το γήπεδο είναι ιδιόκτητο και όχι κρατικό (π.χ. «Καραϊσκάκη») που παραχωρήθηκε κατά χρήση στο σωματείο.

Η παράγραφος 2 που αφορά την διάρκεια της παραχώρησης στην Π.Α.Ε. ακυρώνει κάθε υποψία παρανομίας από την πλευρά της Ερασιτεχνικής. Τώρα, πόσο σωστό για τα συμφέροντα της είναι να παραχωρεί την χρήση του για 30 χρόνια αυτό είναι ζήτημα εκτίμησης και πιθανότατα ένδειξη κακοδιοίκησης.

Δ). Οι «εξεγερμένοι» (και όσοι αναπαράγουν την άποψη τους) εστιάζουν στην παράγραφο 7.3 της σελίδας 15 της Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας και Ερασιτεχνικής. Διαβάζουμε:

«7.3. Το Σωματείο δηλώνει ότι παραιτείται ρητώς και ανεπιφυλάκτως από το δικαίωμά του να προβεί στην μακροχρόνια παραχώρηση του «Έργου» και την εκ νέου εκχώρηση στο σύνολό τους των δικαιωμάτων αξιοποίησης και εκμετάλλευσης που ορίζονται στην παράγραφο 7.1. της παρούσας, εκτός εάν τούτο προβλέπεται από την οικεία εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία (ενδεικτικώς η χρήση του ακινήτου από την Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία με βάση την αθλητική νομοθεσία κλπ).».

Επειδή «ο Διάβολος κρύβεται στα λεπτομέρειες» το επισημασμένο τμήμα της παραγράφου σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω φαίνεται να βγάζει από τη δύσκολη θέση την «Μάνα Α.Ε.Κ.» χωρίς όμως και να αθωώνει την Διοίκηση της από τις κατηγορίες της κακοδιοίκησης των συμφερόντων της. Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε πως η Περιφέρεια Αττικής γνώριζε από καιρό όλες τις αναγκαίες λεπτομέρειες για να βγάλει συμπέρασμα.

Στις 28 Σεπτέμβρη 2022 η Περιφέρεια Αττικής εκδίδει για λογαριασμό της Π.Α.Ε. την «Άδεια Διεξαγωγής Αθλητικών Συναντήσεων Ποδοσφαίρισης» για την «Αγιά Σοφιά» (βλέπε εδώ). Στα «σχετικά» βλέπουμε πως το τελευταίο (ν.14) αφορά:

«14. Το από 01-07-2022 ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ της Ανώνυμης Εταιρείας «ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924 Α.Ε.» και της Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ.»

που σημαίνει ως η Περιφέρεια από τον Αύγουστο(;) του 2022 είναι γνώστης ενός ιδιωτικού συμφωνητικού της Π.Α.Ε. με την «ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924 Α.Ε.» πράγμα που με τη σειρά του σημαίνει πως η Ερασιτεχνική έχει ήδη εκχωρήσει τα δικαιώματα της στην «ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924 Α.Ε.».

Τώρα αν συνειδητοποίησαν στην Περιφέρεια τι είχαν στα χέρια τους, αν ζήτησαν την παραχώρηση του Σωματείου στην «ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924 Α.Ε.» ή αν απλά έμειναν στις θερμές σχέσεις των Σγουρού, Δούρου και Πατούλη με τον Μελισανίδη και απλά υπέγραψαν αυτό ας το απαντήσουν οι ίδιοι.

Αυτά προκύπτουν από όλες τις σχετικές διατάξεις σχετικά με την επιστροφή της χρηματοδότησης της Περιφέρειας για την OPAP ARENA. Καθένας ας τα σταθμίσει όπως κρίνει. Εμείς, ελπίζουμε τον ίδιο ωραίο αγώνα να δώσουν και για την αποπληρωμή των δανεικών και για την ώρα αγύριστων του νέου «Καραϊσκάκη».

Μείνετε συντονισμένοι για τη συνέχεια.

05 Ιούλη 2024
«πουθενάς 1».

Διαβάστηκε 71 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ OPAP ARENA ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ (ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ)