Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.Κ.: ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ; (ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΝΔΡΙΚΟ ΒΟΛΛΕΫ ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΕΙΡΑ;)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.Κ.: ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ;
(ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΝΔΡΙΚΟ ΒΟΛΛΕΫ ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΕΙΡΑ;)

Είναι δύσκολο να βρεις ακόμη και σε μεγάλο (ιστορικό) Σωματείο διοικούντες που να έχουν το απαραίτητο ηθικό ανάστημα το οποίο να ταιριάζει στην ιστορία του. Τέτοιου είδους ανθρώπους μπορείς να βρείς το πολύ μια-δυο φορές στην ιστορία του και θα θεωρείσαι τυχερός αν συμπέσεις με την διοίκηση τους. Το χαρακτηριστικό που έχουν οι άνθρωποι με ηθικό ανάστημα είναι ότι γνωρίζουν επακριβώς «μέχρι που φτάνουν τα πόδια τους» και δεν μπαίνουν αλλά ούτε και βάζουν άλλους σε περιπέτειες. Προσφέρουν στον κοινό σκοπό όλο τους το είναι χωρίς να περιμένουν τίποτα περισσότερο από μια καλή κουβέντα μια στο τόσο (η οποία μπορεί να έρθει και μετά θάνατον). Το κυριότερο όμως όφελος ενός Σωματείου από τέτοιου είδους άνδρες είναι ότι δεν μπλέκεται σε οικονομικές περιπέτειες αφού αυτοί αντιμετωπίζουν τα οικονομικά του Σωματείου σαν να ήταν δικά τους χωρίς όμως να βάζουν το δάχτυλο στο μέλι.

Έχουμε γράψει κατά καιρούς πολλά κείμενα για την Ερασιτεχνική τα οποία αν και παρέμειναν εντός της ευπρέπειας ήταν ωστόσο αιχμηρά. Κουράσαμε με τον τρόπο αυτόν πολλούς οι οποίοι θα προτιμούσαν να μην είναι η Ερασιτεχνική τόσο συχνά στο προσκήνιο μπας και μπορέσουν να λησμονήσουν (για λίγο) την κατάντια της. Συνεπώς κάθε κομμάτι για τα κακώς κείμενα στο Σωματείο τους χαλά το λιγότερο τη διάθεση.οι τελευταίες όμως εξελίξεις μας υποχρεώνουν (επειδή επιθυμούμε να βρεθεί λύση) να σχολιάσουμε για μια ακόμη φορά την κατάσταση.

Το ανδρικό βόλλεϋ είναι και τυπικά από το Σάββατο που μας πέρασε (21 Μάρτη) στην Α2 και από κει στην Β’. Την εξέλιξη αυτή την είχαμε προβλέψει ήδη από τις 2 Δεκέμβρη 2014 (βλέπε εδώ στο τελευταίο μέρος της ανάρτησης μας με τίτλο ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ). Είμαστε από τότε σίγουροι και όπως αποδείχθηκε δεν λαθέψαμε γιατί θα ήταν όχι μόνο πολύ δύσκολο να πορευθεί το τμήμα χωρίς λεφτά όλη τη σεζόν, αλλά και γιατί αυτοί που το έστησαν και το φόρτωσαν με χρέη θα προτιμούσαν τον υποβιβασμό και την απαξίωση που θα είχε ως τελική κατάληξη το «γράψιμο στο χιόνι» των χρεών του τμήματος.

Όταν ένας εργοδότης δεν πληρώνει το προσωπικό του τότε ξεκινούν τα τρεχάματα με την Επιθεώρηση Εργασίας. Τέτοιου είδους τρεχάματα έχει ο Α. Αλεξίου, ο οποίος όταν βρέθηκε για τελευταία φορά στα γραφεία της υποστήριξε ότι έναντι των οφειλών του Σωματείου σε εργαζόμενους του πρόσφατα πλήρωσε δεδουλευμένα στον φροντιστή του γυναικείου βόλλεϋ ο οποίος όντας 1,5 χρόνο απλήρωτος κινδύνευε με έξωση (βλέπε εδώ). Όλοι μας θυμόμαστε ότι τα λεφτά αυτά δόθηκαν από τις εισπράξεις του Α.Ε.Κ.-Π.Α.Ο. και με απόφαση των υπευθύνων του τμήματος και όχι της διοίκησης του Σωματείου και ειδικά του Αλεξίου ο οποίος και καπηλεύθηκε το γεγονός.

Για τον λόγο αυτόν είχαμε εδώ και καιρό εκφραστεί αρνητικά στο ενδεχόμενο της αυτονόμησης των τμημάτων από την διοίκηση η οποία έτσι θα ξαλάφρωνε από ένα δικό της βάρος και θα μπορούσε -όπως και το έκανε- να οικειοποιηθεί ότι το τμήμα κατάφερνε από μόνο του.

Κλείνοντας το κείμενο μας αντιγράφουμε δυο παλαιότερα κείμενα μας σχετικά με τα διοικητικά του Σωματείου, γιατί πιστεύουμε ότι όλα τα τωρινά προβλήματα του Σωματείου προέρχονται από την ανυπαρξία διοίκησης και από τις αποφάσεις που δεν επιθυμούν κάποιοι να λάβουν. Τα κείμενα παρατίθενται με χρονολογική σειρά.

 

Ακολουθεί το πρώτο κείμενο μας:

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ Α.Ε.Κ.

Οι ΑΕΚτζήδες μέλη και μη της Ερασιτεχνικής Α.Ε.Κ. που υπογράφουμε την παρούσα διακήρυξη επιθυμούμε μέσω αυτής να καταστήσουμε σαφή πρός όλους τους ενδιαφερόμενους τα παρακάτω:

 1. Η Ερασιτεχνική έχει περιέλθει σε πλήρες οικονομικό και διοικητικό αδιέξοδο, την ευθύνη φια το οποίο έχουν όλες οι διοικήσεις της τελεταίας 12ετίας τουλάχιστον.
 2. Οι διοικήσεις οι οποίες ανέλαβαν τα τελευταία 12 χρόνια έχουν μεγάλη ευθύνη γιατί δεν κατόρθωσαν να συμμαζέψουν τα οικονομικά του σωματείου, τα οποία έκτοτε εκτροχιάζονταν συνεχώς. Τα έσοδα του Σωματείου βαίνουν από τότε συνεχώς μειούμενα, αρχής γενομένης το 2003 όταν και γκρεμίστηκε το γήπεδο.
 3. Οι τελευταίες διοικήσεις (μετά το 2008 όταν και άρχισαν να γίνονται φανερά τα οικονομικά προβλήματα της Π.Α.Ε. την οποία έκτοτε σταμάτησαν να χρηματοδοτούν οι μέτοχοι της) ενώ θα μπορούσαν εκμεταλλευόμενες την αρνητική οικονομική συγκυρία (γενικότερη, αλλά και της Π.Α.Ε) να προχωρήσουν σε μείωση του κόστους λειτουργίας των τμημάτων με ταυτόχρονη μείωση των χρεών, είτε δεν έκαναν τίποτα πρός αυτή την κατεύθυνση είτε συνέχισαν να φορτώνουν χρέη στο Σωματείο.
 4. Ο εκτροχιασμός των οικονομικών του Σωματείου μαζί με την ουσιαστική διοικητική ανικανότητα που επέδειξαν οι μετά το 2008 διοικήσεις οδήγησαν το Σωματείο σε πρωτόγνωρες γι’ αυτό καταστάσεις όπως ο σταδιακός μέχρι διάλυσης αφανισμός των τμημάτων, η έξωση από τα γραφεία και η επίσχεση εργασίας των υπαλλήλων του. Η κατάσταση χειροτέρεψε τόσο πολύ το τελευταίο χρονικό διάστημα (από την εκλογή του παρόντος Δ.Σ. τον Ιούνη του 2013) ώστε οι συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούσε το Σωματείο πριν από τον Ιούνη του 2013 σε σύγκριση με το παρόν να φαντάζουν ειδυλλιακές. 
 5. Στο βωμό της κάθε φορά «σωτηρίας» του Σωματείου και υπό την πίεση του χρόνου τον οποίο κάθε διοίκηση είχε για ν’ αντιμετωπίσει τα προβλήματα που της είχε κληροδοτήσει η προηγούμενη, επιλέχθηκε η τακτική του «κουκουλώματος» των «κακώς κειμένων». Ποτέ κανείς δεν έδωσε λογαριασμό (απολογισμό) με τον οποίο να ενημερώνεται υπεύθυνα ο «κόσμος της Α.Ε.Κ.» για το «πώς φτάσαμε ως εδώ». Η στάση αυτή δεν μπορεί παρά να εκτιμηθεί ως «στάση συνενοχής» έστω και αν δεν τηρήθηκε σκόπιμα. Σε καμιά περίπτωση δεν νοείται λειτουργούν έστω και με προβλήματα Σωματείο που να μην έχει έστω και την τυπική διοικητική λειτουργία. Η αδυναμία σύνταξης Ισολογισμού για το έτος 2013 αντανακλά την κατάσταση πλήρους διοικητικής παράλυσης στην οποία έχει περιέλθει η Ερασιτεχνική Α.Ε.Κ.
 6. Έχει γίνει φανερή η ανάγκη ν’ αλλάξει ουσιαστικά ο τρόπος διοίκησης του Σωματείου και από το μοντέλο της «παρέας» να περάσουμε στο μοντέλο μιάς διαφανούς, ανοιχτής και συμμετοχικής διοίκησης της οποίας τα μέλη θα είναι αποφασισμένα να ξεκαθαρίσουν πλήρως τις υποθέσεις του Σωματείου και να θέσουν υπ’ όψη των μελών και του «κόσμου της Α.Ε.Κ.» όσα έλαβαν χώρα τα τελευταία 12 χρόνια.

 

Για όλα τα παραπάνω οι υπογράφοντες ΑΕΚτζήδες μέλη και μη της Ερασιτεχνικής Α.Ε.Κ. την παρούσα διακήρυξη απαιτούμε:

 • Την άμεση αντικατάσταση του έκπτωτου και πλέον αποτυχημένου Προέδρου του Σωματείου από προσωρινό Πρόεδρο μέχρι την ανάδειξη νέου Δ.Σ. Ο Αλεξίου δεν πρέπει να παραμείνει ούτε καν απλό μέλος του Δ.Σ., ενώ όσες κενές θέσεις μπορούν ν' αναπληρωθούν προσωρινά πρέπει να καλυφθούν για να μην υπάρχουν τυπικά κωλύματα λειτουργίας του Δ.Σ. Το προσωρινό αυτό Δ.Σ. πρέπει να θέσει σαφές και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα σχετικά με τις διαδικασίες που απαιτούνται για την διοικητική μεταβολή όπως επίσης και για την προκήρυξη Απολογιστικής για το 2013 Γ.Σ.  
 • Τον ορισμό νέου Δ.Σ. με την διαδικασία του Πρωτοδικείου. Στη σύνθεση του νέου Δ.Σ. θα πρέπει να βρίσκονται άτομα με γνώσεις και ιδιότητες οι οποίες απαιτούνται για την σωστή και χρηστή διοίκηση του Σωματείου, αλλά και για την καταγραφή και το ξεκαθάρισμα της κατάστασης σ’ αυτό.
 • Την πλήρη καταγραφή των οικονομικών μεγεθών του Σωματείου και την καταβολή κάθε προσπάθειας οικονομικής του ελάφρυνσης στην βάση του αμοιβαίου συμφέροντος τόσο του Σωματείου όσο και των συναλλασσομένων μ’ αυτό. Τ’ αποτελέσματα της καταγραφής αυτής καθώς η παροχή εξηγήσεων για το «πως φτάσαμε ως εδώ» πρέπει να τεθούν υπ’ όψη των μελών του Σωματείου (και του «κόσμου της Α.Ε.Κ.») σε Γ.Σ. που θα συγκληθεί αποκλειστικά για την απόδοση ευθυνών. Τα πρόσωπα που θα κριθούν υπεύθυνα για την σημερινή κατάσταση του Σωματείου -με την επιφύλαξη της λήψης και νομικών εναντίον τους μέτρων- ν’ αποβληθούν από τις τάξεις του (να διαγραφούν από μέλη του).
 • Την αποκατάσταση της ομαλής διοικητικής λειτουργίας της Ερασιτεχνικής Α.Ε.Κ. από τη σύνταξη Ισολογισμού και Ταμειακού Απολογισμού για το 2013, ως την καθημερινή διοικητική λειτουργία. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια επαναπρόσληψης όσων υπαλλήλων του Σωματείου είναι δυνατόν. Η νέα διοίκηση της Ερασιτεχνικής Α.Ε.Κ. πρέπει να ζητήσει με τον πιο πρόσφορο τρόπο έμπρακτα «συγγνώμη» απ’ όσους «πλήγωσε» με την ανεκδιήγητη στάση της τους τελευταίους 12 μήνες.
 • Την καταγραφή και ορθή διεκδίκηση στη βάση των σχέσεων ισοτιμίας με την Π.Α.Ε. και την Κ.Α.Ε. όλων προβλεπόμενων από την αθλητική νομοθεσία πόρων.
 • Την μέριμνα για την στέγαση σ’ έναν χώρο (αν είναι δυνατόν) όλων των τμημάτων του, τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον.
 • Την διοργάνωση εράνου για την οικονομική ενίσχυση του Σωματείου με κουπόνια αξίας 1, 2, 5 & 10 Ευρώ.

Πρέπει να γίνει απ’ όλους κατανοητό ότι η Ερασιτεχνική Α.Ε.Κ. είναι το δέντρο από το οποίο σαν τα κλαδιά βλασταίνουν τα τμήματα της. Δεν μπορεί να υπάρξει υγιές και δυνατό κλαδί (βλέπε επαγγελματικό ποδόσφαιρο και μπάσκετ) αν οι ρίζες του δέντρου έχουν καεί γιατί στην πορεία το δέντρο θα ξεραθεί αφαιρώντας έτσι από τα επαγγελματικά τμήματα την νομιμοποίηση της ύπαρξης τους (αφού δεν θα εκπροσωπούν ουσιαστικά τίποτα). Ενώ δεν περισσεύει κανείς, είναι απαραίτητο να βοηθήσουμε όλοι γιατί όπως χωρίς ΑΕΚτζήδες δεν υπάρχει Α.Ε.Κ., έτσι και χωρίς το Σωματείο δεν υπάρχει Α.Ε.Κ. στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.

31 Δεκέμβρη 2014
παρατηρητήριο.

Ακολουθεί το δεύτερο κείμενο μας:

 

«ΤΙΓΡΗ», ΝΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ
(ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ)

Τα δεδομένα στο ζήτημα της Ερασιτεχνικής Α.Ε.Κ. είναι γνωστά. Γνωστό είναι επίσης ότι το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το Σωματείο δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. Σήμερα θα κάνουμε -για τελευταία φορά- μια τοποθέτηση/πρόταση για το ζήτημα αυτό και από κει και πέρα ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

 • Η Ερασιτεχνική Α.Ε.Κ. έχει ανάγκη να προχωρήσει σε εκκαθάριση του Μητρώου Μελών της.
 • Πρέπει ν’ αποκτήσει λειτουργικό Δ.Σ.

Προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα δύο παραπάνω, απαιτούνται αλλαγές στο Καταστατικό του Σωματείου. Το Καταστατικό περιλαμβάνει διατάξεις που άλλες είναι κακογραμμένες (δεν βγάζουν νόημα) και άλλες χρειάζονται αναθεώρηση. Οι αλλαγές αυτές μπορούν να γίνουν μόνο από την Γ.Σ. του.

Συγκεκριμένα:

 • Το άρθρο 6 του Καταστατικού που αναφέρεται στα μέλη του χρειάζεται αναθεωρηση γιατί περιέχει παράλογες διατάξεις. Στην παράγραφο 2 αναφέρεται ότι αν ένα μέλος χρωστά συνδρομή πάνω από δύο έτη, τότε διαγράφεται (η διαδικασία διαγραφής δεν ενδιαφέρει εν προκειμένω). Στην παράγραφο 3 όμως αναφέρεται πώς όποιος διαγραφεί γιατί χρώσταγε συνδρομές, πρέπει πρώτα να τις εξοφλήσει. Τότε πρός τι να έχει προηγηθεί η απόφαση της διαγραφής; Πρέπει το σύνολο του άρθρου να διατυπωθεί ξανά με βάση την παρούσα κατάσταση. Για παράδειγμα να υπάρχει η δυνατότητα να πληρώνονται οι εκκρεμείς παλαιές συνδρομές με κάποια έκπτωση.
 • Επίσης δεν υπάρχει διαδικασία που θα μπορούσε ν’ ακολουθήσει κάποιο μέλος που δεν επιθυμεί να παραμείνει μέλος της Ερασιτεχνικής, όπως π.χ. η παραίτηση με έγγραφη δήλωση, η οποία έχει προβλεφθεί στο Κατσατατικό της «Ένωσης Φίλων Α.Ε.Κ.» (άρθρο 15).    
 • Δεν υπάρχει κανένας λόγος (και καμία νομική υποχρέωση) το Δ.Σ. να έχει 15 μέλη. Στο τελευταίο Σχέδιο Νόμου για τον νέο «Αθλητικό Νόμο» υπήρχε η πρόβλεψη για 5μελή (κατ’ ελάχιστον) Δ.Σ. Σωματείων. Δεδομένων των συνθηκών στο Σωματείο αλλά και των ασυμβιβάστων που έχουν προκύψει η μείωση των μελών του Δ.Σ. λύνει πολλά προβλήματα. Υπενθυμίζουμε ότι εξαιτίας του ασυμβίβαστου που προκύπτει από το άρθρο 3 παρ. 6 του Ν. 2725/1999 δεν μπορούν να είναι μέλη του επόμενου Δ.Σ. της Ερασιτεχνικής εξαιτίας της ιδιότητας μέλους του Δ.Σ. της Π.Α.Ε./Κ.Α.Ε. ή του μετόχου τους οι: Αλεξίου, Ανατολιωτάκης, Ασλανίδης, Αγγελόπουλος, Μπέρκοβιτς.  
 • Στα πλαίσια της σωστής λειτουργίας τόσο του Δ.Σ. όσο και της Ελεγκτικής Επιτροπής πρέπει να τροποποιηθεί το Καταστατικό με την εισαγωγή των ελάχιστων προσόντων που πρέπει να έχουν κάποια (αν όχι όλα) από τα μέλη της Ελεγκτικής Επιτροπής καθώς και ο Ταμίας του Σωματείου. Δεν νοείται ο Ταμίας και κάποια από τα μέλη της Ελεγκτικής Επιτροπής να μην έχουν (απαραιτήτως) γνώσεις Λογιστικής ή Ελεγκτικής. Ο παληός καλός καιρός που ο Ταμίας καταχωρούσε τις δαπάνες και τα έσοδα σ’ ένα Βιβλίο Εσόδων-Εξόδων και όφειλε να είναι σε θέση ν’ αποδώσει σε πρώτη ζήτηση το ταμειακό υπόλοιπο, έχει περάσει χωρίς επιστροφή. Επίσης πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το έργο της Ελεγκτικής Επιτροπής είναι κάτι πολύ παραπάνω από την απλή αντιπαραβολή των παραστατικών με την αντίστοιχη καταχώρηση τους στα βιβλία. Δεν είναι τυχαίο ότι ζητείται η έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής προκειμένου η Γ.Σ. να είναι σε θέση να λάβει απόφαση για την απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. από κάθε ευθύνη. Άλλωστε τα μέλη της Ελεγκτικής Επιτροπής έχουν έναντι του Σωματείου και ποινικές ευθύνες για τουλάχιστον μια 5ετία (ή και παραπάνω ανάλογα με τον βαθμό του αδικήματος) αν από μεταγενέστερο έλεγχο προκύψει κακοδιαχείριση ή κατάχρηση.

Οι παραπάνω αλλαγές νομίζουμε πώς είναι επιβεβλημένες αν θέλουμε η Ερασιτεχνική ν’ αποκτήσει λειτουργικό Δ.Σ. Επιπρόσθετα με τις αλλαγές αυτές θα είναι ευκολότερο για τον «Τίγρη» να βρεί 7-8 άτομα (με τους αναπληρωματικούς) για το Δ.Σ. που θα προκύψει είτε από εκλογές, είτε από διορισμό μέσω Πρωτοδικείου. Τώρα αν αυτά τα άτομα θα έχουν λεφτά και αν έχουν αν θα τα βάλουν στο Σωματείο (για να πληρώσουν τα «γαμισιάτικα» άλλων) αυτό δεν το ξέρουμε (τουλάχιστον ακόμα). Επιπλέον με τις επιβεβλημένες αλλαγές στο άρθρο το σχετικό με τα μέλη (άρθρο 6) θα δωθεί η δυνατότητα της εκκαθάρισης του Μητρώου Μελών.

 

Υ.Γ. Δεν φαντάζεστε έτσι και υιοθετηθεί το άρθρο 15 του Καταστατικού της «Ένωσης Φίλων Α.Ε.Κ.» (και μπορεί το μέλος με έγγραφη δήλωση του να «παραιτείται» από μέλος) τι έχει να γίνει. Αρκεί να δωθεί η δυνατότητα όσα μέλη χρωστάνε πολλές συνδρομές να τις πληρώνουν με κάποια (σημαντική) έκπτωση.      

 

02 Μάρτη 2015.
παρατηρητήριο.

 

 

Ειλικρινά δεν έχουμε τίποτα περισσότερο να πούμε ή να γράψουμε και το κυριότερο είναι πως στέγνωσαν τα δάκρυα μας για την πολύπαθη Ερασιτεχνική.

 

23 Μάρτη 2015.
παρατηρητήριο

 

 

Διαβάστηκε 7066 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.Κ.: ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ; (ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΝΔΡΙΚΟ ΒΟΛΛΕΫ ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΕΙΡΑ;)