Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΣΤ. ΚΟΝΤΟΝΗΣ: ΔΥΟ «ΛΑΘΟΣ» ΔΗΛΩΣΕΙΣ (ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΣΤ. ΚΟΝΤΟΝΗΣ: ΔΥΟ «ΛΑΘΟΣ» ΔΗΛΩΣΕΙΣ
(ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;)

Οι Αρχαίοι έλεγαν «Αρχήν άνδρα δείκνυσι» και εννοούσαν ότι όταν κάποιος αναλάβει ένα Δημόσιο Αξίωμα αποδεικνύει την αξία του. Με βάση την παραπάνω ρήση θα λέγαμε ότι ο Στ. Κοντονής δεν «είναι για πολλά πράγματα». Αυτό είναι απογοητευτικό (ανεξάρτητα του κόμματος που υποστηρίζουμε) γιατί αν μη τι άλλο ο κος Κοντονής γνώριζε αρκετό καιρό πριν αναλάβει τα καθήκοντα του ότι προοριζόταν για την συγκεκριμένη θέση και θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένος κατάλληλα. Ξεκίνησε όπως όλοι θυμόμαστε με την κόντρα με την Ε.Π.Ο. και κάποιες από τις ρυθμίσεις που βιαστικά έφερε για ψήφιση οι οποίες ακόμη και αν εφαρμοστούν θα πρέπει να υποστηριχτούν και με άλλες προκειμένου ν’ αλλάξει η κατάσταση προς το καλύτερο.

Τελευταία προέβη σε δυο (μεταξύ άλλων) δηλώσεις οι οποίες μας έκαναν άσχημη εντύπωση και τις οποίες θα σχολιάσουμε στο παρόν κείμενο. Η πρώτη δήλωση την οποία θα σχολιάσουμε σχετίζεται με τα «συγχαρητήρια» που έδωσε στην Εθνική πόλο Ανδρών.

Στην δήλωση αυτή ο Στ. Κοντονής παρ’ ότι είναι Υπουργός πάνω από εξάμηνο μιλά σαν ν’ ανέλαβε πρίν από μια εβδομάδα. Αναφέρεται στην κακή κατάσταση των εγκαταστάσεων τις οποίες οι «προηγούμενοι» είχαν εγκαταλείψει. Δεν γίνεται κάποιοι να καλύπτουν την δική τους αδράνεια με αναφορές στους «προηγούμενους». Στο χέρι του είναι ν’ αποδείξει πως με τα ολοένα και λιγότερα κονδύλια που θα έχει από δω και πέρα στην διάθεση του μπορεί να καταφέρει καλύτερα και περισσότερα από τους προηγούμενους. Στο κάτω-κάτω είναι στην κυβέρνηση εδώ και 6 μήνες και θα παραμείνει για κανά δίμηνο ακόμη (για μετά «δε βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά»). Από δω και πέρα καμία αναφορά στους «κακούς προηγούμενους» δεν θα μπορεί ν’ αποτελεί δικαιολογία για όσα δεν κάνει.

Η δεύτερη δήλωση έγινε στα πλαίσια συνέντευξης στην πρωινή ζώνη της Ε.Ρ.Τ. στην εκπομπή του Ν. Αγγελίδη (6-8 Δευτέρα-Παρασκευή). Εκεί δήλωσε πως «ο Ο.Π.Α.Π. (μετά την πώληση του) έπαψε ν’ αποτελεί τον «αιμοδότη» του Ελληνικού αθλητισμού» εξηγώντας ότι τώρα δεν μπορεί ο Υπουργός να πάρει ένα τηλέφωνο και να ζητήσει μια συγκεκριμένη χορηγία. Η δήλωση αυτή έχει δυο κύρια σημεία. Το ένα είναι η πελατειακή εξυπηρέτηση των φίλων της εκάστοτε (άρα και της σημερινής) κυβέρνησης το οποίο θα σχολιάσαμε αμέσως παρακάτω. Το δεύτερο σημείο (το οποίο κατά τη γνώμη μας είναι σημαντικότερο) είναι η άποψη ότι ο Ο.Π.Α.Π. δεν είναι ο «αιμοδότης» του Ελληνικού αθλητισμού μόνο και μόνο επειδή δεν είναι κρατικός, η οποία είναι ψευδής.              

Κατ’ αρχάς τέτοιου είδους παρεμβάσεις δεν είναι πάντα για καλό, άσε που ενισχύουν τις πελατειακές σχέσεις και τις εξαρτήσεις. Η διαφάνεια και όχι η αδιαφάνεια είναι αυτό που χρειαζόμαστε στους σημερινούς καιρούς. Συνεπώς η αναφορά αυτή και ειδικά όπως έγινε ήταν όχι μόνο «ατυχής» αλλά και επικίνδυνη, ειδικά όταν γίνεται από Υπουργό μιας «κυβέρνησης της Αριστεράς» (τρομάρα τους) της οποίας το κύριο επιχείρημα αφορά το ήθος (πάντα σε σχέση με τους «προηγούμενους»).

Σχετικά με την δεύτερη άποψη υπάρχουν δυο σημεία τα οποία πρέπει να προσέξουμε. Το πρώτο είναι η άποψη ότι: «μόνο αν ο κρατικός Ο.Π.Α.Π. μπορεί να είναι ο «αιμοδότης» του Ελληνικού αθλητισμού». Αν αυτό σημαίνει ότι μόνο στον κρατικό Ο.Π.Α.Π. μπορεί ο Υπουργός να πάρει τηλέφωνο για μια συγκεκριμένη χορηγία τότε λυπάμαι που το λέω (και το γράφω) αλλά αυτό σημαίνει πως η λειτουργία του «κρατικού Ο.Π.Α.Π.» είναι αεριτζίδικη και αντιστρατεύεται τα συμφέροντα των χιλιάδων μετόχων του. Αν μια εταιρεία στην οποία μεγαλομέτοχος είναι το Κράτος αλλά ταυτόχρονα είναι και εισηγμένη στο Χ.Α. (κάτι το οποίο σημαίνει ότι έχει πουλήσει μετοχές της με Δημόσια Προσφορά στο κοινό) λειτουργεί με τέτοιον αδιαφανή τρόπο σημαίνει ότι ο πλειοψηφών μέτοχος «κάνει ότι του καπνίσει» χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Αν ο Ο.Π.Α.Π. ήταν 100% κρατικός τότε θα μπορούσε να «χορεύει μόνος του και να πηδά όσο θέλει».

Το δεύτερο σημείο είναι ότι: «μόνον ο κρατικός Ο.Π.Α.Π. μπορεί να είναι ο «αιμοδότης» του Ελληνικού αθλητισμού». Κύριε Κοντονή το Δημόσιο έχει έσοδα από τον Ο.Π.Α.Π. σε ετήσια βάση. Αυτά είναι είτε από τις άδειες που δίνει (ή ανανεώνει) για διάφορα παιχνίδια είτε το 35% από τον τζίρο του ως φορολογικά έσοδα. Θα μπορούσε να συμφωνηθεί με την κυβέρνηση όλο ή μέρος αυτών των ποσών να διατίθεται για τις ανάγκες του Υπουργείου αθλητισμού. Σε κάθε άλλη περίπτωση η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι ευχαριστημένη με όσα θα της αντιστοιχούσαν αφού αφαιρεθούν όλα τα έξοδα του Ο.Π.Α.Π. (συμπεριλαμβανομένων των χορηγιών). Συνεπώς στο χέρι σας κύριε Υπουργέ είναι να διαθέσει η κυβέρνηση σας μέρος ή το σύνολο του ποσού που λαμβάνει κάθε χρόνο από τον Ο.Π.Α.Π. για τον ελληνικό αθλητισμό και ν’ αφήσετε κατά μέρος τις ρητορείες και τις προφάσεις. Εκτός αν ο καταγγελτικός και απολογητικός λόγος σάς έχει γίνει «δεύτερη φύση» μετά από τόσα χρόνια στο περιθώριο της πολιτικής σκηνής που δεν μπορείτε ν’ απαλλαγείτε από αυτόν.

Υ.Γ. Η Ελληνική Ιστορία μας διδάσκει ότι όταν οι Έλληνες μεγαλουργήσαμε αυτό δεν συνέβη επειδή οι εγκαταστάσεις ήταν τέλειες και οι συγκυρίες ευνοϊκές. Κάθε άλλο μάλιστα. Όταν οι Έλληνες μεγαλουργήσαμε αυτό έγινε παρά την κακή κατάσταση των εγκαταστάσεων και σε πείσμα των ελλείψεων και των συγκυριών. Υποθέτω ότι δεν χρειάζεται ν’ αναφέρω παραδείγματα. Χρειάζεται;  

    

Διαβάστηκε 5171 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΣΤ. ΚΟΝΤΟΝΗΣ: ΔΥΟ «ΛΑΘΟΣ» ΔΗΛΩΣΕΙΣ (ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;)