Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΗΣ Α.Ε.Κ. ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ (Η ΦΕΤΕΙΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΕΟΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΗΣ Α.Ε.Κ. ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ
(Η ΦΕΤΕΙΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΕΟΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ)

Η φετινή χρονιά έχει ξεκινήσει ομολογουμένως πολύ δυνατά για την Βασίλισσα, η οποία ενισχύεται σημαντικά σε όλες τις θέσεις. Θεωρητικά αναμένεται να εμφανιστεί δυνατότερη από πέρισυ και να κατακτήσει τουλάχιστον την τρίτη θέση. Βέβαια η δημιουργία μιας δυνατής ομάδας δεν είναι ούτε κάτι εύκολο ούτε και αυτονόητο, ακόμα και αν διαθέτει κάποιος τους καλύτερους παίχτες σε κάθε θέση. Ωστόσο με τον Ντράγκαν Σάκοτα στο τιμόνι της η ομάδα λίγα έχει να φοβηθεί.

Συγκρίνοντας την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στην ομάδα σε σχέση μ’ έναν χρόνο πρίν (όταν και όλα «ήταν στον αέρα») ο ΑΕΚτζής μπορεί να περιμένει μεγάλα πράγματα. Ο «αέρας» της σιγουριάς που δίνει στην Βασίλισσα η παρουσία του Μ. Αγγελόπουλου είναι η διαφορά σε σχέση με πέρισυ. Ωστόσο εκτός από τις μεταγραφές και την δημιουργία μιας σύγχρονης ΑΕΚοφωλιάς στο Γαλάτσι ο Μ. Αγγελόπουλος θα κριθεί και από ένα εξίσου σημαντικό τομέα, αυτόν της μεταχείρισης της ομάδας από την διαιτησία. Ακόμη και στην περίοδο Φιλίππου η διαιτησία δεν ήταν ούτε κατ’ ελάχιστο ευνοϊκή και όταν έπρεπε να ευνοήσει συνήθως τον Π.Α.Ο. σε αγώνες (ειδικά των πλέι-οφ) το έπραττε δίχως πολύ σκέψη.

Ωστόσο η δική μας δουλειά δεν είναι να σας παρουσιάσουμε τα μεταγραφικά αποκτήματα της ομάδας. Αυτή την δουλειά την κάνουν άλλοι πολύ καλύτερα. Δική μας δουλειά είναι από τη μια να σας ενημερώνουμε για όσα θα συμβούν αναλύοντας παράλληλα το «γιατί» και από την άλλη να πιέζουμε για την μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια στην λειτουργία της «ενιαίας Α.Ε.Κ.». όλα τα υπόλοιπα είναι δουλειά των ΑΕΚτζήδικων ιστοσελίδων η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων παραμένει στην επιφάνεια των γεγονότων αναπαράγοντας όσα διαρρέουν ή ανακοινώνουν οι διοικούντες την «ενιαία Α.Ε.Κ.».

Είναι απαραίτητο να υπάρξει ενημέρωση (πριν την δημοσίευση του Ισολογισμού) για το σύνολο των εσόδων της Κ.Α.Ε. την περσινή περίοδο καθώς και για τα υπόλοιπα που της όφειλαν οι χορηγοί μέχρι τις 30 Ιούνη. Επίσης πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για τα προσδοκώμενα φετινά έσοδα από χορηγούς προκειμένου όλοι οι ΑΕΚτζήδες να γνωρίζουν που βασίζεται από οικονομικής άποψης η φετινή ομάδα. Όπως μπορεί να εκτιμήσει με σχετική ασφάλεια κανείς τα έξοδα της ομάδας (μισθοί και εφορία παικτών) για την φετινή σεζόν υπερβαίνουν τα 3 εκ. Ευρώ. Προφανώς η ομάδα δεν μπορεί να βασίζεται στους 2.875 θεατές ανά αγώνα για να συντηρηθεί. Είναι αναγκαία και η συνδρομή των ιδιοκτητών της (όπως άλλωστε και στις υπόλοιπες ομάδες της Α1).

Έχουμε πεί όμως ότι οι Α.Ε. πορεύονται μόνο με τα λεφτά που έχουν στο ταμείο τους και όχι με τα λεφτά που έχουν οι ιδιοκτήτες τους. Συνεπώς για να μην επαναληφθούν πάλι τα φαινόμενα της υπερχρέωσης της Κ.Α.Ε. τα οποία την οδήγησαν στην χρεοκοπία και τον υποβιβασμό σε κατώτερες κατηγορίες θα πρέπει να εξασφαλιστεί από τώρα ότι τα λεφτά που υπάρχουν στο ταμείο της Κ.Α.Ε. μαζί με τα λεφτά που «σίγουρα» θα εισπραχθούν από τους χορηγούς επαρκούν για να πληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις. Αν δεν εποαρκούν θα πρέπει η εκτιμώμενη διαφορά τους να μπεί άμεσα στα ταμεία της Κ.Α.Ε. Μόνον έτσι θα μπορούμε να είμαστε ήσυχοι (χωρίς να εφησυχάζουμε) ότι δεν θα έχουμε πάλι τα ίδια αν συμβεί οτιδήποτε (σε οικονομικό επίπεδο) στον μεγαλομέτοχο της Κ.Α.Ε.        

Κανονικά αυτή είναι δουλειά του Κράτους το οποίο μέσω των ελεγκτικών αρχών του θα επέβαλλε τη συμμόρφωση όλων των Κ.Α.Ε. σ’ ένα τέτοιο πλαίσιο που θ’ απέτρεπε την δημιουργία χρεών που αυτές (οι Κ.Α.Ε.) δεν είναι σε θέση να καλύψουν. Αυτό είναι επιτακτική ανάγκη αφού το μπάσκετ δεν έχει τα ίδια έσοδα με το ποδόσφαιρο. Στο ποδόσφαιρο θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι ξοδεύει μεγάλα ποσά προκιμένου να πάρει το Πρωτάθλημα και στη συνέχεια να παίξει στο CHAMPIONS LEAGUEκαι να το κατακτήσει. Τα λεφτά που θα έπαιρνε από την συμμετοχή του στους ομίλους και την πορεία ως τον τελικό και την κατάκτηση του τροπαίου θ’ αρκούσαν να καλύψουν τα έξοδα ως εκείνη την στιγμή (πιθανώς να υπήρχε και περίσσευμα). Αυτό όμως στο μπάσκετ δεν μπορεί να γίνει, αφού τα έσοδα από την Ευρωλίγκα είναι σημαντικά λιγότερα σε σχέση με το ποδόσφαιρο και δεν φτάνουν για να καλύψουν τα συνολικά έξοδα μιας ομάδας τόσο ανταγωνιστικής η οποία θα είναι σε θέση να κατακτήσει την Ευρωλίγκα.

Όπως αποδεικνύεται και από τον Ισολογισμό του Γαύρου (βλέπε εδώ) της περιόδου 2013-2014 τα συνολικά χρέη το 2014 αυξήθηκαν κατά 8.912.817,81 Ευρώ παρά τις συνεχόμενες παρουσίες στην Ευρωλίγκα και μάλιστα την συμμετοχή της ομάδας μέχρι την «φάση των 8» (προημιτελικά).

Ο αγώνας που δίνουμε για μεγαλύτερη διφάνεια στην λειτουργία των Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. δεν έχει να κάνει με τον τρόπο λειτουργίας δυο απλών Α.Ε. Αν τα πράγματα είχαν έτσι δεν θα μας ένοιαζε και πολύ. Όμως τόσο η Π.Α.Ε. όσο και η Κ.Α.Ε. είναι μεν Ανώνυμες Εταιρείες αλλά η λειτουργία τους επηρεάζει και ενδιαφέρει ένα σωρό κόσμο. Από την άποψη αυτή οι εταιρείες αυτές είναι Εταιρείες Δημοσίου Συμφέροντος (Ενδιαφέροντος) και για τον λόγο αυτό πρέπει να λειτουργούν με μεγαλύτερη διαφάνεια και να υπόκεινται σε κοινωνικό έλεγχο. Συνεπώς δεν θα μας ενδιέφερε το ίδιο ο τρόπος λειτουργίας μιας εταιρείας του Μάκη Αγγελόπουλου και δεν θ’ ασχολούμαστε όπως ασχολούμαστε με τον τρόπο λειτουργίας της Κ.Α.Ε. Α.Ε.Κ. Άλλωστε ο Ν. 2725/1999 επιβάλλει στο άρθρο 68 (το οποίο κάποιοι επιμένουν να γράφουν «εκεί που δεν πιάνει μελάνι») να γνωστοποιείται εγκαίρως στα μέλη του ιδρυτικού σωματείου τραπεζικός λογαριασμός για να μπορούν αυτά να γίνουν μέτοχοι στις Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. των οποίων η λειτουργία τα ενδιαφέρει (τα μέλη) στον μέγιστο βαθμό.

Πιστεύουμε ότι με τον τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω θωρακίζεται η Κ.Α.Ε. σε οικονομικό επίπεδο και διασφαλίζεται η παρουσία της για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Α1, ενώ την ίδια στιγμή δεν δημιουργούνται χρέη. Μόνο μ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί η Α.Ε.Κ. όχι μόνο να ξαναπάρει Πρωτάθλημα αλλά και να πρωταγωνιστήσει για πολλά χρόνια.     

    

Υ.Γ. Σε αγωνιστικό επίπεδο η διαχείριση των μεταγραφών από τα ΑΕΚτζήδικα Μ.Μ.Ε. έχει δημιουργήσει προσδοκίες για τουλάχιστον την 3η θέση. Συνιστούμε σ’ όλους «ψυχραιμία» γιατί το μπάσκετ είναι το άθλημα στο οποίο ένα σουτ μπορεί είτε να σ’ εκτοξεύσει στα Ουράνια είτε να σε καταβαραθρώσει στην Κόλαση. Εμείς από την πλευρά μας ευχόμαστε τα καλύτερα για την νέα χρονιά.

 

31 Αυγούστου 2015
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 4651 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΗΣ Α.Ε.Κ. ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ (Η ΦΕΤΕΙΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΕΟΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ)