Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

Η Κ.Α.Ε. Α.Ε.Κ. ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ (ΠΑΡΑ ΤΑ ΟΣΑ ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ΔΙΑΡΡΕΟΝΤΑΙ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Κ.Α.Ε. Α.Ε.Κ. ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ
(ΠΑΡΑ ΤΑ ΟΣΑ ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ΔΙΑΡΡΕΟΝΤΑΙ)

Η είδηση-αποκάλυψη για τα οικονομικά της Κ.Α.Ε. την οποία δημοσιεύσαμε στις 29 Σεπτέμβρη ήταν συγκεκριμένη, απλή και κατανοητή (βλέπε εδώ). Με την είδηση φαινομενικά δεν ασχολήθηκε επισήμως η Κ.Α.Ε. ακολουθώντας την γνωστή και μη εξαιρετέα τακτική σύμφωνα με την οποία αν δεν ασχολείσαι με κάτι αυτό είναι σαν να μην υπάρχει. Καθώς σκοπός μας δεν ήταν να προκαλέσουμε αλλά αφ’ ενός να πιέσουμε έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος για την Κ.Α.Ε. και αφ’ ετέρου να δείξουμε σε κάποιους πως όλα μαθαίνονται, η ανυπαρξία επίσημης αντίδρασης δεν μας ξένισε καθόλου. Ίσα-ίσα ήταν αναμενόμενη.

Ωστόσο η δημοσίευση μας προκάλεσε τις εξής φανερές αντιδράσεις:

  • Κάποια σχόλια στο facebook μεταξύ στελέχους της Ερασιτεχνικής και στελέχους της Κ.Α.Ε.
  • Ένα κείμενο του Σταύρου Καζαντζόγλου (βλέπε εδώ) με σαφείς αιχμές, το οποίο αν το καλοεξετάσει κανείς στα σημεία που μας ενδιαφέρει (στο οικονομικό) δημιουργεί περισσότερες απορίες απ’ όσες λύνει ειδικά όταν αναφέρεται στο γεγονός ότι έχουν γίνει πληρωμές παρά τον «έλεγχο κεφαλαίων». Είναι ευνόητο ότι οι «απαντήσεις» μέσω δημοσιογράφων δεν έχουν καμία ιδιαίτερη αξία. Για την ακρίβεια έχουν τόση αξία όση η δημοσίευση των πληροφοριών για την διάθεση των περσυνών χρημάτων από τα διαρκείας στην «Δικέφαλος» (πήγαν όλα στην Ε.Φ.ΑΕΚ που τα έκανε μετοχές της Π.Α.Ε.) ή την δημοσίευση της Ημερήσιας Διάταξης της Γ.Σ. της 3ης Φλεβάρη 2015 (όπου υποτίθεται θα συζητείτο και ο Απολογισμός για το 2013). Όταν την «απάντηση» την δίνει δημοσιογράφος και όχι η εταιρεία, τότε πολύ εύκολα τον βγάζουν και φαντασιόπληκτο ή ψεύτη. Φταίει όμως και ο δημοσιογράφος που δέχεται να τον χρησιμοποιούν έτσι.
  • Την συνέντευξη Αγγελόπουλου στο εφημεριδάκι της ORIGINALόπου και δίνει μια πολύ προσεκτικά διατυπωμένη απάντηση (βλέπε εδώ), η οποία όμως δεν απαντά (διαψεύδει) αυτά που γράψαμε. 

Για να κλείσουμε με όσα αναφέραμε στο προηγούμενο σημείωμα μας θ’ αναφερθούμε στην «απάντηση» (ουσιαστικά μη-απάντηση) του Αγγελόπουλου στο εφημεριδάκι της ORIGINAL:

Διαβάζουμε σε διάφορα απίθανα blogs ότι υπάρχουν περσινές οφειλές, ότι η ομάδα χρωστάει από δώ κι από κει, κι ότι υπάρχει δυσαρέσκεια φετινών αποκτημάτων σχετικά με τις πληρωμές τους. Τι ισχύει στην πραγματικότητα;

«Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι, ως διοίκηση της ΚΑΕ, επιθυμούμε και σαν εταιρία να είναι απόλυτα υγιής. Εκτός του ότι καλύψαμε παλαιότερες οφειλές που βάραιναν την ομάδα, θα φροντίσουμε να βγαίνει και ο ισολογισμός κάθε έτους και να μη δημιουργούνται νέα χρέη. Μάλιστα είναι πρόθεσή μας, να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στα οικονομικά της ΚΑΕ. Προϋπολογισμοί, ισολογισμοί και αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων θα δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας. Όποιος καλοθελητής θέλει να αμφισβητήσει τη δουλειά που γίνεται θα παίρνει την απάντησή του από εκεί».

Όπως βλέπετε στην πρώτη φράση γίνεται λόγος για «επιθυμία» να είναι η Κ.Α.Ε. «υγιής». Στην δεύτερη ο κύριος Αγγελόπουλος μας ενημερώνει ότι πλήρωσε «παλαιότερες οφειλές» οι οποίες είναι προφανώς αυτές που υπήρχαν όταν η Α.Ε.Κ. έπαιζε στην Α2 και οι οποίες βάσει του νόμου την ακολούθησαν και ως Κ.Α.Ε. Μας διαβεβαιώνει ότι θα φροντίσει (προσοχή «θα» και όχι «έχει») «να βγαίνει ο Ισολογισμός κάθε έτους και να μην δημιουργούνται νέα χρέη». Προφανώς αντί του «Ισολογισμός» πρέπει να διορθώσουμε σε «Προϋπολογισμός» και τότε το νόημα βγαίνει καλύτερα. Πιθανόν να εννοούσε ότι θα πρέπει να είναι κερδοφόρα η Κ.Α.Ε. κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα δύσκολο στη σημερινή συγκυρία χωρίς να επηρεαστεί η αγωνιστική της απόδοση. Ωστόσο δεν μας λέει τίποτα για το αν υπάρχουν και πόσα χρέη της προηγούμενης χρονιάς ούτε για το αν οφείλεται η προκαταβολή στον Μαυροκεφαλίδη. Αν το ζήτημα της προκαταβολής δεν υφίσταται, τι πιο απλό από μια δήλωση διάψευσης του ίδιου του παίκτη στην ιστοσελίδα της ομάδας.

Δεδομένου ότι εμάς μας ενδιαφέρει να είναι όλα εντάξει προτρέπουμε ακόμα μια φορά τους διοικούντες να κάνουν τα πάντα για να είναι εντάξει η Κ.Α.Ε. σε όλους τους τομείς προκειμένου να μην διαλυθεί ξανά το τμήμα του μπάσκετ. Να γνωρίζουν ότι παρ’ ότι έχουμε υπ’ όψη μας περίπτωση με «λάθος» swift (ταυτότητα συναλλαγής μεταξύ διαφορετικών τραπεζών) σκόπιμα δεν την βγάζουμε γιατί σκοπός μας είναι η προστασία της Κ.Α.Ε. ακόμα και από άτομα εντός της. Αυτά για να συνεννοούμαστε.

Σχετικά τώρα με την διαφάνεια στην λειτουργία της Κ.Α.Ε. -την οποία χαιρετίζουμε ως πρόθεση- δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν την έχει ήδη εφαρμόσει. Είναι ήδη ο Μάκης Αγγελόπουλος αρκετό καιρό στην Κ.Α.Ε. για να την έχει εφαρμόσει. Όσο αφορά την δημοσίευση των Ισολογισμών και των Α.Μ.Κ. αυτά τα στοιχεία οφείλουν να δημοσιεύονται και στο Γ.Ε.ΜΗ. και στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Υποχρέωση δημοσίευσης για τους Προϋπολογισμούς δεν υπάρχει. Ωστόσο όπως πλέον έχετε μάθει από άλλα κείμενα μας οι αντλούμενες από αυτά τα στοιχεία πληροφορίες δεν βοηθούν πολύ. Για παράδειγμα από μια Απόφαση Δ.Σ. με την οποία πιστοποιείται η κάλυψη της Α.Μ.Κ. δεν προκύπτει η πηγή (προέλευση) των χρημάτων. Τέτοιου είδους στοιχεία έχει (ή πρέπει να έχει) στην διάθεση της μόνο η Ε.Ε.Α. και το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Η διαφάνεια στα οικονομικά αλλά και την γενικότερη λειτουργία της Κ.Α.Ε. επιτυγχάνεται μόνον μέσω της Εταιρικής Διακυβέρνησης (Ε.Δ.) και του Εσωτερικού Ελέγχου, έννοιες τις οποίες γνωρίζει πολύ καλά ο Μάκης Αγγελόπουλος. Επιπρόσθετα η διαφάνεια υπηρετείται από θεσμούς της Ε.Δ. όπως αυτός των ομάδων «συμμετόχων» (ομάδων οι οποίες επηρεάζονται από την λειτουργία της εταιρείας) που εφαρμόζουν οι μεγάλες εταιρείες όπως η «ΤΙΤΑΝ» (βλέπε εδώ). Στην περίπτωση μας η κύρια ομάδα συμμετόχων είναι οι οπαδοί. Συνεπώς η επιτυχής λειτουργία αυτού του θεσμού βασίζεται στην παροχή πληροφοριών από την εταιρεία στις ομάδες συμμετόχων με βάση τις οποίες αξιολογείται από αυτές η πορεία της εταιρείας. Περισσότερα γι’ αυτό το θέμα στο μέλλον αν και εφ’ όσον αποφασίσει να το εφαρμόσει στην πράξη, αν και αμφιβάλλουμε ότι πράγματι θα το κάνει. Βλέπετε κάποιοι έχουν αλλεργία στην διαφάνεια και θα κάνουν ότι μπορούν για να το μπλοκάρουν.

Σήμερα -και για τελευταία φορά σχετικά με το ζήτημα αυτό- επανερχόμαστε με νέες πληροφορίες, οι οποίες δυστυχώς είναι το ίδιο ανησυχητικές. Από δω και πέρα την σκυτάλη θα πάρουν οι καθ' εαυτού ειδησιογραφικές ιστοσελίδες από τις οποίες και θα ενημερώνεστε για τις εξελίξεις. Προτού όμως αναφερθούμε στα νεότερα είναι σκόπιμο να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε την προηγούμενη φορά γιατί φαίνεται ότι δεν είμαστε ιδιαιτέρως κατατοπιστικοί.

Υπάρχουν δυο αλληλένδετα ζητήματα όταν χρωστάς σε ξένους και ιδίως σε Αμερικανούς. Το ένα είναι το ζήτημα της εξόφλησης της οφειλής και δεδομένου ότι είναι μάλλον προφανές δεν θ’ αναφερθούμε σ’ αυτό. Το δεύτερο ζήτημα είναι το φορολογικό. Στο εξωτερικό οι φορολογικές αρχές και ειδικά στις Η.Π.Α. είναι για κάποια πράγματα άτεγκτες.

Έτσι η περίφημη I.R.S. (Internal Revenue Service) ζητά από τους Αμερικανούς πού έπαιξαν στην Α.Ε.Κ. τις βεβαιώσεις για την παρακράτηση Φόρου Εισοδήματος η οποία έγινε για λογαριασμό τους και θα πρέπει να έχει αποδοθεί στο Υπουργείο Οικονομικών. Τα θέματα φορολογίας μεταξύ Ελλάδας και Η.Π.Α. ρυθμίζονται από την Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (Σ.Α.Δ.Φ.) που κυρώθηκε με τον Ν. 2548/1953 (Φ.Ε.Κ. Α’ 231/27-8-1953). Οι αμοιβές των αθλητών καλύπτονται από το άρθρο 11 της σύμβασης, από το οποίο γίνεται προφανές ότι αυτές φορολογούνται μόνο στο κράτος που γίνεται η παροχή των υπηρεσιών (Ελλάδα). Προκειμένου να μην φορολογηθεί ο Αμερικανός υπήκοος στις Η.Π.Α. πρέπει να προσκομίσει την αντίστοιχη βεβαίωση από την Κ.Α.Ε. Α.Ε.Κ.  

Όλα αυτά σε κάποιους (κάποιοι δηλώνουν δημοσιογράφοι) φαίνονται «κινέζικα» αλλά δεν είναι. Για να γίνουν κατανοητά θα δώσουμε ένα παράδειγμα:

Έστω ότι ο Χ παίκτης συμφωνεί να πάρει «καθαρά» (χωρίς φόρους) 100.000. Το ποσό αυτό φορολογείται με 40% στην Ελλάδα άρα οφείλεται φόρος ο οποίος θ’ αποδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο. Ο υπολογισμός του φόρου (για να μείνουν «καθαρά» τα 100.000) γίνεται ως εξής:

Εφ’ όσον ο φόρος είναι 40% το υπόλοιπο 60% αντιστοιχεί στη «καθαρή» αμοιβή. Άρα με την απλή μέθοδο των τριών βρίσκουμε ότι το ποσό του συμβολαίου πάνω στο οποίο θα υπολογιστεί ο φόρος είναι 166.666,67 (100.000 Χ 100/60). Πράγματι αν υπολογίσουμε τον φόρο (40%) πάνω στις 166.666,67 το γινόμενο μας δίνει 66.666,67 και «καθαρή» αμοιβή τις ζητούμενες από την αρχή 100.000.  

Το ποσό αυτό πρέπει η εταιρεία να πληρώσει εγκαίρως στην εφορία της. Αλλιώς το ποσό αυτό διπλασιάζεται (άρθρο 59 Ν. 4174/2013) και οφείλεται και τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης, όπως επίσης και πρόστιμο που πλέον έπεσε στα 500 Ευρώ για την μη υποβολή ή την εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης (άρθρο 54 παρ. 1γ & 2δ). Για περισσότερα βλέπε εδώ.

Είναι πλέον προφανές το ζήτημα που δημιουργείται αν δεν έχει ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία. Επίσης πιστεύουμε ότι είναι προφανείς και οι περιπέτειες στις οποίες μπαίνει η εταιρεία που δεν τήρησε πιστά την διαδικασία.

Στο σημείο αυτό κάποιος «έξυπνος» θα έλεγε: «Και τι έγινε αν πλήρωνε ο παίκτης την Εφορία;». Κατ’ αρχάς για να την πληρώσει θα έπρεπε να έχει εισπράξει εκτός της αμοιβής του και το ποσό αυτό. Επίσης (ακόμη και αν δεν προκύπτει ζήτημα με βάση την Σ.Α.Δ.Φ.) υπάρχει διαφορά στα ποσοστά με τα οποία φορολογείται το εισόδημα στις δυο χώρες. Σε κάθε περίπτωση η Κ.Α.Ε. θα έχει αποτύχει ν’ ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Σε συνέχεια λοιπόν της πληροφόρησης που λαμβάνουμε σας ενημερώνουμε πως εκτός από τους παίκτες οφείλονται λεφτά και στο γραφείο που τους εκπροσωπεί και έχει τα δικαιώματα για πάνω από 400 Αμερικανούς παίκτες. Επιπρόσθετα η αρνητική δημοσιότητα που θα προέλθει από τους απλήρωτους παίκτες (τους οποίους θα ρωτάνε για συστάσεις όσοι δέχονται πρόταση συνεργασίας από την Α.Ε.Κ.) επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση. Αν δεν επιλυθεί απ’ όλες τις πλευρές άμεσα το ζήτημα η ζημιά που θα υποστεί η Κ.Α.Ε. (και για την οποία οι ευθύνες βρίσκονται αποκλειστικά και μόνον εντός της εταιρείας) θα είναι μεγάλη, χωρίς να υπολογίζουμε την ζημιά στην φήμη της.

Ακόμα χειρότερα και σαν να μην έφταναν ήδη αυτά ενημερωθήκαμε ότι έχει ήδη κατατεθεί η πρώτη προσφυγή στην FIBA κάτι το οποίο είχαμε υπαινιχθεί στο προηγούμενο κείμενο μας. Η προσφυγή αυτή αν προχωρήσει θ' αποτελέσει το έναυσμα και για άλλες. Γι’ αυτό καλά θα κάνουν ν’ αρχίσουν να πληρώνουν και ν’ αφήσουν όλα τα υπόλοιπα.

Εν κατακλείδι: Καθαρίστε τις εκκρεμότητες της «Βασίλισσας» γιατί ο «κόσμος της Α.Ε.Κ.» δεν θα δεχθεί να περάσει το τμήμα μπάσκετ ξανά τα ίδια. Στο κάτω-κάτω η Κ.Α.Ε. (κανονικά) δεν είναι εταιρεία προσωπικών σας συμφερόντων και αφήστε όλα τα υπόλοιπα. Η δε προσπάθεια κάποιων (εξαιρείται ο Αγγελόπουλος) έμμεσα να μας στοχοποιήσουν και να στρέψουν εναντίον μας τους ΑΕΚτζήδες θα πέσει στο κενό γιατί όσο αφορά τους αριθμούς είτε είναι έτσι είτε όχι. Παρερμηνεία δεν χωρεί. 

Παράκληση: Παρακαλούμε αν επιθυμείτε ν' απαντήσετε στην ουσία όσων αναφέρουμε να το πράξετε επισήμως και με αποδείξεις -κατά προτίμηση αποδείξεις εξόφλησης- με επαρκή τεκμηρίωση. Στο κάτω-κάτω για οικονομική διαφάνεια δεν μίλησε ο κος Αγγελόπουλος; Τέλος δηλώνουμε ότι δεχόμαστε κριτική και σχόλια αλλά όχι απειλές ή προειδοποιήσεις. Αν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται (ή ότι ψευδόμαστε) ας μας πάει δικαστικά, αλλά μέχρι τέλους.

Απορία-κουΐζ: Πόσοι αντιπρόεδροι χρειάζονται για να λειτουργήσει μια εταιρεία αν έχει 10μελές Δ.Σ.; Η απάντηση εδώ. Τι σημαίνει Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος; Θ’ αναλαμβάνει στην θέση του όταν ο πρώτος κουράζεται; Γιατί δεν ορίστηκε «Αναπληρωτής Πρόεδρος»; Με την ευκαιρία καλή επιτυχία στον Χάρη Κουτά στα νέα του καθήκοντα. Του εφιστούμε την προσοχή στο που βάζει την υπογραφή του, καθώς και στο ότι πρέπει να διαβάζει προσεκτικά ότι υπογράφει πριν το υπογράψει (μην την πατήσει όπως ο Αλεξίου με τους SUPPORTERS). Καλού κακού ας διαβάσει και το πρακτικό του νέου Δ.Σ. που θα πάει στο Γ.Ε.ΜΗ.

Και μια τελευταία ερώτηση. Το Δ.Σ. της Κ.Α.Ε. αποτελείται με βάση το πρακτικό σύστασης της από 5 ως 11 μέλη. Το Δ.Σ. διορίζει η Γ.Σ. Άρα προηγήθηκε Γ.Σ. των μετόχων της Κ.Α.Ε. Πότε έγινε αυτή και ποια ήταν τα θέματα της; Εκτός και αν η σύνθεση του Δ.Σ. που δόθηκε στην δημοσιότητα είναι στην ουσία η πρόταση (εισήγηση) στην Γ.Σ. και όχι η απόφαση της.  

 

16 Οκτώβρη 2015
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 5773 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου Η Κ.Α.Ε. Α.Ε.Κ. ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ (ΠΑΡΑ ΤΑ ΟΣΑ ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ΔΙΑΡΡΕΟΝΤΑΙ)