Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

«ΤΙΓΡΗ», ΝΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ (ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«ΤΙΓΡΗ», ΝΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ
(ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ)

Τα δεδομένα στο ζήτημα της Ερασιτεχνικής Α.Ε.Κ. είναι γνωστά. Γνωστό είναι επίσης ότι το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το Σωματείο δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. Σήμερα θα κάνουμε -για τελευταία φορά- μια τοποθέτηση/πρόταση για το ζήτημα αυτό και από κει και πέρα ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

  • Η Ερασιτεχνική Α.Ε.Κ. έχει ανάγκη να προχωρήσει σε εκκαθάριση του Μητρώου Μελών της.
  • Πρέπει ν’ αποκτήσει λειτουργικό Δ.Σ.

Προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα δύο παραπάνω, απαιτούνται αλλαγές στο Καταστατικό του Σωματείου. Το Καταστατικό περιλαμβάνει διατάξεις που άλλες είναι κακογραμμένες (δεν βγάζουν νόημα) και άλλες χρειάζονται αναθεώρηση. Οι αλλαγές αυτές μπορούν να γίνουν μόνο από την Γ.Σ. του.

Συγκεκριμένα:

  • Το άρθρο 6 του Καταστατικού που αναφέρεται στα μέλη του χρειάζεται αναθεωρηση γιατί περιέχει παράλογες διατάξεις. Στην παράγραφο 2 αναφέρεται ότι αν ένα μέλος χρωστά συνδρομή πάνω από δύο έτη, τότε διαγράφεται (η διαδικασία διαγραφής δεν ενδιαφέρει εν προκειμένω). Στην παράγραφο 3 όμως αναφέρεται πώς όποιος διαγραφεί γιατί χρώσταγε συνδρομές, πρέπει πρώτα να τις εξοφλήσει. Τότε πρός τι να έχει προηγηθεί η απόφαση της διαγραφής; Πρέπει το σύνολο του άρθρου να διατυπωθεί ξανά με βάση την παρούσα κατάσταση. Για παράδειγμα να υπάρχει η δυνατότητα να πληρώνονται οι εκκρεμείς παλαιές συνδρομές με κάποια έκπτωση.
  • Επίσης δεν υπάρχει διαδικασία που θα μπορούσε ν’ ακολουθήσει κάποιο μέλος που δεν επιθυμεί να παραμείνει μέλος της Ερασιτεχνικής, όπως π.χ. η παραίτηση με έγγραφη δήλωση, η οποία έχει προβλεφθεί στο Κατσατατικό της «Ένωσης Φίλων Α.Ε.Κ.» (άρθρο 15).    
  • Δεν υπάρχει κανένας λόγος (και καμία νομική υποχρέωση) το Δ.Σ. να έχει 15 μέλη. Στο τελευταίο Σχέδιο Νόμου για τον νέο «Αθλητικό Νόμο» υπήρχε η πρόβλεψη για 5μελή (κατ’ ελάχιστον) Δ.Σ. Σωματείων. Δεδομένων των συνθηκών στο Σωματείο αλλά και των ασυμβιβάστων που έχουν προκύψει η μείωση των μελών του Δ.Σ. λύνει πολλά προβλήματα. Υπενθυμίζουμε ότι εξαιτίας του ασυμβίβαστου που προκύπτει από το άρθρο 3 παρ. 6 του Ν. 2725/1999 δεν μπορούν να είναι μέλη του επόμενου Δ.Σ. της Ερασιτεχνικής εξαιτίας της ιδιότητας μέλους του Δ.Σ. της Π.Α.Ε./Κ.Α.Ε. ή του μετόχου τους οι: Αλεξίου, Ανατολιωτάκης, Ασλανίδης, Αγγελόπουλος, Μπέρκοβιτς.  
  • Στα πλαίσια της σωστής λειτουργίας τόσο του Δ.Σ. όσο και της Ελεγκτικής Επιτροπής πρέπει να τροποποιηθεί το Καταστατικό με την εισαγωγή των ελάχιστων προσόντων που πρέπει να έχουν κάποια (αν όχι όλα) από τα μέλη της Ελεγκτικής Επιτροπής καθώς και ο Ταμίας του Σωματείου. Δεν νοείται ο Ταμίας και κάποια από τα μέλη της Ελεγκτικής Επιτροπής να μην έχουν (απαραιτήτως) γνώσεις Λογιστικής ή Ελεγκτικής. Ο παληός καλός καιρός που ο Ταμίας καταχωρούσε τις δαπάνες και τα έσοδα σ’ ένα Βιβλίο Εσόδων-Εξόδων και όφειλε να είναι σε θέση ν’ αποδώσει σε πρώτη ζήτηση το ταμειακό υπόλοιπο, έχει περάσει χωρίς επιστροφή. Επίσης πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το έργο της Ελεγκτικής Επιτροπής είναι κάτι πολύ παραπάνω από την απλή αντιπαραβολή των παραστατικών με την αντίστοιχη καταχώρηση τους στα βιβλία. Δεν είναι τυχαίο ότι ζητείται η έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής προκειμένου η Γ.Σ. να είναι σε θέση να λάβει απόφαση για την απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. από κάθε ευθύνη. Άλλωστε τα μέλη της Ελεγκτικής Επιτροπής έχουν έναντι του Σωματείου και ποινικές ευθύνες για τουλάχιστον μια 5ετία (ή και παραπάνω ανάλογα με τον βαθμό του αδικήματος) αν από μεταγενέστερο έλεγχο προκύψει κακοδιαχείριση ή κατάχρηση.

 Οι παραπάνω αλλαγές νομίζουμε πώς είναι επιβεβλημένες αν θέλουμε η Ερασιτεχνική ν’ αποκτήσει λειτουργικό Δ.Σ. Επιπρόσθετα με τις αλλαγές αυτές θα είναι ευκολότερο για τον «Τίγρη» να βρεί 7-8 άτομα (με τους αναπληρωματικούς) για το Δ.Σ. που θα προκύψει είτε από εκλογές, είτε από διορισμό μέσω Πρωτοδικείου. Τώρα αν αυτά τα άτομα θα έχουν λεφτά και αν έχουν αν θα τα βάλουν στο Σωματείο (για να πληρώσουν τα «γαμισιάτικα» άλλων) αυτό δεν το ξέρουμε (τουλάχιστον ακόμα). Επιπλέον με τις επιβεβλημένες αλλαγές στο άρθρο το σχετικό με τα μέλη (άρθρο 6) θα δωθεί η δυνατότητα της εκκαθάρισης του Μητρώου Μελών.

 

Υ.Γ. Δεν φαντάζεστε έτσι και υιοθετηθεί το άρθρο 15 του Καταστατικού της «Ένωσης Φίλων Α.Ε.Κ.» (και μπορεί το μέλος με έγγραφη δήλωση του να «παραιτείται» από μέλος) τι έχει να γίνει. Αρκεί να δωθεί η δυνατότητα όσα μέλη χρωστάνε πολλές συνδρομές να τις πληρώνουν με κάποια (σημαντική) έκπτωση.      

 

02 Μάρτη 2015.
παρατηρητήριο.

 

Διαβάστηκε 5270 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου «ΤΙΓΡΗ», ΝΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ (ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ)