Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΚΥΡΙΕ ΚΟΝΤΟΝΗ ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΗΣΑΤΕ ΚΑΛΑ (ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΠΛΑΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΧΑΝΕΤΕ ΚΑΘΕ ΗΘΙΚΟ ΕΡΕΙΣΜΑ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΚΥΡΙΕ ΚΟΝΤΟΝΗ ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΗΣΑΤΕ ΚΑΛΑ
(ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΠΛΑΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΧΑΝΕΤΕ ΚΑΘΕ ΗΘΙΚΟ ΕΡΕΙΣΜΑ)

Το κείμενο που ακολουθεί είχε ολοκληρωθεί πριν την δημοσιοποίηση του Σχεδίου Νόμου από τον Υφυπουργό. Σχετικά με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου θα τοποθετηθούμε σε ξεχωριστό μας κείμενο την επόμενη εβδομάδα, κυρίως γιατί δεν θέλουμε ν’ αδικήσουμε το θέμα γράφοντας κάτι αμέσως μετά την γνωστοποίηση του.  

Ξεκίνησε φουριόζος και φαινόταν αποφασιστικός. Ταλαντεύθηκε σαν γνήσιος ΣΥ.ΡΙΖ.Αίος μεταξύ της σκληρής και της αδιάλλακτης στάσης. Επέλεξε την πρώτη δήθεν λόγω υπευθυνότητας. Από την πρώτη στιγμή θεωρήσαμε πως η τέτοια του στάση ήταν προσχηματική και πως επιθυμούσε να κάνει επίδειξη δύναμης ξεσπώντας την κρατική οργή πάνω στον Π.Α.Ο. και την Α.Ε.Κ. (πόσο βολικά του ήρθαν άραγε τα πράγματα).

Ο Π.Α.Ο. είχε κάνει το λάθος να κερδίσει τον προβληματικό Γαύρο (δίνοντας ενδιαφέρον στο Πρωτάθλημα), ενώ η Α.Ε.Κ. ήταν κοντά στο να τον αποκλείσει από το Κύπελλο (στραπατσάροντας του άσχημα το γόητρο). Υπό αυτές τις συνθήκες το θέμα δεν ήταν να τιμωρηθεί ο Π.Α.Ο. για τα επεισόδια που έγιναν στον αγώνα με τον Γαύρο. Όχι δεν χρειαζόταν καμιά τιμωρία για να χάσει το Πρωτάθλημα. Θ’ αρκούσαν ένα-δύο φαλτσοσφυρίγματα στον επόμενο εκτός έδρας αγώνα, άντε και καμιά αποβολή. Ο λόγος που τιμωρήθηκε ο Π.Α.Ο. ήταν για να υπάρχει πάτημα για την εξόντωση-μήνυμα της Α.Ε.Κ. που ήταν σίγουρο ότι θ’ ακολουθούσε.  

Με τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί για την μη διακοπή του αγώνα μας με τον Γαύρο δεν υπήρχε περίπτωση να τελειώσει. Πάλι καλά που έφτασε μέχρι και το 90’. Το είχαμε γράψει άλλωστε πριν τον αγώνα. Τρανότερη απόδειξη από το γεγονός ότι ο Υφυπουργός δεν παρακολούθησε τον αγώνα (ενώ πριν την έναρξη του είχε επιθεωρήσει τα μέτρα) δεν μπορεί να υπάρξει. Ήξερε τι θα επακολουθούσε με τις προκλήσεις παικτών, προπονητή και διαιτητή από την πλευρά της ομάδας του λιμανιού που δεν χρειαζόταν να το παρακολουθήσει κιόλας. Άσε που στην περίπτωση που ήταν στο γήπεδο την ώρα των επεισοδίων, μπορεί να του ζητούνταν να παρέμβει για να ολοκληρωθεί ο αγώνας και τότε θα ερχόταν σίγουρα σε δύσκολη θέση.

Αν θα έπρεπε με μια αναλογία να δώσουμε την διάσταση του πόσο εξωπραγματικές ήταν οι απαιτήσεις για την μη διακοπή του αγώνα Κυπέλλου με τον Γαύρο θα αφηγούμασταν το παρακάτω ανέκδοτο με ήρωα τον Πάπα:

Κάποια στιγμή ο Πάπας (άσχετο ποιος απ’ όλους) διαγνώστηκε με σοβαρό πρόβλημα υγείας το οποίο θα τον οδηγούσε στον θάνατο εκτός αν… γαμούσε μια γυναίκα (αποκλειστικά και μόνον γυναίκα). Φυσικά ο Ποντίφικας αντιστεκόταν στις προτροπές των γιατρών του λέγοντας πως αυτό θα ήταν ανήκουστο. Στο τέλος όμως υπερίσχυσαν οι γιατροί του υπενθυμίζοντας του την σημασία που θα είχε για τους Καθολικούς όλης της Γής η παράταση της ζωής του.

Έτσι ο Πάπας έστω και απρόθυμα συμφώνησε. Έθεσε ωστόσο και κάποιους όρους. Η γυναίκα έπρεπε:

  • Να είναι τυφλή για να μην τον δεί.
  • Να είναι κουφή για να μην τον καταλάβει από την φωνή του.
  • Να είναι μουγγή για να μη μπορεί να μιλήσει.
  • Και τέλος να έχει μεγάλα βυζιά γιατί έτσι του άρεσε.

Αρκετά όμως με τ’ αστεία (είτε ως ανέκδοτα, είτε ως μέτρα για την καταπολέμηση της βίας). Όσα μέτρα και να ληφθούν δεν θ’ αλλάξει τίποτα. Αν ο Υφυπουργός επιθυμούσε ν’ αλλάξουν τα πράγματα θα έδινε εντολή να εκδικασθούν οι υποθέσεις του Γαύρου και να επιβληθούν τιμωρίες στην ομάδα και στον εκάστοτε προπονητή της για όλες τις φορές που παίκτες και προπονητής αρνήθηκαν να εκπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις έναντι του ΟΤΕ TV (δηλαδή να μην κάνουν δηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την περιγραφή των αγώνων του). Αν ο κύριος Κοντονής ήθελε να καλυτερεύσουν τα πράγματα θα είχε απαιτήσει η εκδίκαση της διακοπής του αγώνα Κυπέλλου να έχει ήδη τελειώσει σε α’ και β’ βαθμό. Αν ο Ζακυνθινός υπεύθυνος του Αθλητισμού ήθελε να υπάρχει ισονομία θα έδινε παραγγελία να ασκηθεί δίωξη σε Κασάμι και Περέιρα και δεν θα υπήρχε ανάγκη να τους καταγγείλει η Α.Ε.Κ. Ωστόσο ο ίδιος δεν έκανε τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση. Ακόμη και αν η κλήση σε απολογία των Κασάμι και Περέιρα από τον Αθλητικό Εισαγγελέα οφειλόταν σε παραίνεση ή παραγγελία του Υφυπουργού, ακόμη και τότε η μεγάλη αργοπορία (για κάτι που εύκολα διαπιστωνόταν) θα ήταν αρκετή για να υπάρχουν σκιές (ή υποψίες) για ευνοϊκή μεταχείριση του Γαύρου. Την κατάσταση χειροτερεύουν οι τηλεοπτικές του δηλώσεις με τις οποίες φαίνεται ότι επιθυμεί και αυτός (μετά τον Βασιλόπουλο) να χτίσει άκοπα την πολιτική του καριέρα πάνω στη μισαλλοδοξία και τον λαϊκισμό.  

Όλα τα παραπάνω θα τα έκανε κάποιος που πραγματικά θα είχε αποφασίσει να τα βάλει με το σύστημα εκμεταλλευόμενος το γεγονός της κυβερνητικής αλλαγής. Κάποιος που θα ήταν αποφασισμένος και δεν θα εξαγόραζε χρόνο με ανούσιες αλλά υψηλής προβολής κινήσεις όπως το ταξίδι στην Νιόν της Ελβετίας για να δει τον Πλατινί. Υποτίθεται ωστόσο ότι τώρα είναι απασχολημένος προετοιμάζοντας τον νέο Αθλητικό Νόμο. Μόλις τον παρουσιάσει θα τελειώσει και αυτό το παραμύθι και όλοι πλέον θα καταλάβουν πως τίποτα δεν άλλαξε στο Υφυπουργείο Αθλητισμού (ακόμα και αν κάποιοι εκεί μέσα θέλουν να κάνουν κάτι δεν θα τους αφήσουν). Η ατολμία του «Δον Κιχώτη» του Ελληνικού Ποδοσφαίρου να θίξει τα κακώς κείμενα στη ρίζα τους θα φανεί τόσο από τους τομείς που θα θίγει όσο και από το σύνολο των μέτρων που θα περιέχει ο νέος Αθλητικός Νόμος. Βέβαια θα γίνει προσπάθεια η ατολμία αυτή να καμουφλαριστεί κάτω από τις σκληρές ποινές σε βάρος των ομάδων για διακοπή αγώνα και τα τοιαύτα.    

Υ.Γ.1. Παρά το φορτωμένο πρόγραμμα του ο Υφυπουργός Αθλητισμού βρήκε χρόνο να συναντηθεί με τον Ντέμη Νικολαΐδη (βλέπε εδώ). Αν ήθελε συμβουλές για την αντιμετώπιση των «χουλιγκάνων» τότε ατύχησε. Ο Ντέμης παρά τις καλές του προθέσεις ατύχησε γιατί αδυνατούσε να καταλάβει τα κοινωνικά αίτια που οδηγούν τα «χουλιγκάνια» στο «περιθώριο» οικονομίας και κοινωνίας αφήνοντας τους τον χώρο του ποδοσφαίρου ως μόνη διέξοδο. Νόμιζε πως αν «δώσει» κανά δυο θα «σφίξουν οι κώλοι» και πως οι υπόλοιποι θα καθίσουν καλά. Δεν κατάλαβε πως για τα άτομα αυτά (τα οποία εμείς οι υπόλοιποι βολευόμαστε να τους βάζουμε ταμπέλες και να τα ομαδοποιούμε) η μόνη διέξοδος στα αδιέξοδα της υπόλοιπης εβδομάδας είναι η μέρα που πάνε στο γήπεδο να φωνάξουν για την ομάδα τους. Δεν μπόρεσε να καταλάβει πως για καθέναν που «έδινε» στην Αστυνομία δυο θα έπαιρναν την θέση του μέχρι αυτός να βαρεθεί και να τα βροντήξει (όπως και έκανε). Δεν έχει καταλάβει κανείς απ’ όλους τους μεγαλοσχήμονες ότι το ποδόσφαιρο στη σύγχρονη εποχή (γιατί παιζόταν και στην αρχαιότητα) επανεφευρέθηκε από μεροκαματιάρηδες που έπαιζαν πρώτα και κύρια για την εκτόνωση τους. Οι «κυριλέδες» που μπορούσαν να βλέπουν ποδόσφαιρο λίγο πιο αποστασιοποιημένα (γι’ αυτούς δεν ήταν τρόπος ζωής) μπορούσαν να δούν τα παιχνίδια από τις καλές (τις κεντρικές) θύρες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι και τα «επίσημα» κάθε γηπέδου βρίσκονται στο κέντρο. Αν προσέξουμε λίγο θα δούμε ότι τα «πέταλα» (όπου και τα φθηνότερα εισιτήρια) είναι αριστερά και δεξιά των επισήμων, δηλαδή στο «περιθώριο».   

Γι’ αυτό η ουσιαστική αντιμετώπιση της βίας θα συντελεστεί πρώτα με την αντιμετώπιση των αιτίων της οικονομικής περιθωριοποίησης τους και μετά με οποιοδήποτε άλλο μέτρο. Βέβαια αυτό θα πάρει τουλάχιστον μια γενιά (25 χρόνια περίπου) χρονικό διάστημα που δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση.

Υ.Γ.2. Αν -λέμε αν- παρ’ ελπίδα μας διαψεύσει ο Υφυπουργός δεν θα διστάσουμε λεπτό να του το αναγνωρίσουμε και στην πορεία αν αποδείξει ότι επιθυμεί να κάνει ότι χρειάζεται για ν’ αλλάξει το Ελληνικό ποδόσφαιρο εμείς θα του ζητήσουμε μέχρι και «συγγνώμη» για όσα δεικτικά έχουμε γράψει μέχρι τώρα. Ωστόσο με τα μέχρι τώρα δείγματα που έχουμε αυτό το ενδεχόμενο είναι μόνον θεωρητικό.

(Σημείωση: Θεωρούμε σκόπιμο και προς αποφυγή αχρείαστων παρεξηγήσεων να σημειώσουμε για μια ακόμη φορά ότι ουδεμία άμεση ή έμμεση σχέση έχουμε (άρα και εξάρτηση) με τον Δ. Μελισσανίδη. Εκφράζουμε τον χωρίς παρωπίδες ΑΕΚτζή ο οποίος χρησιμοποιεί τα διδάγματα της εμπειρίας του για να καθορίσει τη μελλοντική του στάση του και ο οποίος δεν χρωστά τίποτα και σε κανέναν. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έχουμε πέσει έξω σε καμία από τις εκτιμήσεις μας από τον Φλεβάρη του 2014 που βγήκαμε στον «αέρα». Δηλώνουμε επίσης ότι παρ’ ότι δεν υιοθετούμε, ωστόσο και δεν αποποιούμαστε τον τίτλο της «Κασσάνδρας» ή οποιουδήποτε άλλου μάντη της Αρχαιότητας που μας προσάπτουν κάποιοι. Το μόνο που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους όσοι μας αποκαλούν έτσι είναι ότι η Κασσάνδρα δεν διαψεύσθηκε ούτε μια φορά, αφού η μαντική της ικανότητα ήταν δώρο Θεού. Επειδή λοιπόν δεν γίνεται να είναι στραβός ο γυαλός, καλό θα ήταν να ελέγξετε με κάθε πρόσφορο μέσο (εξάντα, πυξίδα, άστρα) την πορείας σας γιατί αν συνεχίσετε όπως πάτε τώρα θα πέσετε σε κάτι υφάλους ναααα…).

 

30 Μάρτη 2015
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 6991 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΚΥΡΙΕ ΚΟΝΤΟΝΗ ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΗΣΑΤΕ ΚΑΛΑ (ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΠΛΑΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΧΑΝΕΤΕ ΚΑΘΕ ΗΘΙΚΟ ΕΡΕΙΣΜΑ)