Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ (ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Ν. 20)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ
(ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Ν. 20)

Από σήμερα οι «πουθενάδες» ανοίγουν τον φάκελο του γηπέδου της Α.Ε.Κ. Θα σας παρουσιάσουμε σειρά εγγράφων με τα οποία αποδεικνύονται τα κατοχυρωμένα και απαράγραπτα δικαιώματα της Ερασιτεχνικής Α.Ε.Κ. στην έκταση που βρισκόταν ως το 2003 το «Ν. Γκούμας». Θα παρουσιάσουμε έγγραφα και ελεγμένες (διασταυρωμένες) πληροφορίες με τις οποίες αποκαλύπτεται όλη η αλήθεια για το γηπεδικό και ταυτόχρονα τίθενται ερωτήματα που χρίζουν απαντήσεων από αυτούς που χειρίζονται μέχρι τώρα την υπόθεση του γηπέδου.

Σήμερα θ’ αποκαλύψουμε ένα υπόμνημα το οποίο κατατέθηκε στον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας και αφορά τις θέσεις του Δήμου σχετικά με το γήπεδο της Α.Ε.Κ. Το υπόμνημα αυτό το υπαινιχθήκαμε στο προηγούμενο κείμενο μας για το γηπεδικό (βλέπε εδώ). Μ’ αυτό δίνεται η πρέπουσα απάντηση στις θέσεις του Δήμου (η οποία ήταν δουλειά της Ερασιτεχνικής και της «Δικέφαλος») από ανθρώπους που με την δραστηριότητα τους έχουν αποδείξει ότι νοιάζονται και παλεύουν για το καλό της Α.Ε.Κ. όσο και αν κάποιοι επιχειρούν συστηματικά να τους διασύρουν.

Η κατάθεση αυτού του υπομνήματος είναι πολύ σημαντική γιατί μ’ αυτό αντικρούεται η ουσία των επιχειρημάτων του Δήμου όπως θα συνέβαινε στα πλαίσια ενός διαλόγου και όχι δυο παράλληλων μονολόγων όπως έχουμε ως τώρα. Ακόμη και στη συνάντηση του περασμένου Μαρτίου δεν υπήρξε (ουσιαστικός) διάλογος αλλά περιορίστηκαν και οι δυο πλευρές στην ασφάλεια των μονολόγων που με προσοχή είχαν ετοιμάσει. Δήμος και Α.Ε.Κ. μοιάζουν με παλαιστές βαρέων βαρών (ή εναλλακτικά με πυγμάχους) οι οποίοι παίζουν για το χρυσό και προτιμούν να κωλυσιεργούν (να παίζουν άμυνα) προσπαθώντας πρώτα να μην μείνουν εκτεθειμένοι και μετά αν βρούν την ευκαιρία να επιτεθούν, ρισκάροντας την τρίτη παρατήρηση που οδηγεί στην ήττα.

Αυτή όμως η τακτική δεν βοηθά στην επίτευξη του επιδιωκόμενου αποτελέσματος (την ανέγερση του γηπέδου) που είναι ο διακαής πόθος όλων των ΑΕΚτζήδων. Για τον λόγο αυτό και μετά από μεγάλη αναμονή προχωρούμε στην δημοσίευση σειράς κειμένων και πληροφοριών για το ζήτημα του γηπέδου με πρώτο το υπόμνημα που ακολουθεί.

Το υπόμνημα (βλέπε εδώ) κατατέθηκε από αυτούς που αδίκως (επειδή κάποιοι που δεν ανέχονται την ύπαρξη αντίθετης γνώμης) έχουν στοχοποιήσει. Όπως γίνεται κατανοητό το υπόμνημα απαντά επί του κειμένου που έδωσε το «Επιμελητήριο» στον Δήμο και το οποίο δεν αντιστοιχεί στο κείμενο που τελευταία ανάρτησε ο Δήμος στην ιστοσελίδα του και που παρουσιάζουμε παρακάτω αλλά σ’ αυτό εδώ. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία να σας παρουσιάσουμε το κείμενο του υπομνήματος. Είναι άλλωστε αρκετά μικρό για να το διαβάσετε μόνοι σας και να βγάλετε τα συμπεράσματα σας.

Αυτό όμως που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι το πόρισμα που υιοθετεί ο Δήμος είναι προβληματικό. Ο μεν Δήμος υποτίθεται ότι ζήτησε από το «Επιμελητήριο» τις παρατηρήσεις του αλλά έλαβε κάτι διαφορετικό απ’ ότι παρήγγειλε, το δε «Επιμελητήριο» ουσιαστικά παρέδωσε κάτι διαφορετικό απ’ ότι του παραγγέλθηκε. Το πόρισμα όπως συντάχθηκε δεν επιφέρει τροποποιήσεις που θα έκαναν το νέο γήπεδο της Α.Ε.Κ. καλύτερο και την λειτουργία του «φιλικότερη» για την περιοχή. Το πόρισμα δεν μας λέει τι μπορεί να χτιστεί στον χώρο του «Ν. Γκούμας», αλλά επιχειρηματολογεί γιατί δεν πρέπει να χτιστεί τίποτα. Με το πόρισμα αυτό ανα χείρας ο Δήμος βρήκε ένα καλό «άλλοθι» για να καλύψει τις πραγματικές προθέσεις του που είναι όχι μόνο να μην χτιστεί τίποτα στον συγκεκριμένο χώρο, αλλά αυτός να ενσωματωθεί στο Άλσος το οποίο αυτός θα κουμαντάρει. Έτσι εξηγούνται και οι «εναλλακτικές» που περιλαμβάνονται στο πόρισμα. Φαντάζεστε τι πάρτυ έχει να γίνει με την ανάθεση των μελετών και των έργων που θ’ αφορούσαν την ενσωμάτωση του οικοπέδου της Α.Ε.Κ. στο Άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας.

Η απάντηση που δίνεται μ’ αυτό το υπόμνημα (το οποίο περιέχει μόνο τα πολύ σοβαρά λάθη του πορίσματος) είναι πλήρης και αποστομωτική. Την απάντηση αυτή θα έπρεπε να είχε δώσει η Ερασιτεχνική και η «Δικέφαλος» ήδη από τις 6 Αυγούστου όταν ο Δήμος την είχε πρωτοαναρτήσει μαζί με την Μελέτη του «Επιμελητηρίου» (βλέπε εδώ). Τώρα γιατί ο Άρης Βασιλόπουλος έκρινε ότι έπρεπε ν’ ανεβάσει μόνο την «Γνωμοδότηση» στις 30 Σεπτέμβρη (βλέπε εδώ) είναι κάτι που μόνο αυτός γνωρίζει. Αν η «επίσημη» Α.Ε.Κ. είχε ασχοληθεί εγκαίρως και σοβαρά με το έγγραφο αυτό θα είχε εξακριβώσει αυτά που η «Ανεξάρτητη Ένωση Φίλων ΑΕΚ» σημειώνει όπως για παράδειγμα ότι τα στοιχεία που δίνονται για την έκταση του πάρκινκ του «Καραϊσκάκης» είναι βολικά «λάθος» προκειμένου ν’ αποδειχθεί ότι δεν πρέπει να γίνει γήπεδο στον χώρο του πρώην «Ν. Γκούμας». Θα είχε πετύχει πολλά περισσότερα από αυτά που πέτυχε με την τρισέλιδη ανακοίνωση (βλέπε εδώ) με την οποία επιχειρεί ν’ αποδείξει συμπαιγνία σε βάρος της Α.Ε.Κ. Κλείνοντας το ζήτημα σχετικά με το υπόμνημα σας αποκαλύπτουμε πως μετά την κατάθεση του και αφού ρώτησαν κάποιους σχετικά με το ποιόν (βιογραφικό) του μέλους της Ανεξάρτητης Ένωσης Φίλων Α.Ε.Κ. Νίκου Σταθάκου που το κατέθεσε, κανείς δεν ήρθε σ' επικοινωνία μαζί τους, ενώ δεν διέρρευσε στον τύπο τίποτα το σχετικό. αυτά για να μην νομίζουν ότι μόνο στον Κ.Α.Τ. κάνουν κο-κο-κο.

Μετά από τα παραπάνω (αλλά και όσα θ’ ακολουθήσουν) τις επόμενες μέρες θεωρούμε ότι πλησιάζει ο καιρός της «συγγνώμης» από το Σωματείο πρός τα μέλη του που η πλειοψηφία του σημερινού Δ.Σ. αναίσχυντα βάφτισε «εχθρούς της Α.Ε.Κ.» και μ’ απόφαση της (η οποία όμως δεν ήρθε ποτέ σε Γ.Σ. για έγκριση) τους διέγραψε από μέλη του.

Για κλείσιμο θεωρούμε σκόπιμο να τοποθετηθούμε σχετικά με το κείμενο που παρήγγειλε και προφανώς υιοθετεί ο Δήμος σχετικά με το γήπεδο της Α.Ε.Κ. (βλέπε εδώ).

Στο κείμενο αυτό υπάρχουν δυο διαπιστώσεις οι οποίες έχουν ενδιαφέρον. Η πρώτη είναι σχετικά με την μη αναφορά των μεθοδολογιών που ακολουθήθηκαν στην εξαγωγή των συμπερασμάτων κατά την σύνταξη της Μ.Π.Ε. Η δεύτερη αφορά στην μη παρουσίαση των υπολογισμών από τους οποίους εξήχθησαν τα νούμερα σχετικά με την επιβάρυνση του οδικού δικτύου από την κίνηση τις μέρες και ώρες των αγώνων αλλά και για οποιοδήποτε τομέα υπάρχουν αντίστοιχα νούμερα.

Το γεγονός ότι υπάρχουν αυτές οι ελλείψεις είναι μεν σημαντικό αλλά όχι το σημαντικότερο για να γίνεται ιδιαίτερος λόγος γι’ αυτά. Ναι μεν δεν είναι δυνατός ο έλεγχος των αποτελεσμάτων αλλά μέχρι εκεί. Δεδομένου ότι τ’ αποτελέσματα και η σημασία τους σε τέτοια ζητήματα είναι σχετική δεν μπορεί να βασιστεί το τελικό συμπέρασμα μόνο σ’ αυτά. Η τελική απόφαση είναι «πολιτική». Όλοι μας γνωρίζουμε ότι (και οι συγκοινωνιολόγοι ακόμη περισσότερο) ότι όσο πιο πολλούς και φαρδιούς δρόμους κατασκευάζουμε τόσο πιό φρακαρισμένοι θα είναι κάποιες ώρες (όπως το μποτιλιάρισμα στην είσοδο 18 της Αττικής Οδού).  

Μια άλλη παρατήρηση είναι πώς το πόρισμα του «Επιμελητηρίου» αποδίδει μεγάλη σημασία σε παράγοντες όπως η ικανοποίηση των κατοίκων και η βελτίωση της ζωής τους και λιγότερη στις 150 θέσεις εργασίας στις οποίες θα δούλευαν κάτοικοι της Ν. Φιλαδέλφειας κατά την κατασκευή του γηπέδου. Είναι πολύ σημαντικό να είναι κάποιος ικανοποιημένος από την ζωή του όπως επίσης και να έχει μια «αξιοπρεπή δουλειά». Ωστόσο πρέπει να δεχθούμε ότι η μέτρηση της ικανοποίησης ή/και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής έχει πολύ μεγάλη ασάφεια γιατί δεν γίνεται μόνο με την χρήση αντικειμενικών δεδομένων. Για παράδειγμα μπορεί να ζεις μπροστά στο Σέντραλ πάρκ της Ν. Υόρκης (και για να έχεις σπίτι εκεί έχεις τον τρόπο σου) και να είσαι συσαρεστημένος από την ζωή σου. η απόφαση (θετική ή αρνητική) πρέπει να ληφθεί στην βάση απλών και στέρεων δεδομένων (εύκολα ελέγξιμων) γιατί δεν είναι ώρα τώρα να μπλέκουμε με μεθοδολογίες R.O.I. (Return On Investment με την οποία μετράται η απόδοση μιας επένδυσης σε σχέση με το κόστος της) και τα τοιαύτα.

Όσο αφορά την σημασία της πρόσληψης των 150 κατοίκων κατά την διάρκεια της κατασκευής του γηπέδου μας προκάλεσε άσχημη εντύπωση η απαξίωση με την οποία φαίνεται ν’ αντιμετωπίζει το θέμα το «Επιμελητήριο» (σελ. 29). Η εύρεση δουλειάς από 150 ανύπαντρα άτομα πιθανόν ν’ αφορά μόνο τους ίδιους (με την προϋπόθεση ότι ζουν μόνα τους και δεν βοηθούν οικονομικά τους γονείς τους). Αν όμως μιλάμε για παντρεμένους τότε αφορά 300 άτομα και αν έχουν και από 1 παιδί μιλάμε για 450 άτομα κ.ο.κ. συν την αύξηση του τζίρου στην γύρω περιοχή που προκαελίται από την αυξημένη σε σχέση με πρίν κατανάλωση τους. Για να μην μπλέκουμε λοιπόν με «πολλαπλασιαστές» και R.O.I., γιατί τότε θα χαθεί η μπάλλα για όλους μας, καλό θα ήταν να μείνουμε στα βασικά.

Επίσης στο πόρισμα γίνεται λόγος για όλα τ’ αρνητικά από την κατασκεύη του γηπέδου (από την ανάγκη βελτίωσης των υποδομών (πάνε να κάνουν οικονομία στο Κράτος) και τα περισσότερα σκουπίδια ώς το κυκλοφοριακό (προσέλυση, πάρκινκ και αποχώρηση) και την πυρασφάλεια του Άλσους. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνουμε πρόε τι όλα αυτά. Η πόλη της Ν. Φιλαδέλφειας εξελίχθηκε σ’ αυτό που είναι σήμερα μετά την του οικοπέδου που ανήκει (πλέον) στην Α.Ε.Κ. και όχι το ανάποδο. Αυτό πρέπει να συνεκτιμηθεί στην συζήτηση που γίνεται. Το γήπεδο λειτουργούσε για δεκαετίες στο ίδιο χώρο συγκεντρώνοντας τον ίδιο αριθμό θεατών (με μικρές διαφορές) για δεκαετίες. Και μη μιλήσει κανένας για την επίσημη χωρητικότητα (η οποία μειώθηκε όταν τοποθετήθηκαν καθίσματα) γιατί σε μια προηγμένη (άρα και οργανωμένη) ποδοσφαιρικά χώρα τα καθίσματα (ειδικά στο πέταλο) ξηλώνονται στα παιχνίδια του πρωταθλήματος για να εξυπηρετηθούν περισσότεροι οπαδοί. Συνεπώς δεν θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερα και διαφορετικού τύπου προβλήματα απ’ αυτά που δημιουργούνταν (αν και όταν δημιουργούνταν) στο παρελθόν με την λειτουργία του στον ίδιο χώρο τον οποίο η Α.Ε.Κ. έχει (εδώ και μια δωδεκαετία) στην ιδιοκτησία της.

Ευτυχώς που το πόρισμα που παρήγγειλε ο Δήμος είχε και την εύθυμη πλευρά του. Εκεί αναφέρονται 4 εναλλακτικές στην περίπτωση που δεν κατορθωθεί να γίνει το γήπεδο στην Ν. Φιλαδέλφεια. Αφήνοντας στην άκρη την περίπτωση του Ο.Α.Κ.Α. (η οποία βολεύει όπως φαίνεται και κάποιους εντός της Α.Ε.Κ.) έχει ενδιαφέρον να δούμε τις υπόλοιπες 3 εναλλακτικές:

  • Θέση RENAULT/MAVA A.E.: Το μεγάλο οικόπεδο που άφησε έρημο η μέχρι σχετικά πρόσφατα εισαγωγική εταιρεία των ΡΕΝΩ στην Ελλάδα είναι ένα επίζηλο φιλέτο γης. Ορίζεται από την Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης και τις οδούς Λαχανά και Σκρά. Η πρόσβαση από το «Ν. Γκούμας» γίνεται μέσω της Λεωφόρου Δεκελείας.
  • Δημοτικό Στάδιο Ν. Ιωνίας: Το εν λόγω Δημοτικό Στάδιο το οποίο έχει πρόσβαση από την Λεωφόρο Εθνικής Αντίστασης (η οποία τέμνει υπογείως την Λεωφόρο Κύμης/Βεΐκ ου). Η Λεωφόρος Εθνικής Αντίστασης είναι η συνέχεια της Λεωφόρου Καποδιστρίου (Φιλοθέη) η οποία συνδέει την Λ. Κηφισίας με την περιοχή. Πρόσβαση υπάρχει επίσης από την Λεωφόρου Σπύρου Λούη (μπροστά από το Ο.Α.Κ.Α.) η οποία μετονομάζεται σε Μαρίνου Αντύπα στα όρια του Δήμου Ηρακλείου. «Βολεύει» επίσης γιατί η πρόσβαση από το «Νίκος Γκούμας» είναι θεωρητικά εύκολη δεδομένου ότι γίνεται μέσω της Πατριάρχου Κωνσταντίνου (η οποία γλυτώνει έτσι την υπογειοποίηση) στρίβωντας δεξιά στην Ελ Αλαμέιν (η οποία καταλήγει στο γήπεδο).
  • Γήπεδο Απόλλωνα Σμύρνης: Δίπλα στο γήπεδο μας. Το εν λόγω οικόπεδο έχει πρόσβαση από τις Λεωφόρους Δεκελείας και Ηρακλείου και χρησιμοποιείται από τον Απόλλωνα.

Είναι προφανές (ακόμα και σε κάποιον μη ΑΕΚτζή) ότι οι παραπάνω λύσεις είναι εξόχως προβληματικές. Συγκεκριμένα και στις 3 περιπτώσεις και με μόνη εξαίρεση το οικόπεδο της ΡΕΝΩ το οποίο εξυπηρετείται και από την Ε.Ο. όλες οι υπόλοιπες οδοί (ακόμη και οι θεωρούμενες μεγάλες) είναι μικρές για τον όγκο οχημάτων που υποθέτει το «Επιμελητήριο» ότι θα χρησιμοποιούνται τις μέρες των αγώνων της Α.Ε.Κ. Επιπρόσθετα λόγω της θέσεως και των 3 χώρων καταλήγουν να επιβαρύνονται με κίνηση τις μέρες και ώρες των αγώνων οι ίδιοι δρόμοι (και οι ίδεις περιοχές) οι οποίοι γίνεται προσπάθεια ν’ αποσυμφορηθούν. Όποιος έχει εμπειρία της κίνησης στην Πατριάρχου Κωνσταντίνου (και μετά στην Ελ Αλαμέιν) στην προσπάθεια του να πάει στο Ο.Α.Κ.Α. δεν θα βρεί καλύτερη αυτή την λύση. Όμοια και για το οικόπεδο της ΡΕΝΩ για την πρόσβαση στο οποίο πολλοί θα χρησιμοποιούν την Δεκελείας.

Το καλύτερο όμως είναι η επιλογή της Ριζούπολης η οποία έχει τα ίδια (αν όχι και περισσότερα) προβλήματα πρόσβασης με το «Ν. Γκούμας». Άσε που θα πρέπει να τα βρούμε και με τον «φιλικό» Απόλλωνα (με τον οποίο ούτε για φιλικό μπορούμε εύκολα να συνεννοηθούμε). Επιπρόσθετα σ’ όλες τις περιπτώσεις θα έπρεπε να γίνουν παρεμβάσεις στις οδικές αρτηρίες για ν’ αντιμετωπιστεί η αυξημένη κίνηση. Και αν αυτό είναι ευκολότερο στην περίπτωση της ΡΕΝΩ (όπου λειτουργούσε και παλαιότερα φανάρι) και ίσως του Δημοτικού Σταδίου Ν. Ιωνίας, είναι ωστόσο αδύνατο στην περίπτωση της Ριζούπολης. Μήπως ν’ αφήσουν κάποιοι τις χαζομάρες; Υποτίθεται ότι ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας είναι θετικά διακείμενος στην κατασκευή του γηπέδου. Φανταστείτε τι θα πρότεινε αν ήταν αρνητικός. Από τις 4 εναλλακτικές η πρώτη είναι στον ίδιο Δήμο, η δεύτερη και η Τρίτη σε άλλους Δήμους. Τόσο καλά…  

Τέλος στο πόρισμα αναφέρεται ότι η Μ.Π.Ε. είναι άχρηστη επειδή δεν έχει προηγηθεί Στρατηγική Μ.Π.Ε. (Σ.Μ.Π.Ε.). Για την υποστήριξη του ισχυρισμού αυτού αναφέρεται και απόφαση του Δ.Ε.Ε. (Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης) της 10ης Σεπτεμβρίου 2015 (σελ. 14) με την οποία σύμφωνα με το «Επιμελητήριο» αίρεται οποιαδήποτε σχετική αμφιβολία σχετικά με το αν απαιτείται προηγούμενη Σ.Μ.Π.Ε. Δεδομένου του χρόνου έκδοσης της απόφασης προδικαστικού αιτήματος του Δ.Ε.Ε. δεν θα μπορούσε να καταλογίσει κανένας σκοπιμότητα στην «Δικέφαλος» και στους συντάκτες της Μ.Π.Ε. όπως αφήνει να εννοηθεί το πόρισμα.  

Αυτά για την ώρα για ένα θέμα (πόρισμα «Επιμελητηρίου») σχετικά με το οποίο δεν κρίνουμε σκόπιμο να επανέλθουμε.

 

Υ.Γ. Για την ιστορία πατώντας εδώ παραπέμπεστε στο αντίστοιχο θέμα με το οποίο πανηγυρίζουν στο www.eksegersi.gr για το πόρισμα που παρήγγειλε ο Δήμος. Δεδομένου ότι γνωρίζουμε πως μας διαβάζετε ανελλιπώς θα θέλαμε να σας ζητήσουμε εκεί στην «ΚΟΝΤΡΑ» να βάζετε και κανέναν πιο πρωτότυπο τίτλο στα θέματα τα σχετικά με τον Μελισσανίδη. Δεν γίνεται όλα να είναι «ηχηρό χαστούκι». Στο κάτω-κάτω δεν είναι όλα τα «χαστούκια» της ίδιας σημασίας. Από μια άποψη βέβαια ο τίτλος «ηχηρό χαστούκι» είναι δικαιολογημένος πρώτον γιατί αφορά τον Μελισσανίδη και δεύτερον γιατί υπονοεί ότι αυτός (όπως ο Χριστός) κάθισε και δέχθηκε το πλήγμα σαν καλός Χριστιανός (όπως βεβαιώνει άλλωστε και ο τίτλος που προνομιακά του παραχώρησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και υποδηλώνει εξαιρετική τιμή).

 

9 Οκτώβρη 2015
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 5719 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ (ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Ν. 20)