Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ – ΜΕΡΟΣ 23ο (ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΗΝΑ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ – ΜΕΡΟΣ 23ο
(ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΗΝΑ)

Πιστοί στο εβδομαδιαίο μας ραντεβού δημοσιεύουμε σήμερα από το βιβλίο-βιογραφία του Κυριάκου Χήνα για τον Κωνσταντίνο Σπανούδη την 23η συνέχεια. Το σημερινό απόσπασμα αφορά την Προεδρία του Κ. Σπανούδη για το 1931.  Για το κείμενο σε pdf πατήστε εδώ αλλιώς συνεχίστε παρακάτω την ανάγνωση.

Ακολουθούν οι σύνδεσμοι ανά ενότητα:

1ο. ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΑΡΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 24 - Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ Α.Ε.Κ.
2ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ - Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΗΣ Α.Ε.Κ.
3ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ - Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΡΟΟΔΟΣ»
4ο. ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Κ. ΣΠΑΝΟΥΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΩΑΚΕΙΜ Γ'
5ο. Η ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΠΑΝΟΥΔΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

6ο. Η ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΙΚ. ΣΠΑΝΟΥΔΗ
7ο. Ο Κ. ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1922
8ο. Η ΠΡΟΦΗΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΩΑΚΕΙΜ Γ' ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΤΟΥΡΚΟΥΣ
9ο. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ
10ο. Ο Κ. ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ (1919)
11ο. ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
12ο. ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
13ο. Η ΖΩΗ ΤΟΥ Κ. ΣΠΑΝΟΥΔΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
14ο. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ Κ. ΣΠΑΝΟΥΔΗ
15ο. ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 1932 
16ο. ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ Κ. ΣΠΑΝΟΥΔΗ
17ο. ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΠΑΝΟΥΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ (1933)
18ο. ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΠΑΝΟΥΔΗ

19ο. ΟΙ ΘΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΠΑΝΟΥΔΗ - Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ Α.Ε.Κ.
20ο. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ Κ. ΣΠΑΝΟΥΔΗ - ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ Α.Ε.Κ.
21ο. Η Α.Ε.Κ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΣΠΑΝΟΥΔΗ (1924-1927)

22ο. Η Α.Ε.Κ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΣΠΑΝΟΥΔΗ (1928-1930)

«Απόσπασμα από το βιβλίο (σελ. 99-101) του φιλόλογου – ιστορικού Κυριάκου Χήνα,
για τον Κωνσταντίνο Σπανούδη»

Η Α.Ε.Κ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΣΠΑΝΟΥΔΗ

1931

Στις 19 Ιανουαρίου 1931, στην κλήρωση, με την οποία καθορίζονται οι όμιλοι του πρωταθλήματος μπάσκετ Αθηνών, η ΑΕΚ κατατάσσεται στο δεύτερο όμιλο, μαζί με τον Πανελλήνιο, τον Πανιώνιο (αυτές οι δύο ομάδες προκρίνονται στα ημιτελικά), τη Χ.Α.Ν., τον Εθνικό και τον Ελληνορωσσικό. Το πρωτάθλημα κερδίζει η Νήαρ Ηστ.

Στις 25 Ιανουαρίου, συγκαλείται η τακτική ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου, στην αίθουσα «Ντελίς» (Ιπποκράτους 7). Στις αρχαιρεσίες, για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, εκλέγονται οι: Π. Κιοπκάς - Κ. Κωνσταντάρας (παμψηφεί) και οι, Ρ. Τριανταφυλλίδης – Κ. Σπανούδης - Μανουηλίδης - Ι. Χρυσαφίδης - Β. Λαζαρίδης - Β. Φρυδάς - Τ. Ιωάννου - Π. Μπαρκούλης - Χ. Γρηγοριάδης. Πρόεδρος είναι, ξανά, ο Σπανούδης, αντιπρόεδροι οι, Μανουηλίδης και Φλωρίδης, Γενικός Γραμματέας ο Μπαρκούλης και Ταμίας ο Ιωάννου.

Στο πρωτάθλημα Ε.Π.Σ.Α., κατατάσσεται δεύτερη, μετά τον Π.Α.Ο., με 10β. και 17-3 τέρματα, χάνοντας, στον καθοριστικό αγώνα με τον Π.Α.Ο. (1-2). Προκρίνεται, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, όπου καταλαμβάνει την 4η θέση, κατά τη διάρκεια του οποίου, στις 3 Φεβρουαρίου, στη Θεσσαλονίκη, ο Ηρακλής τη συντρίβει, με 8-1. Είναι η πιο ταπεινωτική ήττα της Α.Ε.Κ., στα χρόνια συμμετοχής της στο εθνικό πρωτάθλημα. Το περίεργο είναι, ότι η Α.Ε.Κ., με τον Μάλλιο, είχε ισοφαρίσει τον Ηρακλή και το ημίχρονο έληξε 1-1. Στην επανάληψη, η αγωνιστική απειθαρχία των παικτών, όχι βέβαια η διαφορά δυναμικότητας, οδήγησε στην ολέθρια εξέλιξη. Κατηγορήθηκαν όλοι οι παίκτες, κυρίως, o Γιάμαλης, ο Μάλλιος και ο Νεγρεπόντης, οι οποίοι υστέρησαν, σημαντικά. Στην Αθήνα, η διοίκηση τιμώρησε τους τρεις αυτούς ποδοσφαιριστές υποχρεώνοντάς τους να προπονούνται και να αγωνίζονται με τη δεύτερη ομάδα.

Στα τέλη Μαρτίου, η γυναικεία ομάδα βόλεϊ της Α.Ε.Κ. συμμετέχει, για πρώτη φορά, στο πρωτάθλημα. Στον ιστορικό πρώτο αγώνα της, που διεξήχθη στον όμιλο Αντισφαιρίσεως κερδίζει τον Ατρόμητο, με 2-1 σετ.

Στις 31 Μαρτίου, σε συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ε.Π.Ο., η Α.Ε.Κ. ενημέρωσε, ότι, ελλείψει χρημάτων, δεν μπορεί να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, για τον αγώνα του εθνικού πρωταθλήματος, με τον Π.Α.Ο.Κ. Μετά από διαβουλεύσεις, αποφασίζεται να της χορηγηθεί δάνειο, από την Ομοσπονδία, αλλά ο αγώνας αναβάλλεται και θα διεξαχθεί στις 12 Ιουλίου, μετά την τελευταία αγωνιστική. Οι ισορροπίες διασαλεύονται, στην ομάδα και, ύστερα από το ολέθριο 1-8, στη Θεσσαλονίκη, συνιστούσε απρονοησία να μην κινητοποιηθεί η διοίκηση, για να αναδιαμορφωθούν οι εμφανώς δυσοίωνες προοπτικές.

Στο Κύπελλο Πάσχα 1931, στην Ποδηλασία, στον ανώμαλο δρόμο, η Α.Ε.Κ. συμμετέχει, με τον Μ. Καλούδη (3ος) και τον Κρίσταλη (8ος).

Στις 2 Μαΐου, γίνεται η κλήρωση, για το πρωτάθλημα στο βόλεϊ ανδρών. Η Α.Ε.Κ. κληρώνεται, στον τρίτο όμιλο, με τον Ιωνικό, τη Νήαρ Ηστ, τον Πανιώνιο και τον Ελληνορωσσικό, αλλά δεν προκρίνεται, στην τελική εξάδα. Στο αντίστοιχο πρωτάθλημα γυναικών, συμμετέχει και η Α.Ε.Κ., αλλά δεν κατάφερε να προκριθεί στην τελική εξάδα.

Στις 16 Ιουνίου, ύστερα από αγώνα με τον Π.Α.Ο., η διοίκηση (με υπογραφές του προέδρου Σπανούδη και του Γενικού Γραμματέα Π. Μπαρκούλη) εκδίδει δριμεία ανακοίνωση, για το εσκεμμένο λάκτισμα, εκτός φάσεως, στην κοιλιακή χώρα, στον ποδοσφαιριστή Αργυρόπουλο, ο οποίος οδηγήθηκε, εσπευσμένα, στο νοσοκομείο: «Το επεισόδιο έθιξε τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη των ατόμων.». Η ομάδα, στο σημείο αυτό, είχε αποχωρήσει, από το γήπεδο, ενώ έχανε 4-2 και, τελικά, τιμωρήθηκε γι’ αυτό, μόνο με επίπληξη. Παράλληλα, σφοδρά ήταν τα παράπονα, για τη διαιτησία του Λεονταρίδη.

Τον Ιούλιο, ιδρύεται, για πρώτη φορά, τμήμα Κολύμβησης και, στις 1-2 Αυγούστου, συμμετέχει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, όπου συμμετείχαν 14 Σωματεία.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, διεξάγονται οι προκριματικοί, για τη συγκρότηση της Εθνικής ομάδας, που θα συμμετάσχει στους Βαλκανικούς αγώνες Ποδηλασίας. Ο αθλητής της Α.Ε.Κ., Μπετούν, προκρίνεται, ως δεύτερος, στον αγώνα 200 χλμ. Αλλά, στους Βαλκανικούς της Σόφιας, δεν καταγράφεται στην πρώτη δεκάδα, στο αγώνισμα των 180 χλμ.

Στους Πανελλήνιους αγώνες στίβου (Παναθηναϊκό Στάδιο, 20-21 Σεπτεμβρίου), η Α.Ε.Κ. έρχεται 8η, στη Γενική Βαθμολογία, ο Γεωργακόπουλος κερδίζει την πρώτη θέση, στα 800μ. και τη δεύτερη, στα 1.500μ. συμμετέχοντας και στη νικήτρια ομάδα της Α.Ε.Κ., στη σκυταλοδρομία 4Χ400μ., ενώ ο Κορρές είναι 3ος, στα 400μ.

Στους Β' Βαλκανικούς αγώνες στίβου (Αθήνα, Οκτώβριος 1931), ο αθλητής της Α.Ε.Κ., Γεωργακόπουλος, κερδίζει δύο χρυσά μετάλλια, στα 800μ. με χρόνο 2.00.10 και, στα 1.500μ. με 4.12.4. Στη Βαλκανική Σκυταλοδρομία, πρωτεύει η Ελλάδα, με δύο αθλητές της Α.Ε.Κ. (Κορρές και Γεωργακόπουλος), ενώ στη Σκυταλοδρομία, η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη (με τη συμμετοχή του Κορρέ). Από αυτούς τους αγώνες υπάρχει μια γνωστή φωτογραφία, στην οποία φαίνεται o πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος να κηρύσσει την έναρξη της διοργάνωσης, έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο του Σ.Ε.Γ.Α.Σ., Ιωάννη Κετσέα και τον Κωνσταντίνο Σπανούδη.

Στις 8 Νοεμβρίου, η Α.Ε.Κ. κατακτά το Κύπελλο Ελλάδος, τον πρώτο ποδοσφαιρικό τίτλο της δοξασμένης ιστορίας της. Κερδίζει, στη Λεωφόρο, με σκορ 5-3, τον ισχυρό Άρη, ο οποίος, στο τέλος της περιόδου, κατέκτησε το πανελλήνιο πρωτάθλημα έχοντας πέντε ποδοσφαιριστές στην Εθνική ομάδα (αδελφοί Βικελίδη, Κίτσος, Αγγελάκης, Αργυριάδης).

Η Α.Ε.Κ. προηγήθηκε 2-0, με γκολ του Ηλιάσκου (5') και του Μπαλτά (27'), αλλά το ημίχρονο έληξε ισόπαλο 2-2, με τέρματα του 20χρονου Νίκου Κίτσου (40' και 43'). Η Α.Ε.Κ. ήταν καταιγιστική, στο δεύτερο μισό του Β' ημιχρόνου και πέτυχε τρία γκολ (65' Μπαλτάς, 70' Οικονόμου - αυτογκόλ, 78' Νεγρεπόντης), ενώ o Κίτσος μείωσε το σκορ, στο 80ό λεπτό.

Προπονητής της Κυπελλούχου είναι ο παλαιός ποδοσφαιριστής της, Θέμος Ασδέρης (στο θέμα αυτό υπάρχει ένα ερωτηματικό, αφού αλλού αναφέρεται ο Νεγρεπόντης, ως προπονητής-παίκτης) ενώ την ενδεκάδα απαρτίζουν οι: Γιάμαλης, Μάλλιος, Νταϊσπάγγος, Αργυρόπουλος, Κωνσταντινίδης, Πάτροκλος, Νεγρεπόντης, Μπαλτάς, Τζιραλίδης Ι, Τζιραλίδης Π. και Ηλιάσκος. Διαιτητής ήταν o Σωτήρης Ασπρογέρακας, ενώ οι θεατές ήταν περίπου δέκα χιλιάδες.

Αξιοσημείωτο ρόλο, στη μεγάλη αυτή επιτυχία, έπαιξε και η μορφή διεξαγωγής του Κυπέλλου, σύμφωνα με την οποία, οι ομάδες, στην τελική φάση, χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ, με νοκ-άουτ αγώνες και, στον τελικό, θα έπαιζαν οι νικητές των γκρουπ. Η Α.Ε.Κ. είχε την τύχη να αποφύγει τον Άρη, τον Π.Α.Ο. και τον Ο.Σ.Φ.Π., που αλληλοεξοντώθηκαν. Ως πιο ισχυρό αντίπαλο είχε τον Π.Α.Ο.Κ., τον οποίο νίκησε 2-1, στον ημιτελικό, με γκολ του Μούγγρας και του Ηλιάσκου, στο β' ημίχρονο. Στο άλλο γκρουπ, ο Άρης σάρωσε τον Π.Α.Ο., με σκορ 7-2 και, στον ημιτελικό, απέκλεισε, δύσκολα, τον Απόλλωνα, με σκορ 3-2.

24 Σεπτέμβρη 2022
«πουθενάδες».

Διαβάστηκε 529 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ – ΜΕΡΟΣ 23ο (ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΗΝΑ)